Pure gezinswoonst vol comfort en gebruiksgemak

Category: Editie 87

Een jong gezin met drie kleine kindjes verlangde naar een gebruiksvriendelijke, praktisch ingerichte gezinswoning. Een moderne en zuivere vormentaal moest gecombineerd worden met een maximaal zicht op de tuin, een ontspannen vakantiegevoel en een hedendaagse energiezuinigheid. Deze opdracht werd gegeven aan Architectuurburo Bart Coenen uit Antwerpen.
 
Omdat het perceel van de bouwheer breed was maar vrij ondiep (60 x 35 meter), tekende de architect een vrij lang en balkvormig hoofdvolume.Dat werd in de breedte op de bouwgrond geplaatst, waardoor alle ruimtes aan de achterzijde van de woning maximaal tuin- en zongericht zijn. Aan de voorkant werd een kleiner volume met garagefunctie voorzien, dat de discretie van de voorgevel nog verhoogt. De garagepoort is in de zijkant van dit kleinere volume geplaatst, opdat ze niet visueel zou storen. De entree ligt pal tussen garage- en hoofdvolume in. De woning is opgetrokken uit traditioneel metselwerk en onderkelderd. Aan de buitenkant is 15 cm isolatie voorzien waartegen vervolgens de witte crepi rechtstreeks is aangebracht. De ramen zijn driedubbel en deels zonwerend. Achteraan, aan de zuidoostkant, zijn ze 1,20 meter dieper geplaatst, waardoor er tijdens de zomermaanden voldoende schaduw is tegen oververhitting en zonwering kon worden vermeden. De ritmiek van de ramen achteraan is bovendien heel mooi uitgewerkt, met een perfecte match tussen verdieping en gelijkvloers. De zwarte aluminium ramen contrasteren ook tijdloos en fraai met de witte sierpleister en de daarop afgestemde dakranden in wit aluminium. Dat vele wit brengt als vanzelf een vakantiegevoel op deze site, zeker wanneer de zon erop weerkaatst. Bovendien is de buitenruimte optimaal benut,met een westterras omgeven door grind aan de voortuin en overdekte en open terrassen achteraan. Ook binnenin kloppen alle lijnen perfect.De kasten en tabletten zijn allemaal mooi uitgelijnd en de schakelaars en deurkrukken zijn alle op dezelfde hoogte gebracht. De ruimtes in het hoofdvolume zijn logisch aaneengeschakeld.Volg de dagelijkse route van de bewoners maar even mee.Wanneer ze met de wagen thuiskomen, deponeren ze hun boodschappen in de berging. Dat is immers de eerste ruimte die ze er tegenkomen. De berging is bovendien ondergebracht aan de koudere noordkant van de woning - wat een natuurlijke koeling geeft - en vormt er als het ware een isolerende buffer. De andere ruimtes op het gelijkvloers zijn helder, verbonden en garanderen een vlotte circulatie. Keuken, eetkamer, zithoek met tv en haardwand en daarachter het bureau volgen elkaar op in de breedte van het volume. Enkel het bureel - en veel speelruimte voor de kids - bevindt zich achter de haardwand met een uitsparing. Voor een blik op het totale interieur en de doorgedreven detaillering van het geheel, kijkt u best in het nieuwe lentenummer. Dat ligt tot en met april 2015 in de winkels. (foto's: Hendrik Biegs)
 
www.bartcoenen.be
www.heliotherm.be
www.m-design.be
www.cosentino.com
www.silestone.com