Slim woonconcept: een compacte, energiezuinige woning in een grote verpakking

Category: Editie 89

Slim woonconcept: een compacte, energiezuinige woning in een grote verpakking
 
BIK Woningen wou met deze nieuwe kijkwoning aantonen hoe het mogelijk is om ruimte te suggereren met een hedendaagse en compacte woning die straalt van elegantie.Daar zijn ze wonderwel in geslaagd, want vanaf de straatzijde krijg je de indruk dat je voor een immense villa staat, terwijl binnenin de afmetingen van een normale woning gelden.
 
Dit effect wordt mee in de hand gewerkt door de gevel met witte siliconenpleister met op het gelijkvloers een zwart metalen vlak met horizontale aluminium lamellen dat zich nagenoeg over de ganse breedte van 15m uitstrekt. Daarmee is de toon voor deze woning meteen gezet. De kleuren zwart en wit vind je binnenin over de hele gelijkvloerse verdieping terug. Daar zijn alle leefruimtes ondergebracht. Wanneer je de woning betreedt, vallen meteen de verschillende zichtlijnen op die gecreëerd zijn. Rechts kijk je in de garage die exact de helft van de voorgevel beslaat. Via het gebruik van verticale, beweegbare lamellen, geïntegreerd in stevige verschuifbare kaders kan je tot in de binnentuin kijken die zich tussen de garage en de scheidingsmuur met de buren bevindt. In feite kan je het perceel dus perfect in twee splitsen. Rechts de garage en binnentuin, links de klassieke woning met twee verdiepingen. Peter Vermeulen, architect: ‘De opzet was om een visueel groot huis te scheppen terwijl het huis eigenlijk niet groot mocht zijn. Verder dienden we ook rekening te houden met de beperking van de ligging, namelijk aan een drukke gewestweg. We hebben dat conceptueel herbekeken en geopteerd voor een gesloten voorgevel met enkel het raam boven de traphal waardoor we daar voldoende licht konden binnentrekken.’
 
Vanuit de gang heb je nog een zichtas op het woongedeelte tot de achterwand en een zichtas naar boven. Dit zicht geeft evenwel nog niet meteen alles prijs. Dat is een leuke bijkomstigheid van de woning, het geeft je zin om door de woning te wandelen en te ontdekken. Die beleving was voor BIK Woningen ook essentieel. Net als het energiezuinige karakter van de woning. Met een isolatiepeil K32 blijft de woning ver onder de wettelijke eisen. Alleen al voor de buitenmuren is er 30cm EPS gebruikt. De goede isolatie in combinatie met de zonwering en ventilatie van Renson zorgen ervoor dat het er in de winter aangenaam warm is en in de zomer aangenaam koel blijft. Dit werd gerealiseerd met verticale windvaste screens type Fixscreen van Renson die het zonlicht voldoende tegenhouden net voor het in contact kan komen met het glas van de grote raampartijen. De lucht in huis blijft altijd zuiver dankzij ventilatiesysteem C+evo Smartzone van Renson. Zelfregelende ventilatie-roosters type Invisivent of Fixvent, die bijna onzichtbaar boven op het raam geïntegreerd zijn, zorgen voor de continue toevoer van frisse lucht. De extractie-unit Healthbox voert de vervuilde lucht af, aangepast aan het leefpatroon van de bewoner (actieve vraagsturing). Het E-peil van 15 in deze woning ligt veel beter dan wat de overheid in het kader van BEN-gebouwen eist tegen 2021. Het duurzame karakter van deze woning is verder te danken aan de zonneboiler en de drie zonnepanelen op het plat dak boven de garage. Ook op het plat dak van het hoofdgebouw zijn er fotovoltaïsche panelen voorzien. En vergeten we vooral het groendak niet op het terras op de bovenverdieping dat uitkomt op de badkamer van de ouders.
 
Eens je beneden door de glazen draaideur in securit – acide grijs je entree maakt, kom je in het keukengedeelte met eettafel.
Ook hier is gekozen voor sober en strak wit wat voor rust zorgt en andere elementen accentueert. Zoals de vloer die - in tegenstelling tot wat bezoeker eerst denkt - niet uit hout maar uit keramische tegels bestaat. In de keuken heb je een thermostaat van Niko reeks Pure met videofoon waarmee je alles kan bedienen.
De Rozy Origini Teak tegels met imitatie plankenvloer die op de vloerverwarming liggen, lopen ook achter de scheidingswand door tot in de living. De scheidingswand is in feite verwijderbaar, maar biedt hier de mogelijkheid om rustig te genieten en toch contact te blijven houden met bewoners in het keukengedeelte. Bovendien doet die wand in de zitkamer dienst als televisiewand en opbergruimte. Het is pas wanneer je in deze woonkamer staat, dat je een zicht krijgt op de buitentuin. Het lagergelegen grasveld wordt met twee trapjes elegant verbonden met het terras. Het tuinhuis dat zich sober afzijdig houdt, is rondomrond bekleed met fijne, horizontale planken Thermowood. Het horizontale aspect van het metalen vlak aan de voorzijde van het huis krijgt zo een herhaling in de tuin.
 
Wat opvalt is de grote hoeveelheid natuurlijk licht die langs overal de woning binnenvalt. De grote raampartijen werken dit in de hand. Toch heb je geen enkel moment het gevoel dat het té is. Het geheel zorgt voor een aangename leefomgeving. Vooral de binnentuin is zeer uitnodigend. Door middel van de verplaatsbare lamellen kan je buiten zitten en toch de gewenste privacy bekomen. Op deze manier heeft de architect de relatie tussen binnen en buiten mooi weten te benadrukken waardoor de grens nagenoeg vervaagt en het ruimtegevoel toeneemt.
Terug naar binnen nemen we de trap die zich achter de keukenwand bevindt naar de bovenverdieping. Eveneens achter de keukenwand heb je een grote opbergplaats waar de warmtepomp en zonneboiler staan met daarnaast nog een technische ruimte voor wasmachine en droogkast. De trap is in beton gegoten met daarop Z-bekleding in blauwe natuursteen en komt uit op de Quick Step Parquet vloer. Eens boven valt meteen het contact met de straat op via het verticale raam in de gevel. En dan vooral het zicht op uitgestrekte weides met koeien. De bovenverdieping is opnieuw een voorbeeld van slim gebruik van ruimtes. De vide is van de benedenverdieping gescheiden door een glazen balustrade in gelaagd klaar glas. Alle ruimtes komen er uit op de smalle gang. Aan het uiteinde aan de straatkant heb je een toilet met daarnaast een deur die je toegang verleent tot de eerste kinderslaapkamer. Opvallend is dat hier de plafondhoge deur niet naar buiten maar naar binnen draait. Dit werd mogelijk door in de MDF deur een voorgefreesde rand te voorzien. Leuk detail is dat de kinderkamer ernaast eigenlijk het spiegelbeeld van de eerste kamer is en dat beide met elkaar verbonden zijn via een badkamer volgens het box-in-box principe. Kinderen die dat willen kunnen dus zo elkaars kamer binnenstappen. Privacy is echter ook mogelijk door de schuifdeuren. Opvallend in deze kamers zijn de felle kleuren die het geheel een speels karakter geven, wat wel mag in een kinderkamer. Onder de ramen is een sobere en strakke bureau voorzien door middel van een houten tablet. Via de deur van de tweede kinderkamer komen we weer op de gang terecht en steken gelijk over. Deze deur leidt naar de dressing die op zijn beurt toegang verleent tot de badkamer van de ouders. Het badkamermeubel heeft een mooie ingebouwde wastafel die in één stuk doorloopt in de tablet. Rond de spiegel is nog een accentlicht voorzien. Deze badkamer kent nog een vervolg in de verbinding met de slaapkamer van de ouders. Daar heb je aan de rechterzijde een aangenaam vrijstaand bad en aan de linkerzijde een doucheruimte mét wandverwarming en een in het plafond ingebouwde douchekop. Deze volledige ruimte is rondom betegeld met On Square Cemento.Vanuit de slaapkamer van de ouders heb je opnieuw zicht op de buitentuin en weides in de verte. Voor deze slaapkamer – net als voor alle andere ruimtes in feite – geldt het principe ‘Less is more’. Alles wat je nodig hebt is aanwezig zonder dat de ruimtes excessief zijn. In tegenstelling tot andere ventilatiesystemen voert Systeem C+evo ook in de slaapkamers vervuilde lucht af. Dankzij het Smartzone-principe wordt immers steeds geventileerd in die ruimtes waar de bewoners zich bevinden, ook in de slaapkamers.
 
Wanneer je de slaapkamer verlaat en opnieuw in de gang staat, valt op hoe weinig de binnendeuren opvallen. Dit effect werd verkregen door overal plafondhoge deuren te gebruiken die in het vlak staan en dezelfde kleur hebben als de wanden. Bovendien hebben ze allen onzichtbare scharnieren en een magnetisch slot. Nog een fijn detail in deze woning is dat naast de binnendeuren ook alle witte aluminiumplinten in het vlak zitten. Kortom: BIK Woningen bewijst met deze hedendaagse, energiezuinige en compacte woning dat het klaar is om aan ieders wensen in de toekomst te voldoen.  

Keramische tegels, Intercarro: betrouwbare partner voor al uw vloeren
Intercarro, met hoofdzetel in Groot-Bijgaarden, is een familiebedrijf dat opgericht werd in 1974. In al die jaren is Intercarro uitgegroeid tot één van de marktleiders in België op het vlak van keramische tegels, natuursteen, laminaat en parket. En dit zowel voor de particuliere markt als voor grote bouwprojecten. Intercarro heeft een nationaal netwerk van zes eigen toonzalen en is met 120 werknemers goed voor een omzet van ruim 32 miljoen euro. De samenwerking tussen BIK Woningen en Intercarro dateert al van jaren ver en beide partijen kunnen terugblikken op een uitstekende samenwerking. Ook voor deze kijkwoning verliep die samenwerking uiterst vlot en Intercarro is dan ook meer dan tevreden met het eindresultaat. In de leefruimtes treffen we het keramisch parket Ragno Origini Teak aan. Tegels van 20 op 120cm met smalle voegen. Deze zorgen voor een huiselijke sfeer en zijn toch onderhoudsvriendelijk. In de technische ruimtes werd geopteerd voor KW Salt & Pepper Virginia tegels van 30 bij 30cm. Deze tegels zijn ongeglazuurd en worden gekenmerkt door de fijne spikkel. In de sanitaire ruimtes tenslotte is gekozen voor de strakke tegel Emil On Square cemento, natuurlijk gerectificeerd en met voegen die doorlopen. Op de vloer hebben de tegels afmetingen van 60 op 60 cm terwijl die voor de muren in de hoogte werden gehalveerd tot 30 op 60 cm. Deze tegels hebben het effect van betonimitatie.
 

Isotrie, de specialist in PUR-isolatie
Met meer dan 30 jaar ervaring is Isotrie als pionier uitgegroeid tot dé marktleider in België inzake isoleren met PUR, Polyurethaan. Naast deze specialisatie bieden ze ook isolatie-oplossingen met glaswol aan, die een budgetvriendelijk en eenvoudig in te blazen alternatief is bij spouwmuurisolatie of dak- en zolderisolatie. Met vijf vestigingen verspreid over verschillende provincies, bereikt Isotrie het hele land en het Groothertogdom Luxemburg. Isotrie voldoet aan de kwaliteitsnorm ATG 13/32901, uitgevaardigd door het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor de Bouw (WTCB).  Het bedrijf beschikt over een eigen laboratorium om de isolatiewaarde en de drukweerstand van PUR-isolatie te controleren.  Door deze uitstekende reputatie geniet Isotrie sinds enkele jaren het privilege om zich tot één van de vaste onderaannemers van de bouwbedrijven van Groep Huyzentruyt waaronder BIK Woningen te mogen rekenen. De bijdrage voor deze woning bestond in het isoleren van de vloeren met gespoten PUR, 12cm voor de vloerplaat, 3cm voor de verdiepingsplaat. Een samenwerking die gezien de ervaring die ze met elkaar hebben – zeer vlotjes is verlopen en met een mooi resultaat als gevolg waar ze bij Isotrie uiteraard trots op zijn.
 
Dierick Deuren: specialist in maatwerk
Dierick Deuren uit Eke is een familiebedrijf met meer dan 35 jaar ervaring in de productie van hoogwaardige binnendeuren op maat en in serie. Dat ze maatwerk tot een goed einde kunnen brengen, bewijzen ze ook met hun bijdrage aan de kijkwoning van BIK in Oosterzele. Zaakvoerder Luc Dierick: ‘Voor deze woning hebben we acht binnendeuren en vier schuifdeuren op maat gemaakt. De uitdaging was om plafondhoge deuren te voorzien die zich mooi integreren in de wand. Het is een product waar we meer en meer vraag naar krijgen en dat we dus heel vaak plaatsen.’
 
Om dit te realiseren werden de vlakke MDF deuren voorzien van 3D regelbare en onzichtbare scharnieren van Argenta en werd er bij alle deuren tot tegen het blokkader in waterwerende MDF gepleisterd, zodat de deuren in lijn met de wand staan. Alle deuren hebben een magneetslot en kwalitatieve deurkrukken van het Deense designmerk d line uit de reeks Ikons. Voor dit maatwerk de deuren zijn plafondhoog kregen de deuren vijf scharnieren. Een extra uitdaging vormde de eerste kinderkamer boven, waar de deur invers in de ruimte diende te draaien en toch in het vlak moest staan. Dit realiseerde Dierick Deuren door met een CNC freesmachine aan de zijkanten en bovenkant van de deur een slag te frezen, zodat de deur perfect sluit tegen de extra rand die aan het blokkader voorzien werd. Naast de binnendeuren leverde Dierick Deuren vier schuifdeuren, één in elke kinderkamer en twee in de badkamer van de ouders. Ook hier gaat het om waterwerende MDF voorzien van een bovenrail die in het plafond wordt ingewerkt en met een deurgreep in massieve inox. 
 
Oplossingen voor ventilatie en zonwering: Renson
Familiebedrijf Renson uit Waregem, creëert innovatieve concepten en systemen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat van woningen en andere gebouwen. Renson doet dit met oog voor design en voor een minimaal energieverbruik. Voor deze woning werd gekozen voor een vraaggestuurd ventilatiesysteem, waarbij zelfregelende roosters zorgen voor de toevoer van verse lucht en de Healthbox de vervuilde lucht afvoert. Dynamische sensoren aan de extractieunit analyseren de lucht op vochtigheid, CO2 en/of VOC’s en passen het ventilatiedebiet automatisch aan. Dankzij het Smartzone-principe wordt bijvoorbeeld tijdens de nacht ook vervuilde lucht afgevoerd in de slaapkamers, ideaal voor een goede nachtrust. Esthetisch geïntegreerde screens met motorbediening zorgen hier dan weer voor de nodige zonwering. Deze Fixscreen van Renson is windvast en heeft als effect dat je zelf kan bepalen in welke mate je het zonlicht binnen wil laten komen. De screens verhinderen dat de zonnestralen in aanraking komen met het glas waardoor het binnen niet onaangenaam warm wordt. Bijkomend voordeel is hier de extra privacy. Je kan namelijk wel nog van binnen naar buiten kijken wanneer de screens naar beneden zijn, maar niet omgekeerd. De verticale, beweegbare lamellen type Icarus die in cassettes zijn ingebouwd en naar wens dicht of open kunnen worden gezet richting buren, garage of tuin voegen een stuk design toe aan de factor privacy. Ze zorgen immers voor een perfecte afsluiting van de binnentuin. De horizontale aluminium lamellen type Linius die over de hele voorgevel lopen, geven de woning een extra dimensie op het vlak van design. De lamellen zorgen voor een doorlopende horizontale lijn op de gevel, want ook de voordeur en de sectionale poort (samenwerking tussen Renson en L-Door) zijn bekleed met aluminium lamellen. Designbrievenbus albo fenix sluit perfect aan bij de gevel in wit en zwart en maakt het plaatje compleet.

Met dank aan:

Bik woningbouw
www.bik.be


In samenwerking met:

Intercarro
www.isotrie.com

Dierick Deuren
www.dierick.be

Renson
www.renson.be