Strakke architectuur met een open blik

Category: Editie 106

Thuiskomen in een oase van licht en ruimte is goed voor de levenskwaliteit. Een sterk architecturaal ontwerp houdt hiermee rekening, net zoals met de factoren rust en privacy. Net daarom is binnenkomen in een woning van Block Office altijd een bijzondere ervaring. Hun strakke architectuur gaat hand in hand met grensverleggende perspectieven. Tijdens een bezoek aan een moderne villa in Geel hebben we het zelf ervaren. Architect Frederik Standaert neemt ons mee in een leefwereld van krachtige volumes, speelse elementen en zuivere lijnen die het hedendaagse wonen een unieke dimensie geven.
 
Verrassende tuinkamers
“Enerzijds hebben we de zijdelingse tuinmuur doorgetrokken tot achteraan, zodat die het terras nog mee afbakent”, gaat Frederik verder. “Zo kan de bouwheer met zijn gezin rustig buiten zitten in de tuin die op het oosten georiënteerd is, terwijl de zon langs de zijkant binnenvalt. Draait de zon, dan draait de lichtinval in huis gewoon mee dankzij de grote glaspartijen en transparante lijnen.” De houten lamellen vooraan zijn van duurzaam Thermowood, afgewerkt met een grijze olie. De houten constructie is een toegevoegde waarde voor de zwartbruine gevelsteen, zeker ook omdat ze gemaakt is door de vader van de vrouw des huizes.
 
Vooraan zien we hetzelfde Thermowood in de gevelbekleding van de garage met verticale sectionaalpoort. Verder spelen de houten balken de hoofdrol in een verrassend concept met tuinkamers. “Het buitenvolume bevat namelijk verschillende inpandige tuinkamers die telkens een kwalitatieve visuele verlenging vormen van de leefruimtes. De grens tussen binnen en buiten, privaat en publiek vervaagt op subtiele wijze”, aldus Frederik. De tuinkamers bieden de nodige privacy en rust, terwijl het licht dankzij horizontale en verticale lijnen alsook vlakken langs alle kanten sfeervol kan binnenschijnen. Een esthetisch en vernuftig concept dat het verhaal van ‘binnenkomen’ versterkt. Wie de voorste tuinkamer of patio betreedt, heeft meteen zicht op de overdekte inkom met glazen deur en zelfs op de tuin achteraan, want je kan van glas tot glas kijken. Blikverruimend is dat.
 
Het gras is altijd groen
Mensen licht, ruimte en privacy bieden is slim van Block Office. Maar er is meer, zoals het duurzame karakter van de villa. De bewoners kozen voor zonnepanelen, driedubbelglas en een warmtepomp die gekoppeld is aan de vloerverwarming door­heen het huis – de enige vorm van verwarming trouwens. In deze woning valt op dat architectuur en tuinarchitectuur elkaar versterken met duidelijke vormen en lijnen. Tuinen In Stijl stond in voor het ontwerp van de tuin. Sobere groene gewassen en planten wisselen elkaar af. Leuk detail vooraan zijn de twee perkjes kunstgras van Grasslook. Het gras heeft een uitgesproken natuurlijke uitstraling en het voelt ook geweldig aan als je erover loopt. Dat komt door de wisselende spriethoogtes en verschillende groenschakeringen, het resultaat van jarenlang onderzoek. Grasslook is dan ook al meer dan 15 jaar dé referentie op vlak van mooie kunstgrassen. Al zijn er uiteraard nog veel meer redenen om voor kunstgras te kiezen. Je hebt de garantie van een continu goed verzorgd mooi gazon, vrij van droogte- en modderplekken. Kunstgras is bovendien on­derhoudsarm en tijdbesparend. Gras maaien, onkruid wieden, kantjes bijknippen, bemesten… allemaal niet meer nodig. Je bespaart op water en de aankoop van onderhoudsmaterialen en je zit ook goed op vlak van milieuvriendelijkheid. Je verspilt geen kostbaar water, je hebt minder tuinafval en bovendien zijn de kunstgrassen van Grasslook recycleerbaar. Voor de bewoners van deze woning in Geel ook niet onbelangrijk: de grasperkjes zijn kind­vriendelijk. Kunstgras is op en top een verstandige keuze, een meerwaarde voor de woning. Iedereen die op zoek is naar een ideaal onderhoudsvrij alternatief voor gras en bestrating kan best eens bij Grasslook aankloppen. Je kan hun vernieuwde showroom met binnen- en buitentuinen vanaf maart 2020 ontdekken in Wijnegem. Dit kunstgras-complex zal uniek in Europa zijn en werd speciaal ontworpen om u de meest exclusieve kunstgrassen ter wereld aan te kunnen bieden aan erg scherpe prijzen. Zeker een bezoekje waard!
 
Uniforme soberheid
Binnen voeren witte muren, een lichtgrijze gietvloer en tijdloze texturen en materialen de boventoon. We ervaren een uniforme en stijlvolle soberheid die rust uitstraalt en ruimte laat voor betekenisvolle details. Leef- en zitruimte bijvoorbeeld zijn van elkaar gescheiden door een scheidingswand of kast in prachtig moeraseik. Dit type hout is erg geliefd dankzij de specifieke kleurtoon en onevenaarbare kwaliteit. De kast is onderaan afgewerkt in metaal en heeft een doorkijkopening. Zo proef je vanuit het salon ook de lichte doch gezellige sfeer die in de leefruimte en keuken heerst.
 
De scheidingswand matcht qua kleur met het buitenschrijnwerk en de gevelsteen. De nerven lijken ook terug te komen in de kleurschakeringen van de marmerlook tafel en bijpassende stoelen in de leefruimte. Tafel en stoelen zijn van het Belgische kwaliteitsmerk JOLI, synoniem voor vakmanschap op maat. JOLI ontwerpt interieuritems die harmonieus samengaan. De bewoners kochten de tafel en stoelen bij Horemans in Geel, een familiebedrijf dat al meer dan 70 jaar Happy Homes creëert met keukens, meubels en totaalinrichting. Een echte aanrader als je op zoek bent naar schoonheid, en dat merk je snel genoeg als je de gloednieuwe toonzaal bezoekt. Hier is gezelligheid troef en kwaliteit de standaard. Het aanbod bestaat enerzijds uit maatwerk uit eigen atelier, aangevuld met meubelstukken van zorgvuldig geselecteerde fabrikanten en (inter)nationale designers zoals Papadatos, Muuto, Andersen, Norman Koenhagen, Demptre, Michel Denolf, Kristalia en vele andere merken. Er zijn interieuritems voor iedere stijl en elk budget, aangevuld met persoonlijk advies en een stipte service. De bewoners van deze villa in Geel vonden bij Horemans dan ook de perfecte match voor de leefkamer: chic, tijdloos design en moderne inventiviteit die zich vertaalt in meubilair van JOLI. De witte lichtgewicht aluminium kuipstoelen ‘Marguerite’ in leder smoke zijn surrealistisch mooi. Het slimme ontwerp van de ellipsvormige tafel in keramiek ‘Calacatta’ zorgt ervoor dat de tafelpoten niemand aan tafel hinderen. Het geheel geeft het hart van deze woning een erg bijzonder cachet. Meer van dit moois valt ook altijd te bewonderen in de winkel van Horemans, the place to be voor live wooninspiratie van de bovenste plank. De tafel en stoelen laten een diepe indruk na en daar zit de bijzondere verlichtingsarmatuur ook voor iets tussen. Boven de tafel en stoelen zien we namelijk Flos IC light hanglampen met goudkleurige details die mooi contrasteren met de witte ruimte. Inspiratie voor de serie haalde ontwerper Anastassiades uit een clip die hij online tegenkwam waarin een jongleur ballen over zijn arm en de rand van zijn vingers liet rollen. De glazen ballen lijken te zweven maar zijn toch, quasi onzichtbaar, verbonden met de stalen staaf.
 
Van deze uniforme soberheid met enkele opvallende en inspirerende accenten geniet je op de ganse benedenverdieping. Elk vlak is geconnecteerd. Vanuit de leefruimte nemen we een kijkje in de keuken die zowel op functioneel als esthetisch vlak volledig bij de woning en het gezin past. Het eiland is bedekt en afgewerkt met duurzame, hygiënische, ijzersterke en sobere Ceroc. De kasten zijn gemaakt met HPL-fronten. De greeploze kastenwand in fineer tegen de muur bevat heel wat bergruimte, alsook een koffie- en combioven van Miele. In het midden vormt het spat- en werkblad in witte Ceroc een fijne afwisseling. De keuken past ook prima bij alle inbouwkasten die te vinden zijn in de woning, allemaal hoogwaardig maatwerk van Frako. De witte blokdeuren met Corian deurgreep maken het geheel compleet.
 
Ook de verlichting straalt over de ganse lijn dezelfde sfeer uit. Het is een spel tussen ingebouwde LED-spots, indirecte verlichting en enkele opmerkelijke lichtarmaturen. De naadloos geïntegreerde inbouwspots in het plafond zijn van Kreon ‘purity in light’, een innovatieve Belgische speler op vlak van geavanceerde lichtoplossingen. Kreon beschouwt haar verlichtingsarmaturen als objecten ten dienste van de architectuur, waarbij elk element opgebouwd wordt vanuit de meest zuivere vorm. Deze benadering van het armatuur ziet het detail dan ook niet als een loutere versiering maar als de sleutel tot het begrip en het ontwerp van de armatuur in zijn geheel. De ingebouwde spots zoals we ze hier zien zijn dus ontdaan van elk overtollig detail en ze staan steeds in dialoog met de ruimte. Enkel zo komt schoonheid volledig tot uiting. De spots komen doorheen de woning terug en ze genereren licht binnen discrete, eenvoudige architecturale volumes. Het basisconcept van deze productfamilie is licht te vatten in een kleine opbouwdoos. Het standaard toestel is gemaakt van staal, afgewerkt met poederlak. De inbouwversie is massa, vorm en diepte tegelijk. De ledverlichting is bovendien dimbaar, wat toelaat om steeds een aangepaste lichtsetting te creëren. Knap werk van Kreon, het neusje van de zalm op vlak van geïntegreerde en pure verlichting.
 
Nachthal 2.0
Een trap met zicht op tuin, keuken, leefruimte en meer. Dat zou je hier misschien niet zo open en bloot verwachten tussen keuken en leefruimte. En toch staat hij er, die witte stalen trap met glazen wand die statig en parmant de helft van de vide
inneemt. De vide connecteert elk deel van de woning en is een soort nachthal 2.0. Noem het een knap staaltje van natuurlijke verlichting. “In de vide hebben we de trapopening verbreed”, meldt Frederik. “Echter is er hier geen sprake van ruimte- of lichtverlies. Boven naast de trap is er een polyvalente ruimte voorzien, waar de bewoners enorm kunnen genieten van de lichtinval door de grote ramen. Zelfs op donkere dagen is het hier helder en luchtig. Bij Block Office vinden we het belangrijk om de nachthal te upgraden met bijvoorbeeld licht. Want het hedendaagse wonen is open en transparant en staat in het teken van visuele rust.”
 
De boveninrichting is helemaal bedacht op een gezin met twee jonge kinderen. We zien mooie, frisse slaapkamers. De master bedroom heeft een eigen badkamer met inloopdouche en wit schrijnwerk. De twee kinderkamers zijn bereikbaar via een kleine, aparte inkomhal met blokdeur. Ideaal voor de akoestiek, aangezien er beneden quasi geen binnendeuren zijn. In de aanpalende badkamer kijk je via een smal, verticaal raam op de groen ingerichte buitenkamer. Kwestie van ook hier de verbinding te voelen.
 
Dit brengt ons bij het einde van de rondgang en woningreportage. Tijd voor de hamvraag: wat zijn de grootste troeven van deze slimme woning? “Het licht(gevende) concept en de compactheid van het huis. Er zijn diverse vlakken, maar er is totaal geen verloren ruimte. Ook het overdekte terras valt in de smaak, daar hebben wij al veel van genoten”, besluit de bewoonster.
 
Met dank aan:

Block Office | Frederik Standaert
www.blockoffice.be
 
Grasslook
www.grasslook.be
 
HOREMANS Keuken- & Meubelatelier
www.horemans.be
 
Kreon nv
 www.kreon.com
 
Reynaers Aluminium
 www.reynaers.be