Een tweede leven in de Druivenstreek

Category: Editie 81

Twee hard werkende ouders en hun twee studerende kinderen zijn recent verhuisd. Ze hebben hun gesloten herenhuis in de drukke stad ingeruild voor de landelijke rust en de adembenemende vergezichten van de heuvelachtige Druivenstreek in Vlaams-Brabant. Daar had het gezin een prachtperceel ontdekt, half doorsneden door zogeheten ‘Landschappelijk waardevol agrarisch gebied’. De bestaande woning uit de jaren ’60 werd opgefrist en uitgebreid met een volledig nieuwe aanbouw. Volg ons bezoek aan deze herboren droomwoonst met een bijzonder unieke ligging in Home Sweet Home 81. 
 
Omdat de achterkant van de bestaande woning grenst aan Landschappelijk waardevol agrarisch gebied mocht b+ villas uit Aarschot, de bouwfirma die verantwoordelijk is voor deze renovatie en uitbreiding, niet naar achteren bouwen. De aanbouw, die een L vormt met de bestaande, gerenoveerde woning, werd dus naar de voortuin gericht. Dit deel telt 230 m2 extra bewoonbare oppervlakte, verdeeld over een bureau voor de heer des huizes, een ruime zithoek met grote panoramische ramen aan weerszijden die licht en landschap binnenhalen en een tv-hoek op het gelijkvloers, terwijl op de verdieping de masterbedroom en dressingroom zijn ondergebracht. Als gevelsteen voor de woonuitbreiding is gekozen voor de nostalgische Oud Warande van Vandersanden. Dit is geen recuperatiesteen maar een nieuwe variant die de bestaande steensoort wel benadert, maar die tegelijk beter beantwoordt aan hedendaagse normen zoals isolatie. Het bestaande gedeelte is gewit met de blokborstel. Het betreft hier geen kalei, die vaak een ‘vlekkerig’ resultaat geeft, maar een kwartsmethode van Sigma. Deze techniek zorgt voor een egaler uitzicht met een licht streepeffect. Meteen zijn hiermee ook enkele kleine gevelrestauraties aan het oog onttrokken. Als dakbedekking kreeg de aanbouw Oude Pottelbergse pannen met een kleurnuance ten opzichte van het oude gedeelte. Het oorspronkelijke deel kreeg verder extra dakvensters en extra grote ramen op het gelijkvloers. Veel meer details vindt u in ons nieuwe magazine. 

www.bplusvillas.be