Sacrale ruimtelijkheid, hoge sferen en verheven rust

Category: Editie 88

Sacrale ruimtelijkheid, hoge sferen en verheven rust
 
Als een droom bijna, komt deze architecturaal hedendaagse villa tegelijk indrukwekkend en rustgevend over. Hoewel het dubbele perceel ruim groot genoeg is voor een royaal brede schikking van de gekoppelde woonvolumes, dringt de gesloten voorgevel zich niet op aan de omgeving. De tijdloze ingetogenheid van dit vooraanzicht barst echter volledig open eens de bezoeker de voordeur achter zich heeft dicht getrokken. Binnen verandert de beleving voor de bezoeker immers naar die van een modernistische kathedraal, met een doorgedreven oog voor detail en een huiselijke uitrusting. Wandel met ons mee doorheen een tijdloze en sublieme ruimte die losstaat van enige trends.
 
Tandem van ontwerpers
Omwille van het veeleisende vragenpakket heeft de bouwheer ervoor gekozen om twee architectenbureaus aan te stellen. De hoofdarchitect Roel Beneens van het kantoor Beneens-Heynen architecten uit Herk-De-Stad, bleef tot het eind van het traject betrokken bij het project. Zijn kantoor is verantwoordelijk voor het buitengewone bouwwerk met weldoordachte openingen, perspectieven en lichttoetreding, patio’s die het contact tussen de verschillende ruimtes op beide woonniveaus garanderen en de algemene beleving van de ruimte. Binnen deze architecturale basis kon Massimo Pignanelli van MASS architects vervolgens verder details aanbrengen aan de hand van hoogstaand en uniek maatwerk in los en vast meubilair, lijnen van kunstlicht en tal van andere sfeervolle ingrepen. Deze samenwerking voltrok zich op hoog niveau, in opdracht van een echtpaar met een druk zakenleven. Het uiteindelijke doel van de ontwerptandem was een rustgevend hotelgevoel ontwikkelen, als op vakantie. In dat opzet zijn de architecten met brio geslaagd.
 
 
Filmische belevingsruimtes
We kijken opnieuw door de ogen van de bezoeker die voor het eerst de bocht neemt naar de straat in kwestie, ergens in Vlaanderen. De nochtans brede voorgevel is, zoals eerder aangegeven, zeker niet overdreven. De genuanceerde en onregelmatige strengpersgevelstenen zorgen voor een levendigheid die enkel wordt gebroken door een lange strook met in de massa gekleurde polyesterplaten. In gesloten toestand lijkt die strook een verticaal gemoduleerde gesloten wand, maar een gedeelte ervan kan wegschuiven waardoor een carport en een dubbele gesloten garage, bekleed met dezelfde beplating, toegankelijk wordt. De beugels waarlangs de poort wegschuift zijn onzichtbaar, een kunststukje van architect Beneens. De bezoeker stapt langs deze witte wand, belt aan ter hoogte van het eerste volume in gevelstenen en heeft dan nog een wandeling naar de voordeur – via een soort pad van bezinning, zeg maar – voor de boeg. Halverwege loopt men voorbij een lichtschacht die volledig doorheen het overkragende deel van het volume van de slaapvertrekken is geponst, en aan de binnenzijde is uitgewerkt met dezelfde witte polyesterplaten. Deze ingreep zorgt voor uitstekende lichtinval op de nacht-hal.
 
Eenmaal binnen wordt de bezoeker nog meer toeschouwer. Hij beleeft plots een ruimtelijkheid buiten categorie, met aanvankelijk een museumgevoel dankzij de bijna kunstzinnige inkomhal. Tegenover de voordeur is door de enorme schuifdeur, in hout met glazen tussendelen uitgewerkt – een huzarenstukje van interieurbouwer Romulus & Remus naar het ontwerp van Massimo – al een glimp van de tuin te zien. De ruimte wint nog aan sfeer dankzij het daglicht dat door de claustra’s in het metselwerk binnensijpelt, aangevuld met kunstlicht. Eens voorbij de schuifdeur verhoogt de ruimte tot bijna vijf meter. De tuin is nu overduidelijk zichtbaar. Rechts geeft een grote patio licht en verbondenheid aan de omliggende ruimtes. Horizontale, verticale en diagonale perspectieven maken het grote geheel overzichtelijk. Links werd ingericht als een publiek gedeelte met een eetkamer en een ontvangstsalon zonder tv; open maar toch afgeschermd met behulp van een doorkijkhaardwand. Een minibar als zwarte lijn samen met de kleuren van het kunstwerk erboven, maken deze ruimte tot een ideaal gezellig plekje om bezoek te ontvangen.
 
Verderop prijkt een sculpturale binnentrap tegen een uitgedikte binnenmuur met ingewerkte handgreep en verlichting. De doorzichten zijn hier fenomenaal. De bezoeker kan niet alleen een blik werpen op de hypermoderne, toch huiselijke keuken, maar ook naar buiten op het zwembad en poolhouse. Het thuiskantoor van de bouwheer bevindt zich aan het begin van de trap, waar hij in stilte kan werken zonder het contact met de rest van het huis te verliezen.
 
Op de verdieping werd het mastergedeelte rond een eigen binnenpatio geplooid en gecompartimenteerd afgescheiden van de twee kinderkamers en de logeerkamer. De maatkasten en deuren op de verdieping zijn allemaal gelijk met de wanden gedetailleerd. In de dressing zijn de handgrepen in opbouw, elders zijn ze ingefreesd in het vlak volgens het design van Mass Architects.De nachthal wordt indrukwekkend opgelicht door de lichthapper die bovenaan de volumes start en onderaan de inkompartij eindigt. De master badkamer heeft identieke lavabo’s voor hem en voor haar, een handige spiegelkast met ingewerkt licht en een regendouche die donker is betegeld. Vanuit de badkamer heeft men directe toegang tot de terraspatio.
 
Het aparte poolhouse ligt dichtbij de woning en schermt het zwembad af van het zicht van de buren. Het ademt Mies van der Rohe, net als het eigenlijke huis. Ook herinnert de grote luifel van het poolhouse aan de gelijkaardige luifel boven het terras ter hoogte van de keuken, dat maar liefst vier strekkende meters aan twee zijden uitkraagt. Een tour de force die lichtheid creëert in navolging van de gehele architectuur van dit project, en die gecombineerd wordt met de bijzondere warmte en sfeer van het knus gemaakte interieur.
 
Zwart-witthematiek in polybeton
Het interieur speelt een doorgedreven spel met het contrast tussen zwart en wit. De witte plafonds, muren en maatkasten worden overal afgewisseld met toetsen van zwart, zoals bijvoorbeeld in de opbouwspots van Kreon of bij de traptreden. Het meest vallen verder de vloeren op, die doorheen de gehele woonst in polybeton zijn uitgevoerd door Ronny Moors uit Hoepertingen. Beneden zijn alle polybetonvloeren in het zwart gelegd, boven allemaal in het wit. Deze aanpak zorgt voor een continuïteit op de niveaus in de ruimte, en zet de bezoeker aan tot verder bewegen, wandelen over een massieve en solide basis en onder een lichte patine,
een combinatie die zorgt voor een fantastische uitstraling.
 
Alle polybetonvloeren zijn gewapend en 10 centimeter dik en bovendien voorzien van vloerverwarming. Het patroon van de zaagsneden is zorgvuldig ontworpen en werd zelfs doorgetrokken naar buiten, waar de polybeton naadloos werd aangewerkt aan de overloop van het zwembad. Een knap staaltje van vakmanschap.
 
Aluminium schrijnwerk en massaal veel glas
Beneens Alucon uit Olen gebruikte profielen van Reynaers met verlijmde en geperste hoeken en structuurgevels met beglazing aan de buitenkant, gekend onder de naam CW 50, ofwel de ‘curtain walls’ van Reynaers, een gordijngevelsysteem waarmee bijzonder grote raamoppervlakken van tientallen meters kunnen worden gerealiseerd. Hier is het gordijngevelsysteem toegepast op de patio van vloerniveau tot dak, waardoor vanop de beide niveaus van de woning doorzichten naar de patio mogelijk zijn.
 
Beneens Alucon heeft nog meer bijzondere toepassingen met schrijnwerk en glas uitgewerkt in dit project. Zo is er aan de master bedroom een glas-op-glashoekverbinding zonder aluminium stijlen gemaakt. Dezelfde techniek werd in een hoekvorm toegepast aan het terras van de keuken, waar bijkomstig een zonnescherm van Harol is ingebouwd op kabelgeleidingen. De grote doorlopende beglazing in de zuid-gerichte achtergevel is uitgevoerd in koud gelijmd glas op glas, met ingewerkte Fixscreens van Renson tegen de opwarming van de woning.
 
Ook de voordeur werd geleverd door dezelfde schrijnwerker Beneens Alucon. Er werd gekozen voor een kwalitatief hoogstaande deur, uitgerust met een motorslot met vingerafdrukherkenning. Van buitenaf is de deur enkel zichtbaar als één enkel strak zwart aluminiumvlak.
 
Perfect weggewerkte airco en ventilatiekanalen
In het volledige huis is amper iets in opbouw terug te vinden. Dit uiteraard om de pure architectuur van vlakken, lijnen en perspectieven het duidelijkst te laten spreken. Hier en daar zijn er fijne zwarte lijntjes geïntegreerd in het maatwerk, waarachter de zuig- en blaasmonden van de ventilatiekanalen zijn ondergebracht door BNS Technics uit Herentals, een jong en dynamisch bedrijf gespecialiseerd in het leveren en plaatsen van airconditioning, warmtepompen en ventilatie.
 
Dankzij enkele slimme ingrepen worden zo veel mogelijk storende elementen in het interieur vermeden, terwijl de klimaatregeling binnenin de woning wordt geoptimaliseerd dankzij een combinatie van een afvoersysteem voor vochtige lucht met een systeem dat verse buitenlucht opwarmt en de binnenruimtes inblaast. Dit doordacht systeem dat een constante aangename temperatuur en een gezond binnenklimaat onderhoudt, zorgt ervoor dat het in de huiselijke sfeer van deze prachtig ontworpen villa altijd even aangenaam vertoeven is.
 
 
 
Met dank aan:
 
Beneens-Heynen Architecten
www.beneens-heynen.be
 
MASS architects
www.massarchitects.be
 
 
Met medewerking van
 
BNS Technics
www.bnstechnics.be
 
Beneens Alucon 
www.beneensalucon.be
 
 

foto’s : Liesbet Goetschalckx & Philippe van Gelooven