Een oase van rust, ruimte en licht

Category: Editie 106

Een oase van rust, ruimte en licht
 
 
Waar een architect zijn expertise optimaal inzet om de ideeën van de bouwheer tot in het kleinste detail uit te werken, ontstaat een mooie samenwerking die leidt tot een verbluffend en uniek resultaat. NANO Architecten uit Zonhoven maakt het waar, zoals bij een recente realisatie in het Limburgse Ham. Treed binnen in de droomwoning van een energiek gezin dat rust zocht en vond.
 
Sereen spel van contrasten
“Deze gezinsmissie werd meteen ook mijn missie”, vertelt architect Andy Gijbels van NANO Architecten. “Al kreeg ik verder volop vrij spel om hun wensen te vertalen in een future proof design. Vanuit de aanwezige omgeving heb ik dan gezocht naar een gepast concept dat het ideale evenwicht vormt tussen droom en budget, functie en vorm, ontwerp en bouwtechniek, maar ook tussen gevoel en verstand. Dit alles mondde uit in een moderne woning, voornamelijk uitgevoerd in witte crepi, met hier en daar verrassende elementen waarvan de bewoners ondertussen de meerwaarde voelen.” Een moderne nieuwbouw dus, maar dan met een NANO schwung. Van wit en modern zou je namelijk kunnen denken dat het snel saai wordt. Maar niets is minder waar als Andy’s architecturaal talent de plak zwaait. Het contrastenspel op de gevel is daarvan het mooiste bewijs. Geen overkill, maar exact wat het huis en de straat kunnen gebruiken. De witte muren worden afgewisseld met innovatieve gevelbekleding in zwarte Alinel. Die geeft de buitenkant een sober chique aanblik. Je ziet haast niet dat de garagepoort van Raamboetiek in hetzelfde materiaal in de voorgevel is verwerkt. Vooraan valt ook het muurtje voor de grote raampartij op. “De bewoners wilden graag lichtinval van voor tot achter”, gaat Andy verder. “Dat heb ik gerealiseerd via de glazen voordeur, waardoor het licht subtiel kan doorstromen tot helemaal achteraan. Maar om dan ook nog eens de grote raampartij helemaal vrij te laten vooraan, dat zou de privacy niet helemaal ten goede komen. Vandaar dus de muur die de speelruimte / kantoor bij home office prima afschermt, terwijl het licht toch nog voldoende binnenvalt.”
 
Handige harry’s
Het buitenschrijnwerk en de gevelbekleding zijn van Raamboetiek, authentiek vakmanschap van Belgische makelij. Ramen en deuren zijn een duurzame investering en bepalen voor een groot stuk de uitstraling van een woning. Eigen accenten leggen is dus de boodschap en dat heeft Raamboetiek samen met de bewoners goed gedaan. Beneden met grote, zwarte ramen tot op de grond, boven met smallere ramen met paneel. Het maatwerk in Schüco aluminium – met 3 isolatieniveaus – komt zo veel speelser tot z’n recht. De achterkant van de woning is verder één en al glas (en licht), dankzij de glaspartijen mét verlijmde hoeken. Een knap staaltje stijlvol minimalisme. Vanuit het salon en de keuken heb je dus een volledig zicht over tuin en terras, zonder storende elementen. Het raam aan de keuken is bijna 6 meter lang en bestaat uit een ononderbroken stuk – groter kan quasi niet. Fijn om te zien, en het voelt ook binnen aangenaam aan. Raamboetiek staat niet voor niets bekend om grote raamgehelen die aan de allerhoogste eisen op vlak van design, comfort en isolatie voldoen. Ze doen hun motto Spring ‘ruit alle eer aan. Al geldt dat ook voor al het ander schrijnwerk, zoals de ingebouwde garagepoort in de voorgevel, achterdeur en 2 extra garagepoorten in het bijgebouw. Het schrijnwerk werd volledig uitgevoerd in gitzwart RAL 9005. Bij Raamboetiek kan je trouwens ook terecht voor ramen en deuren in pvc en hout. Brengt ons bij de handige harry die hier woont en er samen met zijn vrouw en architect Andy voor gezorgd heeft dat alle puzzelstukken in het grote geheel perfect tot hun recht komen, inclusief de tuin. De bewoner doet de tuinaanleg zelf, in verschillende fases. De tuin is op z’n minst gezegd ‘weids’. De Portugese laurier die overal rondom het huis te vinden is, doet ondertussen goed z’n werk om deze thuis van het gezin een natuurlijke en gezellige look te geven.
 
Oog voor detail
Al zijn er nog veel meer elementen die het thuisgevoel aanwakkeren en deze moderne woning net dat tikkeltje extra geven. Het zit ‘m vaak in de details. Een mooi voorbeeld is het overdekte terras achteraan. Dat hangt niet helemaal vast aan de achtergevel, er is een open stuk waardoor het licht nog rechtstreeks de zitruimte in het salon binnenvloeit. Noem het een soort buiten-binnentuintje met grassen. Dan het terras van 6 meter op 3 met 10 zitplaatsen, verwarmingselementen en ruimte voor ligzetels, op een tegelvloer in een lichte tint met houtlook. Een vloer die ondanks het contrast goed samengaat met de grijze Rockstone tegels en blokjes die de oprit en paadjes rondom sieren.
 
Visueel en functioneel aantrekkelijk
Typisch NANO is dat het architectenbureau al tijdens de voorontwerpfase mee nadenkt over interieurafwerkingen die visueel en functioneel aantrekkelijk zijn. Zo vloeit alles naadloos in elkaar over doorheen gans de woning. Voor de keuken kozen de bewoners een witte uitvoering met een keukensteen in composiet van Vanlaer Interieur en kwaliteitsvolle inbouwtoestellen van Siemens en Novy. De keukentafel volgt de lengte van het kookeiland en kan dankzij het blad in neolith keramiek tegen een stootje. De spoelunit is van Blanco, een topmerk op vlak van spoelbakken en kranen. De spoelunit vormt de centrale werkplek en dat is reden genoeg om het geheel zeer zorgvuldig uit te kiezen. Blanco behoort tot de toonaangevende internationale aanbieders van spoelunits, kranen en afvalsystemen voor in de keuken en heeft als ambitie hiermee het hart van elke keuken zo mooi en functioneel mogelijk te maken. Niet voor niets staan Blanco kranen en spoelbakken bekend om hun kwaliteit, functionaliteit en design op het hoogste niveau. Door constant de markt en de huidige trends te analyseren en permanent de dialoog aan te gaan met de consument, zijn de fundamenten voor het oogstrelende design van de Blanco producten gelegd. Deze zijn esthetisch volledig op elkaar afgestemd, zodat het totaalconcept zorgt voor de ‘finishing touch’ in de keuken.
De afwerking van de Blanco producten in deze woning in Ham is in perfecte symbiose met elkaar. We zien spoelbakken van het type Silgranit, een authentiek Blanco materiaal. Kenmerkend is de hoogwaardige afwerking meto verdekte C-overflow® overloop – elegant geïntegreerd en uiterst onderhoudsvriendelijk. Silgranit bestaat voor 80 % uit de hardste granietdelen, die de spoelbakken zo onovertroffen hard en krasvrij maken. Normale impact van pannen en kookpotten of glazen die vallen, zullen geen breuk of barst veroorzaken. Hoogwaardig acryl bindt het materiaal levenslang, en verleent de spoelunit een glad oppervlak zonder poriën. Verder heeft Silgranit ook een gepatenteerde hygiënebeschermingsformule. Tests bewijzen dat de ingebouwde hygiënebescherming de groei van bacteriën gemiddeld met 98% vermindert. De bijpassende, zwarte mengkraan Blanco Linus-S maakt het geheel compleet. Met zijn minimalistisch lichaam en uittrekbare sproeikop is hij mooi om te zien en handig in gebruik. Het mixen en matchen van de items voor de spoelunit wordt met Blanco een waar plezier.
Verder is er in de keuken ook opbergruimte aanwezig, meer dan voldoende zelfs! Al geldt dat ook voor elders in de woning – berging, speel- en werkruimte, wc’s, slaapkamers, dressing. Zowel beneden als boven zien we ingebouwde maatwerkkasten en zwevende meubelstukken van Vanlaer. Modern, sober, maar bovenal stevig en schoon en waar mogelijk vergezeld van ingebouwde ledverlichting. Van verlichting gesproken. Ook diekomt volledig tot haar recht. De armaturen zijn allemaal aangekocht bij Alelek: nu eens onopvallend rond, dan weer vierkante blokjes, afgewisseld met functionele strips… maar allemaal in dezelfde strakke en stijlvolle uitvoering. Het neusje van de zalm hangt tegen de muur in het salon: daar valt niet naast de Occhio-lampen te kijken. Als ze stralen, vormen ze een kunstwerk op zich.
 
We keren terug naar de inkomdeur om daar de trap naar boven te vinden. Hier vinden we een pivoterende deur van ANYWAYdoors op ons pad.  ANYWAYdoors is specialist in high-en binnendeuren op maat sinds 1995.  Het vakwerk van ANYWAYdoors verrast met een strak lijnenspel, maatwerk en geavanceerde technieken – made in Belgium. Op de meeste van hun technologische ontwikkelingen rust trouwens een wereldpatent. Bouwen is nu eenmaal ook een beetje ‘deurdenken’ als je kwaliteit en een minimalistisch design wil. En dat zien we helemaal terug in de vernuftige deurconcepten in Ham. We zien pivoting room dividers en een ‘steellook’ kaderdeur, voorzien van innovatieve sluittechnologie en BKO-omlijsting. De deuren kunnen naar wens in één of beide draairichtingen openen en kennen een geluidlozeen handenvrije bediening. Het resultaat zijn mooie en gebruiksvriendelijke deuren in zwart geanodiseerd aluminium. Dit type strakke, ongelakte deuren is erg makkelijk in onderhoud. Dat geldt ook voor de plaatsing: op voorhand dient niks voorzien te worden, want er zijn geen inbouwdelen in vloer of plafond. Dit maakt de deuren niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor renovatieprojecten erg interessant. Uit puur esthetisch oogpunt maakt Anyway er een erezaak van om alle bevestigingstechnologieën compleet aan het oog te onttrekken. De innovatieve scharniertechniek tot slot zorgt ervoor dat zelfs een kleuter de deuren kan openen, want het gewicht is niet voelbaar. In deze woning is duidelijk voelbaar dat de binnendeuren rust en eenheid creëren door de ene ruimte verfijnd te laten overgaan in de andere. Het wooncomfort en dagelijks kijkgenot zijn een heuse meerwaarde voor de bewoners.
 
Knipoog naar boven
Boven bevindt zich de master bedroom met dressing aan de ene kant, terwijl de andere kant vrolijk is ingedeeld in 3 ruime en lichte kinderkamers van gelijke grootte. De tegelvloer in imitatieparket geeft de bovenverdieping een warme sfeer mee. Al komt er ook nog heel wat warmte en gezelligheid samen in de functionele en op het eerste zicht strakke badkamer. Hier is het heerlijk douchen in de inloopdouche met designkranen van Vola, of lekker baden in het overloopbad. Hier is LG aan zet met een superlang blad in HI-MACS®  (solid surface) en 2 ingewerkte wasbakken. Een leuke noot: het badrekje is zelfgemaakt en flankeert bad en douche zonder in de weg te staan.
 
Duurzame insteek
Naast het esthetische en ruimtelijke aspect hecht NANO Architecten veel belang aan energiezuinig bouwen. Het team draagt met trots het logo van ‘energiebewuste architecten’. Een duurzame insteek vinden we dan ook terug in de woning in Ham. Een warmtepomp en zonnepanelen dragen bij tot een optimaal woonklimaat en een laag energieverbruik. We zouden nog uren kunnen doorgaan over hoe graag de bewoners hier wonen en hoe compleet het geheel voor hen aanvoelt, maar we laten verder de foto’s spreken. Laat je onderdompelen en ervaar hoe je met de hulp van experts echte dromen kan waarmaken.
 
Met dank aan:
 
NANO Architecten | Andy Gijbels
www.nano-architecten.be
 
Raamboetiek
www.ramendeurenboetiek.be
 
ANYWAYdoors
www.anywaydoors.be
 
Blanco
www.blanco.be
 
Schüco
www.schueco.be