Helemaal thuis in contrastrijke harmonie

Category: Editie 104

De buurt staat in bloei, paarden grazen gretig van het malse lentegras. Een prachtplaatje, waar deze charmante woning prima in past. Het lijkt een met zorg en smaak verbouwd hoevetje, maar het is wel degelijk een nieuwbouw. Het pand respectvol integreren in het groen was doel nummer één van bouwheer en architect. Die missie is nu al meer dan geslaagd, ook al is de wens om voor- en achtertuin in de toekomst nog meer in de omgeving te laten vloeien. Samen met een tuinarchitect wordt gebrainstormd over de beste ‘landelijke afsluiting’. Zo organisch mogelijk, met een slim ingeplante wilde begroeiing en zo weinig mogelijk verharding. Het huis lijkt bescheiden qua volume, een bewuste keuze. Dit dankzij de brede en maar 1,90 meter hoge voordeur – zo werden ze vroeger gemaakt, toen de mensen kleiner waren – en de combi van twee gevelafwerkingen: een deel in recuperatiesteen en een deel gekaleid. Zodra je binnenstapt, valt je mondwijd open. Zo compact het buiten toont, zo ruim is het binnenin.Veel ademruimte, gecombineerd met veel gezelligheid. Hier is wel degelijk een meester in het spelen met ruimte, licht en stijl aan het werk geweest.' “De meeste mensen die in huizen komen die wij ontwierpen voelen zich er goed. Ze kunnen vaak niet onder woorden brengen waarom precies. Maar ze pikken de rust en de harmonie instant op en genieten van de elegantie van het geheel. Ons resultaat kopiëren lukt niet, omdat het meer is dan de som van de delen. Er zit veel hart in.” Pieter Vlassak, architect

 

Het beste van twee werelden

De inkomhal vormt de eerste as door het huis: een visuele verbinding met de achtertuin en het buitenlicht. Net als de andere doorgangsruimtes in het huis, is deze passage donker van opzet, met karaktervolle texturen. Op de muren taupekleurige kalkverf met zichtbare borstelstreken. In de donker- grijze Mortex-vloer zie je ook de hand van de uitvoerder. Kleine mors- en krasongelukjes? Geen probleem, ze vormen gaandeweg een doorleefde patine. Vanuit de geborgenheid van de gang schenkt het salon je instant een extra licht gevoel.Twee dingen trekken meteen de aandacht: de strakke, bepleisterde en hagelwit gelakte kap boven de houthaard, en de authentieke vloer met brede planken – 30 tot 33 centimeter. Indrukwekkend.Vurenhout is het, recuperatie uit de rijpruimte van een voormalige kaasfabriek. Je ziet regelmatig de afdruk van een grote kaasbol op het hout. De planken werden afgeschaafd tot 9 millimeter en dan genageld en gelijmd op onderparket, om kromtrekken door de hitte van de vloerverwarming te voorkomen. Letterlijk vakwerk: een kader rondom met lange doorlopende planken binnenin. Zoals in een kasteel. Inclusief de illusie van een houten roostering als ondergrond. Wat hier vooral niet opvalt is de tv. De bewoners kozen voor een klein scherm en werkten de bijhorende toestellen weg achter de haardkap.Vintage lederen meubels en kleine retrodesigntafeltjes nodigen uit om gezellig samen te ontspannen en te lezen. 
 

Tijdloos hedendaags

De tweede architecturale as staat dwars op de eerste. Hij vertrekt aan het uiteinde van de langwerpige zenvijver naast het salon en loopt door de eetkamer tot aan het keukenraam boven het fornuis. Naturel kleuren spelen de hoofdrol, zoals doorheen heel het pand. “Wij werken steeds met zachte kleuren, afgeleid uit de natuur. Dat creëert ongedwongen en onvergankelijke uniformiteit. Een sterke kleur in de architectuur zelf geïntegreerd, ben je na een paar jaar beu. Mensen brengen automatisch fellere en meer articificiële kleuren in huis, via de spullen die ze kiezen en de kleren die ze dragen. Daar kan je makkelijker in evolueren en mee variëren.” Pieter Vlassak, architect. De mix van authentieke esthetiek en minimalistisch hedendaags design typeert deze woning. Getuige het door de vrouw des huizes zelf ontworpen tabletje dat op ranke pootjes tegen de muur naast de eettafel leunt. Handgesmeed en gitzwart gelakt, met familie in de inkomhal, het toilet en de slaap- kamer. In de living steekt het prachtig af tegen de gladde witte muur en de vurenhouten planken op de grond. Dezelfde vloer als in het salon straalt hier tijdloze en knusse klasse uit. En dient als ondergrond voor een eyecatcher met lef: een crèmekleurige Ducati-motor. Hij staat hier wegens te weinig mee gereden maar te knap om weg te doen of in de garage te verstoppen.

 

Versmolten meubels

Buiten goed gedoseerde contrasten heeft deze thuis nog twee grote troeven: afgeronde elementen en ingewerkte maatwerkmeubels. De keuken is er een heerlijk voorbeeld van. Het lijkt simpel nu ze af is, maar materialen, vormen, texturen, licht en schaduw harmonieus samenbrengen is zoals componeren. “Misschien pas ik intuïtief feng shui toe? Ik voel de diepgang en meerwaarde van materialen sterk aan. En dus voel ik het ook wanneer materialen enerverend zijn. Hoogsensitief zijn als architect is een groot cadeau.” Pieter Vlassak, architect. Tadelakt beige muren benaderen de tinten van de terracotta vloer – Franse herbruiktegeltjes.
Zowel het aanrecht als het eiland en de koffiecorner kregen een blad in Carrara. Het marmer loopt door in de spoelbak die voorzien is van een beeldige brugkraan. De meubels zijn wit met wenge-kleurige deuren in eikfineer. Voor de greepjes mocht de smid zich nog een keer uitleven. Zelfs het fornuis is handwerk. Lacanche: Bourgondisch – dé bakermat van rijkelijk tafelen – vakmanschap dat uit de achttiende eeuw dateert. Gemaakt om de tijd te doorstaan, en dan spreken we over minstens 40 jaar zorgeloos in goed gezelschap vertoeven. Ovens, gasbranders en bakplaten zijn professioneel. Restaurantproof. Aangekleed met uitsluitend nobele en volle materialen: inox, chroom, nikkel en messing. Het email is kleurvast, kras- en zuur- bestendig. En in dit geval verfrissend pistachegroen. Er zijn 24 standaardkleuren maar elke gewenste tint laat zich op maat maken. Ook qua afmetingen en indeling is het merk heel flexibel. Goed voor minstens 165 000 mogelijke combinaties ... Bouwvrouw en -heer kozen voor een klassiek model met een messing sierstaaf, twee gaspitten, een wok- en een teppanyakiplaat, een lagetemperatuuroven als warmhoudkast, en een opberglade. Buiten de pastelgroene kleur is ook de plaatsing van het fornuis atypisch. Pal onder een raam.Wegens geen andere geschikte plek. De keuken moest landelijk en open blijven, een dampkap boven het middenblok was dus uitgesloten. Gelukkig maar, achteraf bekeken. Want bakken en braden met zicht op de tuin is onbetaalbaar. En de ingewerkte dampkap met haar vloeiende lijnen is een parel. Aan de grote tafel op het eetterras aan de keuken is het zalig samen het glas heffen op het leven en de liefde. Het smeedij- zeren onderstel met de elegante krullen is een eigen ontwerp, ook het arduinen blad werd op maat gemaakt. Zodra de zon verschijnt, stap je ook vanuit het salon op een groot terras. De vloer is van Aziatisch arduin, dat wat verouderd werd en in Romeins verband gelegd.Verschillende formaten door elkaar dus, een voltreffer. Een vergrote dakoversteek doet handig dienst als gedeeltelijke overkapping. Die zelf ook mag gezien worden, dankzij de afwerking met sierlijke ‘eiken hondjes’. Maar hier wordt vooral naar de sterren gekeken, en geknuffeld.

 

De charme van licht en donker

Tijd om naar boven te gaan? Dan schrijd je moeiteloos hand in hand de prachtig vormgegeven trap op. Het vurenhout van beneden wordt hier doorgetrokken. Rechts zijn er twee kinderkamers. Met onderhoudsvriendelijk kwaliteitspvc van Therdex: leuke streepjestructuur en het kan tegen een stootje. Verder hetzelfde principe als beneden: de nachthal is donker en wat ruwer geverfd en kreeg een Mortex-vloer, in contrast met de lichte en meer strakke slaapkamers. Wat ook licht geeft, is dé trouwjurk die gedrapeerd op een paspop de show steelt op de overloop.

De dressing vormt een semi-donkere overgang tussen de hal en de masterbedroom. Daar volgt een nieuwe verrassing: een open haardje in de hoek. De eigenaar van het huis kende dit van in het huis waar hij opgroeide, en deed het in zijn eigen stek over. Voor de nostalgie en de romantiek. Een vuur aansteken heeft iets ritueels en brandend hout geurt heerlijk. Rookoverlast is er niet bij want het rookkanaal, aangesloten op dat van de haard beneden, doet perfect zijn ding. Eén donkere muur zorgt voor extra gezelligheid en een discreet ingekleed tv-scherm.  Aan slaapcomfort geen gebrek hier. Daar zorgt ook het bed voor: model Dublin uit de reeks Original Boxspring van Auping. Er werd gekozen voor een vlakke uitvoering zonder motoren. Het hoofdbord is elegant en met stof overtrokken. Scandinavische look. In tegenstelling tot bij andere beddenmerken is de basis geen houten plaat, maar een echte spiraalbodem. Het geweven stalen netwerk zorgt voor perfecte ventilatie en biedt tegelijkertijd 10.000 steunpunten. De rest van het bed is opgetrokken uit kwaliteitshout en staal. Onverwoestbaar en met een levenslange garantie. Deze degelijkheid doet generaties lang haar ding en is het resultaat van 130 Auping-ervaring.

Ook de matras met dubbele pocketveren is uniek. Hij ontlast wervelkom en onderrug en geeft mee bij de schouders en de heupen. Optimale ondersteuning dus, maar ook bewegingsvrijheid: je draait je soepel om zonder wakker te worden. De matras zelf omkeren voor onderhoud is niet nodig. Hij ventileert vanzelf en voert vocht af, zodat het bed fris en schoon blijft. De exclusieve comfortlagen zijn gemaakt van duurzaam natuurlatex. Goed voor een prettig liggevoel, vanuit veerkracht en zachtheid. De eigenaars hadden nog seconde spijt van hun aankoop. Lakens wassen en strijken gebeurt in de aanpalende wasplaats. Daar komen dezelfde tegeltjes als in de keuken terug. Zeskantjes deze keer. Een grote glazen deur met een zwart, fijn metalen profiel helpt het daglicht een flink handje. Op naar de badkamer. Hier kreeg de Mortex een warme zandkleur. Het materiaal van de vloer vormt ook de wanden van de douche en de lavabo. Een straf staaltje geïntegreerde architectuur. Buiten het zitbankje met lederen kussentje, waarvan het zusje in de keuken staat, zijn hier geen losse meubels te bespeuren. In deze warme woning is geen plek voor oubolligheid, noch voor kortstondige trends. Traditionele en hedendaagse top- kwaliteit vinden elkaar op een bijzonder aangename manier. Goed geconnecteerd, dat zijn ze: sereen en toch levendig.

 

Met dank aan:

Vlassak Architects - Pieter Vlassak

www.vlassakarchitects.be

Abel Falisse

www.abel-falisse.be

Jones Living

www.jonesliving.be

Auping

www.auping.be