‘Clair obscur’... of verfrissend warm?

Category: Editie 103

‘Clair obscur’... of verfrissend warm?

Bij het bouwen van een gezinswoning is nestwarmte altijd een prioriteit. Tegelijk willen mensen overzicht, helderheid en houvast. Om al deze eisen optimaal in te willigen, is een uitgekiend evenwicht van bij de eerste schets de absolute voorwaarde. Architect Reginald Schellen verstaat deze kunst als geen ander; zijn frisse en tegelijk solide ogende projecten vinden moeiteloos hun balans tussen warme beleving en strakke beheersing.Wat zijn nu net de hoofdingrediënten voor deze ingenieuze en steevast bevredigende eindresultaten? Een illustratie aan de hand van een moderne vrijstaande nieuwbouwwoning van zijn hand.

Uiteenlopende eisen harmonieus verenigd
Als architect is het uitklaren van de behoeftes van opdrachtgevers een belangrijke competentie, zo ook voor Reginald Schellen: “Bij nieuwbouwprojecten krijgen we steeds vaker de vraag om een warme, behaaglijke sfeer te creëren in een gebouw dat ook op vlak van strak design zijn mannetje staat. Mensen willen en moeten niet langer kiezen; ze kunnen nauwkeurig afvinken welke accenten ze wensen. Als architect is het dan mijn taak om dit alles naadloos te integreren in een uitgebalanceerd complementair geheel. Het moet klóppen. Enerzijds gaat het dan over esthetiek, waarbij zowel gezelligheid en rustieke indrukken als frisse en strakke lijnen voor een rijke woonervaring moeten zorgen. Anderzijds worden de technische eisen ook steeds hoger. Opdrachtgevers én overheden vragen verregaande inspanningen om degelijk, duurzaam en energiezuinig te bouwen. Zeker bij een vrijstaande woning is dat niet evident. Een doorgedreven kennis ter zake bij zowat alle betrokken aannemers is simpelweg essentieel. Alle elementen rond beleving, esthetiek en ecologische verantwoordelijkheid moeten mooi in elkaar passen en inspelen op de wensen van de klant. Bij deze woning bedraagt het E-peil 3. De eigenaars hebben bovendien zelfs een negatief energieverbruik doordat de zonnepanelen meer energie produceren dan de eigenaars verbruiken. Ik denk dat we dan ook bij deze woning in het opzet geslaagd zijn.”

Een geslaagde evenwichtsoefening
De zichtbaar tevreden bouwheer verwelkomt ons in deze fris ogende, moderne villa. Met nauwelijks verholen trots en voldoening, vertelt hij een verhaal van aangename samenwerking met als eindresultaat een woning die ruimschoots in alle behoeftes van zijn vierkoppige gezin voorziet. Die trots is dus meer dan begrijpelijk. Eerst en vooral is er de subtiel imposante aanblik van de voorzijde van het huis. Een sober geometrisch spel tussen witte lijnen, grijze steenstrips en zwarte oppervlakken lonkt naar bezoekers vanuit een doordacht aangelegde voortuin. De aangeplante wilde grassen staan in hun winterse bloei; niet dor, maar met aardse geelbruin-tinten. Rododendrons maken zich klaar om het geheel van de juiste flair te voorzien, zeker wanneer deze gecontroleerde fauna zijn zomerse metamorfose zal ondergaan. De bouwheer: “We kozen voor makkelijk te onderhouden planten en structuren, die tegelijk sober én uitbundig kunnen zijn.” Het doordachte spel van contrasten begint dus al... en we zijn nog niet eens binnen. Via een handige en brede zijstrook bereiken we dan de achterzijde en de tuin. Het groen strekt zich vorstelijk uit... en vorstelijk is ook de aanblik van de achtergevel van dit huis. Een hoge overkapping wordt gedragen door een statige zuil die imposant en met de nodige elegantie het exclusieve elan van deze villa ondersteunt.

Treed binnen...
Met een sympathieke grandeur zet de ruime inkomhal meteen de verfijnde toon. Bouwheer: “We hebben voor de inkom specifiek gekozen voor de keramische tegels van het Italiaanse merk Porcelanosa. De warmte die deze tegels met hun natuurlijke look uitstralen geeft meteen het juiste gevoel voor wie hier binnenstapt. Uiteraard is ook hier al meteen de stempel van de architect merkbaar. De spotjes die het kunstwerk aan de muur belichten, vormen een lijn doorheen het midden van het raam; typisch Reginald Schellen.”

Baden in licht, nestelen in gezelligheid
We betreden nu een woonruimte die werkelijk baadt in het licht. De grote raampartijen, die zowat de hele achtergevel inpalmen, trekken het zonlicht en natuurschoon gulzig naar binnen. Bouwheer: ”Eén van de redenen om voor Reginald te kiezen was juist zijn aandacht voor een naadloze overgang van leefruimtes in de buitenomgeving.We hebben het geluk om achter onze tuin een landbouwgrond te treffen, waardoor het groen een enorme troef vormt voor de woonervaring. Die troef heeft de architect optimaal benut. De gebruikte materialen, lijnen, kleuren en open haard die we binnen hebben gebruikt, zijn tegelijk strak en gezellig.”

Een zacht zwartwit effect dat rust op de authentieke parketvloer bevestigt dit. Met heldere lijnen brengt het interieur structuur, maar de warme tinten verbreken nooit de natuurlijke gezelligheid, integendeel, ze versterken deze gemoedelijke uitstraling. Ook de verdeling is helemaal aangepast aan de wensen van dit gezin. Bouwheer: “Naast de living is er een ruimte die bedoeld is om als bureau te fungeren. Ik vond het belangrijk om tegelijkertijd te kunnen werken én het contact met het gezinsgebeuren te behouden. Daarom hebben we hier gekozen voor een schuifdeur. Voorlopig hebben de kinderen deze ruimte echter geannexeerd als speelkamer.”

Praktisch, slim en smaakvol kokkerellen
De keuken is ruim, praktisch en behoorlijk strak. Bouwheer: “We hebben hier geopteerd voor klare lijnen en overzicht, maar uiteraard moest de keuken ook een esthetische meerwaarde bieden. Ook hier gebruikten we de Italiaanse vloertegels voor het rustieke accent, terwijl het zwartwit contrast het praktische ondersteunt. Het grote zwevende blok boven het eiland vormt het sluitstuk”. We beamen dit; deze keuken is gezellig en praktisch. Het zwevende blok is majestueus, maar niet overheersend. In deze keuken wordt ook nog een andere en belangrijke troef van architect Reginald Schellen duidelijk. Bouwheer: “Bij het uittekenen van de plannen kwamen we op een bepaald moment voor een keuze te staan: een keuken (en bovenverdieping) die in de breedte uitdijt, of een kelder? Het plan van Reginald voorzag eerst een breder ontwerp, maar om het budget te bewaken hebben we dit herzien; we wilden absoluut een kelder. Hierdoor is de keuken in de lengte wat langer en iets minder breed. Dit toont aan hoe er steeds naar ons werd geluisterd en hoe wij altijd het laatste woord hebben gekregen.” Een kelder en garage vervolledigen deze gerieflijke en praktische benedenverdieping.

Slimme scheiding van tafel, bed en kinderkamer

Een trap in parket, die slim aan het zicht wordt onttrokken en toch ‘open’ in de leefruimte begint, voert ons naar de bovenverdieping. Hier treffen we een zeer gerieflijke en lichtrijke master bedroom met daarnaast een dressing, waar ook subtiel bepaalde technische leidingen in werden weggewerkt. Een vorstelijke badkamer voorziet stijlvol en verkwikkend comfort voor het ouderpaar. Duidelijk afgescheiden is er dan de nachthal met kinderkamers en -badkamer. Deze kinderkamers zijn betoverend mooi: ook hier bieden de ‘raamgevels’ een uniek uitzicht op de groene buitenomgeving. Wie hier ontwaakt is meteen zo blij als een kind. Een derde kamer doet dienst als voorlopig bureau (omwille van het voorlopige bewind van de kinderen in de oorspronkelijke bureauruimte). Bouwheer:“De duidelijke scheiding tussen het master bedroom-gedeelte en de kinderkamers met aparte badkamer is absoluut een goede keuze gebleken. Bovendien is het kindergedeelte ook akoestisch afgesloten, wat voor nog meer comfort zorgt.”

Een vlot bouwproces: de formule
In het relaas van deze bouwheer vormt tevredenheid duidelijk een rode draad. Aangezien een bouwproces voor velen synoniem staat voor kopzorgen of minstens een uitdagende relatietest, willen we weten hoe dit komt.
Reginald Schellen: “Volgens mij ligt het recept voor het quasi vlekkeloze verloop van onze projecten bij het steevast samenwerken met zeer vertrouwde partners. Alle aannemers waarmee ik werk ken ik zeer goed. Meer nog; ze kennen elkaar. Deze mensen denken mee en zorgen ervoor dat het proces ook voor hun collega’s zo vlot mogelijk verloopt. Ze weten wat ik van hen verwacht en streven er als vakman naar om telkens oerdegelijk werk af te leveren. Deze samenwerking biedt een win-win situatie: zij mogen rekenen op opdrachten vanuit ons bureau, ik ben zeker van de hoogwaardige kwaliteit van afwerking. Dit maakt het verschil. Ook in deze woning, met bijvoorbeeld technische uitdagingen zoals een warmtepomp met actieve vloerverwarming en -koeling, een minutieus uitgestippeld lichtplan of volledig ingebouwd geluidssysteem, was een nauwgezette afstemming tussen de aannemers de sleutel tot het succes. Het aanbieden van een woonervaring die zich onderscheidt door optimale gemoedsrust, gerealiseerd binnen een aangenaam bouwproces: dat is waar we onze voldoening zoeken... én vinden.”

Aannemer aan het woord: Uytterhoeven interieur
Een extra bevestiging vinden we in de getuigenis van Filip Wyns en Sabrina Uytterhoeven, zaakvoerders van Uytterhoeven Keukens & interieur.Ze verzorgden zowat al het binnen schrijnwerk in deze woning. Wyns: “Bij dit project was het de klant die het initiatief nam om met ons te werken, maar wanneer we wisten dat het een project was van Reginald Schellen, waren we gerust over een gunstig verloop van de werken.We werkten al vaker met hem samen en dit steeds tot wederzijdse tevredenheid. We weten wat we van elkaar kunnen verwachten en hanteren eenzelfde hoge kwalitatieve lat. Eén van onze sterkste troeven is de minutieuze afwerking, volledig volgens afspraak. Hiervoor maken wij gebruik van gesofisticeerde Cadcam technieken, lasermetingen en 3D modellen die volledig representatief zijn voor het eindresultaat. What you see is what you get. Alles wordt tot in de puntjes voorbereid en opgevolgd.Van bij de productie wordt ingespeeld op details en eventuele onregelmatigheden. Het resultaat: perfect millimeterwerk tot in de kleinste voegjes.”

Met dank aan:

Schellen Architecten BVBA
www.schellen.be

Uytterhoeven Keukens & interieur
www.uytterhoeven.be

Consteca Pleisterwerken
www.consteca.be

Kalfire Fireplaces
www.kalfire.com