Renovatie en nieuwbouw hand in hand

Category: Editie 89

Renovatie en nieuwbouw hand in hand
 
Bij B+ wacht de bespreking van een uniek project: de complexe verbouwing van een villa, gecombineerd met een nieuwbouw op het aangrenzende perceel. De klant is een gezin met twee kinderen. In de loop van het gesprek wordt duidelijk hoe meervoudig het opzet was. En hoeveel kunst- en vliegwerk er nodig was om de onderneming tot een goed einde te brengen. We praten met ontwerper Paul Vaes en bestuurder Kristof  Vandepoel over deze bijzondere uitdaging, die B+ niet uit de weg is gegaan.
 
Het project is gespreid over drie percelen, met de te verbouwen landelijke villa op het grootste perceel, helemaal rechts. Op het smalle middelste perceel stond een groot houten tuinhuis, helemaal links een oude huurwoning. Een nieuw gebouw op die locatie moest plaats bieden aan zowel het huurhuis als het kantoor van de heer des huizes. Daar begon de uitdaging:  hoe verenig je de Long Islandstijl van de villa harmonieus met het moderne design van het nieuwe gebouw?
 
De renovatie
De oorspronkelijke villa had amper uitzicht op de aantrekkelijke tuin. Een nieuwe keuken, in dezelfde Amerikaanse stijl waar de eigenaars van houden, brengt daar verandering in. Twee grote schuifdeuren aan de zijkant kijken uit op het kantoor wat verderop. Van de oude keuken is een kinderkamer gemaakt. Voor het ontwerp en de installatie van de keuken is een beroep gedaan op het gerenommeerde bedrijf Liedssen uit Leuven. Liedssen staat bekend om zijn maatwerk en superieure kwaliteit en dat is bij dit project niet anders. Qua stijl sluit de keuken naadloos aan bij de rest van het huis. Wat materiaal en afwerking betreft, wordt klasse gecombineerd met betrouwbaarheid. Hoogstaande en aantrekkelijke materialen als Corian en eikfineer gaan harmonieus samen met het elegante lakwerk. Ook de speelkamer/kinderkamer naast de keuken is door Liedssen ontworpen en afgewerkt, waardoor beide ruimtes prima op elkaar zijn afgestemd. Die aanpak strookt helemaal met de filosofie van Liedssen: streven naar een resultaat dat aansluit bij de persoonlijkheid van de klant, waarbij keuken en leefrulmte naadloos in elkaar overgaan. Wat Liedssen bijzonder maakt is niet alleen het maatwerk, maar ook de manier waarop dat maatwerk wordt gefabriceerd. In hun manifactuur wordt traditionele ambacht gecombineerd met spitstechnologie, waardoor ze maximaal tegemoet kunnen komen aan de eisen van de klant. Al sinds 1976 levert Liedssen op die manier een unieke service, die ook in dit huis heeft geleid tot een keuken die verder gaat dan de standaard. Daar dragen ook de kwaliteitsapparaten, zoals het Vikingfornuis, toe bij.
 
In het verlengde van de keuken, letterlijk en figuurlijk, is het zwembad aangelegd. Paul Vaes: “Zo’n zwembad heeft natuurlijk allerlei technieken en een poolhouse nodig. Dat hebben we allemaal onder de aanbouw gelegd, zodat we niet verder hoefden in te grijpen in het groen. We hebben door die ingreep ook de kelder vergroot. De hele woning is onderkelderd en die ruimte is nu ook nuttig ingericht, met onder andere een wijnkelder, opslagruimte en werkruimte.”
 
 
De nieuwe aanbouw, het zwembad en de aanpassing van de kelder waren complexe ingrepen. Bovendien zijn alle technieken vernieuwd: water, verwarming en elektriciteit. De garage is aangepast voor het opladen van elektrische wagens. Het was een bijzondere onderneming om in een bestaande woning de energietechnieken aan te passen aan de eisen van deze tijd.  En dat zonder de authentieke elementen in de woning te beschadigen. Ook wat de ventilatie betrof geen kinderspel.
 
Paul Vaes: “We hebben gekozen voor ventilatiesysteem D, waarbij je de warmte die je uit de woning haalt recupereert en de slechte lucht afvoert. Daarvoor heb je een enorm buizensysteem nodig, waar je ook moet bij kunnen voor onderhoud en om de balans te regelen. In de nieuwbouw hebben we dat met schachten geregeld, maar voor de villa heeft dat veel denkwerk gevraagd.
 
Aan de buitenkant van het huis zijn de gevel, de ramen en de deuren vernieuwd. Van de ruimte tussen de eetkamer en de living hebben we een tv-kamer gemaakt, iets compacter dan de oorspronkelijke kamer. De eetkamer is zo iets groter geworden. We hebben vernieuwd wat nodig was, maar altijd in de stijl van de villa. Op sommige plaatsen is het parket vernieuwd, op andere plaatsen de deuren, de afkasting van de radiatoren, het speciale plafond in de eetplaats … Maar je kunt het verschil niet zien met de originele elementen. En ook als je het wel ziet, hebben we de ziel van de villa gerespecteerd.
 
Boven zijn de master bedroom, dressing en aansluitende badkamer grondig vernieuwd. Alles is gemoderniseerd en geactualiseerd, maar wel trouw aan de stijl. De andere kamers boven zijn een bureau, twee kinderkamers en een logeerkamer met elk hun sanitaire cel. Ook daar is alles wat aan vervanging toe was, aangepakt.
 
De nieuwbouw
Het nieuwe gebouw bestaat uit twee delen: links het huurhuis, rechts het kantoor van de heer des huizes. Het gebouw voldoet aan alle energie-eisen, ook qua ventilatie. Opvallend zijn de vele grote ramen en het alomtegenwoordige hout. Paul Vaes: “De opdrachtgever is erg gesteld op natuurlijke materialen. In plaats van met screens, hebben we dan ook met lamellen gewerkt tegen de zon.”
 
Zowel het huurhuis als het kantoorgebouw bestaan uit een kelder, een gelijkvloers en een eerste verdieping. Doordat het terrein naar rechts afhelt, stak het huurhuis op die manier echter uit boven het kantoor. Paul Vaes: “We hebben dus een klein dakgebouw boven op het kantoorgedeelte gezet, waar het leuk zitten is en vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de groene rand rond Brussel.” De overgang tussen het huurgebouw en het kantoor is bewust in steen uitgevoerd. Zo heb je vanuit de villa geen zicht op het huurhuis en komt de gevelsteen van de villa terug in het verder witte gebouw, ook binnenin. Die gevelsteen loopt vanuit de kelder tot helemaal bovenaan en is door de zwevende stalen trap extra goed zichtbaar. Het resultaat is een modern wit gebouw, dat toch niet afsteekt tegen de villa dankzij de klassieke elementen.
 
Een unieke combinatie
Kristof Vandepoel: “Wat dit project aantoont, is vooral dat B+ ook minder vanzelfsprekende dossiers als dit tot een goed einde brengt. In dit project zaten verschillende uitdagende factoren. Het volledig vernieuwen van water, elektriciteit en verwarming in een bestaand huis, om te beginnen. De aanbouw van de keuken, het zwembad met de ondergrondse technieken en de uitbreiding van de kelderruimte ... En dan was er natuurlijk het nieuwe gebouw, dat daar naadloos moest bij aansluiten.”
 
Paul Vaes: “Daarnaast moet het geheel ook nog in het grotere plaatje kloppen en samengaan met het terrein en de straat. Én voldoen aan de stedenbouwkundige voorschriften natuurlijk. Maar een van de grootste praktische uitdagingen was misschien nog de logistieke kant: plaats afbakenen voor de kranen, de afvalcontainers, het puin ... Achter de villa ligt een prachtig terrein met allerhande fruitbomen, echt de moeite waard. Natuurlijk wilde de eigenaar die niet in het gedrang brengen. Hetzelfde gold voor de moestuin naast het huis. En ook vooraan op het perceel ligt een strook groen met bomen, en op straat konden we niets zetten. We hebben de ruimte tussen de villa en de nieuwbouw dus optimaal moeten benutten. Door er een immense kraan te zetten die beide projecten kon bedienen, bijvoorbeeld. En dat was maar één deel van de denkoefening. Doordat de percelen op hellend terrein liggen, was de bouwput immens. Dat brengt natuurlijk risico’s mee voor de omgeving, dus ook daar hebben we een paar bijzondere ingrepen moeten doen. Sowieso hebben we gefaseerd moeten werken om alles geregeld te krijgen. De eigenaar had het ook liever zo. Het mocht allemaal wat langer duren, als het maar goed was. We zijn dus begonnen met de villa en de uitbouw, dan pas met de ruwbouw voor het nieuwe deel.”
 
Kristof  Vandepoel: “Een van de grote sterktes van B+ is dat wij zo’n project in zijn geheel kunnen aanpakken. We hebben ons eigen studiebureau, onze eigen constructie-
ploegen voor de ruwbouw … We zijn dus het centrale aanspreekpunt voor alles en dat maakt toch een groot verschil. Dat zorgt ervoor dat we zelfs bij een complex project als dit tegemoet kunnen komen aan de eisen van de klant en alles afwerken tot een mooi geheel. Dat zorgeloze totaalpakket, dat is toch vrij uniek.”
 
Het is een geschikte quote om mee af te sluiten. Een unieke aanpak, dat is waar, voor een weinig vanzelfsprekend maar geslaagd project.
 
Met dank aan:
 
bplus
www.bplus.com
 
Liedssen
www.liedssen.be