Moderne tijdloze woning in een landelijke omgeving

Category: Editie 106

Moderne tijdloze woning in een landelijke omgeving
Te midden van het Haspengouwse landschap bevindt zich een staaltje van prach- tige moderne architectuur. Dankzij de breedte van de verkaveling, leent dit perceel zich prima tot het ontwerpen van een woning met een architectuur die zich uitstrekt in de breedte. Op deze manier integreert ze naadloos in de landelijke omgeving. “Bij deze woning hebben we getracht de voorzijde zo strak mogelijk en als één geheel te ontwerpen.”Aan het woord is Architect Philippe Houben. “Door de horizontale belijning, uitgevoerd in aluminium latwerk, door te trekken in de poor tbekleding, verdwijnt deze laatste in het vlak. Meestal neemt de garagepoort een deel van de voor- gevel in beslag, waardoor het ontwerp moet inboeten aan eenheid. Door ze op deze manier te verwerken, ontstaat er één geheel met toch alle praktische voordelen van de garage in de woning te hebben”.

Een doordacht spel van licht, materialen en volumes

Wanneer we de woning betreden stap- pen we in de ruime inkomhal. Hier bevindt zich een vide met een grote glaspartij die een verbinding vormt tussen de beneden- en bovenverdieping. Er is voldoende lichtinval en boven- dien is er gedacht aan de privacy.“Het raam is hier ingebouwd om lichtinval te creëren. Maar dit raam kijkt uit op een volle witte muur van de overloop zodat er van de straatkant geen inkijk mogelijk is. Dit om maximale privacy te garanderen.” Aldus Philippe Houben. En dit spel van licht, materialen en volumes wordt doorheen de woning verder gezet. Ook de leefruimte bij- voorbeeld bevat een vide zoals de voorzijde. Dit extra volume draagt niet alleen bij aan het ruimtegevoel, maar creëert ook meer lichtinval in de keu- ken, als compensatie voor het overdekt terras wat de rechtstreekse lichtinval beperkt. Een slimme keuze, want zelfs op een typische druilerige Belgische herfstdag, heb je nog steeds voldoende lichtinval in de woning.

Imposante ‘room dividers’
De inkomhal biedt via een aansluitende gang toegang tot zowel de leefruimte als berging en garage. Dit is bewust zo ontworpen om alle ruimtes vlot te kunnen bereiken vanuit één centraal punt. Vanuit de hal betreden we de woonkamer via een grote deur in ‘steel look’. Sommigen noemen het een deur. ANYWAYdoors spreekt van een pivoterende ‘room divider’. Een deur van formaat die je dankzij unieke pivotscharnieren monteert zonder inbouwdelen in de vloer. Pivoterende deuren draaien om een denkbeeldige verticale as. Met hun immense formaat geven ze de kamer een zekere grandeur. Het plaatsen van dergelijke “room divider” kan dus zowel in nieuwe gebouwen als in bestaande woningen en kan- toren. Weg met die muren. Of het nu op kantoor is of in huis, grote kamers die in elkaar overlopen geven je ruimte. Maar op sommige momenten wil je wat geslotenheid. En dan is de “Room Divider” met zijn 360° pivotscharnier ideaal. Je brengt het scharnier aan zonder inbouwdelen, bovenop de afgewerkte vloer. Het is volledig onzichtbaar in de deur ingebouwd. Of ze nu uitgevoerd zijn in aluminium met glas of volkern (Resopal Massiv), met een pivotscharnier draai je deuren of wanden tot 150 kg moeiteloos open. In beide richtingen of – naar wens – begrensd in één richting. Ook handig is de mechanische comfortsluiting waarmee je de deur of wand vastzet in een positie van 90°. Ideaal om vlot te passeren. De ver ticale as kan in het midden van de deur of wand zitten, waardoor hij 360° kan draaien. Of, je kunt hem excentrisch plaatsen: met de as buiten het midden. In dat geval bevindt het draaipunt zich op minimaal 250 mm van de rand. Bij deuren breder dan 1.300 mm wordt omwille van de stabiliteit een verhouding van 1/3 aangehouden. Een deur of wand mag gerust opvallen. De scharnieren blijven best uit zicht. En dat doen ze, met een inbouwhoogte van maar 40 mm en een breedte van 25 mm worden ze onzichtbaar in het deurpaneel ingewerkt. Je beves- tigt de scharnieren op de vloer met 2 bouten en pluggen tot +/- 35 mm diep. De “Room Divider” is dus geschikt voor nieuwbouw én renovatie. Met elke vloeropbouw, met of zonder vloerverwarming. Je verwacht het niet. Maar door de handige sluittechniek gaat ook een grote deur of wand geluidloos open en dicht. ANYWAYdoors gebruikt een gepatenteerde techniek in de vorm van een kunststof profiel op het deurblad en een kunststofaanslag in de deuromlijsting. Elke deur open je naar wens 90°, 180° of 360°. Zo ook in deze woning.

In harmonie met de omgeving
Aansluitend aan de woonkamer bevindt zich de keuken. Het keukeneiland uitgevoerd in strak witte kleur, strijkt zich ook hier weer horizontaal uit over de leefruimte en draagt zo bij aan het enorm ruimtegevoel dat deze horizontale architectuur met zich meebrengt. Op het keukeneiland treffen we het kook- gedeelte met ingebouwde dampkap, vuur en wasbak. Alles netjes ingewerkt zodat het geheel zijn strakke, minimalistisch karakter blijft behouden. Ook de keramische tegel van 80 op 80cm in lichtgrijze tint, draagt bij aan deze look. De buitentegels zijn in dezelfde uitvoering als de binnentegels zodat de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. Aan ieder detail is aandacht be- steed. Zo lopen de voegen van de buitentegels bijna identiek gelijk aan deze van de binnentegels. “Het terras is zwevend.” Vertelt architect Philippe Houben. “Er is in deze woning gewerkt met een verzwaarde opleg zodat er geen extra paal nodig was om de constructie te dragen. Wanneer je in de leefruimte zit heb je dus zicht op de gehele tuin. Er ontstaat op die manier een harmonisch geheel tussen de omgeving en de woning op zich.”

Snel en zorgeloos genieten
De bewoners kozen voor totaalafwerking bij één firma: dit was het afwerkingsbedrijf Schoeffaerts. De keramische tegel die deze firma met uiterste zorg plaatste heeft een juttenstructuur die als een zeer zachte subtiele laag op de tegel is ingewerkt. Samen met het parket draagt deze bij tot de warme sfeer die deze woning zo typeert Deze bewoners zijn zeer tevreden over het feit dat ze steeds bij één aanspreekpunt terecht konden voor verschillende onderdelen van hun project. Zo streeft ‘Schoeffaerts Afwerking & Interieur’ er steeds naar om zo efficiënt mogelijk tot het beste resultaat te komen. Daarom staan zij u in elke fase van uw project bij met professioneel advies, handige tips en nuttige suggesties. Zo ook in deze woning waar ze verschillende aspecten voor hun rekening namen zoals de chape-, vloer-, pleister- en gyprocwerken. Daarnaast ook trapbekleding, maatkasten, gordijnen en schilderwerken. De visie van ‘Schoeffaerts Afwerking & Interieur’ op interieur- architectuur is dat een deze praktisch, mooi én sfeervol moet zijn. Dankzij hun fotorealistische 3D-visualisaties leeft u zich vanaf het eerste moment in uw ruimtes in en komen materiaal- keuzes, lichteffecten en kleurencombinaties tot leven. Zo er- vaart u onmiddellijk de sfeer van uw nieuwe interieur. U krijgt een duidelijk beeld van eventuele praktische moeilijkheden, zodat ze de meest creatieve oplossingen vinden. Hebt u het perfecte interieurontwerp gevonden? Dan kunt u al ruim voor de opleveringsdatum beginnen met genieten! En het eind- resultaat mag er dankzij hun expertise en vakkennis echt wel wezen. Dat is duidelijk te zien in deze woning.

Klaar voor de toekomst
Vanuit de keuken kan je snel de ruime berging betreden. Ook naar deze zijde van de gang is er net zoals in de woonkamer een deur van Anyway in steel look aanwezig. De berging is ontworpen in een L-vorm. “Wat ik als ontwerper belangrijk vind is dat de woning een logische praktische en persoonlijke indeling heeft. Ik tracht steeds de berging dicht bij de keuken aan te sluiten. In deze woning wilde de bewoners graag een ruime berging met douche.Vandaar dat deze hier in een L-vorm ontworpen is.” Zegt Philippe Houben. “Door deze vorm is de berging vlot bereikbaar vanuit de keuken, maar ook naar de tuin is er een rechtstreekse verbinding. Het tuinpad loopt tot aan de jacuzzi in het achterste gedeelte van de tuin. Op die manier ontstaat er een vlotte verbinding en is er zelfs beneden een doucheruimte voorzien.” Verder is de woning gebouwd met in het achterhoofd de eventuele noden van de toekomst. Zo is er een ruimte voorzien waar, indien nodig, een lift kan geplaatst worden tussen de beneden- en bovenverdieping. Momenteel is deze ruimte zeker niet verloren omdat ze op dit moment als bergruimte dienst doet.
De houten trap naar boven is subtiel verlicht met indirect licht verwerkt in de leuning van de trap. Op die manier ontstaat er samen met treden van parket een warme sfeer die meteen de toon zet van de bovenverdieping. Deze is opgesplitst in twee delen. Aan de ene zijde is er ruimte voor een kinderkamer en een gastenkamer. Met eigen badkamer en toilet. Het slaapgedeelte van de ouders is aan de andere zijde van de bovenverdieping voorzien. Beiden zijn verbonden door een overloop die via de vide uitkijk geeft op de keuken. Ook hier is aan pri- vacy gedacht door het raam van de vide te voorzien van een screen. Op koude winterdagen geeft dit screen net een intieme sfeer om niet alleen bij het gasvuur in de woonkamer maar ook op de bovenverdieping gezellig te cocoonen.

Binnendeuren die zorgen voor een perfecte moderne afgewerkte look
Dat er in dit project veel aandacht werd besteed aan mini- malisme en eenvoud blijkt aan de aandacht die werd besteed aan de afwerking van de binnendeuren die op hun beurt uitblinken in discretie. Er werd gekozen voor de Frameless deur uit de Minimal-collectie van Brems Doors, dat met zijn breed aanbod aan innovatieve deuroplossingen perfect kan inspelen op elk project. In dit geval lijken de deuren, met onzichtbaar ingepleisterde deurkozijn en een vlak gelakt deurblad, als het ware volledig op te gaan in de witte wand. Eén strak vlak! Deze Brems deur is te verkrijgen in alle RAL of NCS kleuren of wordt afgewerkt met een overschilderbare witte grondlaag. In dit geval zijn de maat- deuren afgewerkt met een zwarte strakke deurklink die het designgehalte van het geheel verder ten goede komen. Met andere woorden een deur die perfect geënt is op dit project en op de bewoners met een uitgesproken designkijk op wonen. In dit geval koos men voor een witte deur, maar ook hout behoort tot de mogelijkheden.

Royale suite als master bedroom
De master bedroom is zonder twijfel de blikvanger van de bovenste etage. Ze is opgevat als een weelderige hotelsuite waar het je aan niets ontbreekt. De bewoners reizen graag en wilde dit vakantiegevoel in hun eigen woning integreren. We betreden deze master bedroom en komen binnen in een een ruim slaapgedeelte met tv-voorziening. Ook is er ruimte om een gezellig salonhoekje te creëren. Aansluitend is er een toilet en een dressing voorzien. In de dressing vinden we opnieuw volledig op maat gemaakte inbouwkasten net zoals de berging en garage beneden.Als kers op de taart is er een zeer ruime badkamer waar alle comfort aanwezig. Deze straalt een mooie mix uit van modern minimalisme en warmte. De woning is een uniek staaltje van moderne architectuur die in al zijn tijdloosheid naadloos aansluit bij de landelijke omgeving.
 
Architect Philippe Houben
www.houbenphilippe.be
 
Anyway Doors
www.anywaydoors.be
 
Schoeffaerts Afwerking en Interieur
www.schoeffaerts.be
 
Brems Doors
www.brems.be
 
Schüco
www.schueco.be