Victoriaanse charme, badend in het zonlicht

Category: Editie 106

Victoriaanse charme, badend in het zonlicht
 
Renoveren is een kunst. Dat geldt bij uitstek voor gebouwen die ook destijds met de grootste zorg en vakkennis werden opgetrokken. Wat goed is, moet je behouden, wat nog beter kan, wordt geperfectioneerd. Dat is exact wat er gebeurde met deze prinsheerlijke herenwoning in Antwerpen. STAM architecten namen het ontwerp voor hun rekening, de weergaloze afwerking lag in de deskundige handen van Martha bvba. Een uiterst betrokken bouwheer en -vrouw hakten de knopen door. Resultaat: een grondige metamorfose mét respect voor de oorspronkelijke grandeur.
 
Het ontwerptraject: een gefinetunede lijst van verzuchtingen
Anno 2019 liggen de verwachtingen en noden voor een bouwheer ietwat anders dan in 1913, het bouwjaar van het drieluik waarvan deze woning deel uitmaakt. De keuze voor dit pand was natuurlijk niet toevallig: de degelijkheid en vormgeving zaten al goed. STAM architecten kreeg de opdracht om nu de actuele verzuchtingen hierin te integreren. Bouwvrouw: “De stijl van dit herenhuis overtuigde ons meteen; hoge plafonds, een bekoorlijke gevel, oerdegelijke en logische opbouw van de ruimtes… De mogelijkheden waren talrijk. Dat vertaalde zich ook naar de aanpak van STAM architecten, die overigens ook de aanpalende huizen voor hun rekening hadden genomen. Zij namen de tijd om uitgebreid onze wensen te leren kennen.”Els Schoenmaekers, STAM architecten: “Voor we aan een project beginnen, voorzien we steeds een intensieve kennismakingsronde waarin we een programma van wensen en behoeftes oplijsten. Vanuit die dialoog schetsen we een aantal mogelijke scenario’s voor de verschillende ruimtes. Bouwheer: “Uiteraard is de inrichting een levend verhaal dat je nooit volledig op voorhand kan vertellen, maar we vonden meer dan een goede basis tussen de aangereikte ontwerpen. Vooral beleving krijgt vorm doorheen dit proces. We hadden uiteraard ook enkele specifieke wensen. Zo moesten bepaalde meubels passen in het geheel, waaronder een grote eettafel en een vleugelpiano. Specifieke zaken om rekening mee te houden. Uiteindelijk is dit proces vrij snel gegaan.” Jo Stevens, Martha bvba: “Het ontwerptraject is erg belangrijk. Hoe meer doordacht dit gebeurt, hoe vlotter de werken verlopen. Er waren behoorlijk wat mogelijkheden uitgewerkt, met vertakkingen voor iedere ruimte. De gemaakte keuzes waren dus weloverwogen; dat scheelt ook voor de aannemer.”
 
Bestaande structuur in ere gehouden
Stevens: “In zulke oude herenhuizen is uiteraard geen rekening gehouden met de moderne technische woonbehoeftes. Gelukkig zijn er altijd oplossingen voor dat soort uitdagingen. Dit is bovendien een huis van een opmerkelijke oorspronkelijke kwaliteit. De uit beton gespoten plafonds, bijvoorbeeld: ongezien! Bij Martha zijn we het gewend om met zulke huizen aan de slag te gaan. Hier in Antwerpen renoveren we vele van dit soort panden die de geschiedenis van onze stad mee zichtbaar houden. Het is voor ons dus een vertrouwd segment. We hebben hier veel behouden. Er zijn vooral wat deuren weggenomen voor meer openheid en er werd een terrasje aangebouwd. Vroeger had iedere ruimte een eigen verwarmingsbron en dus deuren om die warmte vast te houden. Dat is nu niet meer nodig. Met een ventilatiesysteem D, overigens zeldzaam voor dit soort verbouwingen, bewaken we een gezond binnenklimaat.”
 
Souterrain… Of beter: geborgen ruimtelijkheid
We hoorden al dat een vleugelpiano haar plek moest krijgen. Die werd makkelijk gevonden in het lager gelegen verdiep, dat veel meer is dan een kelder of souterrain. Dit is een volwaardig extra woonzone, waarin een grote vleugelpiano en een bureau/werkplek elkaar absoluut niet in de weg staan. Vanuit deze verdieping bereiken we de tuin die een even rijke geschiedenis bekoorlijk illustreert met talloze volwassen bomen: een groene oase in de stad. Wat nog meer in het oog springt is de aanblik van de vernieuwde achtergevel. Die is werkelijk oogverblindend mooi en harmonieus. Zachte, authentieke tinten van zwart en oker bewijzen hoe bevallig eenvoud kan zijn. Less is more, dat geldt duidelijk ook voor het opwaarderen van deze woning: Dit is een huis dat verwent… en daardoor ongetwijfeld ook snel went.
 
Een dwarsdoorsnede van zonlicht
Gewillig bestijgen we de elegante houten trappen voor een rondleiding in dit huis dat overal de grandeur ademt van vervlogen tijden en tegelijk eigentijdse charme uitstraalt. Het zonlicht dat de hele woning van boven tot onder doorklieft, heeft daar veel mee te maken..
 
Het gelijkvloers: verrassend eigentijds comfort
De leefruimtes in dergelijke woningen zijn vaak een lust voor het oog. Ook hier is dit niet anders. De oorspronkelijke vormgeving werd grotendeels behouden. Zoals eerder vermeld, werden binnendeuren weggenomen om een weelderig ruimtelijk geheel te creëren. Stevens: “Zoals gezegd was het zaak om in de centrale ruimtes, waar nu de keuken staat, alle leidingen en nutsvoorzieningen zo goed mogelijk weg te steken. Dat is mooi geslaagd: je ziet er niets meer van, zonder dat er geforceerde toestanden nodig waren.” Schoenmaekers: “Dit zijn dankbare ruimtes. De hoge plafonds en weelderige lichtinval die we binnentrekken, versterken het ruimtelijk gevoel. De vorm is ongewijzigd, maar de inkleding is natuurlijk wel volledig up to date. Van de leefruimte tot de keuken en het salon ervaar je hier de uitbundige luxe die destijds enkel was voorbehouden voor de happy few, moderne eenvoud houdt alles realistisch en sympathiek.” Een verhoogd vertrek, dat we vanaf de trap al opmerkten doordat het plafond zichtbaar werd opgetrokken, doet dienst als kinder- en hobbykamer. Dit is de enige ruimte waar de vloer werd vernieuwd, perfect aansluitend bij de rest van dit pand, uiteraard.
 
Houtcreaties Ben Renders: een stapje verder
Zoals gezegd was het her-inkasten van de houten deuren geen sinecure. Zoiets laat je niet door gelijk welke vakman uitvoeren. Houtcreaties Ben Renders bleek de geschikte partner om deuren van plaats te veranderen, de typische, exclusieve ramen te renoveren of een grote schuifdeur te installeren. Ben Renders: “Het klopt dat het verplaatsen van zulke grote houten deuren een grote uitdaging was. In dit soort huizen verschillen de afmetingen sterk. Dat mocht geen beletsel zijn om steeds perfect sluitende deuren opnieuw in te passen op andere locaties in het huis. Dit soort veeleisende, atypische klusjes zijn aan ons wel besteed; we doen graag werk waarvoor de meesten zouden passen. Hier en daar doen we natuurlijk ook standaardwerk, maar exclusieve werken zoals dit: daar doen we het voor. Naast die deuren waren er ook enkele zeer fraaie, maar alweer behoorlijk afwijkende raampartijen met rondingen die gerenoveerd moesten worden. Ook dat is voor ons geen probleem; integendeel. We merken dat ons portfolio steeds meer gevuld wordt door zulke oude herenhuizen of kasteeltjes, waardoor onze expertise alleen maar groter wordt. Samenwerken met Martha bvba is telkens een fijne ervaring. De opvolging gebeurt intensief en bij vragen of probleempjes wordt er snel aan een oplossing gewerkt. We delen, vermoed ik, eenzelfde passie en beroepstrots.”
 
Verdieping: een parel van een badkamer
Bouwheer: “Op deze verdieping hebben we ons redelijk laten gaan (lacht). Waar vroeger een rooster stond: ‘de serre’, hebben we een exclusieve badkamer geplaatst naast het glasvlak dat het zonlicht naar beneden loodst. Die badkamer is een ‘folietje’ geworden, maar dan wel een zeer bewust gekozen exemplaar. Een op maat gelaste metaalstructuur werd geïntegreerd in de glaswand, wat een erg luxueus, bijna art nouveau effect sorteert. Dit is het pronkstuk van de woning. Het was dan ook een huzarenstukje om dit te realiseren, zoals Jo en Els ongetwijfeld zullen beamen.” Schoenmaekers: “Deze ruimte is werkelijk het hart van het huis. Ze maakt de woning nog meer uniek dan ze al was. Er is veel denkwerk en handenarbeid in gekropen, maar het resultaat is simpelweg verbluffend. Zowel de esthetiek van de badkamer, als die van het hele huis winnen erbij doordat deze constructie het licht oogstrelend verspreidt. Aan weerszijden vinden we de kinderkamer en natuurlijk de master bedroom met dressing.” Bouwvrouw: “Deze badkamer maakt dit verdiep helemaal af. Ook praktisch klopt het helemaal: vanuit beide slaapvertrekken zit je meteen in een soort rustoord. Uiteraard zal de woning nog mee veranderen met de behoeftes van ons gezin, maar dit blijft een keuze die we ons niet zullen beklagen. Gelukkig maar: want het was een stevige investering. De noordelijke oriëntatie van het huis maakt ook dat de master bedroom met dressing steeds een aangenaam licht en klimaat behoudt, mede door de grote raampartijen.”
 
Auping: geen wooncomfort zonder gedroomde slaapervaring
Een belangrijke waardemeter voor wooncomfort is de slaapervaring. Een comfortabel bed met juiste esthetiek is dan ook bepaald geen detail. Het Auping Essential bed in de master bedroom was geen toevallige keuze. We spraken met Iris Dierckx, Country Manager van Auping België. Iris Dierckx: “Waar uitstraling en leefervaring elkaar moeten versterken, is de keuze voor Auping eigenlijk logisch. Ten eerste past ons vertrouwde design, een mix van voornamelijk industrieel en Scandinavisch ontwerp, naadloos bij de tijdloze setting van dit huis. Ook duurzaamheid is voor ons een sleutelbegrip: om net als deze woning de tand destijds moeiteloos én verantwoord te doorstaan, rekenen we op circulariteit, recyclage en onverzettelijke degelijkheid.  We gebruiken ook steeds meer recycleerbare materialen. Tegen 2020 willen we volledig circulair zijn. Dit geldt ook voor de matrassen. Tenslotte is comfort een cruciale pijler. Ons credo is dat een goed uitgeslapen mens een beter mens is. Of je nu een harde, dan wel een zachte matras prefereert, een rug-, zij- of buikslaper bent; bij ons vindt ieder profiel zijn gading. Hiervoor zetten we ook sterk in op vernieuwende technologische applicaties. Zo detecteert een app of iemand snurkt om dan subtiel in te grijpen bij de slaaphouding. Auping bevindt zich vooral in de hogere segmenten, maar dat heeft alles te maken met de onverwoestbare degelijkheid. Een garantie van maar liefst 35 jaar op de bedbodem, zegt wat dat betreft voldoende.”  Stevens: “Naast de inderdaad zeer exclusieve badkamer, zie je ook aan andere zaken hoe belangrijk het vakmanschap van de aannemers is. Bepaalde houten deuren werden weggenomen en van plaats veranderd; geen eenvoudige klus in panden met zulke historiek. Deze deuren inpassen zodat ze ook nog eens vlot open en dicht gaan is verre van evident. Toch is dit goed gelukt.”
 
De zolder: (multi)functioneel
Stevens: “De massief houten trappen konden we makkelijk behouden, net zoals de parketvloeren. Dit zijn materialen en afwerkingen die je nu nog maar zelden ziet. Alleen wat schuren volstond. De zolder werd vroeger niet gebruikt. Daar hebben we een polyvalente ruimte gecreëerd. Het dak werd vernieuwd, Velux ramen werden geplaatst en de gezandstraalde oorspronkelijke radiatoren werden voorzien met een remote systeem. Een pellet kachel en vloerverwarming werden eveneens geïnstalleerd, zodat we minder radiatoren nodig hadden in dit huis. ” De ruime zolderverdieping wordt vervolledigd door een gerieflijke logeerkamer, inclusief oorspronkelijk parket en haardstructuur. Schoenmaekers: “Een groot voordeel van te werken met een aannemer als Martha bvba, is de grote beschikbaarheid van één aanspreekpunt. Zij coördineren alles. Ook hun expertise in het segment van herenhuizen, wat Jo omschrijft als vanzelfsprekend, is uitzonderlijk en een ware zegen. De allerlaatste afwerkingen doen ze sowieso zelf; zo vermijden ze onaangename verrassingen bij het eindresultaat. Een enorme meerwaarde, want de verschillende aannemers zijn onderling erg afhankelijk, zeker voor de timing.” Stevens: “Alles hangt af van een goede verstandhouding tussen de betrokken partijen. In dit geval waren zowel wij als de architecten en bouwheer/-vrouw bij de les. Dat maakt een enorm verschil. Die laatste vijf procent afwerking is voor ons cruciaal: het bepaalt de uitstraling van het hele project.”
 
Met dank aan:
STAM architecten | A-dres Architecten
www.stam.be
 
Martha bouwteam
www.martha-bvba.be
 
Houtcreaties Ben Renders
www.houtcreatiesbenrenders.be
 
Auping
Kom proefliggen bij jouw Auping slaapspecialist. Ze helpen je graag met het beste slaapadvies voor jouw optimale nachtrust. Voor meer info en een winkel in jouw buurt, kijk op auping.be
 
raamSELECT
www.raamselect.be
 
Zicht Gordijnen & Blinds
www.zicht.org