Zuiver vakantiegevoel buiten en binnen

Category: Editie 87

Een pure, strakke eenvoud en een uitnodigende schoonheid springen in het oog aan de serene voorzijde van deze nieuwe woning. Achteraan overheerst dan weer een uitbundig vakantiegevoel, met klemtonen van zonlicht dat weerkaatst op witte crepi en de schittering
van het zwembad. Meer Ibiza dan Vlaanderen, zo voelt het hier aan. Nochtans was het geen sinecure om alle uitgesproken wensen van de bouwheer te realiseren op deze plek.
 
De bouwheer had duidelijke eisen overgemaakt aan de ontwerpers van AR + Architectuur- en Interieurprojecten. Zo was een vakantiesfeer met een mooi zwembad en alles wat daarbij hoort enorm belangrijk. Niet alleen werd er een volledig overdekt terras met buitenbar gevraagd, de bewoners wilden ook van binnenuit volop plezier beleven aan hun buitenomgeving. Er was echter een probleem met de oriëntatie van het perceel. Het zuiden
ligt immers schuin naar achteren, maar het was niet opportuun om de woonruimtes daarheen te richten wegens het uitzicht op een buurwoning. Aan de noordkant was echter wel een heel
mooi zicht op een braakliggend stuk grond. Maar ontwerpers houden de woonzones doorgaans liever weg van van het noorden. AR + Architectuur en Interieurprojecten moest dus een compromis bedenken om deze tegenstrijdigheden op het gebied van oriëntatie en uitzicht te verzoenen, en tegelijk te voldoen aan de wensen van de bouwheer. Om zowel te genieten van het uitzicht op het noorden en de voordelen van het zuiden, heeft AR + de leefkeuken en woonruimte noordwaarts gericht. De zuidkant is vervolgens optimaal
benut door er de zwembadomgeving uit te bouwen en grote ramen te voorzien. Er is een volledige muur opgetrokken om het minder aantrekkelijke uitzicht te weren en de privacy in de leefruimtes te garanderen. Een gedeelte van het gelijkvloers is aan deze kant ook overdekt door een overkragend stukje verdieping, enerzijds om te veel zonlicht te weren en anderzijds om de bewoners toe te laten ook bij regenweer in alle comfort naar buiten te gaan. Dankzij deze luifel kunnen de grote schuiframen eronder bovendien altijd worden opengezet. De noordramen zijn maar liefst 5,40 meter hoog, maar zonwering was hier dus niet vereist. Er is een vide voorzien boven de living aan de kant van de grote ramen. Hierdoor lijkt de verdieping, met de master slaap- en badkamer op het noorden, wel op een ‘doos in een doos’ die uitkijkt op het mooiste stukje (vrije) grond in de omgeving. Voor een volledig beeld van deze superbe creatie die baadt in een vakantiesfeer en puur comfort kunt u terecht in Home Sweet Home 87. (foto's: Koen Van Damme)
 
www.arplus.be