Een kempische hoeve, gerestaureerd met ziel en passie

Category: Editie 90

Een kempische hoeve, gerestaureerd met ziel en passie
 
In mei 2015 opende de Bed & Breakfast ‘Rolleken 24’ zijn deuren. De B&B bevindt zich samen met de privéwoning van de eigenaars in een prachtig gerestaureerde Kempische hoeve. Pal aan de rand van de Lilse Bergen. Eigenaars Kris en Sabrina doen hun verhaal uit de doeken: “We waren al langer op zoek naar een huis en hadden een bod gedaan op een woning dat al een B&B bevatte. Uiteindelijk ging die koop niet door, maar het idee bleef door ons hoofd spoken. Toen we deze boerderij vonden, zagen we onmiddellijk het potentieel ervan in. Het was ruim genoeg om er een gastenverblijf onder te brengen. En het leek ons een leuke uitdaging. Begin 2011 kochten we onze boerderij.”
 
Het koppel ging op zoek naar een
architect die hen zou helpen om hun droom waar te maken. Kris Duchene: “Er kwamen verschillende architecten langs, maar het klikte niet. Wat ze voorstelden, was ons ding niet. Via via maakten we kennis met het werk van Stephane Boens. Dat inspireerde ons. Op een zondagnamiddag gingen we bij hem langs met wat foto’s en het grondplan. Voor ons was het even slikken toen hij voorstelde om van de achterkant van de boerderij de voorkant te maken en om de oprit volledig te verleggen. Maar het had iets, wat hij voorstelde was heel visionair.  We hadden een architect gevonden.”
 
Laat de natuur binnen
Het idee van de architect om beide kanten te wisselen, kwam direct. “Ofwel zie je dat onmiddellijk, ofwel komt dat nooit”, vertelt Stephane Boens ons. “Dat is de ervaring. Ik heb het nogal gedaan. Vroeger waren boerderijen altijd op het zuiden gericht. Nu hebben we de oprit verlegd zodat je via de noordkant binnenkomt. Zo ga je mee met je tijd.” De uitdaging bij dit project was zoals vaak dezelfde. “Veel licht binnenhalen rekening houdend met de oudere architectuur. Dat doen we enerzijds met de grote glaspartijen en anderzijds met de lichtlijnen binnenin.  Via kleine binnenramen wordt het licht op een speelse manier verdeeld door de ruimtes. Vroeger waren boerderijen kil en somber. Dat patroon hebben we volledig doorbroken. Wat je binnen ziet heeft eigenlijk nog weinig te maken met hoe het buiten eruitziet.”
 
Laten we eens binnengaan. Via de inkomhal komen we in wat vroeger de koeienstal was. De open haard knettert in deze mooie relax- en ontbijtruimte, die bedoeld is voor
de gasten van de B&B. De houten steunbalk boven de haard zet meteen de landelijke toon, net als de mooi gerestaureerde vleessnijmachine. Je kan hier als gast in alle rust ontbijten of even verpozen en een boek lezen. De hoge ramen zorgen voor veel licht en bieden langs beide kanten een weids uitzicht op de omgeving. In de zomer kan je de ramen openschuiven en de natuur binnenlaten. Er staan ook enkele objecten opgesteld van twee lokale kunstenaars: artObe en potterij Het Rolleken. Ze vallen niet uit de toon, integendeel, ze geven een extra cachet aan het rustige geheel, zoals bijvoorbeeld het kunstwerk op het terras. Andere elementen zullen we ook op diverse plaatsen in de boerderij tegenkomen: de vele gezellige kaarsen en de dieren-elementen.
 
Naast deze ruimte vinden we het wellnessgedeelte met de massageruimte en een infrarood inloopdouche: bruinen terwijl je doucht. Hier vind je geen cleane witkleuren, maar een warm aardsgetint rood. Heel rustiek. Kris en Sabrina: “We hebben een schoonheidsspecialiste in dienst drie dagen de week. Onze gasten kunnen hier dus ook terecht voor een massage of schoonheidsbehandeling. En zij niet alleen, we krijgen ook mensen uit de buurt over de vloer, die niet komen slapen maar wel van een wellnessmoment genieten.”
 
Eén met de ruimte
Tijd om naar boven te gaan. Via een stenen grijze trap en een witte traphal komen we in een kleine hal. Twee deuren gaan naar de gastenkamers: Kamer Noord en Kamer Zuid. Een derde deur gaat naar het privégedeelte. Beide gastenkamers hebben een ambachtelijk gemaakte boxspring uit massief hout. De bedden zijn opgemaakt met zorgvuldig uitgekozen linnengoed van Scapa Home en nodigen uit om de ogen te sluiten. Elke gast heeft de keuze tussen maar liefst vier kussens, een goede nachtrust is hier duidelijk belangrijk.
 
De keuze voor het Belgisch merk lag voor de hand. De vrouw des huizes baat namelijk een kledingwinkel uit, Globe Fashion in Vosselaar, waar ze ook een afdeling Scapa Home heeft. “SCAPA is meer dan enkel een kledinglijn”, zegt Laurence Maes van Scapa Home. “We bieden ook interieurconcepten aan. Zo hebben we mee advies gegeven voor de meubelen, de decoratie, het linnengoed, de verlichting etc. Wij hebben de eigenaars geholpen met het aankleden van zowel de B&B als hun privéwoning. Hun wensen waren duidelijk: ze wilden tijdloze klasse & kwaliteit brengen.”
 
Die huiselijkheid vind je terug doorheen de ganse woning. Laurence Maes: “We werken graag met natuurlijke en duurzame materialen. Met een zacht kleurenpalet. Met objecten die één worden met de ruimte. Typisch voor dit project zijn bijvoorbeeld de koeienhuiden die zowel in de master bedroom als in de relaxruimte terug komen. Of de zachte hammam handdoeken in de wellness en de badkamers. In de leefkeuken hebben we dan weer voor een feestelijke tafel gezorgt.” Het is duidelijk dat er een klik was met de eigenaars. Iedereen, niet alleen de gasten, kunnen trouwens op afspraak bij hen terecht om samen met Scapa Home de inrichting van hun woning te begeleiden.
 
Verf met zand en bijenwas
We blijven nog even in de gastenkamers. De ingenieuze schuifluiken voor de ramen zorgen voor meer dan voldoende duisternis. Maar het zijn de muren die ons het meeste opvallen. Het schilderwerk is van de hand van Wim Aerts. “De architect heeft de grote lijnen uitgezet maar voor de rest hebben we zo goed als carte blanche gekregen van de eigenaars. Het eindresultaat moest zijn dat de kamers zichzelf zouden verhuren. De kleurkeuze is gebaseerd op het stof dat gebruikt zou worden voor het bed en de gordijnen. Het was essentieel dat het één samenhangend geheel zou vormen.”
 
Opmerkelijk daarbij is de techniek die gekozen werd. “Vergeet de verf die je in de winkel koopt”, vervolgt Wim Aerts. “Voor dit project zijn we teruggegaan naar vroeger, hoe ze het toen aanpakten. Het begint met een minerale basis waaraan ik zand uit de tuin en bijenwas heb toegevoegd. Dat zorgt voor een ‘armer’ effect, weg van het strakke en het chique. De eigenaars wilden het laten lijken alsof de muren al een hele voorgeschiedenis hadden. Als schilder
probeer ik mijn werk af te stemmen op welke materialen er gebruikt zijn en hoe de woning er langs buiten uitziet. Elke schakel vervult zijn rol.”
 
De houten parketvloer loopt in de twee gastenkamers telkens verder door in de badkamer. Je blik wordt naar het venster getrokken, waardoor je niet meteen merkt dat je naar een badkamer kijkt. De deur is uit geperste houtvezels (mdf) gemaakt. In Kamer Zuid kreeg deze een opvallende petrol kleur mee. En zoals overal in huis zijn er ook hier geen chambranten rond de deuren. Zelfs de plinten werden overal weggelaten. De deur van de badkamer kan ook dienst doen voor de aparte wc. Twee in één. De ene badkamer heeft een inloopdouche, de andere een bad. Beiden hebben een grote spiegel voor de moderne wastafel en stralen dezelfde lichtheid en rust uit.
 
Verstopt achter spiegels
We verlaten de gastenkamers en komen in de privé slaapkamer. Het eerste wat opvalt is het bad voor het bed. “Ideaal om ’s avonds nog wat bij te praten en de dag te overlopen”, zegt Kris Duchene. “We hadden dat elders al eens gezien en waren onmiddellijk verkocht.” De kamer heeft een hoog schuin plafond. Aan de ene kant werd een grote houten inbouwkast gezet, met bovenaan een toegangsdeur tot de zolder. Het is hier heel sfeervol, je merkt dat er over alles is nagedacht en de afwerking tot in de puntjes gebeurd is.
 
Kris en Sabrina: “Het hout dat hier gebruikt werd is nieuwe eik, terwijl het beneden nog de oude balken zijn. Om de houten steunbalk te maken, heeft onze schrijnwerker nog aan zijn vader moeten vragen hoe hij dat juist moest aanpakken. Dat zie je niet meer vaak zo’n vakwerk.” Een schommelzetel en de kaarsen maken het helemaal zen. Zo ook in de badkamer waar je een inloopdouche met zitbank vindt en de ingebouwde kastjes verstopt zijn achter de spiegels. Zelfs het ventilatie-systeem is heel sober, met een platte rooster die in het geheel opgaat.
 
We vervolgen onze weg richting de kinderkamers. Ook hier zorgt de houten vloer en strakke belichting voor de nodige sereniteit. Grote gordijnen voor het raam brengen rust. Het zicht op het veld is prachtig. Tussen de twee kinderkamers is een badkamer met inloopdouche. De tweede kinderkamer bevindt zich wat lager. Kleine stalen ramen, die overal in huis terug komen, zorgen voor extra lichtinval. Een luik voor het venster, brengt een rustieke noot.
 
Via een houten trap komen we in een gezellige tv-kamer. De warme kleur op de muren, met de mooie naam Terre d’Egypte, vonden we al terug in de wellness. Samen met het groen van de gordijnen en vensterbanken is dit misschien wel de meest rustieke plek in huis. De tv zit ook hier verborgen in een ingebouwde kast die naadloos aansluit op de houten trap.
We dalen drie treden af en komen in de keuken. Of beter gezegd in de leefkeuken. Architect Stephane Boens: “Vroeger leefde men in de boerderijen in één ruimte. Dat idee is hier een beetje doorgetrokken.” En toch is er geen spoor te vinden van vuile borden of kruidenpotjes. Die zitten allemaal verborgen achter de houten schuifdeur. Praktisch. Naast de open haard, steelt het zwarte moderne Aga-fornuis de show. De arduinen vloer werd op maat gemaakt en is heel onderhoudsvriendelijk. Het grote raam kan dan weer helemaal opengeschoven worden, zodat in de zomer de leefkeuken naar buiten verlengd wordt. Via een gang, met plaats voor een bureau, komen we terug in de relaxruimte van de Bed & Breakfast. De cirkel is rond.
 
Een schuur voor de Vespa’s
Tijd om naar buiten te gaan. Op een boogscheut van de boerderij vinden we de schuur. Het is moeilijk om een wauw-gevoel te onderdrukken als je dit ziet. Indrukwekkend is het minste dat je kan zeggen. Verantwoordelijk voor de renovatie was de firma MasPro. Sofie Looijen vertelt: “Allereerst was er een gesprek met de klanten. Wat wensten ze te behouden van de originele schuur? Welke houtsoort? Welk type afwerking? Eens we die knopen hadden doorgehakt, konden we starten met de plannen, nadat we de constructie verstevigd hadden. De keuze was duidelijk: we zouden enkel het achterste deel behouden en een gloednieuwe houten voorgevel zetten. Daarbij hebben we geopteerd voor grote planken massief eik. Dat maakt de schuur zo specifiek.”
Opvallend aan de schuur is ook de grote deur met zijn verticale panelen. Sofie Looijen: “De deur moest inderdaad zo breed mogelijk zijn. Daarvoor hebben we een enkele schuifdeur op rail gecreëerd. We hebben daarvoor zelf het railbeslag in elkaar gestoken en het kaderframe gemaakt.”
 
Binnenin de schuur staan twee Vespa’s en een legerjeep geparkeerd die de gasten kunnen huren tijdens hun verblijf. Het is maar een van de vele recreatiemogelijkheden die de Bed & Breakfast aanbiedt. Kris en Sabrina: “Naast lekkere eetgelegenheden hebben de Lilse bergen ook heel wat recreatietroeven. Er is een wandel- en fietsknooppunt én een mountainbikeroute vlak voor onze deur. Kortbij is er een golfterrein en een waterskiclub dat toegankelijk is voor onze gasten. Net als de manège waar je je paard kunt stallen. Mogelijkheden te over voor een sportief verblijf.”
 
 
Warmte uit de aarde
Wat je niet ziet tijdens de ronde door de woning, is de verwarmingsinstallatie. Deze werd verzorgd door JVD warmtepomptechnieken. “Eerst en vooral kijken we samen met de klant tot in detail wat zijn exacte behoeften zijn”, vertelt Joris van Dyck. “Twee zaken sprongen er hier uit. Enerzijds moest er voldoende warm water gegenereerd kunnen worden voor zowel de wellness, de Bed & Breakfast als de privéwoning. Anderzijds moest de B&B ook apart aangestuurd kunnen worden via een eigen thermostaat. Want het is te gek om deze kamers evenveel te verwarmen als de rest van de woning wanneer er geen gasten zijn.”
 
“Eens we duidelijk de behoeften kennen, zorgen we voor een grondige berekening om een maximaal rendement te kunnen halen. Voor dit project werd er gekozen voor een geothermische warmtepomp met verticale aardsondes. Deze onttrekken de warmte uit de aarde, tot een diepte van 140 meter. Deze energie gebruiken we dan om de vloerverwarming aan te sturen en het water te verwarmen voor de verschillende sanitaire ruimtes. Het groot voordeel van onze warmtepomp is dat je maar een klein deel elektriciteit nodig hebt voor de compressor en de circulatiepompen. De rest van je energie komt uit de aardewarmte. En die is gratis én milieuvriendelijk.”
 
Een laatste vraag brengt ons tot de naam van de B&B. Rolleken 24, de naam alleen al tovert een glimlach op ons gezicht. “En dat is net de reden waarom we daarvoor gekozen hebben”, besluiten Kris en Sabrina. “We merkten, al voordat we de B&B openden, dat als we ergens ons adres opgaven, mensen spontaan begonnen te glimlachen. Eerst had ik nog gedacht de oude naam ‘Te Rollequin’ te gebruiken, maar we besloten het duidelijk en simpel te houden.”
 

Werkten mee aan deze reportage:
 
B&B Rolleken 24
www.rolleken24.be
 
Architect Stephane Boens
www.stephaneboens.be
 
Scapa Home
www.scapaworld.com
 
Schilder en Decoratiewerken
Wim Aerts
www.aertswim.be
 
Miba bvba
Alle bezettingswerken en isolatiewerken
www.mibabvba.be
 
MasPro Massieve houtprojecten
www.maspro.be
 
JVD warmtepomptechnieken
www.warmtepomptechnieken.be


foto’s : Hendrik Biegs