Nieuwe landelijkheid

Category: Editie 89


Nieuwe landelijkheid
 
Op een nieuwe verkaveling in Olen is net een villa onopvallend verrezen: landelijk, maar heel luchtig. De zware archaïsche rustiek is volledig afwezig, maar toch vloeit deze bouwstijl harmonieus over in de landelijke omgeving. Achter deze gevels verbergt zich echter een heel hedendaags interieur. En dat is ook de wens van de bouwheer die zich heel goed kan vinden in de typische signatuur van architecte Mieke van Herck. 'Nieuwe landelijkheid' zou niet misstaan om deze architectuur te benoemen. Mieke combineert bij voorkeur hedendaags interieurdesign in warme materialen met open en strakke bouwvolumes, maar ziet in het agrarische landschap niet graag constructies verschijnen die al te ver af staan van de landelijke cultuur. Zij kiest resoluut voor een contrasterend binnen-buitenverhaal. Om aan te sluiten bij de omgeving, worden buiten traditionele materialen gebruikt. De gevel is opgetrokken in gerecycleerde baksteen die onderaan is afgeboord met blauwe steen. Er ligt natuurlei op de schuine daken en de ramen en deuren zijn in hout uitgevoerd. "Hout biedt veel meer mogelijkheden om ramen en deuren vorm te geven dan aluminium," licht Mieke toe. "Hout kan je zo goed als elk gewenst sierprofiel geven en als je met een schrijnwerker aan de slag gaat die zelf zijn productie verzorgt, dan kan je het ontwerp naar je hand zetten." Enkele architecturale ingrepen verheffen het gebouw van de typisch Belgische fermette tot een statige villa. Zo is de lijnvoering van de traditionele constructie met zadeldak strak gehouden. De gevel van het grootste, centrale volume is hoog opgetrokken, wat eveneens op subtiele wijze voornaamheid schept. Bovendien ontstaat daardoor op de eerste verdieping meer ruimte onder het dak. De enige opvallende versiering zit in het bovenlicht van de dubbele inkomdeur.
 
Achter die deur schuilt een inkomhal die een elegant cachet meekrijgt door middel van een vloer in een heel geslaagde keramische imitatie van calacattamarmer. Dit materiaal is een mooi voorbeeld van hoe het team van Mieke zijn klanten sterk persoonlijk begeleidt in het hele ontwerpproces en als het ware als een personal shopper helpt deze hoogwaardige materialen te kiezen.
 
Door een glazen deur lopen we de living binnen. We passeren direct langs een andere brede glazen deur die de keuken fysiek van de woonkamer scheidt. Het is een praktische oplossing als je geen open keuken wenst, maar wel de open sfeer van de kamers wil behouden.
 
In de keuken valt de vlakheid van de gietvloer in natuurlijke hars op. Er is gekozen voor een materiaalcontrast met de structuur van het werkvlak en eveneens de zijwanden van het kookeiland die zijn uitgevoerd in ceppo di gré, een Italiaanse marmer met een patchwork van blauwachtige grijstinten die op hun beurt in een perfecte ton sur ton samengaan met de effen middengrijze vloer. Het donker getinte eiken fineer van de kastdeuren in het eiland en de plafondhoge ingemaakte kast die in hetzelfde kijkvlak ligt, zijn buitenbeentjes in dit huis, waar hagelwit de overhand heeft. Het vormt een rustpunt voor het oog als je vanuit de overwegend witte woonkamer de keuken inkijkt. Het eikenhouten parket ondersteunt daar het alomtegenwoordige wit, dat voor een gevoel van oneindigheid zorgt. Ook de eettafel en de bijhorende stoelen zijn wit, evenals de wandlampen. Bepaalde discrete accenten
verraden een elegant gevoel voor detail. Het raambeslag bijvoorbeeld: heel fijn, dun en strak… gietijzer, een rustiek materiaal, rustig vormgegeven. De structuur van het materiaal geeft een frivoliteit - en een sensatie als je het vastneemt - die je alleen van dichtbij merkt, net als een parfum dat je alleen draagt voor hen die je op een intieme afstand toelaat. Een witte plafondhoge blokdeur leidt,  geopend, het oog naar het aanpalende bureau en van daaruit door het raam dat op de tuin uitgeeft. Doordat de opening zich aan het einde van de kantoorruimte bevindt, blijven beide ruimtes toch netjes gescheiden. Gesloten vervolledigt de blokdeur de witte wand. Wit alomtegenwoordig, en toch ontstaat geen steriliteit, noch een gevoel van ijlheid,  dankzij grafische ankerpunten die worden gecreëerd door de lijnaccenten van de zwarte raam- en deurprofielen en de zwarte binnenzijde van de doorkijkhaard. De bouwheer heeft hier bewust voor gekozen. Hij wenst na een drukke werkdag in een omgeving terecht te komen die grote sereniteit uitstraalt. De ramen hebben in de woonkamer geen kruisindeling, net omwille van die rust, in tegenstelling tot de glaspui in de keuken. Door de raam- en deurpartij over de hele breedte en hoogte van de keuken te laten lopen, slaagt Mieke van Herck er wondermooi in om moderniteit en landelijkheid te verenigen. Snel even een kijkje nemen op het terras dat zich over de hele gevelbreedte uitstrekt en is aangelegd met platines om een fijnmazig patroon te verkrijgen. Ter hoogte van de woonkamer is hierin eilandje van Vietnamese blauwe hardsteen verwerkt om tafels en stoelen stabiel te kunnen plaatsen.
 
Terug in de keuken blijven we nog even stilstaan bij de 3 inbouwovens, waaronder een stoomoven, die centraal en symmetrisch in de kastenwand zijn geïntegreerd. Door middel van schuif-insteekdeuren openen zich daarachter kasten met aanrecht. Kleinere keukentoestellen vinden er hun plaats om gebruikt en dadelijk daarna terug opgeborgen te worden. De architecte wijst erop dat de keuze van toestellen al in een vroeg stadium wordt besproken om een perfecte integratie in het architecturale beeld mogelijk te maken.
 
Achter de keuken loop je door de wasplaats naar de garage. Van daaruit bereik je de kelder, het enige betonnen element in deze woning, dat met de allernieuwste technieken is uitgevoerd door Betonbouw. In de kelder is de verwarmingsinstallatie ondergebracht. De woning wordt duurzaam verwarmd met een geothermische warmtepomp. Behalve een ecologisch voor-deel, en een grote besparing op termijn, genieten de bewoners eveneens van de afwezigheid van radiatoren, aangezien dit lagetemperatuursysteem perfect aangewezen is voor het comfort van vloerverwarming. Een mooie extra voor wie weinig in zijn interieur wenst.
 
De bovenverdieping bereik je via de inkomhal. Architectenbureau Van Herck opteert vaak voor een gegoten trap in beton die met eik wordt afgewerkt, maar de bouwheer stond er ook hier op om de trap wit te schilderen. De klant wist heel goed wat hij wilde. De badkamers moesten bijvoorbeeld zo weinig mogelijk voegen bevatten. Het maakt de ruimte bijzonder makkelijk te onderhouden. Daarom is hier ook voor een gietvloer gekozen. De wanden van de inloopdouche zijn niet betegeld, maar met grote opake glaspanelen bekleed. De minimalistische lavabo van Agape in geëmailleerd staal - waardoor de dikte tot een minimum kan worden herleid - is fraai door de architecten in een meubel op maat geïntegreerd. Mieke Van Herck tracht altijd zoveel mogelijk opbergruimte in haar ontwerp te voorzien om tot een perfecte integratie met de architectuur te komen.
 
We sluiten ons bezoek zakelijk af en lopen nog even binnen in het kantoor van de bouwheer. Dat is eveneens toegankelijk vanuit de inkomhal om te vermijden dat klanten door de privéwoning moeten. De deur is in lichte eik uitgevoerd. Spierwit had hier een valse toon gezet, omwille van de warmere witte tint van de vloer in calacatta-imitatie. Opnieuw is gekozen om de blik zo weinig mogelijk te onderbreken door de deur tot aan het plafond te laten lopen. En ook deze ruimte straalt dezelfde soberheid uit met zijn witte muren. Evenwel met de hartelijkheid van een doorkijkhaard.
 
Architect Mieke Van Herck specialiseert zich met haar team in totaalconcepten. Zo kan het best een samenhangend geheel worden verkregen. Zij streven zo veel mogelijk na om met duurzame materialen te werken. Het is hun antwoord op de integratie van hedendaags design in een landelijke context. Haar kantoor staat erom bekend een doorgedreven service te verlenen.
 
Betonbouw in detail
In de villa in Olen heeft de firma Betonbouw de kelder gerealiseerd die de technische ruimten herbergt. Vooral de kostbare warmtepompinstallatie moest een veilig onderkomen krijgen. Betonbouw is gespecialiseerd in ter plaatse gestorte waterdichte betonkelders. De kelder kan daardoor als een nuttige leefruimte worden gebruikt, gaande van een hobbykamer, een extra bureau tot zelfs een slaapkamer. Betonbouw gebruikt zogenaamd 'beton op samenstelling' dat met een hoogfrequentienaald wordt 'afgetrild'. Door dit procedé worden de wanden van het beton waterdicht tegen de hoge waterdruk die ondergronds aanwezig kan zijn.
 
Betonbouw tekent voor elk project de uitvoeringsplannen volledig uit. Het geeft de bouwheer en zijn architect een duidelijke kijk op de werken. Dit is een gratis service die het bedrijf aanbiedt. Een projectcoördinator brengt steeds een voorafgaand werf-bezoek en aan het einde van de werken wordt het project ook altijd opgeleverd, waarbij de gedetailleerde offerte wordt gecontroleerd op volledige en correcte uitvoering.
 
De werken krijgen een garantie van 25 jaar. Alle materialen dragen een keurmerk, Benor voor het beton en BE 500 voor de bewapening. Om deze gewaarborgde kwaliteit met zekerheid te kunnen leveren, voert Betonbouw alle opdrachten uit met een eigen team van ervaren medewerkers. Betonbouw is in heel België en een deel van Nederland actief.
 
 
Met dank aan:
 
Mieke Van Herck Architectenbureau
www.mvh-architectuur.be
 
Betonbouw bvba
www.betonbouwbvba.be


foto’s : Hendrik Biegs