Hedendaags minimalisme vol details en authenticiteit

Category: Editie 88

Hedendaags minimalisme vol details en authenticiteit
 
Dit toonbeeld van actueel minimalisme behoort toe aan een druk bezette zakenman en zijn gezin met vier kinderen. De bouwheer droomde van een hedendaagse woning die een vakantiegevoel moest uitstralen, om elke dag van te genieten en tot rust te komen. Het perceel ligt in een residentiële wijk in West-Vlaanderen, tussen een kasteeltje met een mooie parktuin aan de rechterzijde en de fraaie tuin van de linkerbuur in. De bouwheer wilde het contact met buiten en de schoonheid van de parkomgeving voelen, in een lichte en heel open omgeving. Tegelijk moesten architect Steven De Jaeghere en zijn team echter ook de privacy van de familie garanderen. Verder moesten er authentieke materialen worden benut, diende er een ruime maar aparte leefkeuken in te komen én vier kinderkamers. Een complex programma dus, dat - op het eerste gezicht - verrassend eenvoudig is vormgegeven en uitgevoerd.
 
Zuivere eenvoud
dankzij een sterke detaillering Om architectuur met een dergelijk zuivere eenvoud te laten spreken, past Architectuuratelier Steven De Jaegere uit Pittem ontwerpparameters als verhoudingen, lichtwerking, kleur en textuur met veel zorg en aandacht toe, zowel in de vormgeving van de buitenschil als in de detaillering van het interieur en vast meubilair. Steven: “Deze visie vertrekt vanuit de ambitie om architectuur op maat te ontwerpen. Zoals een maatpak past bij de klant van de artisanale kleermaker, zo besteden wij maximaal aandacht aan een ontwerp dat nauw aansluit bij de bouwheer. Minimalisme en detaillering zie ik als dé sleutel van architectuur. Minimalisme is een persoonlijke houding waarbij ik de essentie opzoek. We geven ruimte vorm door te werken met het spel van licht en schaduw, het ritme van verticale en horizontale vlakken, de doorzichten van de ene ruimte naar de andere, de aandacht voor verhoudingen en de rijkdom van materialen zoals hout, natuursteen, staal en beton. Ook het spel van contrasten - tussen licht en donker, wit en zwart, massiviteit en lichtheid - is een constante in mijn werk. Het minimalisme zit eveneens in de geconcentreerde uitdrukkingskracht van de details in het totaalontwerp van interieur en exterieur. Een dergelijke zinnelijke eenvoud creëren, vergt een enorme inzet van vakmanschap, ambacht en discipline. Het is juist die kwetsbaarheid waarin de pure schoonheid - en tegelijk een vorm van luxe - schuilt.”
 
Openheid versus privacy
Bekijken we even hoe Steven zijn werkwijze heeft toegepast op de concrete vragen van de bouwheer. De grootste moeilijkheid was natuurlijk de uitdrukkelijke en begrijpelijke vraag naar privacy rijmen met het verlangen naar openheid en contact met de eigen tuin en de omliggende natuurpracht. De architect verzoende de tegenstrijdige vragen door de woonst te ontwerpen op een ommuurde patio. Het resultaat oogt eenvoudig maar werkt bijzonder krachtig. Immers, wie de woning van buitenaf ziet, heeft geen vermoeden van wat zich juist achter de muur bevindt. Het lijkt wel een massief en gesloten bovenvolume te zijn dat zweeft op een glazen drager. Ook wat van de rechtergevel boven de muur uitkomt, verraadt niets. Ter linkerzijde, waar de kinderkamers op de verdieping zijn gegroepeerd, zorgt zonwering voor privacy.
 
Binnen-buitengevoel
Eenmaal door de toegangspoort, op de patio en in het interieur opent zich een prachtige wereld van licht en zicht, in alle intimiteit. Het gelijkvloerse niveau is dan ook maximaal beglaasd rondom, door middel van vaste raamprofielen met gelijmd glas en schuiframen in de achtergevel naar de tuin, allemaal hoogwaardig aluminium schrijnwerk van Schüco. De ramen komen iets hoger uit dan de muur, waardoor ze een royale lichtinval mogelijk maken. Tegelijk is de raamhoogte bewust beperkt gehouden op 2,20 meter omwille van de intimiteit, om geen “te radicaal design” neer te zetten en om overbelichting en oververhitting tegen te gaan. Het leefgedeelte laat de bewoners toe om volledig rond te kijken naar buiten. De wit geschilderde buitenmuur weerkaatst het zonlicht en vergroot zo het gevoel van buitenruimte.
 
De wondermooie Braziliaanse leisteen van Beltrami loopt naadloos door van het interieur naar de buitenpatio en vervaagt zo de grenzen tussen binnen en buiten nog meer. De architecturale lijnen zoeken overal het natuurlijk licht op en worden gevolgd door lijnen met kunstlicht. Zo brengt het licht op elk moment van de dag en avond een dynamiek en een pure poëzie in de woning. Enkele bijzondere ingrepen verhogen de lichtinval en transparantie nog meer. Bij het binnenkomen in de inkomhal is de ruimte bijvoorbeeld dubbelhoog, wat een diagonale doorkijk doorheen de woonst oplevert. Bij de badkamer - traditioneel een intieme ruimte - lag het wat moeilijker om licht binnen te brengen. Daarom werd geopteerd voor een raam dat uitkijkt op een ommuurde buitenpatio in het klein, een soort terrasje met wit geschilderde muren dat fungeert als discrete ‘lichthapper’. Deze ingreep haalt buiten toch nog naar binnen, zelfs in het gesloten bovenvolume.
 
Open interieur, deels aparte keuken
We maken de openheid van het interieur even voelbaar middels volgende virtuele wandeling vanuit het perspectief van de bewoners. Ze rijden met hun wagen door de toegangspoort en parkeren in de carport. De entreedeur geeft toegang tot de inkomhal aan de voorzijde van de woning. In het verlengde, achter een muurtje, bevindt zich een bureauruimte. In de rechterzijde van het gelijkvloers liggen zithoek en eetkamer open in elkaars verlengde. De keuken is ondergebracht in een nis aan de achterzijde van de woning, maar kijkt wel royaal uit over de tuin. Dit sterke maatwerk is, net zoals de harmonieuze realisatie van het totale interieur, uitgevoerd door Emmanuel Fraeye uit Ardooie in nauwe samenwerking met de architect. Aan de andere kant van de zwevende trap naar boven zijn een bergruimte, toilet, vestiaire en bijkeuken gesitueerd. Op de verdieping is het mastergedeelte ondergebracht aan de rechterkant van het plan, met de master badkamer en patio aan de voorkant, een dressing in het midden en de master bedroom aan de achterkant, met een balkon in ipé. Centraal op de verdieping vinden we de nachthal, sanitair voor de kinderen en een ontspanningsruimte aan de tuinkant, die eveneens op het balkon uitkomt. De vier kinderkamers zijn links gegroepeerd, komen uit op een gemeenschappelijk balkon en zijn beschut met zonwering. De muur om de patio van de woning is links doorgetrokken tot achteraan het perceel, waar zich een tuinberging met poolhouse bevindt. De tuin in zijn geheel profileert zich zo als een buitenkamer.
 
Minimalistische eenvoud van authentieke materialen
De leisteen van Beltrami speelt een basisrol in deze woning. Het volledige gelijkvloers is er immers mee bevloerd, maar ook de buitenruimte. Steven De Jaeghere: “De keuze voor deze natuursteen was belangrijk in functie van verschillende randvoorwaarden. Eén daarvan is de vraag van de bouwheer naar authentieke materialen. Verder wilde ik een natuursteen die van interieur naar exterieur kon doorlopen om het binnen-buitengevoel te versterken. Daartoe heb ik zelf een soort van labo opgezet om verschillende soorten natuursteen te testen op geschiktheid voor interieur- en exterieurtoepassingen: hoe gedraagt deze of gene steen zich in het zonlicht, hoe goed valt de steen te onderhouden, hoe gedraagt hij zich onder invloed van mosterd, azijn, enzovoort.” Leisteen bleek ideaal. De donkere tint benadrukt nog de architectuur en het vele wit en licht. Wel is het belangrijk om deze natuursteen goed te voeden van binnenuit, zodat hij verzadigd geraakt. Een matte, verzadigde look beklemtoont het authentieke karakter van het materiaal.
 
De overige materialen zijn beperkt gehouden. De gemetselde muren zijn wit geschilderd, het schrijnwerk is in aluminium uitgevoerd, de binnenwanden zijn wit gepleisterd en het overgrote deel van het kastwerk is wit gelakt. In de keuken van Emmanuel Fraeye is de materialisatie iets verder uitgewerkt: het wandmeubel bestaat uit donkerbruine eikfineer, de kastfrontjes zijn gelakt en het keukenblok is in Corian uitgewerkt. De Corian wordt herhaald in de badkamertabletten. Bad, douche en badkamervloer zijn in een lichte natuursteen van Beltrami uitgewerkt. Deze steen loopt door op de bad-kamerpatio. Het bad en de douche bevinden zich op hetzelfde niveau als deze patio. De overige vloeren op de verdieping zijn alle in een donker parket uitgevoerd. Deze warme en natuurlijke materialen antwoorden genereus op de vraag naar authenticiteit in een minimalistisch kader. Het gebruik van gordijnen in de woning onderstreept dit nog, en zorgt voor een knusse, iets klassiekere touch.
 
Men zegt wel eens dat een architect pas naam begint te maken na zijn
vijftigste. In dit opzicht is Steven De Jaeghere (°15/01/1982) misschien nog jong, maar zijn ontwerpsignatuur is toch bijzonder consequent, helder en sterk. Zijn portfolio breidt uit van heel diverse eengezinswoningen - maar stuk voor stuk zulke pure en herkenbare composities - naar grotere projecten, zoals appartementsgebouwen en
handelszaken, eveneens met sterke lijnen en vormen. Het Architectuuratelier van burgerlijk ingenieur-architect Steven De Jaeghere bestaat verder uit de medewerkers burgerlijk ingenieur-architect Frederik Saelens, interieur-architect Birger Calis en architect Guido De Vos.        
 
Harmonie van architectuur en interieur
De bouwheer vroeg de architect om bijzonder veel zorg te besteden aan het vaste meubilair, dat de totale woning diende te reflecteren naar vorm, uitstraling en functionaliteit. Mevrouw is een zeer goede en enthousiaste kok, waardoor een zeer praktische keukenbenadering vereist was. Ook de verdere detaillering van het wonen en het baden in het interieur voerde Steven De Jaeghere uit in tandem met de uitvoerder van alle maatwerk, met name het team van Emmanuel Fraeye.
 
Vorm, techniek en warmte
De keuken is meer dan design voor wie graag kookt en leeft in het hart van de woning. Dus besteedden de professionals van Emmanuel Fraeye zeer veel aandacht aan de praktische kant van het meubilair. Toestellen zijn onzichtbaar ingewerkt. Bijkomende troef zijn de vele functionele lade-indelingen, afgestemd op maat van de bewoners. Deze tailor made-aanpak, die tevens de architect kenmerkt, trok Emmanuel Fraeye door naar het totale interieur. Zo ontstaat de gevraagde warmte en authenticiteit in de diverse ruimtes, die in harmonie zijn uitgevoerd. Dit is wel heel belangrijk voor de rust in een open interieur.
 
Dit doel is gehaald door de materialen zo te combineren dat ze de sfeer van de woning in haar geheel versterken. Het keukeneiland is daartoe mat gelakt en afgewerkt met een werkoppervlak en zijwanden in Corian. De matte structuur van het Corian werkblad past zeer goed bij het gelakte meubel, waardoor het eiland in haar geheel rust uitstraalt. De plafondhoge wand kreeg een warmere toets in wengé. Het hout vult het strakke witte eiland mooi aan. De hoge keukenwand is snel en vlot te openen om de toestellen te gebruiken. Na gebruik is de keuken even vlot weer de strakke wand plus eiland: een droom voor het oog én in het gebruik.
 
Emmanuel Fraeye
Voor elk project besteedt Emmanuel Fraeye veel aandacht aan de wensen van de klant, op basis van een doorgedreven kennismaking en een goede interactie. Samen met de jarenlange ervaring en knowhow van de interieurbouwer leidt deze aanpak tot optimale resultaten. Daarbij wordt de architectuur van de woning tot een mooi en samenhangend geheel verweven met het interieur. Klanten voelen aan dat hun architect en het team van Emmanuel Fraeye op dezelfde lijn staan om een interieur te realiseren waar vorm en functionaliteit één zijn.
 
Emmanuel Fraeye nv wordt geleidt door Bert en Pieter Fraeye, die samen met hun team van 25 medewerkers dagelijks keuken- en woonomgevingen realiseren. De interieurbouwer specialiseert zich in opdrachten waar harmonie van architectuur, interieur en functionaliteit een vereiste zijn.
 
ARCHITECTUURATELIER
STEVEN DE JAEGHERE bvba
www.stevendejaeghere.be
 
Met de steun van:
www.beltrami.be
www.emmanuelfraeye.be