Warme sfeer met art-deco allures

Category: Editie 104

In het hartje van Knokke-Zoute, de residentiële badstad aan de Belgische kust, worden de exclusieve boulevards geflankeerd door architecturale schoonheden. In één van de meest trendy lanen schittert deze karaktervolle villa die recent helemaal gerenoveerd werd. Met zijn subtiele art-deco elementen vormt deze majestueuze villa een prachtige blikvanger in de rustige groene laan. Meerwaardezoeker Padron – Luxury Living, merkte meteen het potentieel op van de charmante villa die er oorspronkelijk wat desolaat bijstond. Padron is  onderdeel is van projectontwikkelaar Potrell die zich richt op het high-end segment. Zij ontwikkelen projecten met een opmerkelijke architectuur en een hoogwaardige afwerkingsgraad. De villa in art-decostijl sprong dan ook meteen in het oog en vormde de perfecte uitdaging om hier een indrukwekkend renovatieproject van te maken. In hun streven naar een luxueuze en impressionante afwerking deden ze een beroep op Kraaiprojecten voor het uitwerken van een volledig interieurconcept. Daarbij hadden ze het volgende doel voor ogen: een woning creëren met een ruime living en keuken, een bijkeuken, garage en vijf slaapkamers met telkens een bijhorende badkamer. Daarnaast moest ook rekening gehouden worden met beperkende voorschriften door de beschermde art-deco elementen. Kraaiprojecten stond voor een grote uitdaging, maar zag al snel de mogelijkheden om aan de vraag van Padron te voldoen. “We hebben de doorstroming van de woning volledig gewijzigd. Vroeger bevond de inkom zich aan de hoofdstraat die men kon bereiken via een klein toegangspoortje. Ook de trappen waren verspreid over twee locaties, er kwam veel te weinig licht binnen en er waren te veel kleine afgesloten ruimtes.” Door de inkom te verplaatsen naar de zijweg en de twee trappen boven elkaar te plaatsen kreeg de woning meteen een heel andere dimensie.

De villa werd volledig gestript en gerenoveerd volgens een vernieuwend concept waarbij de aandacht voor de art-decostijl, verrijkt met een moderne touch, doorheen de ganse woning terugkeert. Projectontwikkelaar Padron gaat niet voor doorsnee en dat is meteen merkbaar wanneer je het resultaat ziet van deze metamorfose. Een smal ongehard zijweggetje leidt ons naar een hekken in zwart staal dat de site afschermt. Het terrein is afgebakend met een omheining en omzoomd door groen dat de privacy van de woning garandeert. Een pad met betontegels in verschillende formaten brengt ons naar de voordeur. Ondertussen vangen we al een glimp op van de tuin die zich als een labyrint van hagen, geometrische vormen en wilde bloemenperken rond de woning slingert. Als we de inkom naderen zien we meteen de zwarte luifel, die met zijn verfijnde rondingen, een architecturale hint geeft naar het art-decotijdperk. Ook de witte muur die een scheidingswand vormt tussen de inkom en de parkeerhaven met garage heeft deze typische gebogen vorm. “De typische art-deco elementen aan de buitenkant van de woning hebben we gedoseerd en uitgepuurd teruggebracht in de architectuur.” Ook de ornamenten op de bovenverdieping aan de balkons zijn hier een stille getuige van.

Kenmerkend voor de woning zijn de asymmetrische lijnen in een strakke vormgeving met gebruik van warme luxueuze materialen.  In de inkomhal worden we dan ook meteen overstelpt door de weelderigheid die we weerom linken aan de typische stijl van de art deco. De Terrazzovloer verraadt de kleurtinten die we doorheen de ganse woning zullen terugvinden: wit, zwarte accenten en natuurlijk hout verfraaid met oker en bronstinten. Voor ons bevindt zich de trap die ons leidt naar de twee volgende verdiepingen. Aan de linkerkant vormt een zwevende tablet in donker Yayafineer een inkommeubel met daarboven een patchwork van getinte spiegels in grijs en brons. In het gastentoilet accentueert de ramenreeks met okerkleurig glas de ronde vorm.

 

Een pivotdeur in zwart staal gecombineerd met glas en my bronz lakwerk brengt ons naar de leefruimte waar je meteen geprikkeld wordt door de luxueuze materialen. Het gebruik van mooi exotisch fineer, natuursteen en unieke elementen creëren een warme sfeer met art-deco allures. Er werd gekozen voor een grote, open leefruimte met veel ramen, veel daglicht, een wit plafond en enkele opvallende elementen. Aan de linkerzijde bevindt zich een bureaugedeelte dat uitkijkt op de tuin via een groot raam. De andere kant is een kastenwand die door de geometrische vormgeving en Mondriaan grids voor een atypisch vlakkenspel zorgt. De kasten zijn telkens een combinatie van fineer Zebrano, dat naturel werd gevernist, Yayafineer en geschilderde mdf. De gekantelde fineerrichtingen in de kastverdelingen zetten zich verder doorheen de volledige leefruimte. Luxe-elementen zoals het ingebouwd daybed en de inloopbar zijn maar enkele blikvangers in de leefruimte die de show stelen. Het daybed werd ingewerkt tussen de haard en het kastengedeelte. Vanop deze plaats heb je een weids zicht op de tuin en geniet je van de nabijheid van de gezellige haard. De inloopbar is een leuk extraatje dat voor een verrassend effect zorgt. Een oversized box die enerzijds het bureaugedeelte verbergt en dienst kan doen als tv-wand. Als de wand in het verlengde van de leefruimte opendraait ontdek je het bargedeelte. Ideaal voor als er gasten zijn. De Terrazzovloer van de inkom komt in deze bar nog eens terug en zorgt voor een eclectisch gevoel zonder over the top te gaan. Deze markante stukken werden geplaatst en afgewerkt door Descheemaeker Binnenhuisinrichting. Deze interieurspecialist stond in voor alle binnenschrijnwerk en maatwerk en dit letterlijk van beneden tot boven. Hun gevoel voor detail en streven naar perfectie resulteerde in een kwalitatieve afwerking waardoor alle luxueuze materialen volledig tot hun recht komen. Descheemaeker is thuis in alle woonstijlen en ook hier konden ze hun vakkundigheid en gevoel voor precisie etaleren. De haard- en kastenwand in de leefruimte is hiervan een toonbeeld. Het interieurontwerp van Kraaiprojecten werd dan ook tot in de kleinste details uitgevoerd en afgewerkt. Bij Descheemaeker gebeurt alles in eigen beheer waardoor ze steeds kort op de bal kunnen spelen en geen enkele uitdaging hen te moeilijk is. Hiervoor hebben ze een zeer modern machinepark ter beschikking. Zaakvoerder Dieter Descheemaeker is het aanspreekpunt van offerte tot oplevering en volgt ieder project van dichtbij op. Samen met een sterk en gemotiveerd team dat perfect op mekaar is ingespeeld verwezenlijken ze dan ook de meest ambitieuze projecten. Hun oog voor esthetische schoonheid en kwalitatieve materialen zijn daarbij onmisbaar en komen hier helemaal tot zijn recht.

De decoratieve stijl die zich in de leefruimte voltrekt en versterkt wordt door eenvoudige geometrische patronen, zien we ook terug in de eiken parketvloer. Het zogenaamde looppad werd uitgevoerd in een Hongaarse punt en werd gecentreerd aangelegd op de stalen deur aan de inkom. Dit patroon baant zich een weg door de living en mondt uit in een virtueel tapijt onder de eettafel. Het pad zet vervolgens zijn weg verder richting keuken. De rechte eiken planken die het pad flankeren, geven rust aan deze ongewone twist. Het meubilair in de woning geeft een luchtige indruk waardoor het ruimtelijk gevoel nog meer versterkt wordt. Zo werd als zithoek gekozen voor losse modulaire componenten die men vrij kan schikken. Qua verlichting werd geopteerd voor een combinatie van pendels en spots die een gracieus lijnenspel vormen en haast naadloos overgaan in de hele ruimte. De gezellige gashaard op het einde van de haardwand luidt de overgang in naar het keukengedeelte. Deze werd afgewerkt met natuursteen Breccia Alba. Het opvallend design met grijs-, zwart- en okerfragmenten zorgt weer voor een vleugje art deco en werd dan ook gebruikt als werkblad in de keuken en voor de bekleding van de haard in het keukengedeelte. Later komt dit materiaal nog eens terug in de masterbedroom. Richting keuken valt eerst de haard op. Links werd een zithoek uitgewerkt met een vast zitgedeelte en een lange witte tafel die via een groot raam ook hier zicht geeft op een gedeelte van de tuin. Aan de andere zijde vinden we het keukengedeelte dat opgebouwd is volgens een geïmproviseerde u-vorm. Een lang keukenblok met kookgedeelte laat ruimte om te gebruiken als bargedeelte. De geometrische vormgeving van de kastenwand met zijn zwarte verticale lijnen zet eveneens hier de trend van de woning verder. Het achterpaneel aan het wasgedeelte in de keuken springt meteen in het oog dankzij de speciale laktechniek my bronz. In de lage kasten komt het vlakkenpatroon van de kastenwand in de leefruimte terug.

Vanuit de keuken kunnen we nog even verder naar een praktische bijkeuken met douche. Het driewegspunt leidt ons daarnaast nog naar de garage en naar de parkeerhaven die overvloeit in de tuin. De tuin is een combinatie van perken met wilde bloemen en grassen en een labyrintisch hagenmassief. Deze combo neigt ook weer sterk naar de art decostijl van de woning, maar de samenstelling van de perken verwijst toch ook wel naar de nabijheid van de zee. De stapstenen en de terrasblokken zijn een combinatie van betonwerk met Muschelkalk Agrippa. Een bewuste keuze, want ook hier vinden we het okeraccent terug.

 

De trap in de inkom brengt ons naar de eerste verdieping. Door de trappen boven elkaar te plaatsen werd een verticale lichtstraat gecreëerd. Het geheel werd veel compacter waardoor extra ruimte vrijkwam voor de slaapkamers met bijhorende badkamer. Op de eerste verdieping bevinden zich drie slaapkamers waaronder de master bedroom. Deze is meteen een pronkstuk te noemen en perfect uitgevoerd door Descheemaeker Binnenhuisinriching. Gefragmenteerde spiegelvlakken, gekantelde fineerrichtingen in de kastverdelingen in combinatie met de luxueuze feel van de materialen roepen een vintage gevoel op dat wordt gecounterd door de moderne en frisse aanpak. De kasten zijn een combinatie van Libanese ceder en gelakte mdf. In de bijhorende badkamer werd de natuursteen Breccia Alba van beneden gebruikt voor het lavabomeubel en de douchevloer. Samen met de zwarte accenten van het kraanwerk krijgen we een vorstelijk gevoel. De dressing en de opsmuktafel maken de masterbedroom tenslotte af.

 

Voor de vloer en de douchewanden van de drie badkamers op de eerste verdieping werd gekozen voor een zwarte Mosa-betegeling. Het hamerslageffect produceert een dieptereliëf en een subtiele hint naar de art deco. Ook voor de vloer en de douchewanden van de vierde en de vijfde badkamer, die zich een verdiep hoger bevindt, werd een gelijkaardige betegeling gebruikt, maar hier werd gekozen voor de kleur Arancio, een dieporanje. Alle kamers hebben hun eigen accent en indeling waardoor het verrassingseffect je steeds opnieuw overvalt bij elke kamer die je binnenwandelt.

 

De volledige renovatie werd uitgevoerd conform alle hedendaagse energienormen naar isolatie en ventilatie toe. Op de luifel rondom de woning werd een groen dak gecreëerd wat het uitzicht vanop de bovenverdiepingen alleen maar aantrekkelijker maakt. Een unieke villa in een stijlvolle buurt verdient een unieke aanpak. De eclectische en tegelijk minimalistische benadering met respect voor de klassiek elementen is geresulteerd in een instant coup de foudre waarbij de details het geheel groots maken. Deze villa werd inmiddels verkocht via Immo Cambier De Nil.

 

 

 

Met dank aan:

 

Padron by Potrell

www.padron.be

 

Descheemaeker
Binnenhuisinrichting

www.descheemaeker.eu

 

Kraaiprojecten -

interieurarchitecten

www.kraaiprojecten.be

 

Trappen Demunster

www.trappendemunster.be