Doorleefde pracht en grote klasse op kleiner perceel

Category: Editie 88

Doorleefde pracht en grote klasse op kleiner perceel
 
Onvoorstelbaar hoe een dergelijke rust, prachtige natuur en landelijke schoonheid op nog geen tien minuutjes van het bruisende maar jachtige Brussel terug te vinden is… Een prachtige detaillering, een keur aan authentieke materialen en een royaal gevoel van comfort en ruimte met zalig bevrijdende uitzichten. Dat zijn de sterkste troeven van deze gezinswoning, die verrassend compact maar subliem comfortabel en mooi is ontworpen door architecte Miranda De Boeck. Het niet al te grote maar prachtig aangelegde tuintje - de verdienste van de bouwheer zelf - kijkt uit op de plantentuin van Meise. De weinige geluiden in deze rustgevende setting komen van tsjilpende vogeltjes. De lentezon wordt al warmer, doet dromen van de komende zomer en hult de karaktervolle materialen in een warme gloed.
 
Van de drukke stad naar de rust vlakbij
De bewoners zijn restaurantuitbaters van rond de 60, maar nog zeer actief, en hun inwonende dochter. Het echtpaar heeft in hun leven verschillende keren gebouwd en gerestaureerd, onder meer een buitenverblijf in de Provence. Ze woonden het laatst op een appartement dicht bij hun drukke restaurant in het Brusselse, voor ze beslisten om een definitieve keer te bouwen. Hun vakantiewoning deden ze van de hand, omwille van het vele onderhoud dat de grote tuin en het zwembad meebrachten. Ze wilden liever een vakantiegevoel en vooral veel rust en schoonheid in en om hun eigen woning. “Ik kwam in dit kwartier geregeld op bezoek bij vrienden, die wat verderop hebben gebouwd, en elke keer vond ik de wijk zalig en rustgevend”, vertelt een enthousiaste bouwvrouw. “Als hier ooit iets zou vrijkomen, moesten ze me maar meteen contacteren. Toevallig kwam er op een gegeven moment een openbare verkoop van een perceeltje met een oude woning erop en we aarzelden niet.” Het perceel was niet overdreven groot. Het maakte deel uit van een zogenaamde tuinwijk uit de jaren ’60-’70, een soort van sociale woonwijk van toen met allemaal dezelfde woningen erop. Het huis was totaal vervallen en vochtig, en de bouwheer vroeg onder meer een prefab betonkelder. Daardoor raadde architecte Miranda De Boeck de bouwheer aan om tot sloop over te gaan en met een propere lei te beginnen. Miranda ontwerpt zowel modern, klassiek als landelijk, maar het koppel voelde het meest voor die laatste bouwstijl. “We kenden haar hand. Ze heeft hier verderop ook gebouwd en we zijn enkele van haar realisaties in Dilbeek gaan bekijken. Zoiets wilden we ook”, aldus mevrouw. “We droomden van iets wat helemaal open was, met contact tussen de bibliotheek, de eetkamer en de grote leefkeuken die we vroegen, allemaal met een ongehinderd tuinzicht. Mijn man werkt dolgraag in de tuin en we houden veel van de natuur. We leven ook voor al wat authentiek is, echt en warm, dus vroegen we Miranda om veel aandacht te geven aan doorleefde bouwmaterialen en oud artisanaal vakwerk.” Architecte Miranda arriveert, en we beginnen met een nadere blik op de buitenkant.
 
Rustieke bouwmaterialen
Deze woning dankt zijn sprekend karakter en tijdloze charme hoofdzakelijk aan de oude materialen. Die zijn - met uitzondering van de oude blauwsteen - afkomstig uit de bijzondere en streng uitgekozen selectie van Rustieke Bouwmaterialen Ludwig Deblaere uit Wingene. Ze zijn met veel zorg, aandacht en oog voor oude details toegepast door de aannemer van de ruwbouwwerken, Bouwonderneming Kristof De Brabander uit Evergem, die ook de oude Belgische blauwsteen leverde voor divers gebruik binnen en buiten.
 
De verdiensten van beide professionals die de architecte heeft aangeraden springen buiten meteen en overduidelijk in het oog. Bijvoorbeeld in de niet te imiteren pracht van Ludwig Deblaeres gerecupereerde gevelstenen en dito dakbedekking. De oude paepesteentjes zijn kleiner en fijner dan de meeste die je ziet, wat nog meer elegantie aan de gevels schenkt. Ze hebben al een heel leven achter zich, wat bijdraagt aan hun uitstraling. De oude natuurleitjes op het dak van het hoogste volume zijn ook kleiner dan gemiddeld en hebben een ongeziene kleurenpracht. De gerecupereerde Bourgondische leien op de daken van de uitspringende volumes en op de speelse dakkapellen brengen nog meer karakter en warmte in donker terracotta.
 
Details van het bouwen
Deze wel hele sterke compositie in rustieke bouwmaterialen wordt nog verder aangevuld met tal van details, zonder dat het geheel overladen wordt. De overkragende dakdelen en de kapellen zijn afgewerkt met edel afrormosia. De goten in gepatineerd koper vullen de warmte van hout aan en gaan over in gietijzeren onderstukken. Bovenaan kregen de gevels een sierlijk krulletje in smeedwerk. De deels geschilderde en deels natuurlijk gehouden ramen zijn in hout, uitgezonderd één ouderwets stalen raampje in de inkomhal. Een ander raampje, links van het fraaie blauwstenen portiek, is wel uitgevoerd in hout maar als blokraam, gelijk met het vlak van de gevel. “Die afwisseling en soms onverwachte speelsheid brengen we bewust in onze landelijke ontwerpen”, zegt architecte Miranda. Het mist zijn doel absoluut niet.
 
Ook de vele details in blauwsteen - geleverd door Bouwonderneming De Brabander - zijn afwisselend van aard. Het knappe en statige portiek is tegelijk stijlvol en uitnodigend, met subtiel handgefrijnde blauwsteen in strakke verticale lijnen en onder- en bovenaan zachte rondingen. De brandgevels van het hoofdvolume zijn afgedekt met strakke tabletten in blauwsteen, zelfs hier gefrijnd. Onderaan het groot panoramisch raam van de leefkeuken aan de achtergevel is de blauwstenen dorpel afgerond en voorzien van een manuele frijnslag, ter hoogte van de grote ramen met fijne kleinhouten aan de bibliotheek en aan de eetkamer zijn de dorpels dan weer
hoekig verzaagd en gefrijnd.
 
Bouwonderneming De Brabander metselde ook verschillende sierlijke en afwisselende details door de paepesteentjes hier en daar anders te schikken. Zo accentueren ze bijvoorbeeld de hoeken of bogen boven ramen en deuren. Aan de zijgevels en achtergevel is er geen arduinen plint, maar een gemetselde plint, waar De Brabander onderaan de gevels het fraaie kruisverband doorbreekt door middel van een lijn van stenen in een koplaag. Deze en nog meer saillante details maken de uitstraling van de oude materialen nog voornamer.
 
Comfort, openheid, uitzicht
We verkennen vervolgens het interieur samen met de architecte. Miranda heeft gezorgd voor openheid, doorzichten en een aangenaam comfort en luxegevoel. De inkomhal is royaal en trekt de blik middels een vide naar de verdieping, die te bereiken is met een trap met smeedijzeren handgreep. De hal vangt veel licht door diverse ramen - enkele kleintjes en één groot panoramisch raam in de uitbouw. Dat heeft dubbele houten luiken langs buiten en is - heel modern - ingevloerd en achter het metselwerk voorzien, waardoor het een raamloze opening naar het licht wordt. De handenwasser is uit het toilet gehaald en in de hal ondergebracht. “Dat doen we vaak, om meer comfort en plaats te bieden, zowel in het gastentoilet als bij het handen wassen”, legt Miranda uit. In de inkomhal is dus doorzicht door beide zijgevels, maar ook naar de open leefruimte door een dubbele, hoge deur in staal en glas.
 
Van ‘klein’ naar groots
Door die stalen deur zie je helemaal op de tuin, door het panoramisch raam van de leefkeuken, en via de tuin van de achterburen op het hoge groen van de plantentuin van Meise. Deze zichtas verruimt de beleving maximaal. Architecte Miranda: “We beantwoorden zo inderdaad niet alleen de vraag naar openheid, maar we maken de woning - die in feite niet zo groot is - ook ruimer. Dit project bewijst dat je ook met een compact huis op een klein perceel iets groots kan doen. Belangrijk, want de percelen worden vandaag de dag alleen maar kleiner en moeilijker. Deze woning is maar een tiental meter breed, wat je nergens als een beperking aanvoelt. Dankzij de bijzondere ruimtelijkheid, de verfijnde materialen, de doorzichten en detaillering.”
 
De leefruimte is een open continuüm, een aaneenschakeling van eethoek, zithoek, bibliotheek en keuken. Het kloppende en mooie hart van de woonst is de leefkeuken, die een compositie van licht eiken, donkere steen en roestvrijstalen luxe is. Het grote eiland laat comfortabel werken, spoelen en eten toe, terwijl het koken is ondergebracht in een nis aan de muur. De rvs ovens zijn ernaast ingebouwd, de rvs koelcombinatie is vlak verwerkt in de wand van de berging. De tabletten in blauwsteen gaan in de nis over in zwarte zelliges, en in de zijkant van de nis zijn legplankjes voor kruiden en dergelijke ingewerkt. Het tablet aan de wand loopt door naar de achtergevel, de nis gaat er over in een knappe zwevende kast in fijn staal en glas. Hier heeft de vrouw des huizes haar collectie met bijzondere theepotten, kopjes en glazen uitgestald.
 
Prachtige natuurvloeren mét modern comfort
De keuken staat op een immens charmante basis van kloeke en zeer oude blauwsteentegels, de overige ruimtes zijn bevloerd met een mooi vergrijsde en verouderde  parketvloer. De hele benedenverdieping is voorzien van een vloerverwarmingssysteem van Briotherm, dat het comfort op het woonniveau nog hoger tilt. Architecte Miranda: “Het systeem is hier in de mortel geplaatst, onder de natuurvloeren. Het speciale systeem van Briotherm maakt gebruik van unieke, voorgevormde isolatieplaten waar de buizen in liggen, in gegalvaniseerde profielen die de warmte geleiden en verspreiden naar boven. Dat geheel is afgedekt met een gegalvaniseerde staalplaat die de warmte perfect verdeeld. Hierdoor is het mogelijk om de leidingen van het warme water dat er doorstroomt dichter bij elkaar te leggen. De temperatuur van het water in de buizen mag daardoor een stuk lager zijn dan bij standaard vloerverwarming om toch nog voldoende warmte af te kunnen geven. Dat is hét grote pluspunt aan het systeem van Briotherm. Het wordt er energiezuiniger door en is helemaal toegespitst op de hedendaagse warmtepompen, die enkel lage temperaturen produceren. Want hoe lager de temperatuur in de buizen mag zijn - en dat is heel laag bij Briotherm - hoe efficiënter de warmtepomp werkt. Een warmtepomp kan via de vloerverwarming ook koelen als het buiten heet is.” Uiteraard draagt vloerverwarming ook bij tot een grote esthetische vrijheid op het gebied van architectuur en interieurinrichting. Radiatoren zouden de enorme glaspartijen aan de achtergevel bijvoorbeeld gewoon onmogelijk maken.
 
Comfort en schoonheid lopen boven naadloos door. De  master bedroom is open tot in de nok en bevindt zich in de uitsprong naar de tuin, boven de keuken. Een groot raam met smeedijzeren balustrade voor brengt licht en zicht. De kamer van de dochter ligt op de verdieping van het hoofdvolume. De architecte zocht en vond plaats tussen de speelse dakpartijen om deze kamer te vergroten met een buitenterrasje. Ook boven wordt het uitzicht van de bewoners op al zijn wenken bediend.
 
Van tuintje tot Plantentuin
Ze kijken er uit op hun mooie tuintje, dat via de leibomen van een buur overgaat in een zicht op de Plantentuin van Meise. De bouwheer heeft heel puik werk geleverd in zijn tuintje, met lage aanplantingen aan het terras in blauwsteen, geleide perelaars aan de rechtertuinkant en achteraan een verhoging met een muurtje in gestapelde stenen, waarop onder meer buxusbollen en beukenhagen staan. Het oude bijgebouw dat bij de vervallen woning hoorde en tegen het bijgebouw van de buur stond, is vervangen door een mooie en ruime nieuwe constructie. Het houtwerk is wel op oude ambachtelijke wijze vervaardigd, met pan en gat, en afgedekt met dezelfde oude Bourgondische tegelpannetjes als de lagere daken van de woning. Er is een gesloten deel tuinberging en een open deel overdekt terras. “Hier achteraan is het heerlijk ontbijten bij een ochtendzonnetje”, vertelt een trotse bouwvrouw. “Regent het, dan zitten we onder het afdak.”
 
Met zo’n thuis wordt dat buitenverblijf van vroeger vast niet gemist. Alles staat hier immers in het teken van authentieke schoonheid, rust en natuur, met een minimum aan onderhoud en maximaal comfort. Architecte Miranda De Boeck is gekend voor haar landelijke en klassieke realisaties, maar vat ook vaak en minstens even graag moderne projecten aan. “Die afwisseling vind ik juist heel leuk”, benadrukt ze. “Het gaat voor mij - van zeer moderne tot meer klassieke woningen - altijd over de verhoudingen, de rust en vooral de beleving.” En hier is, op een vrij klein perceel, toch zeer veel beleving.
 
 
Met dank aan:
 
Miranda De Boeck
www.mirandadeboeck.be
 
 
Met medewerking van:
 
Rustieke Bouwmaterialen Ludwig Deblaere
www.ludwigdeblaere.be
 
Bouwonderneming De Brabander
www.debrabanderbouw.be
 
Briotherm
www.briotherm.be
 


foto’s : Hendrik Biegs