360° zicht in verrassend vernieuwde vierkantshoeve

Category: Editie 88

360° zicht in verrassend vernieuwde vierkantshoeve
 
Het uitzicht in de rondte binnen en buiten deze vierkantshoeve van de moderne tijd brengt een diepe rust na de aanvankelijke verbazing. Dat zoiets nog bestaat in ons dicht bevolkte land… Ja dus, en wel in één van de gemeentes met het kleinste aantal inwoners van België. Het Oost-Vlaamse Horebeke in de Vlaamse Ardennen telt amper tweeduizend zielen en is bekend vanwege zijn panoramische vergezichten over uitgestrekte weilanden en beekdalen. De zeer hedendaags geopende en uitgepuurde vierkantshoeve ligt zowat op het hoogste punt van dit sterk golvende landschap en kijkt met grote ogen tot het Henegouwse Flobecq aan één kant, en het West-Vlaamse Zwevegem aan de andere.
 
Zeldzaam landschap, hemelse rust
Hier woont een echtpaar van zelfstandige zakenlui met hun tienerzoon. Voor ze hier terechtkwamen, zocht mijnheer een plek om na het werk tot rust te komen… aan zee. Maar door de afstand en de files richting kust en hun wens om dicht bij hun zaak te blijven, gingen ze dichter bij het werk op zoek. “Het is maar een kwartiertje rijden naar de Vlaamse Ardennen”, vertelt mevrouw. “We hadden verschillende referenties van het internet geplukt, maar overal scheelde er wel iets. Tot we bij valavond arriveerden op ons allerlaatste adres. Onmiddellijk overviel ons die adembenemende rust… We wilden de boerderij kopen indien het financieel haalbaar zou zijn én op voorwaarde dat we één kant volledig in glas konden uitwerken.”
 
Architectuur van renovatie en nieuwbouw
De typologie van de oorspronkelijke vierkantshoeve moest behouden blijven, maar de plannen van architect Bart François om een gedeelte helemaal om te bouwen kregen groen licht. De oude paardenstallingen en schuur in één L van het vierkant zijn behouden, maar wel mooi opgeknapt en panoramisch geopend met gigantische stalen ramen. Massa’s charme komen van de authentieke gemetste bakstenen gewelven en het karaktervolle houten gebinte in de nok van de vroegere schuur. De grote raampartijen in zowel het oude als het nieuwe gedeelte maken dat je dwars door de gehele vierkantshoeve heen kan kijken, voorbij oud en nieuw het oneindige landschap in. De andere L-vorm van de vierkantshoeve, het woongedeelte van de vroegere carréboerderij, was ‘gemoderniseerd’ in de jaren ’70. Helaas kwam dat neer op de genadeloze verwijdering van al het oude en authentieke. Dus creëerde de architect er een nieuwe basis, een open ruimtelijkheid voor keuken en eetkamer, woonkamer en het mastergedeelte. Het volume met de leefruimtes is volledig beglaasd aan de zuidkant, en beschut tegen oververhitting dankzij het deels overkragende nieuwe dak. ‘Kijkdozen’ in zink zijn in de daken geschoven: één voor de slaapkamer van de zoon, één voor het thuiskantoor.
 
De bouwheer kon tijdens het totale renovatietraject terugvallen op het professionele advies en de expertise voor buiten en binnen van bouwmaterialen Vanheuverswyn & Co uit Zingem. Deze specialist zocht nieuwe gevelstenen die er net zo genuanceerd en verweerd uitzien als de bakstenen van het oude gedeelte. Vond ook nieuwe kasseien met oude look voor opritten, paden en de binnenhof. Leverde strakke nieuwe tegeltjes voor het nieuwe dak en nieuwe blauw gesmoorde pannen met een oud uitzicht voor het gerenoveerde dak. Allemaal essentiële bestanddelen die de mix van oud en nieuw zo mooi doen slagen in dit project.
 
Vanheuverswyn & Co bracht ook topmaterialen aan voor het nieuwe interieur. De zeer grote en exclusieve natuursteentegels gaan voorop en sieren haast het volledige gelijkvloerse vloeroppervlak. Een klassevol warme en rustgevende basis voor de hoogstaande en zuiver belijnde interieurarchitectuur van Luxhome uit Gavere.
 
Structuur, minimalisme en hedendaagse warmte
Dé belangrijkste structurerende ingreep van Luxhome in het klare en zonovergoten interieur is de detaillering van het middenblok tussen het kook- en eetgedeelte en de woonkamer. Het blok is rond om rond uitgewerkt tot schijnbaar gesloten vlakken in massief verouderd eiken met knopen. Maar aan de ene zijkant zijn verschillende verdoken kasten ingewerkt en ook een toegang tot de berging in het blok, terwijl de andere kant de trap naar de kelderverdieping bevat, een trap naar boven en nog meer maatkasten. Links en rechts stuurt het middenblok de circulatie. Aan de voorzijde wordt het eiken doorbroken met helder witte keukenvlakken. Het koken en de dampkap zijn ondergebracht in de nis, waar het licht schittert op zwarte zelliges. Het middenblok is naadloos uitgelijnd met het fraaie spoel- en werkeiland in wit laminaat met een wit werkblad in Diresco-composiet, maar ook met het ranke lichtarmatuur erboven en de eiken eettafel op maat van het Nederlandse Van Rossum.
 
Het middenblok zorgt voor een milde afscherming met de woonkamer en verandert daar in de haard- en tv-wand. De bovenkant ervan lijkt wel één gesloten vlak in eiken, maar Luxhome ontwierp ook hier verdoken maatkasten waar onder meer de tv achter schuilgaat. Tegen de onderkant van de haardwand staat een zeer knap ontwerp van Luxhome: de op maat gemaakte, lage en brede mantel voor de Stûv-haard, met fijne contouren in plaatstaal en zwart gelakt kastwerk. De ruimtelijkheid verhoogt hier tot in de nok, waar het strakke interieur wordt getemperd door een charmant gebinte in rustieke eiken balken met onzichtbaar ingewerkte ledverlichting. De bouwvrouw: “We wilden heel graag een sober en strak geheel met toch de juiste toetsen van warmte erin. Luxhome is daar heel goed in geslaagd, we zijn zeer tevreden met hun ontwerp.”
 
Buiten loopt naar binnen loopt naar buiten…
De volledige woonverdieping is een onuitputtelijke bron van lichtinval, perspectieven en ongehinderde uitzichten naar tuin, landschap en horizon. De profielen van de gigantische raampartijen zijn dan ook volledig verzonken in de vloer en ingemetst in de muren. Hierdoor lijken de royale natuursteentegels van het interieur naadloos - en door het glas heen - over te gaan in de prachtige terrassen die Tuinen Tim uit Oudenaarde kundig heeft aangelegd in nieuwe verouderde kleiklinkers. Door de ramen naar de kern van de vierkantshoeve treedt de binnenhof in het zicht, en die is eveneens aangelegd door Tuinen Tim, met spaarzame en onderhoudsvriendelijke lage hagen. De tuinaanlegger verzorgde voorts de gigantische buitentuin, die bestaat uit een groot grasland, met een occasionele boom of struik, dat overgaat in het glooiende landschap.
 
Slapen en baden in huiselijke luxe
Richten we de blik terug naar binnen, waar het woongedeelte de hoek om plooit naar de ouderslaapkamer en -badkamer. Daar worden we wederom getrakteerd op een gulle portie minimalisme dat is opgewaardeerd met huiselijke warmte en voortreffelijk maatwerk naar het ontwerp van Luxhome. Eén wand bestaat volledig uit geïntegreerde en kamerhoge witte kasten. Ze plooien de hoek om tot achter de licht chocoladebruin geschilderde middenblokconsole. Die schermt het slapen halfopen af van het kleden, bevat maatkasten en verlichting in het zwevende deel boven het legblok. Het bed is ertegen gepositioneerd, waardoor de bewoners al bij het ontwaken genieten van het ochtendlicht en het spectaculaire uitzicht. De dressingkasten en het bed worden gedragen door keramisch imitatieparket, de doorgang naar de badkamer is bevloerd met dezelfde blauwsteentegels als de woonvertrekken.
 
In de master badkamer gaat de blauwe steen op de vloer en aan de wanden van de inloopdouche een dialoog aan met modernistisch maatwerk in glanzend wit. Een zwevend meubel draagt een waskom, die is vervaardigd uit plaatstaal omwille van de strakke lijn, waarna ze wit werd geëmailleerd. De maatkasten ernaast lopen van de ingewerkte vloerplint tot aan het plafond en zijn uitgerust met nissen in de zijkant. Daarin zijn massief eiken legplankjes en indirecte ledverlichting voorzien.
 
Domotica als onzichtbare kers op de taart
De sobere interieurinrichting met gemillimeterde belijning en oppervlakken in edele materialen bevat een uitermate complex maar totaal verborgen systeem. Dat stuurt alle technische snufjes en comforttechnieken in de woning volledig automatisch en naar de wens van de bewoners aan. De firma Coussies uit Oudenaarde installeerde de domotica op basis van een universeel KNX-systeem, dat uitermate aanpasbaar en uitbreidbaar is én een hoge graad van merkonafhankelijkheid heeft. Compatibel met zowat alle elektronische toepassingen, dus. In de vernieuwde vierkantshoeve stuurt het KNX-hart onder meer de verlichting aan, gekoppeld aan de muzieksturing op verschillende locaties. Zo zijn er verschillende sferen voor te programmeren, waarbij de bewoners genieten van een aangepast muziekje en een welbepaalde verlichting op het juiste moment. Van gezellig intiem tot uitbundig feestelijk, voor elk moment is er op die manier een voorgeprogrammeerde beleving tevoorschijn te toveren. Ook de ventilatie, de verwarming en de koeling zijn volledig gestuurd door de domotica, die niet alleen verbruik en efficiëntie meet, maar die ook toestaat om in iedere ruimte naar wens te variëren. Aan de toegangspoort tot het domein hangt een videofoon. Belt er iemand aan, dan zien de bewoners hem of haar op het KNX-scherm dat is weggewerkt in een kast van het eiken middenblok. Ze kunnen de poort openen van op afstand. Wanneer ze gaan slapen of het huis uit gaan, brengt de alles uit-knop heel wat comfort. Stel dat je doorheen de volumes van het vierkant moet wandelen om de lichten één voor één uit te doen. Het zou even duren…
 
De bewoners vroegen Coussies om zo veel mogelijk van de domotica te verstoppen. Daartoe werkte de installateur nauw samen met de interieurarchitect om alles in te bouwen achter kasten en materialen. De versterker en de andere elektronica voor beeld en geluid zijn opgesteld in de kelder, bij het zeer net en overzichtelijk geïnstalleerde elektronische brein van het systeem.
 
De bewoners zijn uitermate blij met hun huiselijke high tech. “Aanvankelijk vonden we domotica ronduit overbodig. Maar nu zouden we het nooit meer willen missen. Je beseft het grote gemak niet meer na een poosje, maar je zou het nogal voelen als het weg zou zijn. Ik heb dit systeem al aan verschillende vrienden aangeraden.” De eerstvolgende gewenste uitbreiding op het domoticasysteem van Coussies is al bekend: het wordt gekoppeld aan de smartphones en tablets van het gezin. Zo is er overal en altijd contact met en controle over dit fantastische en veelzijdige droomhuis.                      (foto’s : Hendrik Biegs)
 
Met dank aan:
 
LUXHOME
www.luxhome.be
 
Vanheuverswyn & Co
www.vanheuverswyn.be
 
Met medewerking van:
 
Tuinen Tim
www.tuinentimbvba.be
 
Coussies
www.coussies.be