Warmte, sfeer & gezelligheid in Knokke-Le-Zoutestijl

Category: Editie 89

Warmte, sfeer & gezelligheid in Knokke-Le-Zoutestijl
 
Een statusgevel aan de buitenkant, met alle comfort binnen. De bouwheer had voor architect Gregory Nijs één grote wens: in zijn thuisstad Sint-Truiden met de kleinkinderen fijne familiemomenten beleven. Het resultaat is een klassevolle woning met ruimte, warmte en beleving. Kortom: het plezier van thuis komen.
 
Van kleine hoekjes naar grootse ruimten
De bouwheer woonde jarenlang boven zijn handelszaak in het centrum van zijn stad Sint-Truiden. In hun zoektocht naar hun eigen stek wilden ze niet te ver uit de stad gaan.  ‘We hebben onze kleinkinderen die van school tot bij ons kunnen fietsen. Het terrein dat we voor ogen hadden, kon niet beter gelegen zijn. Het enige nadeel: er stond een verouderde bungalow met achterliggende garage op het terrein’, vertelt meneer. De bouwheer stelde eerst zijn idee op een doorgedrongen renovatie. Hij sprak hierop architect Gregory Nijs van Klaarchitectuur aan. De kleine hoekjes en ruimtes gaven te weinig mogelijkheden om een meerwaarde in en voor de woning te creëren. Het voorstel om de woning grootser te heropbouwen, kreeg bijval bij de bouwheer. De bestaande diepte van het terrein maakte het mogelijk om ook voor de nieuwbouwwoning een erg mooie diepte te kunnen benutten. De stedenbouwkundige verdieping liet toe een extra verdieping te kunnen bouwen. Het bestaande zwembad en de ronding van de traphal in de buitengevel zijn slechts twee herkenbare elementen van de toestand van weleer.
 
Knokke-Le-Zoute
Klaararchitectuur mag zich een genie noemen in het ontwerpen van erg strakke woningen. Een eerste ontwerp ging ook deze richting uit. Maar na het luisteren van het verhaal van de bouwheer leek het tweede ontwerp compleet op de wens van de bouwheer geschreven: een groots ogende familiewoning in de Knokke-Le-Zoutestijl. De gevel is deels in witte crepi afgewerkt, deels in gekaleide gevelsteen. Dat levert een mooie stijlvolle combinatie met de zwarte gekadreerde ramen op. Hier zien we geen grote achtergevel volledig in glas. De geka-dreerde ramen benadrukken het klassieke uitzicht. Dat doen ook de zichtbare eiken dakspanten.  ‘Het is een stadswoning met alle comfort van een landelijke villa. We hebben een overheersend eigentijdse vormgeving in dit project vertaald naar een sfeervol landelijk strak met natuurlijke materialen waarbij de villa zeker geslaagd is in haar look’, licht de architect toe.
 
Warmte & sfeer
Eenmaal om de woning gewandeld, kun je alleen maar wow over de lippen krijgen.  En dat lijkt nog maar het begin. Binnen kunnen we stellen dat de indeling van de woning op maat gegoten zit. Warmte en gezelligheid voeren de boventonen. Zo stellen zowel de architect als de bouwheer. Als bezoeker bestijg je eerst enkele trappen naar de voordeur en meld je je aan via de videofoon, gekoppeld aan het domoticasysteem. Een inkomhal met opnieuw enkele trappen naar beneden brengt je in de gezellige woonvertrekken. Over de hele woning maakt vloerverwarming het verder warm tijdens de tussenseizoenen en in de winter. De open haard is een voltreffer en verstrekt het gevoel van in aangenaam gezelschap te vertoeven. Toegegeven: er is niets sfeervoller dan een knetterend haardvuur. De vierkante patio met dikke witte keien scheiden de leefruimte van het zwembad. De architect introduceert een patio om het buitengevoel naar binnen te brengen. En dankzij de patio komt er zo ook voldoende natuurlijk daglicht de zithoek in gevallen. Vanuit de leefruimte heeft de bouwheer ook een uitzicht op het zwembad wanneer de kinderen spelen.  De kuip van het zwembad is een overblijfsel van de voormalige bungalow. De kleinkinderen zijn uiteraard maar al te blij dat ze hier tijdens alle seizoenen kunnen komen plonzen. De bouwheer zelf brengt zijn relaxtijd liever elders door. Een lange werkdag afsluiten, gebeurt meer dan eens in de prachtig afgewerkte sauna.  
 
Beleving ten top
Voor de bouwheer staan de kleinkinderen met stip op nummer één. Helemaal achteraan, met zicht op de tuin brengen ze het meeste tijd samen door in de overweldigende leefkeuken. ‘Niet alleen mijn vrouw en ik, maar ook zij moeten zich hier kunnen thuis voelen. Na school komen ze bij ons hun huiswerk maken, eten, televisie kijken of spelen. In deze leefruimte brengen we samen dus het meeste tijd door.’ In de hoge open ruimte ademt het houten dakgebinte een authentieke sfeer uit. De extra muur aan de rechterzijde breekt de ruimte. Aan de ene zijde neem je als gast plaats op een barkruk aan het houten keukeneiland. Aan de smalle achterzijde is er voldoende ruimte om naarstig te kokerellen. Een complete wand is gevuld met een kleurrijke wijnfrigo. Wijn proeven, is namelijk de passie van de bouwheer, en ook van verschillende vrienden die in de leefkeuken maandelijks samen wijn komen proeven. De familie kan ook ten volle genieten van muziek die zich zacht door de woning verspreidt. Het aanwezige geluidssysteem op de benedenverdieping is gekoppeld aan de domotica. Zo is de muziek bedienbaar per zone en per bron: de bouwheer kan gerust een cd in het zwembad laten draaien voor de kinderen, terwijl in de keuken de radio speelt. Of omgekeerd: bij een feestje stuurt het systeem in elke ruimte en op het terras dezelfde muziek. En dat kan allemaal vanop een iPad of iPhone, waarop je de favoriete muziek selecteert.
 
Hemels houtwerk
Meneer en mevrouw hebben een voorliefde voor hout, en dat is ook te merken. ‘Zelf zijn we erg trots op onze tafel, een creatie van mijn schoonzoon. Hij kocht een boom aan en verwerkte hieruit dit unieke tafelblad. Ook de bureaukasten, de dressoir en lamellen zijn uit deze boom afkomstig. Hij heeft hier met zijn pas opgestart bedrijf Thoma-Hout echt prachtig werk geleverd’, aldus de bouwheer.Ook legde de schoonzoon alle houten vloeren in de leefkeuken, leefruimte en op de eerste verdieping. Maar het is ook niet al hout wat de klok slaat. De houten vloeren passen naadloos bij de natuursteen en keramische tegels. Ook minder klassieke materialen vinden we terug bij het binnenschrijnwerk. De metalen deuren met dito deurbeslag zijn professioneel ingepleisterd en bekleed met glas en ook deels in hout. De mooie ruimtes met elk hun functie, staan zo toch in verbinding met elkaar. Ook de bureauruimte van de kleindochter achteraan de leefruimte hoort erbij. En toch hoeft ze niet aan privacy in te boeten.
 
Samen slapen
Wanneer de kleinkinderen allemaal samen bij oma en opa logeren, beleven ze de tijd van hun leven. Zo kunnen de vier oudste kleinkinderen samen in de grote kinderkamer slapen. Twee grote ligbanken aan elke zijde van de slaapkamer kunnen telkens twee kinderen voet-aan-voet een slaapplaats bieden. Nog heerlijk giechelen voor het slapengaan, het lijkt wel een droom voor elk kind. De kinderen beschikken ook over een aparte badkamer die eveneens aansluit op een tweede volwassen logeerkamer. Ook de zolderverdieping is het speeldomein voor de kleinkinderen, zo blijkt. Tijdens een pyamafuif van de oudste kleindochter sliepen alle uitgenodigde tienerkinderen samen, luidt het bij de bouwheer. En laten we zeker ook de grootouders niet vergeten. Zij  kunnen zich terug trekken in de master bedroom met bijhorende badkamer.
 
Doordachte technieken
Voor alle technieken in deze woning rekende de bouwheer op Kristof Strauven, de zaakvoerder van B&K Strauven : van sanitair en verwarming tot elektriciteit en domotica. Alles werd door B&K Strauven in eigen beheer uitgevoerd zonder onderaannemers. Niko Home Control maakt het mogelijk om met een iPad of iPhone de verlichting, het geluidsysteem en de videofonie te bedienen. Met één druk op de knop is het mogelijk alle verlichting binnen en buiten, of zelfs specifiek één rij spots of één armatuur, te bedienen.  Omwille van privacy redenen is het nog niet mogelijk om vanop afstand via een mobiel toestel te bekijken wie er aan de deur aanbelt. Toch dacht B&K Strauven aan deze toekomstmuziek en is de mogelijkheid al ingebouwd. Eveneens handig zijn de bewegingsmelders in ruimten zoals het toilet, de wasplaats en het zwembad. Hier gaat  de verlichting automatisch aan als iemand de ruimte betreedt. De buitenverlichting wordt geregeld door middel van een astronomische klok die in elke periode perfect weet hoe laat het licht en donker wordt. Voor de ventilatie werd geopteerd voor het haast geruisloze D-systeem van Vasco. De plaatsing van de zonneboiler is wederom een sterk staaltje van kennis en kunde van B&K Strauven. Het minste streepje zonlicht wordt door de vacuümcollectoren gecapteerd, ook in de winter. De Viessmann ketel en zonneboiler van 1000 liter verdelen deze gewonnen energie over drie ontvangers: prioritair het sanitair warm water, gevolgd door de vloerverwarmingen ten slotte de zwembadverwarming. De unieke vloerverwarming van Schlüter-systems met een totale  opbouw van slechts zeven centimeter (5 cm isolatie en 2 cm chape), was noodzakelijk om de plaatsing van de tegels in Romeins verband te kunnen garanderen zonder
storende uitzetvoegen.
 
Mirage: kwaliteitsvolle keramische tegels
Het team van tegelspecialist Lambrechts-Nicolaers is al negentig jaar gespecialiseerd in vloertegels in zowel keramiek als natuursteen. Voor Michel Lambrechts is deze woning een erg mooie referentie. Het bedrijf plaatste de kwaliteitsvolle natuursteen tegels aan de inkom met trappen. Dit gangpad loopt door tot in de keuken. Voor de badkamers en het zwembad met wellnessruimte is geopteerd voor Mirage, een refentie in de keramische wereld.  Hun tegels imiteren erg mooi natuursteen en genieten de voordelen van keramiek. In het zwembad is een  gebruiksvriendelijke keramische vloer aangelegd. Ook de boord van het zwembad is in dezelfde steen aangelegd maar met antislip en garandeert het veilig in- en-uitkomen van het zwembad. De aanpalende wellness en het toilet is in een mooie natuursteenmozaïek gerealiseerd. Michel Lambrechts omschrijft de samenwerking met de bouwheer als erg aangenaam. ‘Deze man wist perfect welke kleuren hij wilde. Wij moesten de bouwheer enkel nog adviseren in de materiaalkeuze. Elke vloer heeft immers zijn karakteristieke eigenschappen waarmee rekening dient gehouden te worden. Hij waardeerde onze raad en zo kwamen we samen tot het gewenste resultaat. Een knap staaltje teamwork!”
 

Met dank aan:
 
Klaarchitectuur
www.klaarchitectuur.be
 
Lambrechts-Nicolaers
www.lambrechts-nicolaers.be
 
B&K Strauven
www.benk.be


foto’s:  Nikita Duchie