Als een kijkwoning een lust voor het oog wordt...

Category: Editie 102

Als een kijkwoning een lust voor het oog wordt... 

Waar we normaal woningen bezoeken die echt geleefd worden, houden we vandaag voor een keer halt in een kijkwoning in Herent. Op de drukke baan tussen Leuven en Mechelen nemen we de tijd om dit betonnen pareltje te ontdekken. 

“Laten we meteen met de deur in huis vallen”, vertelt Jan Wijckmans van 2A architecten ons.“Op een dag kreeg ik telefoon van Steven Van Olmen van Concrete House die me zei dat hij een optie genomen had op een stuk grond. Hij vroeg me om eens te komen kijken om te zien of er potentieel in zat om daar voor hem een betonnen kijkwoning neer te zetten. Het eerste dat opviel was de vorm van het perceel: een parallellogram. Dat betekende dat de woning schuine zijdes zou krijgen. Een eerste idee kreeg al snel vorm in mijn hoofd: ik tekende een perspectiefschets en daar is uiteindelijk weinig aan veranderd. Je zou het als het ware kunnen uitvergroten en het op de definitieve 3D-print leggen. Je zal weinig verschil zien.” 

We staan buiten en kijken naar de kubusvormige woning met haar schuine zijdes.Wat meteen opvalt is de inkijk die je hebt in de woning, je kan zelfs tot achteraan de tuin kijken. Niet meteen aangenaam zou je denken. “Het is inderdaad een opmerking die ik vaak krijg”, vertelt de architect ons al lachend. “Maar dat was net de bedoeling. Het gaat hier over een kijkwoning en je moet de aandacht trekken van mensen die voorbij rijden.Vandaar die gedurfde keuze.” Dat verklaart veel... 

Aan de buitenzijde van de woning zien we dat er met verschillende materialen gewerkt werd. Een bewuste keuze om te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Zo heb je de hoge ramen met de bruine aluminium frames en het geribbelde middenstuk dat daar perfect bij aansluit. De eerste verdieping werd dan weer afgewerkt met grote keramische tegels van drie meter op een. Volgens de architect hebben ze daarbij gekozen voor een print die perfect past met het Belgisch weer: op een grijs bewolkte dag zou het bovenste stuk als het ware in de lucht verdwijnen. De betonwanden bieden trouwens nog andere mogelijkheden, bouwkoppels die kiezen om rond het zwart-witte te werken, opteren vaak om de gevel zwart te coaten. Nog een andere optie is te gaan voor de klassieke crepi of bepleistering, dat zullen we later zien in de patio. 

Compact maar groter 
Vooraleer we de woning betreden, vertelt Jan Wijckmans ons nog wat meer over de opzet van het project. “De bedoeling van dit project was niet om zomaar een mooie woning neer te zetten, maar wel om de mogelijkheden te laten zien van prefab betonbouw. Kort samengevat komt het erop neer dat je werkt met grote betonnen wanden die een maximale afmeting hebben van acht meter op drie. Een van de grote voordelen van het systeem is dat je veel compacter kunt bouwen als je een leefkelder voorziet. In plaats van zoals een klassieke woning een grotere benedenverdieping en een kleinere boven te voorzien, hebben we hier voor drie niveaus met dezelfde oppervlakte gekozen: één ondergronds en twee bovengronds. Dat maakt dat je een compactere woning bouwt die evenwel een grotere oppervlakte heeft. Bijkomend voordeel is dat je zo minder kosten hebt voor je fundering. Het enige waar je natuurlijk aan moet denken, is om voldoende natuurlijk licht in je leefkelder binnen te brengen.” We stappen de woning binnen door de glazen deur en merken meteen de schuine wand aan de linkerzijde. De inkom vernauwt een beetje en wordt dan volledig opengetrokken.We stappen verder door en worden onmiddellijk gecharmeerd door de grote lichtinval. Rechts is er een trap naar de leefkelder met daaraan een grote bruine kast waar de dragende kolom in verwerkt is.Vanuit de keuken hebben we een mooi zicht op de tuin: de drie glaspartijen reiken tot aan het plafond, wat kenmerkend is voor de bouwstijl.Via de schuifdeur kan je zo naar buiten zonder drempel, de vierkante tegels lopen buiten gewoon door. De linkse betonwand werd niet bepleisterd of beschilderd, en geeft een wat industriële look. Aan de rechterkant bewonderen we de keuken. Opvallend is dat deze wand recht is, de schuine buitenwand zit verwerkt in de bijkeuken. Een doordachte ingreep die rust brengt. We draaien ons om en wandelen richting voorzijde naar de leefruimte. Links bieden de grote glaspartijen de fameuze doorkijk naar de straatkant en naar de patio onderaan.Aan de rechterkant zien we de betonnen trap naar boven. In de kleine gang vormt een ingebouwde kast de scheiding met de inkomhal.“Ook dat is een van de voordelen van betonbouw”, weet de architect. “Je hebt zo goed als geen draagmuren, waardoor je de ruimtes veel vrijer kunt inrichten. De woning kan evolueren en door de jaren verschillende functies bekleden. Je zou hier perfect een praktijk kunnen voorzien.” 

Zwevende constructie 
Achteraan, boven de keuken, kan de grote ruimte perfect ingedeeld worden om er twee slaapkamers van te maken. Vooraan werd dan weer een slaapkamer ingericht met bamboehout als vloerbekleding. Opvallend hoe stil het hier is, ondanks het voorbijrijdende verkeer.Via een schuifwand treden we de badkamer binnen. Links is er eerst een inloopdouche met een glazen koepel, daarna de witte, strakke badkamer zelf. Naar analogie met de leefkelder is ook hier de privacy totaal. De betonconstructie maakt het mogelijk om met een grote zwevende constructie te werken in de linker zijgevel. Dit zorgt voor voldoende privacy op de bovenverdieping, ondanks het vele natuurlijk daglicht en zonder dat je raamdecoratie nodig hebt. We draaien terug en gaan met de trap helemaal naar beneden tot de kelderverdieping. We stappen de bureelruimte in die zich naast de patio bevindt. Hoewel je hier veel natuurlijk licht hebt, is de privacy volledig. Het is misschien wel de mooiste of alleszins interessantste plek van de woning. Verbazend toch wat een architect met visie realiseren kan. Een kelder die je geen kelder mag noemen.  Tijd om ons bezoek af te ronden. Steven Van Olmen van het bouwbedrijf Concrete House is er even bijgekomen en vertelt ons nog wat meer over de voordelen van een betonnen ruwbouw. “Allereerst is het een duurzame manier van bouwen dat zorgt voor een prima energieprestatie van de woning. Het verschil met andere bouwsystemen ligt vooral in de goede thermische isolatie, samen met de luchtdichtheid en de thermische inertie. Zo wordt de betonnen constructie langs de buitenzijde volledig ingepakt met een dikke isolatielaag en vermijden we koudebruggen. De constructie op basis van glad gewapend beton vermindert ook drastisch het aantal onderlinge aansluitingen, wat de luchtdichtheid ten goede komt. Thermische inertie gaat dan weer over de capaciteit om warmte op te nemen en daarna terug af te geven. Zo zijn de temperatuurschommelingen bij een betonnen constructie heel beperkt en blijft de warmte zowat de hele tijd constant. Wat natuurlijk een positief effect heeft op de energiefactuur. Zeker bij moderne woningen met grote raampartijen is dat een troef. Ook architecturaal biedt betonbouw heel wat mogelijkheden, vooral qua overspanningen. Een derde voordeel is de bouwtermijn die veel korter is dan bij een traditionele baksteenwoning. Wat maakt dat de duurtijd van een bouwproject stevig ingekort kan worden.” Kom dat zien! 

www.concretehouse.be 
 www.2a.be