Gebruiksvriendelijke en duurzame schoonheid

Category: Editie 86

Als mensen al meer dan 25 jaar ergens hebben gewoond, weten ze wat ze anders willen wanneer ze een nieuw bouwproject aanvatten. Dat geldt zeker voor deze bouwheer, die opteerde voor een nieuw begin in de bosrijke omgeving van Waasmunster. Een woning in een hedendaags landelijke pastorijstijl moest het worden, onderhoudsvriendelijk, met voldoende licht, ruimte, symmetrie en rust in het interieur. Voor de uitvoering van hun droom, koos het gezin voor de persoonlijke en ervaren aanpak van Algemene Bouwonderneming nv Vermeulen uit Temse.
 
Het bouwbedrijf heeft gezorgd voor een maximale lichtinval in het interieur door eetkamer, keuken en overdekt terras - de plekjes waar de bewoners het vaakst vertoeven - naar het zuiden te richten. Grote glaspartijen verhogen de transparantie en lichtinval. Het rechthoekige hoofdvolume is gelinkt aan een ruime garage door een zeer moderne verbinding met hoge glaspartijen die gevat zijn in aluminium profielen van Heroal. Van hier kunnen de bewoners hun spullen van de winkel recht in de bijkeuken en keuken deponeren. De strakke en symmetrische opbouw van de pastorijstijl verkrijgt zijn landelijke overtuigingskracht door nieuwe maar verouderde bouwmaterialen. Als gevelsteen werd de Rustica Oud Kempisch van Wienerberger verkozen, in combinatie met tegelpannen in gebakken aarde van Koramic op het dak van de garage en blauw gesmoorde OVH-dakpannen van Wienerberger op het hoofdgebouw. Rechts van de voordeur is er een zicht dwars door de hoge ramen van de moderne verbinding tussen woning en garage naar het overdekt zuiderterras met balkenplafond en lichtkoepel. Eenmaal de statige dubbele voordeur met blauwstenen omlijsting opent, kijkt de bezoeker dwars door het interieur in de tuin. Het interieur is evenwichtig opgebouwd rond langse en dwarse zichtassen. De entreehal is bevloerd met keramische tegels die niet van natuursteen te onderscheiden zijn. De bewoonster: “In ons vorige huis lag overal natuursteen. Heel mooi, maar ik had er mijn buik van vol omdat het delicaat en moeilijk te onderhouden was.” Vandaar ook dat de vloerkeuze voor de keuken viel op keramisch materiaal met een overtuigende blauwsteenlook. In de keuken werd de donkere vloer gecombineerd met lichtere werkbladen in graniet Kashmir White met massieve spoelbakken in hetzelfde materiaal, om te veel donkere steen te vermijden. Overal in huis blijkt dat de woonervaring van de bewoners en de bouwervaring van Vermeulen tot zulke ideale, gebruiksvriendelijke ontwerpen heeft geleid. Lees er alles over in ons nieuwste nummer 86!
 
www.nv-vermeulen.be