Hedendaags wonen met klassieke elementen

Category: Editie 106

Hedendaags wonen met klassieke elementen

Eigentijds, functioneel en warm: het zijn drie sleutelwoorden die een recente realisatie van OH Architecten goed omschrijven. In een rustige wijk bouwde een gezin met 3 kinderen een strakke villa die mooi tot haar recht komt in het straatbeeld. Het lange volume staat haaks op de straat, een inplanting die zowel de woonoppervlakte als de lichtinval en privacy maximaliseert. Een speels ogende tuin met struiken, bloemen en grassen, breekt de rechte lijnen van de woning. Doordat het bouwterrein natuurlijk helt en de woning volledig onderkelderd werd, ligt de gelijkvloerse verdieping hoger dan de straat. De bewoners hebben dan ook geen last van rechtstreekse inkijk. Langs een paadje links fietsen de gezinsleden naar beneden, waar ze via een zijdeur toegang tot de fietsenberging hebben. Een trap brengt hen ver volgens van de kelder naar de inkomhal. Sven Oyen van OH Architecten geeft uitleg bij het woonconcept: “De woning heeft een hedendaagse vormgeving maar werd opgetrokken in materialen die mooi verouderen en patineren. Door met klassieke materialen een strakke vormgeving neer te zetten creëer je huizen die de tand des tijds doorstaan; het is een evenwicht waar we altijd naar streven. Het gebruik van baksteen zet een traditie verder die eigen is aan ons straatbeeld, maar dat gebruik hoeft niet traditioneel te ogen. In deze woning kozen we voor een grijze variant met een rijke textuur, die natuurlijk oogt en bovendien mooi aansluit bij de overige materialen. De zwarte raamkaders, deuren en balustrade zorgen dan weer voor een modernere look. De balustrade langs de betonnen toegangstrap bestaat uit stalen latjes die licht doorlaten en het spel van de naastliggende takken nabootsen.”

Een spel van eik, wit en zwart
We betreden de inkomhal via een grote glazen voordeur, een breed raam trekt de ruimte verder open. Reeds in de hal voelen we het interieurschema dat, vaak op verrassende wijze, de boventoon zal voeren doorheen de woning: eik in combinatie met wit en zwar t. Ingebouwde wandkasten benadrukken de lengte, en lange parketplanken leiden ons richting de leefruimtes. Die leefruimtes ogen licht en transparant dankzij de raampartijen die als gevel richting de tuin fungeren.Vanuit het bureau of de zithoek kan je tot in de keuken of de speelhoek kijken. De tuin en het terras omarmen die vloeiende puzzel. De bouwheer vertelt: “We vonden het erg belangrijk dat de ‘flow’ in de woning goed zat. Een huis moet mooi zijn maar ook leefbaar en aangenaam om in te bewegen, zeker met 3 opgroeiende kinderen. Het ontwerp faciliteert de interactie doorheen het gelijkvloers enorm, maar toch staat elke functionele ruimte op zichzelf. De schuifdeuren en doorlopende kastenwanden versterken dat gevoel ook. Verder zijn we erg tevreden met de gebruikte materialen. Ik ging er vroeger altijd van uit dat we een woning zouden bouwen in witte crepi en met een gietvloer, maar het werd dankzij OH Architecten een totaal ander verhaal. De parketvloer met knopen, bijvoorbeeld, is een tra- ditionele optie die hier toch nieuw aanvoelt. Met ons initiële idee zouden we niet de authenticiteit en warmte bereikt hebben die onze woning nu tegelijk zo hedendaags en tijdloos maakt. Het team heeft ons huis verrassend maar subtiel vormgegeven met weinig materialen. Het zijn allemaal texturen die mooi verouderen, en die binnen enkele decennia nog steeds natuurlijk zullen aanvoelen.”

Zowel beneden als boven ligt er een parketvloer. De rustieke eiken planken werden eerst gerookt om het eik een iets donkerdere en verouderde look te geven. De afwerking met olie beschermt het hout tegen de invloed van het dagelijkse leven, geen overbodige luxe in een woning met een groot gezin. Door mond-tot-mondreclame kwamen de bouwheren bij Fremozia in Herent terecht. Zij verzorgden ook de eiken aankleding van de betonnen trap in de living. Fremozia is gespecialiseerd in de restauratie van oude parketvloeren en het plaatsen en onderhouden van nieuwe varianten.“We zijn sterk gespecialiseerd en gefocust op één tak, waardoor we kwalitatief werk kunnen leveren binnen een strakke timing, en nauw samenwerken met de andere aannemers. In dit project zijn de maatkasten bijna een verlenging van de vloer, dus hebben we veel in samenspraak met de schrijnwerker gedaan.Wanneer je met een pure basis werkt, moet die basis ook helemaal juist zitten”, stelt Freek Schueremans van Fremozia. Aan de straatzijde vinden we een ruime leefkeuken met heel wat opbergruimte en een centraal gelegen kookeiland. Een lange kastenwand in witte HPL loopt door in een eiken keukenmeubel met een wit blad in Corian. Houten legplanken brengen sfeer en persoonlijkheid in de ruimte. Het gezin kan gezellig tafelen in het eetgedeelte, ingericht door Starbrook Airlines. Zaakvoerster Heidi De Bie licht toe: “Om contrast met het aanwezige hout te creëren kozen we hier voor de zwarte Maki-tafel van het merk Kristalia. Het is een robuuste tafel gemaakt uit Fenix-NTM®, een materiaal dat zeer gemak- kelijk te onderhouden is en waar je geen vingerafdrukken op ziet: ideaal voor een gezin met jonge kinderen. De stoffen 430- stoelen van het merk Verpan voegen nog wat extra warmte toe aan de ruimte en zitten ook erg comfortabel. Ze sluiten bovendien mooi aan bij het tapijt van Carpet Sign in de zit- ruimte, een oerdegelijk tapijt gemaakt uit Nieuw-Zeelandse wol. Starbrook Airlines verdeelt niet alleen kwaliteitsmerken zoals Poliform, Cor en Kristalia, we verzorgen sinds 30 jaar ook de totaalinrichting van privéwoningen en kantoren. In het geval van een nieuwbouwwoning of -appartement, werken onze interieurarchitecten al tijdens de tekenfase samen met de architect om de plannen maximaal af te stemmen op de noden van de klant.Verder zijn we ook gespecialiseerd in het heroriënteren van de binnenhuisinrichting bij veranderende levensfases. Bijvoorbeeld: wanneer de kinderen het nest verlaten, zijn koppels vaak toe aan een nieuwe vormgeving. Wij gaan in dat geval zeer bewust inrichten naar de nieuwe wensen. Klanten kunnen ons steeds bezoeken in onze Leuvense showroom om een greep uit ons aanbod te bekijken en een eventuele samenwerking te bespreken.” Naast de keuken vinden we de speelkamer en aansluitend een berging. Ook hier kan de ruimte door een schuif- deur afgesloten worden. De speelkamer is voldoende groot om er ooit een bed in te kunnen plaatsen en de ber- ging kan als badkamer fungeren. Zo voorziet het gelijkvloers in alle noden die in de verre toekomst zouden kunnen ontstaan...

In de woonkamer verbindt een lange ingemaakte kastenwand het bureau met de zithoek en de trap. Het verbindende element bestaat uit zwarte HPL en eik: gesloten zwar te kasten worden afgewisseld met open eiken planken; fijne verticale eiken latjes verzorgen de speelse indeling. De praktische aankleding vormt een mooie basis voor het interieur, het huis vraagt dan ook niet om veel extra’s. Ook de raambekleding werd sober gehouden. Isabel Tomboy van Store geeft uitleg bij de raamdecoratie:“Store werkt vaak samen met architectenbureau’s zoals OH Architecten voor hedendaagse raambekleding op maat. Moderne woningen hebben meestal grote raamopper vlaktes, en doorheen de jaren hebben we heel wat ervaring en know-how opgebouwd in de juiste materialen en systemen voor zulke projecten. In deze leefruimte kozen de eigenaars voor gordijnen van Designs of the Time. De vloeiende witte stof is gemaakt uit 100% Belgisch linnen, een warm en natuurlijk materiaal dat mooi combineer t met de andere geplaatste materialen. Een gebogen rail zorgt er voor dat de grote pakketten stof naar verschillende kanten kunnen geschoven worden. In de slaapkamers werkten we met het verduisteringssysteem Duette® LightblockTM, een uiterst fijn systeem dat tussen de glaslatten van het raam geplaatst wordt en de ruimte zodoende volledig verduistert. In de badkamer werden horizontale jaloezieën geplaatst om inkijk te verhinderen. Store werkt uitsluitend op maat en verzorgt naast de opmeting en plaatsing ook de productie in eigen atelier, met eigen naaisters. Doordat we het hele proces van verkoop tot installatie in handen hebben kunnen we perfect afgewerkte producten en een uitstekende service aanbieden.”
 
Overdekt terras wordt buitenkamer
De benedenverdieping is L-vormig, waarbij beide lengtes worden verbonden door een overdekt terras. Dat terras werd geconcipieerd als een ‘buitenkamer’, een knusse hoek temidden van de binnenruimtes.Verschillende schuiframen geven vlot toegang tot de patio. Initieel wilden de eigenaren binnen een gashaard plaatsen, maar uiteindelijk kozen ze toch voor een echte open haard, maar dan buiten. Tijdens koele zomeravonden of mooie winterdagen is het een gezellige plek om samen te komen. De transparantie in de woning wordt versterkt door de fijne raamkaders en gelijmde beglazing. Driedubbele en zonwerende ramen zorgen samen met de oversteken voor bescherming tegen de zon en de warmte. Verder verzekert ook de passieve koeling via warmtepomp een aangenaam binnenklimaat tijdens de warme zomermaanden. De omliggende tuin oogt natuurlijk en speels. De woning werd geïntegreerd in de natuurlijke helling maar achterin werd een vlak stuk gecreëerd om de 3 zonen het beloofde voetbalveld te geven. Die achterliggende vlakte werd mogelijk gemaakt door een betonnen keerwand die een deel van de tuin optilt. Natuurlijk vormgegeven borders met struiken en bloemen contrasteren mooi met het harde beton en verzachten zo het geheel.

Eenvoudige vormgeving met sfeervolle details

Langs de open eiken trap lopen we naar de bovenverdieping. Over de hele traplengte werden er ingemaakte kasten geïntegreerd die in het verlengde van de eerder beschreven verbindende kastenwand liggen. Een ruime nachthal met een groot raam trekt natuurlijk daglicht binnen. “Je kan veel doen met een nachthal, het kan zoveel meer zijn dan een middel voor interne circulatie. In deze woning werd het een knusse plek met een ingemaakte bibliotheek en een zitplaats: eenvoudig maar toch bijdragend aan de sfeer van het huis”, ver telt architect Sven Oyen. De bouwheer bevestigt al lachend: “Wanneer de jongens ’s avonds net in bed liggen, kom ik hier vaak even zitten om zeker te zijn dat ze rustig blijven. Binnen enkele jaren zal ik hier ’s nachts, met een whisky in de hand, op de uitkijk zitten wanneer ze terugkomen van een avondje stappen.” De 3 kinderkamers en de logeerkamer zijn identiek en geven allemaal uit op een ruim groendak. De kinderbadkamer met douche en ruim lavabomeubel, werd strak vormgegeven in witte Corian en HPL. Een open dakkoepel ver vangt een klassiek raam en brengt zo opnieuw natuurlijk daglicht binnen.
De kinder- en oudergedeeltes worden van elkaar gescheiden door een was- ruimte en schuifdeur. De was- en strijkkamer ligt tussen de nachthal en de ouderlijke slaapkamer, maar alle toe- stellen werden volledig weggewerkt in witte wandkasten. De ruimte geeft op haar beur t toegang tot een dressing en de master bedroom. Die slaapkamer loopt over in een ruime badkamer, maar kan er opnieuw van afgesloten worden met een schuifdeur. Net zoals beneden, lopen de ruimtes logisch en vlot in elkaar door. De badkamer met douche en ligbad werd volledig opgetrokken in de natuursteen Muzillac Pietra Dantesca, enkel een ruim ligbad en spiegelwand zorgen voor afwisseling. Yvan Somers van Stone vertelt meer: “De bouwheren en architect kozen hier voor de Muzillac natuursteen omdat die van kleur en textuur mooi aan- sluit bij de gevelsteen. Het is een variant die een ruwe warmte en veel leven geeft aan de ruimte waarin hij geplaatst wordt, wat hier mooi contras- teert met de strakkere elementen. Stone is sinds 75 jaar een specialist in bevloering en betegeling als maatwerk, waarbij alles mogelijk is. We verdelen en plaatsen een uiterst kwalitatief en hoogwaardig assor timent van natuursteen, composiet en keramiek, in binnen- en buitenland. Met onze diepgaande productkennis, vakmanschap en performante machines kunnen we zeer precies en met een hoge specialisatiegraad te werk gaan.”

Met dank aan:

OH Architecten
www.oharchitecten.be

Fremozia
www.fremozia.be

store | raamdecoratie
www.store.be

Starbrook Airlines
www.starbrookairlines.be

Stone
www.stone.be

alu2+ bvba
www.alu2.be