Maison naturelle

Category: Editie 105

Zes hectare grond.Volop zicht op het groen. Op bossen, beekjes en weiden zover je kunt kijken.Toen het perceel in Herenthout enkele jaren geleden te koop kwam, twijfelde de bouwheer geen moment. Het huis dat er stond was oudvader toebehoord. Het pand afbreken en iets totaal nieuws bouwen om het familieverhaal verder te zetten, hoe mooi kon het zijn? “De emotionele waarde en het uitzonderlijke uitzicht boden een unieke opportuniteit om ons droomhuis te realiseren”, vertelt de eigenaar.“Vrij snel zijn we ook naar architecte MiekeVan Herck gestapt.We kennen haar werk. Het sluit perfect aan bij wat we zelf mooi vinden. Bovendien ligt het perceel in zonevreemd gebied, davoelig is. Dat vergt veel kennis over specifieke regelgeving. Niet elke architect is volledig thuis in dergelijke materie, Mieke is dat wel.”

Moderne hoevewoning,
authentiek karakter


De eigenaars wisten op voorhand goed wat ze wilden. Het gebouw mocht niet te nieuw aanvoelen. Het moest de indruk wekken dat er al geleefd was. Dat het een renovatie betrof waarbij het ouven. De gevel is minimaal gekaleid om het verouderde karakter te versterken. Op het dak liggen gerecupereerde dakpannen. Het hout van de voordeur ziet eruit alsof het jaren geleden al bewerkt werd.“De bedoeling was een moderne hoeve te creëren die toch authenticiteit uitstraalt”, legt Mieke Van Herck uit. “Dat idee zit vervat in de keuze voor een heel naturel en duurzaam materiaalpalet. Het uitzicht van de gevel zet meteen de toon, terwijl de taal binnen heel sereen en rustig is. Witte en aardse tinten primeren, terwijl het gebruik van donker hout nog meer diepte geeft aan het geheel. Hier en daar zorgt zwart voor een levendig accent.”

Een paadje in kasseien meandert vanaf de oprijlaan tot aan de voordeur. Donkergroene taxus combineert prachtig met de wit gekaleide baksteen. Inheemse loofbomen vormen enerzijds een geluidsbuffer, anderzijds zorgen ze mee voor de aankleding van de gevel. Hortensia’s rond het huis zorgen subtiel voor kleur. “Voor ons staat architectuur niet op zichzelf”,aldusVan Herck. n.Tuinarchitectuur is een zoekdingen, composities en lijnvoear je bepaalde zaken maar gaangroen staat, zonder dat de bomen en beplanting de schoonheid van de architectuur zouden verdoezelen. We zijn van plan om de schoonheid van de natuur in een later stadium nog dichter tot bij de woning te brengen. Het landschap en de nieuw aangelegde tuin moeten een organisch voortvloeiend geheel worden. Net zoals de buitenomgeving in het verlengde ligt van architectuur en interieur. Een naadloze stijlovergang van woning naar natuur. Daarin harmonie vinden, dat is altijd het ultieme doel.”

Binnen primeert eenvoud.templatief. Authentieke elementen en natuurlijke materialen versmelten tot een sober geheel. Bij het betreden van de woning steelt de monumentale inkomhal de show. Die moest zo open mogelijk zijn. De ruimte loopt visueel door tot in de nok van het dak en maakt via een open trap een directe verbinding met de tweede verdieping. Vloer en trap zijn daarbij opgetrokken in hetzelfde materiaal, een beigeachtige specie van Indico Painting, een bedrijf uit Antwerpen gespecialiseerd in verf- en decoratietechnieken. “De eigenaars waren hier echt wild van”, vertelt zaakvoerder Eric Van Tilburg. Ik denk dat ze de techniek voor het eerst hebben gezien bij MOON Lightning, waar enkele vloeren en muren daarmee bekleetelijke decoratieve stuctechniek. Die is overal in de woning toegepast, van de vloeren in de hal en keuken tot boven in de badkamers. Het product dat we daarvoor gebruiken is afkomstig van Stoopenmessen aangebracht.Aan de basis ligt een soort van gemalen steen die gekleurd pecifieke tekening wordt door het product met messen aan te brengen en er daarna met de schuurmachine over te gaan. Die handelwijze laat heel goed toe om te gaan variëren en het gewenste effect te krijgen.”

 

Maatwerk met bijzondere detaillering

De ovruimte wordt gemarkeerd door een verouderd parket met een rustieke look. Manuel Goukens, zaakvoerder van Mimago, dat de vloer met veel zorg plaatste: “weest. Het gaat om een massieve eiken plankenvloer van 10 mm dik. Die werd verlijmd op een onderlaag van 8 mm. De bedoeliheer en architect was om het gevoel van vroeger in huis te brengen en een traditionele look-and-feel te creëren. Daarom heeft het hout een specifiek verouderingsproces ondergaan, waarna het is afgewerkt met een gekleurde hardwaxolie. Hetzelgens toegepast op de eerste verdieping en in de kantoorruimte.

Mimago is al sinds 1995 gespecialiseerd in massieve parketten en samengestelde planken-vloeren. Daarnaast kan je bij het bedrijf terecht voor alles wat te maken heeft met maatwerk in hout, zowel voor bidige kasten,gebouwen.

De living en het salon vormen samen een riante den door een in hout gehulde kolom met drager. Ook hier kreeg het hout een vten er op een genuanceerde manier uitzien alsof ze al enkele jaren dienst deden”, licht Eric Van Tilburg van Indicomen zijn we zowel mechanisch als met een behandelingsproduct te werk gegaan. Eenvoudig gezegd hebben we met hamer en beitel de structuur eerst aangepast, waarna we het geheel behandeld hebben met Caligène, een product waardoor je een nog meer verouderd effect verkrijgt.”

Het meubilair hebben de eigenaars zorgvuldig geselecteerd in samenspraak met Interieur De Ceuster uit Herentals. Het bedrijf is gespecialiseerd in het tafels t op maat. Verder kan je er terecht voor zetels, stoelen, kasten, bedden en decoratie voor binnen en buiten. Een langgerekte tafel strekt zich uit over bijna de hele lengte van de eetkamer. Een boomstamtafeltje en een antiek ogend tapijt zorgen voor een speelse touch in het salon. “Wij werken bijna uitsluitenvoerder Fred De Ceuster. “Dat gaan we meestal zoeken rond de evenaar. Indonesië,cus ligt op speciale houtsoor ten die soms 100 tot zelfs 300 jaar ounen zijn. Op die manier krijgen de meubels een heel doorleefde, soms bijna primitieve look. Bij de lange tafel in dit project is het hout bijvoorbeeld zo’n 80 jaar oud. Het verweerde effect contrasteert mooi met de zwarte metalen poten. Die vind je ook heel vaak tertje is dan weer gemaakt van wilde noot. Alles is handwerk, enkel de vorm is het resultaat van de natuur. Dat is het essentiële in ons werk: we laten de natuur zoveel mogelijk zelf spreken.”

Het meest in het oog springt de maat- kast die de hele zijwand inneemt en de televisie en een barkast herbergt. De ritmische verdeling van de kast doet denken aan het werk van Vincent Van Duysen. De deuren zijn net luiken die je naar binnen kunt vouwen en netjes kunt wegwtief inschuifsysteem. Een knap staaltje vakmanschap van Inbo Intertner van Mieke Van Herck.Al het maatwerk in het huis is van hun hand. In zowat elke kamer vind je toorruimte over de living en keuken tot alle maatwerk op het eerste niveau. MiekeVan Herck:“Als je uitgaat van een grote detaillering, moeten die details ook perfect uitgevoerd worden. Als architectenbureau is het onze sterkte dat dineren en graag met partners werken waarvan we zeker zijn dat ze eersteklas vakwerk leveren. Inbo is daar een perfect voorbeeld van. Wat zij ook hier weer hebben verwezenlijkt, tilt je ontwerp naar estructie is bijzonder lang nagedacht om ervoor te zorgen dat elk aspect juist zit. Er zit veel meetwerk, techniek en knowhow achter het vervaardigen van al het meubilair. Deze wandkast in het salon is daar de beste illustratie van. Niet elke houtspecialist heeft de kennis en kunde in huis om een dergelijk meubel met zo’n detailvoering te realiplaatst worden om perfect te werken, anders kom je in de problemen.”

Wat de kast extra speciaal maakt is de afwerking. Die gebeurde met de Grainmarket-techniek, oftewel de Graanmarkt-techniek, verwijzend naar het bekende restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen.“Daar hebben we de techniek voor het eerst toegepast”, vertelt Eric Van Tilburg van Indico Paintipulair geworden, tot zelfs ver over de landsgrenzen. Het gaat om een systeem waarin een poreuze kalkspecie in vijf lagen met messen en sponzen wordt aangebracht. Op die manier creëren we schaduw- en eilandeffecten, zoals wij ze noemen. Dat wil zeggen dat je een soort van gewolkte uitstraling krijgt waarbij dieperliggende stukjes en kra- tertjes zichtbaar zijn die voor een heel levendige uitstraling zorgen. Eens de kalkspecie is aangebracht werken we alles bovendien af met een speciale vernis om het onderhoudsaspect te vetechniek op de wandkast loopt door in de schouw van het aanpalende haardmeubel, eveneens gerealiseerd door Inbo Interieur. Daarnaast begint een lang raam dat doorloopt tot op de eerste verdieping en een grote vide markeert. MiekVan Herck:en het bureau op de eerste veraam heb je een schitterend uitsatie

De woning is volledig geautomatiseerd met eenniekenlichting, beveiliging, toegangscontrole en videofonie, verwarming en koeling, alles kan eenvoudig gestuurd worden met één druk op de knop. Kurt Vochten van Elektriciteit Vochten, al vijfentwintig jaar koploper in domotica en home automatisatie: “Home automatisatie is uiteraard niet nieuw, maar in deze woninggetrokken. We hebben hier te maken met een echt smart home, waarbij alle technieken zijn geïntegreerd in één entiteit, zodat alles gemakkelijk vanop afstand latie van domotica, elektriciteitswerken, wifi en multimedia is ondergebracht in het systeem.Via touch panels op strategische plaatsen, maar evengoed vanaf smartphone of tablet hebben de eigenaars volledige controlevoorbeeld iemand aan de deur, dan krijgen ze een melding via de app en kunnen ze beslissen om die persoon al dan niet binnen te laten. Kruipen ze ’s avonds voor de televisie, dan kunnen ze vanuit de zetel de screens naadijnen sluiten. Er zijn geen verschillende applicaties nodig om muziek en televisie te bedienen. Verwarming en koeling kunnen gestuurd worden waar je ook bent.Via een ingenieus protocol kan de verlichting eveneens geregeld worden, kan je bepaalde sferen oproepen en noem maar op. Het kan allemaal vanop afstand, in een oogwenk.”

Optimaal binnen-buitengevoel

Ook in de keuken is het tablet volledig bekleed met de stuctechniek van Indico Painting. Daar staan de aardse tinten tegenover zwarte maatkasten van Inbo Interieur, bewerkt met een speciale metaallak. Die zorgt voor een staalachtige textuur en heel levendig oppervlak. Het zijn details zoals deze die de ruimtes maken tot wat ze zijn. Subtiliteiten die zorgen dat schoonheid, comfort en functionaliteit perfect samenkomen. Zo valt de deur naar de kelder weg in het vlak van de muur. De toestellen zijn gepositioneerd in een gang die de overgang vormt van de keuken naar de bergruimte. Je ziet ze niet en toch zijn ze onmiddellijk bereikbaar.

Zoals overal staan oudere stumenten. De tafel is een robuust houten object van de hand van Interieur De Ceuster, gemaakt van hoogstam eik van 100 jaar oud. Rustieke krukjes en hypermoderne fijne stoeltjes zijn er omheen geschaard. Ramen zijn van het Zwitserse merk Sky-Frame, die slanke alumkelen. Ze geven een heel minimalistisch gevoel aan het geheel. Door de fijne profielen betrekken ze de tuin optimaal bij de keuken. Mieke Van Herck: “Een van de basisvereisten voobuitengevoel optimaal zou zijn. We wilden het zicht in de keuken dan ook zoveel mogelijk opentrekken. Door de hoge ramen en fijne profielen wordt er maximale transparantie gecrledig geïntegreerd in het gebouw. Bovendien steekt de keuken gedeeltelijk uit boven de woning om zo de relatie met het landschap nogmaals de accentueren. Op een bepaald moment lijkt het wel een echte buitenkamer.”

Ietwat teruggetrokken van het leven in huis bevindt zich de kantoorruimte van de eigenaar, waarvan het bureaumeubel en de kastenwand werden uitgewerkt door Inbo Interieur. Donkere tinten vallen op en staan in contrast met de zachte uitstraling van de rest van de woonst. In deze ruimte is de vloer zwart geolied en is er gekozen voor een visgraatmotief. Deze werd geplaatst door Mimago. De visgraat vormt een speels alternatief en geeft toch het nodige cachet aan de kamer. Donker visgraadparket, geborsteld dikfwerk vormen een uitgesproken eenheid. Een achterwand in natuursteen ter hoogte van de open kast geeft alles nog meer standing. “Die ruimte onderscheidt zich visueel van de rest van de woning”, legt Miekekerder en zakelijker. Het is een kamer waar de man des huizes zich kan terugtrekken om te werken of klanten te ontvangen. Ze heeft iets van een mancave, ogenschijnlijk losgetrokken van de rest van het huis en toch passend in het geheel.”

Masterbedroom op maat

Op de bovenverdieping bevinden zich de slaapkamers en een kantoorruimte. De asterbedroom bereik je langs een gang begrensd door maatkasten. Die doet niet alleen dienst als opdnieken en een toilet.“Een belangrijk gegeven binnen elk ontwerp is het all-in-one-concept”, aldus MiekeVan Herck.“We verzorgen niet alleen de architectuur van het gebouw, we maken ook dat de volledige bbij aansluit. Het interieur is voor ons onlosmakeliturale geheel. Alle details moeten kloppen. Zo is de optimale oriëntatie in functie van de lichtinval van uitzonderlijk belang. Maar ook de keuze van de materialen draagt bij aan de ervaring van het gebouw, net zoalsbilair. In feite hoef je enkel nog de losse functionele meubels te plaatsen. En zelfs daarin krijg je advies op maat van onze interieurarchitecten. De rest is allemaal voorzien. Boven geven de maatkasten mooi weer hoever we daarin gaan. De circulatie wordt heel functioneel. De kastenwand begeleidt je richting de masterbedroom en zorgt ervoor dat elk hoekje nuttig is ingevuld. Dat idee gaat verder in de slaapkamer zelf. Via een soort van gangetje kom je daar binnen. De ruimte die ontstaat boven en naast de deur wordt opnieuw ingevuld door kasten. Op die manier hebben we de dregedeelte geweven. Daarnaaswand de leidraad richting de badkamer. Dat alles is overigens alweer een knap staaltje vakmanschap van Inbo, dat ook de lavabo en maatkast eronder afwerkte in de badkamer.” De badkamer is zo minimalistisch mogelijk opgevat. De douche is volledig uitgewerkt met de decoratieve stuctechniek die ook in de keuken en op de vloeren is toegepast. Eric Van Tilburg: “In de natte ruimtes is gebruik gemaakt van hetzelfde procedé als op de vloeren beneden. Alleen werken we hier met meerdere lagen, elf om precies te zijn. Dat is nodig om een volledige waterdichtheid te bekomen. De twee laatste lagen zorgen daarbij voor de specifieke tekening en textuur.”

De spiegelkast is ingewerkt in de muur van de douche en biedt zo op een inventieve manier ruimte voor kleine spulletjes, zonder extra plaats in te nemen. Opnieuw een handigheidje van de archtionele als esthetische waarde. Comfort zit soms in een klein hoekje.