Een woning voor werk en privé

Category: Editie 106

Een woning voor werk en privé
 
 
Voor velen van ons blijft het zoeken naar een goed evenwicht tussen ons werk- en privéleven. Die droom lijkt dichterbij voor zelfstandige beroepen met een eigen thuispraktijk, maar net daar moet een duidelijke lijn getrokken worden om de werkdag ook thuis te kunnen afsluiten. In het landelijke Bierbeek bezocht Home Sweet Home een eigentijdse woning die een slimme invulling geeft aan wonen met een privépraktijk. De bouwvrouw vertelt ons wat meer over haar ervaring: “Mijn man en ik woonden wat verderop in de straat, in een half-open bebouwing. Ik had het grote geluk een bouwgrond te hebben van mijn grootmoeder, met een breedte van 25 meter en een diep en weids uitzicht op de achterliggende velden. Mijn man en ik speelden daarom al jaren met het idee om er ooit onze droomwoning te realiseren, zeker omdat we allebei een voorliefde hebben voor mooie, strakke architectuur. We gingen bijvoorbeeld jaarlijks naar het openhuizenweekend ‘Mijn huis Mijn architect’ om inspiratie op te doen en zo te ontdekken wat ons echt aansprak. Zo leerden we ook het werk van architect Michel Muylaert kennen, wiens moderne ontwerpen we altijd als open, luchtig en tijdloos ervoeren. Einde 2016 besloten we dan toch de stap te zetten en onze woondroom te realiseren. Ook mijn kinesistenpraktijk moest haar plek in het ontwerp krijgen.” 
 
Architect Michel Muylaert geeft uitleg bij zijn ontwerp: “De villa oogt strak, sober en tijdloos. De gevel van 19 meter lang benadrukt het moderne karakter en de ruimte die we binnen terugvinden. De horizontaliteit van de woning wordt onderbroken door inspringingen en oversteken. Die oversteken geven achteraan ook beschutting tegen de zuiderzon en regeninval. Een kader in witte crepi treedt op de voorgrond, de donkere bakstenen en zwarte raamkaders erbinnen creëren dan weer een gevoel van diepte. Wie goed kijkt ziet twee voordeuren: één in het oog springende glazen deur en één subtielere zwarte aluminium deur. De eerste leidt naar de kinesistenpraktijk van de bouwvrouw, de tweede naar de privéwoning. Binnen is de villa erg compleet en is ze vooral ook praktisch ingedeeld: alle beschikbare woonoppervlakte werd optimaal benut, geen hoekje ging verloren. Ik durf te zeggen dat ook de afwerking zeer kwalitatief is, wat ze ook hoort te zijn in dit type woning. De bouwheren kozen voor aannemers en partners die een juiste prijs-kwaliteitverhouding voor hun werk aanbieden, en dat ervaar je doorheen de hele woning. Daarnaast heeft het huis een bijzonder laag E-peil van 7. Indien er een blowerdoortest uitgevoerd zou worden, dan zou het label ‘energieneutraal’ behaald kunnen worden. Dat lage E-peil wordt gerealiseerd door vijf genomen maatregelen: de doorgedreven isolatie, de oversteken in de gevel, de geothermische warmtepomp, 34 zonnepanelen op het dak en passieve koeling via vloerverwarming.
 
Kwaliteit en doordachte details
Wanneer we de woning betreden langs de privévoordeur, wandelen we via een compacte maar lichtrijke inkomhal richting de woonruimtes. In de hal zorgt een vide en een groot raam op de eerste verdieping voor natuurlijk daglicht. Het toilet en de ingemaakte vestiaire verdwijnen bijna naadloos in de linkerwand. Een pivoterende glazen deur in zwart geanodiseerd aluminium scheidt de inkom van de leefruimtes maar creëert door haar transparantie wel een gevoel van ruimtelijkheid. Bovendien vindt het daglicht uit de inkom zo ook haar weg naar de living, en valt het oog bij het betreden van de woning meteen op het achterliggende weidelandschap. De achtergevel werd namelijk volledig opengetrokken met grote raampartijen, die een prachtig zicht geven op de diepe tuin en de heuvelende velden achterin. In alle leefruimtes geven een schuifraam of deur toegang tot het nog aan te leggen terras. De keuken, eetruimte en zithoek lopen in elkaar door, maar de rechte lijn wordt onderbroken doordat de zithoek naar achter verspringt. Die laatste ruimte voelt zo intiemer aan, ook doordat ze van de andere ruimtes gescheiden kan worden door/met een glazen schuifdeur. De deur bestaat uit zwart glas en is bovendien sterk geluiddempend. Dat akoestische aspect was erg belangrijk voor de bouwheer, die een fervent liefhebber van film en muziek is. De zithoek fungeert vaak als home-cinema en is uitgerust met verschillende soorten geluidsboxen, ook in het akoestische plafond. “Vrienden en familie komen liever bij ons naar een film kijken dan in de cinemazaal, het geluid is hier van veel betere kwaliteit”, lacht de bouwvrouw. De gelijkvloerse ruimtes voelen en ogen rustig door het consistente gebruik van materialen: de eiken parketvloer, witte keuken en maatmeubels, en zwarte accenten vormen een tijdloze basis. Ook de berging en keldertoegang, die zich naast de keuken bevinden, werden in detail vormgegeven: de witte kastenwand en witte PU gietvloer ogen modern en verzorgd. De polyurethaan gietvloer, die we nog op andere plaatsen in de woning zullen tegenkomen, is bovendien erg onderhoudsvriendelijk.
 
Voor het ontwerp van de keuken, klopte het koppel aan bij Keukenontwerpers. “Keukenontwerpers is de grootste verdeler van SieMatic in België, een merk dat sinds 1929 keukens ontwerpt en nog steeds een toonaangevende speler is in de keukenbranche”, vertelt Joachim Sterckx van Keukenontwerpers Kortenberg. “Voor dit project kozen de bouwheren voor de moderne SieMatic Pure keuken, die zich kenmerkt door haar minimalisme. De strakke plafondhoge kolomwanden met greeploze kasten zijn typerend voor dit model. De fronten in kunststof zijn zeer duurzaam en daarom ideaal voor gebruik in een leefkeuken, waar krassen en stoten nu eenmaal vaak voorkomen. Hier werd gekozen voor een keramisch werkblad, wat een van de meest hoogwaardige en onderhoudsvriendelijke opties op de markt is: je kan er hete potten op zetten of met een mes op snijden, het blad verdraagt zeer veel. Voor de keukentoestellen koos het koppel voor kwalitatieve leveranciers zoals Miele, Bora en Quooker. Het keukenontwerp is heel verfijnd en subtiel, en integreert zich dan ook mooi in een open woonplan. Vandaag de dag is de keuken vaak een eyecatcher en moet hij deel uitmaken van het totale plaatje, vormgeving is key. Onze keukenarchitecten zijn bij elke nieuw project erg ambitieus en waken erover dat de keuken zich mooi integreert in het geheel. Onze eigen plaatsingsdienst en dienst-na-verkoop zorgen er op hun beurt voor dat de installatie en service tot in de puntjes verzorgd zijn. Naast SieMatic verdelen we ook Artliniën, ons budgetvriendelijke huismerk.”
 
Aan het andere uiteinde van het gelijkvloers ligt de kinesistenpraktijk van de bouwvrouw. Zoals reeds vermeld heeft de praktijk een eigen toegangsdeur. Patiënten kunnen in een zorgvuldig ingerichte ontvangstruimte wachten op hun afspraak. De eigenlijke praktijk oogt ruim, fris en rustgevend. De zachte PU gietvloer en het overwegend witte maatwerk contrasteren met de kleurrijke oefentoestellen; ook een nis in de kastenwand laat toe wat persoonlijke accenten te integreren in de werkruimte. De koeling via vloerverwarming zorgt ervoor dat het er ook tijdens de warme zomermaanden aangenaam vertoeven blijft voor de patiënten. Achterin de oefenruimte kan de kinesiste zich via een sas van twee opeenvolgende deuren naar de zitruimte in haar woning begeven. Zo heeft ze gemakkelijk toegang tot de praktijk, maar is er toch een duidelijke scheiding met het woongedeelte. Ook de aparte inkom verhoogt de scheiding tussen werk- en privéruimte.
 
Naadloze integratie
De deuren in de woning verdienen een speciale vermelding. Het koppel koos voor kwalitatieve en innoverende varianten van AnyWay Doors, die naadloos geïntegreerd werden door Schoeffaerts. Het is bij dit type minimalistische deuren essentieel dat de pleisterwerken erop afgesteld worden. AnyWay Doors is sinds 1995 ‘deurdenker’ bij uitstek: een strak lijnenspel, maatwerk en geavanceerde techniek zijn hun stokpaardjes. Doorheen de woning in Bierbeek komen we heel wat van hun producten tegen. Zo is de zwarte glazen deur in de inkom opgebouwd met de ‘stealth Pivot scharniertechniek’. De uiterst compacte pivotscharnieren zitten volledig in het deurpaneel, deurframe of glasscharnier ingebouwd. Ze zijn voorzien van een hightech zelfsluitend systeem dat de deur tevens op 90° geopend houdt. Tijdens de ontwikkeling is veel aandacht aan montage besteed, zodat de scharnier zowel in nieuwbouw als renovatie toegepast kan worden. De pivotscharnier wordt bovenop de solide afgewerkte vloer bevestigd en tegen het solide afgewerkte plafond. De  glazen schuifdeur met dark grey glas en zwarte omlijsting in geanodiseerd aluminium verderop heeft een eigen railsysteem met de ‘soft-close’ remtechniek. De witte binnendeuren gebruiken het IBO-omlijstingsysteem, een onzichtbare omlijsting die reeds tijdens de ruwbouw in de pleisterwerken geïntegreerd wordt. Met uitzondering van de glazen varianten, zijn alle deuren afgewerkt in Resopal Massiv en zijn ze zo krasvast, slagbestendig en onderhoudsvriendelijk. De ingebouwde handgrepen zorgen voor een strakke look. Bovendien hebben ze geen dagschieter en sluiten ze daarom geluidloos.
 
De integratie van de deuren gebeurde, zoals eerder vermeld, door Schoeffaerts. Schoeffaerts is, naast een verdeler van AnyWay Doors, bovenal een specialist in pleister-, gyproc- en schilderwerken. Ze fungeren als aanspreekpunt voor bouwheren en coördineren achter de schermen alle fases van de binnenafwerking. “Onze troeven zijn bovenal de kwaliteit die we afleveren én het bouwgemak dat we voor de klant verzekeren. We zorgen voor een kant-en klaar interieurproject dat volledig aansluit bij de wensen van de klant”, vertelt Ronny Schoeffaerts. “Zo namen we ook in de villa in Lovenjoel heel wat voor onze rekening. Alle details zijn er afgestemd op de uitgepuurde moderne stijl, en alles werd bijzonder duurzaam afgewerkt. De plinten, bijvoorbeeld, zijn aluminium voorzetplinten die in de kleur van de muren gelakt werden. De venstertabletten bestaan dan weer uit witte composiet die netjes tussen de twee dagkanten geplaatst wordt. Vervolgens wordt het verstek aan de voorzijde bijgepleisterd waardoor je geen onderscheid meer ziet tussen het venstertablet en de muren. Bovendien is de composiet enorm onderhoudsvriendelijk. Een laatste voorbeeld is het akoestische plafond in de zitruimte. Dit OWA plafond is een akoestisch plafondpaneel met zeer fijn gespoten korrel. Wat dus een gewoon plafond lijkt, is eigenlijk een technisch huzarenstukje.” In de achtertuin zijn de eigenaars volop bezig met het ontwerp van een modern bijhuis. Niet alleen zal het een fijne tuinbeleving verzekeren en een mooi verlengde van de woning worden, het volume zal ook de privacy tegenover de buren links verhogen. Verder wil het koppel de diepe tuin eenvoudig en landelijk houden, in lijn met de reeds aangeplante boomgaard achterin. 
 
Sereniteit, rust en comfort
Vanuit de living beneden brengt een brede eiken trap ons naar de bovenverdieping. De trap is een mooi voorbeeld van de doorgedreven detaillering doorheen de hele woning: rechte tredes zonder plinten, een witte stalen balustrade en ingewerkte verlichting doen allemaal de lijn tussen functie en vormgeving vervagen. Boven onderscheiden we duidelijk twee delen: aan de ene zijde de master bedroom met aanpalende dressing en badkamer, aan de andere zijde 3 ruime kamers met een tweede badkamer. Tussen beide entiteiten loopt een gang die in het midden natuurlijk daglicht binnenbrengt via een dubbelhoge vide die open is tot in de inkomhal beneden. De verblijven van de eigenaars lopen logisch in elkaar maar zijn afzonderlijk afsluitbaar met de Anyway ‘soft-close’ schuifdeuren. De master badkamer oogt strak en fris: de vloer, wanden en muren werden allemaal in een witte Bio PU opgetrokken, een warmere variant van de PU gietvloer op het gelijkvloers. Alle aandacht kan zo naar de verrassende muurschildering boven het bad gaan. Via de ‘dress-a-way’ inloopkasten met LED-verlichting van AnyWay Doors, komen we in de master bedroom terecht. Ook daar kunnen de bewoners genieten van een prachtig zicht op het landschap. Alle betrokken partijen kijken bijzonder tevreden terug op het bouwproces. “Ik had al vaak slechte ervaringen gehoord over bouwen, maar ik moet zeggen dat het bij ons echt heel vlot verlopen is... Op 12 of 13 maanden tijd was alles afgerond, en ook helemaal in orde. Tot nu toe zijn er ook nog geen mankementjes boven komen drijven. Ik zou er zo opnieuw aan beginnen, spreekwoordelijk dan, want we willen hier niet meer weg”, lacht Leen.
 
Met dank aan:
Architectenbureau Michel Muylaert
www.michelmuylaert.be  
 
AnyWay Doors
www.anywaydoors.be
 
SieMatic  I  Keukenontwerpers
www.keukenontwerpers.com
 
Schoeffaerts Afwerking en Interieur
www.schoeffaerts.be
 
Reynaers Aluminium
www.reynaers.be