Architectuur als legpuzzel

Category: Editie 86

Architectuur is… het ombuigen van nadelen tot voordelen. Over de lat springen van moeilijke programmapunten en ongunstige situaties, om sierlijk en zacht te landen op de mat van de ideale woning. Zoals hier, in deze tijdloos moderne gezinswoonst ontworpen door Schellen Architecten uit Bonheiden. Dit is een parel van sobere luxe, compacte grootsheid en verfijnde afwerking. Maar er ging enig puzzelwerk aan vooraf.
 
Dé belangrijkste uitdaging voor het team van architect Reginald Schellen was de slechte oriëntatie van het perceel, met de zuidkant van voren. Hierdoor bevindt het voorste gedeelte van de bouwgrond, zo’n 15 meter, zich doorgaans volledig in de schaduw. Reginald Schellen: “De bewoners zijn nochtans echte buitenmensen, ze wilden ook graag een zwembad met alles erop en eraan. Daarom heb ik het idee gehad om het poolhouse wat dieper in de tuin te plaatsen, volledig in de zon.Vanuit hun leefruimte kijken de bewoners nu op een zonovergoten poolhouse. Ze worden gewoon aangemoedigd om erheen te wandelen, en ze besteden ook heel veel tijd in het bijgebouw van 40 vierkante meter. Van een nadeel is hier dus een voordeel gemaakt.” Verder stuitten Schellen en zijn team nog op enkele zware programma-eisen van de familie. Zo betreft het een nieuw samengesteld gezin met vier kinderen, die de ene week allemaal thuis zijn en de andere week allemaal buitenshuis. Daarom ontwierp de architect een volledige kindervleugel aan de rechterkant van de woning, boven de garage. Het kindergedeelte is af te sluiten met een glazen pivoterende deur, waardoor de woning weer tot een schaal van twee bewoners wordt herleid. Een tweede moeilijk programmapunt was de vraag van de bouwheer naar een driedubbele garage. Deze eis werd aan de vorige gekoppeld: de architect plaatste de grote garage met dito berging ook aan de rechterkant van de woning, dus vlak onder de kindervleugel. De rechtervleugel is nu een stuk groter dan de linker en heeft een L-vorm. De verdieping is ook exact even groot als het gelijkvloers: beide hebben een vloeroppervlak van 200 vierkante meter. “Veelal is het verdiep wat kleiner en moet je
verspringen met je volumes. Hier is de grote woning toch compact en ‘eenvoudiger’ van vorm, wat zeer gunstig is voor de energiezuinigheid”, aldus de ontwerper. Voor een volledige inkijk in de onderhoudsvriendelijke en sobere luxe die hier is gerealiseerd, verwijzen we u graag door naar Home Sweet Home 86.
 
www.schellen.be
www.consteca.be
www.stevenmorren.be
www.atab.com
www.vossal.be