Moderne architectuur waar open concept en warmte hand in hand gaan

Category: Editie 105

In een nieuwbouwverkaveling te Borgloon vinden we deze prachtige woning in modern stijl. “Wij streven altijd naar een modern en vernieuwde architectuur”. Aan het woord is Katleen Raemen van ARA architecten. “Energiezuinigheid en kwaliteit staan steeds centraal in onze realisaties. Ons uitgangspunt is dat ieder project een unieke opdracht is en bijgevolg tekenen we binnen ieders budget een ontwerp dat zowel bij de directe omgeving als bij de bouwheer past.” Deze woning is daar geen uitzondering op dankzij vakmanschap van architect en aannemer William Menten. Aan de voorzijde is er geen inkijk doormiddel van donkere dark grey beglazing en zwarte aluminium profielen van het type Alinel (van Corswarem). Dit geeft de woning een warme, toch strakke uitstraling. Ook de gevelsteen in rood-genuanceerde impression special van De Saeger draagt met de unieke kleurcombinatie zijn ‘steentje’ bij aan deze uitstraling. En dat is meteen de setting die doorheen het hele huis wordt doorgetrokken.

Design afsluiting op maat zorgt voor nodige privacy en veiligheid.

Aan de voorzijde is deze woning afgesloten van de straat door middel van een op maat gemaakte geautomatiseerde poort. Zijn strak design sluit naadloos aan bij de architectuur van de woning. Ook hierin komt het latjespatroon terug, waardoor de poort zorgt voor veiligheid en privacy zonder in te boeten aan warmte en gezelligheid. “Dankzij onze jarenlange ervaring bieden wij een goede service en uitgebreid gamma. Wij werken met het merk Wisniowski en zijn fier dat we ons tot de grootste importeur van Vlaanderen kunnen rekenen.” Aan het woord is Didier Meertens van Garden Center ‘T’. “We werken zeer nauw samen met Wisniowski. De nieuwe modellen worden met oog op vraag van de markt ontworpen en geproduceerd in de fabriek van Wisniowski in Polen. Doorheen dit hele proces staat kwaliteit centraal.” De poorten zijn conform de veiligheidskeurmerken en dragen een CE-label. “Onze focus ligt op kwalitatieve producten voor een competitieve prijs en een flexibele service. Met andere woorden bieden we een totaaloplossing op maat van de klant in het verlengde van de woning of het bedrijfsgebouw”, ver telt Didier Meertens. “Bovendien blijven wij voortdurend met oplettendheid de markt verkennen om onze klanten de passende oplossing te kunnen bieden met vernieuwende, innovatieve producten. Daar is deze automatische poort zeker een ideaal voorbeeld van.”

Optische illusie
door middel van verticaal design.
Wanneer we de inkomhal betreden, komen we binnen in een grote ruimte volledig in het wit. Hier zijn geen inbouwkasten of andere meubels aanwezig. Dit doet de hal heel open aanvoelen. De voordeur en de schuifdeur reiken helemaal tot aan het plafond. Met zijn 1,40 meter breedte en de rail volledig ingewerkt in het gyprocplafond, past ze perfect in het strakke, moderne design dat de bewoners voor ogen hadden. Wanneer de schuifdeur open staat heb je bovendien van aan de inkomdeur volledige doorkijk tot in de tuin. De Pure-White trap van Genico in de inkomhal is gemaakt uit staal dat volledig naadloos is bedekt met corian. Dit materiaal maakt de trap een echt focuspunt in de inkomhal. Door dit verticaal design ontstaat er de optische illusie dat deze hal oneindig groot is. In de hal is als enig decoratie-element een modern schilderij van Philippe Lebeau aanwezig. Deze vult de ruimte met kleur. Tegelijkertijd zorgt het voor warmte. In combinatie met het strakke witte, ontstaat er een contrast dat blijft boeien en meteen zin doet krijgen om de rest van de woning te ontdekken. De kasten bevinden zich om het hoek- je waar ook een berging aanwezig is met alle nutsvoorzieningen. Het betreft een op maat gemaakte kast met 7 plafondhoge gelakte deuren, waar van 4 dienen als vestiaire en 3 als berging. Alles vormt 1 geheel. Deze kasten zijn aan de binnenzijde afgewerkt met lichte eikkleurige extra dikke leggers. Deze kleur van licht eik komt als kleine toets in iedere ruimte terug en geeft zo een warm gevoel aan het minimalistisch maatwerk. Een plafondhoge deur van Brems L93 biedt een doorgang naar de technische ruimte. Alle nutsvoorzieningen zijn hier geplaatst, domotica-installatie, was- en droogruimte, ventilatie D, gascondensatieketel en boiler, waterontkalker, omvormer zonnepanelen. “Bij ieder nieuw project ontvangen we de klanten in onze ruime toonzaal of brengen we een bezoek aan huis”, vertelt Katleen Jongen van Interieur Jongen.“Uit dit persoonlijk gesprek tussen klant en interieurarchitect ontstaat een uitgewerkt interieurplan. Dit plan produceren wij volledig in ons eigen atelier. Op deze manier kunnen wij de klant precies geven waar ze nood aan hebben. Al onze ontwerpen zijn op maat gemaakt. Ook de plaatsing en een goede service na verkoop is in eigen beheer.” In deze woning was dit niet anders.

Huiselijkheid creëren door het gebruik van warme tinten.
De leefruimte bestaat uit een zitgedeelte, de keuken en polyvalente hoek die verschillende functies kan vervullen. Het kan een leesruimte zijn, plaats voor decoratie als bijvoorbeeld een kerst- of paasboom of extra salongedeelte in winter tijd wanneer het buitensalon minder in gebruik is. Al deze leefgedeeltes zijn rechtstreeks verbonden met de bovenverdieping door een open vide. Net zoals in de inkomhal beziet deze leefruimte de open sfeer, die deze moderne woning typeert.Het design is kenmerkend door het steeds terugkeren van warme kleurelementen. Zo bevat de lederen zetel (Rolf benz) een taupe-grijze kleur. Een strakke designlamp vult de vide met kleur en het gashaardvuur biedt niet alleen letterlijke warmte op koude dagen, maar des te meer nodigt ze uit om deze uren te vertoeven in deze gezellige woonkamer. De gordijnen sluiten met hun lichtgrijze kleur en grove structuur perfect aan bij het blad van de eettafel en het keukeneiland. Deze zijn gemaakt van Dekton Soke en bevat ook een donkergrijze kleur met grovere structuur. Het gebruik van Dekton was in de keuken een bewuste keuze.“Dit materiaal is uiterst geschikt om in de keuken te gebruiken. In deze keuken is er gekozen voor een keukenblad van 2cm dik. Deze is zeer krasbestendig en makkelijk te onderhouden. Iets wat in de meest gebruikte kamer van de woning, geen overbodige luxe is”, aldus Katleen Jongen. In deze leefruimte is de keuken een echte eyecatcher waar iedereen naar toe gezogen wordt. Het is als het ware het hart van deze woning.
Naast design dragen de bewoners functionaliteit hoog in het vaandel. De inbouwkasten van de keuken zijn daar een ideaal voorbeeld van. De kasten reiken tot aan het plafond en binnenin zijn ze voorzien van allemaal uittrekbare Blum schuiven. De kastindelingen zijn van Orgalux. Er is niet gekozen voor een druksysteem, maar voor afgelijnde grepen aan de boven- of zijkant van iedere kast of lade. Dit maakt deze opstelling zeer gebruiksvriendelijk. Het materiaal van de keukenkasten en kookeiland is MDF satijnlak Ral 9016, trouwens dezelfde kleur als de deuren en het schilderwerk van de muren. De functionaliteit komt in deze keuken verder tot uiting in de toestellen. De bewoners kozen in samenspraak met interieur Jongen voor een inductiekookplaat met ingebouwde dampkap, een pyrolyse oven, een vol-automatische Espresso koffiemachine met wateraansluiting, een stoomoven, hoge koelkast en diepvries. De eycatcher in de keukenwand is de wijnkoeler.
De bewoners kozen voor een keramische tegel om een betonlook te creëren. Dit draagt bij tot de moderne, strakke architectuur van de woning. Zowel boven als beneden is er bovendien vloerverwarming voorzien. De vide zorgt uiteraard voor een verbonden gevoel, maar de keramische tegels vervullen zeer zeker ook deze functie. Ze doen dienst als verbindingsmiddel doorheen de woning en creëren op die manier één open geheel. De tegels hebben een grijze kleur met afmetingen van 75 op 75 cm. Dit maakt ze op zich een onopvallend interieurelement, maar zonder zou de woning ongetwijfeld niet dezelfde eenheid vormen.

Grenzen tussen binnen en buiten lijken te vervagen

Aan de achtergevel wordt het gelijkvloerse niveau volledig opengetrokken naar de tuin en stelt zo de leefruimtes in contact met de tuinzijde waarbij grenzen tussen binnen en buiten lijken te vervagen. De keramische lichtgrijze tegels van de leefruimte loopt helemaal door tot op het overdekt terras. Ook hier is gekozen voor een keramische tegel in dezelfde kleur, zij het dikker zodat deze bestendig is tegen alle weersomstandigheden. Op deze manier voelt binnen en buiten aan als één aaneensluitende ruimte. Het overdekt terras bevat spots van Delta Light en bepleistering zoals de leefruimtes wat dit gevoel alleen maar versterkt. Verder is de tuin aangelegd met een zeer robuuste kassei in basalt natuur- steen van 20/10/10. “De keuze van authentieke kasseiklinkers met een robuuste afwerking lijkt misschien niet evident bij een moderne architectuur. Maar net door dit ruwe karakter ontstaat er een contrast wat de woning nog strakker maakt en het ontwerp helemaal tot zijn recht kan komen.”, aldus Katleen Raemen.

Uitzicht op prachtige omgeving.
Wat meteen opvalt wanneer we de bovenverdieping betreden, is het uitzicht op de prachtige omgeving. Op de bovenverdieping is in de hal een bureauruimte voorzien. Het bureaublad is vervaardigd uit massief eik. Deze geeft uitkijk op de prachtige natuur. Dit uniek zicht is enkel mogelijk door de vide die ontstaat van de leefruimte naar boven en perfecte plaatsing van het bureaugedeelte.“Bij het ontwerpen van iedere woning gaan we echt kijken wat er in de omgeving aanwezig is en wat de noden zijn van de bouwheer. Op die manier is deze bureauruimte tot stand gekomen”, vertelt Katleen Raemen. Het creëert een gevoel van rust, zodat je een optimale focus op je werk kan behouden. Geen afleidingen dus; iets wat de bewoners uitermate appreciëren. Ook in de slaapkamer kan je dit prachtig zicht bewonderen. Ook hier geen afleidingen van de buitenwereld. Een goede nachtrust is dus gegarandeerd!

Binnendeuren die reiken tot aan het plafond.
Dat er in dit project veel aandacht werd besteed aan minimalisme en eenvoud blijkt uit de aandacht die werd besteed aan binnen- en buitendeuren die op hun beurt uitblinken in discretie. Er werd gekozen voor de Frameless L93 deur uit de Minimal-collectie van Brems Doors dat met zijn breed aanbod aan innovatieve deuroplossingen perfect kan inspelen op elk project. In dit geval lijken de deuren, met onzichtbaar ingepleisterde deurkozijn en een vlak gelakt deurblad, als het ware volledig op te gaan in de witte wand. Eén strak vlak! Deze Brems Frameless L93 deur is te verkrijgen in alle RAL of NCS kleuren of wordt afgewerkt met een overschilderbare witte grondlaag. In dit geval zijn het bovendien kamerhoge maatdeuren die de hoogte van de ruimte benadrukken en het designgehalte van het geheel verder ten goede komen. Door de in het deurblad vlak geïntegreerde No-Ha deurgreep, die er wel is maar je amper ziet, laat de deur zich bovendien gemakkelijk openen zonder afbreuk te doen aan het strakke en volledig vlakke deurconcept. Een deur geënt op dit project en de bewoners met een uitgesproken designkijk op wonen. In dit geval koos men voor een witte deur, maar ook hout behoort met de Frameless Veneer L93 fineer-deur tot de mogelijkheden. De bewoners kozen voor totaalafwerking bij één firma: Dit was het afwerkingsbedrijf Schoeffaerts uit Diepenbeek.

Baden in een sfeer van intimiteit en warmte.
De overhand in deze badkamer is het strak wit design. Alle meubels zijn vervaardigd uit Corian dat we eerder in deze woning al zagen in het materiaalgebruik van de trap. Dit materiaal voelt en oogt heel zacht wat de badkamer in een intieme sfeer doet baden. waar in de rest van de woning de nadruk ligt op verticale illusie is de focus in deze badkamer net omgekeerd. De douche, die eveneens in Corian is vervaardigd, lijkt oneindig door te lopen door gebruik van horizontale lijnen in de zijkanten.
Dit alles draagt bij aan de intimiteit en maakt de badkamer meer dan enkel zijn functioneel gebruik. Een badkamer heeft als doel ‘s ochtends gezellig wakker te kunnen worden of na een drukke dag te ontspannen. Deze badkamer maakt deze doelen zeker haalbaar. Ook het gebruik van houtelementen draagt hieraan bij. Al zijn deze houtelementen slechts subtiel aanwezig, ze creëren wel extra warmte en gezelligheid.
Op alle gebieden is deze woning een schoolvoorbeeld. De moderne architectuur is immers niet enkel in het design doorgetrokken. Ook wat betreft energiezuinigheid en functionaliteit heeft deze woning een streepje voor. Het volledig huis is voorzien van high-end domotica oplossingen. Door gebruik van een D ventilatie, zonnepanelen en warmtepomp bedraagt het E-peil van de woning slechts 17. Zeker een pluspunt als je bedenkt dat de bewoners hierdoor 5 jaar lang geen kadastraal inkomen betalen omdat ze onder E-peil 20 zitten. Het open concept en alle functionaliteiten doen moderne architectuur en warmte hand in hand gaan. De bewoners konden zich geen betere woning voorstellen!

Met dank aan:
aRA architecten
www.ara-architecten.be
GARDEN CENTER 'T'
www.gardencenter.be
Interieur Jongen
www.keukens-jongen.be
Brems Doors
www.brems.be