Familiewoonst en showhuis in één

Category: Editie 81

Recht tegenover de indrukwekkende pracht van het Zoniënwoud in Sint-Genesius-Rode ligt de thuis van interieurarchitecte en home coach Virginie Garikian en haar gezin. Het huis was initieel louter als gezinswoning opgevat maar heeft er inmiddels de functie van showroom voor Virginies collecties bij gekregen. Een energiezuinige woning als deze moet compact worden gebouwd omwille van de luchtdichtheid, tegen het verlies van warmte dus. Dat betekent dat er niet te veel in- en uitsprongen getekend mogen worden in het ontwerp. Toch slaagde bouwbedrijf Qubo erin om het gebouw de klassieke, ietwat cottage-uitstraling te geven waar de bewoners van droomden. 
 
De plannen en de timing voor de bouw hadden Virginie en haar gezin al vastgelegd voor ze wegens professionele redenen tijdelijk verhuisden naar de Verenigde Staten. Tijdens hun afwezigheid begon Qubo met de bouw van hun huis, dat Virginie in feite per fax en per e-mail mee ontworpen en ingericht heeft. “Ontwerpen met 3D is iets fantastisch, zeker als je er zelf niet bij kan zijn. De effecten van deze of gene ingreep zijn zeer realistisch en in detail te zien op het computerscherm. Ook om bepaalde keuzes qua kleuren, materialen en de indeling der ruimtes aan mijn man te tonen, was het super”, vertelt Virginie hierover. “De hulp die Qubo ons hierbij van op lange afstand kon bieden was voortreffelijk. Ik heb zelf veel ervaring als interieurarchitect en ik weet: het is altijd moeilijk om de planning te respecteren. Met Qubo was alles altijd op tijd.” Het huis is dus compact en hedendaags opgevat, met één hoofdvolume en een aanpalende garage. Het grondplan is sober: alleen de keuken springt wat naar achteren omdat daar de behoefte bestond voor net wat meer ruimte. Het metselwerk is ton-sur-ton in een tint van beige uitgevoerd. Het iets lichter geschilderde houten schrijnwerk met kleinhouten op de vensters benadrukt de klassieke uitstraling. De bewoonbare oppervlakte telt 300 m2 en dat is ruim voldoende voor een gezin met twee kindjes. Nergens in huis voelt het krap, integendeel. Het gebruik van zeer lichte grijstinten en veel wit als interieurkleuren op de wanden vergroot het ruimtegevoel. Enkele muren zijn in een donkere kleur geschilderd. “Maar dat mag je alleen doen met muren waar geen zon op schijnt”, tipt Virginie. Voor meer details over de woning en extra interieurtips van Virginie verwijzen we u graag naar ons jongste magazine. 
 
www.qubo.be 
www.idcvirginiegarikian.com