Mooie lichtinval en slimme niveaus in deze comfortabele villa

Category: Editie 90

Mooie lichtinval en slimme niveaus in deze comfortabele villa
 
Het was nu of nooit voor de opdrachtgever. Toen hun jaren ’80 woning aan een opfrissing  toe was om hen de rest van hun leven te kunnen dienen, speelden ze met het idee om op een nieuwe locatie een eigentijdse villa te bouwen. Dat moest er dan één zijn met veel licht en waar alle volumes zich op de gelijkvloerse verdieping bevonden. Het contrast met hun eigen woning kon dus niet groter zijn. De aankoop van een mooi stuk grond en de ontmoeting met architecte Miranda De Boeck brachten alles in een stroomversnelling.
 
Niet dat hun vorige woning er slecht aan toe was. Na 35 jaar was hun woning nog in heel goede staat maar als ze er nog 20 jaar wilden in verblijven zou er toch wel wat opfrissing nodig geweest zijn. Ook de toegankelijkheid van alle verdiepingen zou wel eens problemen kunnen geven als ze er levenslang wilden in wonen. Dus toch even uitkijken en … niet veel later ontdekten ze dit mooie stuk grond, op het einde van een doodlopende straat en te midden van het groen. Ze waren meteen verkocht. Daarna was er uiteraard geen weg terug.
 
Op latere leeftijd opnieuw beginnen bouwen is niet evident. Aanvankelijk denk je het allemaal zelf te doen. De coördinatie met alle aannemers en de strenge regelgeving zorgen ervoor dat je daar snel op terugkomt. Wel heb je een wensenpakket voor ogen dat je vertaald wil zien in een mooi ontwerp. De opdrachtgeefster wist heel goed wat ze wou. Bovendien moet het ook klikken met de architect en moet die begrijpen waar je naar toe wil. Dit bleek moeilijker dan gedacht. Op een bouwbeurs kwamen ze in contact met Multibat en besloten ze naar hun witte, moderne kijkwoning te trekken in De Pinte.
 
Filip Sagaert: ‘In die woning hebben we elkaar voor het eerst ontmoet. Het zijn fijne mensen met wie het meteen klikte. We hadden een verkennend gesprek over hun wensen. Het kwam er op neer dat ze een moderne woning met alle ruimtes op het gelijkvloers beoogden.
Ik heb bij hen de naam van Miranda De Boeck laten vallen. Enige tijd later kwamen ze met een voorontwerp terug en toen heb ik voor hen een lastenboek met offerte opgemaakt zodat ze een duidelijk zicht zouden hebben op de totale kostprijs nog voor ze hun bouwaanvraag hadden ingediend. Ze hebben me ook bij het ontwerp betrokken, dus Multibat is in feite van in een vroeg stadium bij het hele bouwproces betrokken. Hier en daar heb ik aan het plan nog kleine zaken kunnen bijsturen. Bijvoorbeeld de inbreng van de vliesgevel voor de raampartijen in de achtergevel zodat die mooi kunnen doorlopen. Ook het schrappen van de oorspronkelijk voorziene muren rond het bureau. Nu is dit mooi met kasten opgelost. De klant heeft dat wel geapprecieerd, net als onze flexibiliteit en hands-on aanpak. Als er iets dreigde mis te lopen, grepen we snel in. Ook kregen ze de vrijheid om bepaalde posten zelf in te vullen. Het is niet zo dat we halsstarrig vasthouden aan het lastenboek. Zoiets schept vertrouwen bij de klant. Daarvoor staat Multibat al 32 jaar en het is fijn als klanten dit waarderen. ‘
 
De architect die Filip hen aanraadde, woonde vlakbij en ze besloten eens langs te gaan. Van bij de eerste ontmoeting hadden ze een goed gevoel. Miranda begreep hun wens naar een huis waar ze ‘levenslang’ konden wonen, waar er veel natuurlijke lichtinval was en betrokkenheid met de groene omgeving. Vandaar de keuze om met één bouwlaag te werken, waarin alles heel toegankelijk is. Miranda De Boeck: ‘Ze kwamen met een heel duidelijk wensenpakket bij mij. Ik heb eerst goed geluisterd en hen aangeraden om tijd te nemen voor het ontwerp. Licht was de essentie. De patio en aslijnen hebben ervoor gezorgd dat je overal in deze woning voldoende licht kan binnentrekken. Zo valt de avondzon bijvoorbeeld prachtig binnen in de living, langs het raam van het hoger dak. Aslijnen zijn voor mij belangrijk en in elke woning probeer ik dit zoveel mogelijk te optimaliseren. Mooie aslijnen zorgen ook voor een groter ruimte- en dieptegevoel. In dit geval zijn we daar heel goed in geslaagd, vind ik. Een tweede uitdaging bestond erin om verschillende niveaus te suggereren in een woning met één bouwlaag om niet het risico te lopen dat dit qua volume in saaiheid zou vervallen. Het subtiele niveauverschil in het dak boven de zithoek en aan de voorgevel geven toch het gevoel dat er een spel van volumes is.’
 
Door de goede samenwerking met Miranda De Boeck en met Multibat liep alles van een leien dakje. De twee jaar die ze samen hebben afgelegd, verliepen zorgeloos en volgens plan. Ze kunnen dan ook terugblikken op een aangenaam bouwproces. Het valt meteen op hoe goed over alles is nagedacht wanneer je voor de woning staat. De bomen die in vier rijen zijn aangeplant, de tegels die naar de voordeur leiden en – eens die opengaat – het doorzicht tot helemaal achteraan in de tuin waar datzelfde procedé is herhaald. Op het einde daarvan trekt een houten creatie van acht balken de aandacht. Dit is het werk van tuinarchitect Frederiek Snaet die carte blanche kreeg. Frederiek Snaet: ‘Architect Miranda De Boeck had de klant over mij verteld en vervolgens heeft die verder informatie ingewonnen via mijn website. Ze wilden vooral een heel onderhoudsvriendelijke tuin, die mooi in harmonie was met de woning en met de omgeving. Het betreft hier een groene en bosrijke omgeving, het was dus belangrijk om ook daar een mooie link mee te leggen. De aangeplante boompjes vooraan zijn naar analogie met de langwerpige ramen in de voorgevel. De stammen ervan staan dan ook mooi op de as van de raampjes. De stapstenen daar vormen een mooie as doorheen de woning en lopen als het ware door naar de stapstenen in de achtertuin. In die achtertuin heb ik hen overtuigd om gebruik te maken van een extra trapblok. Dat is opgevat als een heel strak gegeven en zorgt voor een extra dimensie in de tuin, een verruiming. De houten creatie achteraan vind ik een mooi eindpunt van de as doorheen de woning. Door de open structuur van de balken voelt het niet te zwaar aan en heb je toch een mooi contact met de achterliggende bosjes. Deze wildgroei – die niet tot de eigendom behoort van de klant – hebben we overal zoveel mogelijk proberen mee te integreren in het geheel. Zo krijg je meer dan een gewone tuinaanleg. Dergelijke totaalprojecten zijn dan ook onze specialiteit. De klant heeft van ontwerp tot en met uitvoering tot in de details steeds contact met mij. Dankzij een team van 18 vakmensen zijn we in staat om aan de persoonlijke wens van de klant te voldoen, om up-to-date te blijven en om veelzijdige ontwerpen te realiseren. Ik ben blij dat onze professionele aanpak ook in dit project werd geapprecieerd. En vooral dat de klant in mijn ontwerp is meegegaan en daar achteraf heel tevreden over is.’
 
Vanuit de tuin heb je een mooi zicht over het subtiele niveauverschil boven de zithoek waarvan slechts één pilaar het ritme van de glaspartijen in deze achtergevel doorbreekt. Net als binnen wordt de afwerking een afwisseling van wit en zwart. Het zwarte aluminium van de ramen wordt mooi omkaderd door de witte gevelbepleistering.  Voor dit vakmanschap staat Crepico garant.
 
Bruno Joos van Crepico:’Voor gevelbepleistering zijn wij de vaste partner van architect Miranda De Boeck. Ze tekent graag uitdagingen en weet dat wij daar als partner geschikt voor zijn. Hier is door de klant gekozen voor een standaardwitte crepi-uitvoering. Miranda is een uitstekende architect met wie we graag samenwerken. Net als wij draagt ze kwaliteit hoog in het vaandel. Crepico richt zich op de particuliere markt en wij werken dus vaak samen met architecten. Crepico is 6 jaar geleden als bedrijf opgericht uit mijn eenmanszaak. Mijn focus op kwaliteit met een hoge afwerkingsgraad sloeg meteen aan. Onze projecten zijn mondelinge reclame. Die hebben er mee voor gezorgd dat we op zes jaar tijd de vraag nauwelijks kunnen bijhouden. Wij hebben nu 46 mensen in dienst en er mogen er in feite nog bijkomen. Organisatie is van essentieel belang. Vaak zijn wij vier à vijf keer aanwezig op een werf voor we aan de slag gaan. Deze voorbereiding met aannemers, schrijnwerkers en dakbedekkers is noodzakelijk om daarna alles in goede banen te kunnen leiden. Op die manier verliest de klant tijd noch geld. Naast de gevelbepleistering zijn wij ook gespecialiseerd in binnenbepleistering. Vijf teams staan daar voor in. Onze sterkte is dat de schilders – die nadien komen – meteen aan de slag kunnen zonder dat ze bepaalde zaken nog moeten wegwerken. ‘
 
De wens voor veel natuurlijke lichtinval is zonder twijfel ingewilligd. De woning baadt in het licht, zeker bij het felle zonlicht vandaag. Dit wordt in het algemeen versterkt door het interieur bewust sober en strak wit te houden. Maar toch hier en daar afgewisseld door een zwart element, de parketvloer en kleurrijke objecten. En uiteraard ook door zoveel mogelijk de groene en kleurrijke omgeving naar binnen te trekken. Zo ook bijvoorbeeld in de badkamer die rechts aan de voorgevel ligt. Eén raam tot op plafondhoogte brengt er de natuur binnen. Handig hier is het plisségordijn dat van onder naar boven kan worden geschoven tot op de gewenste hoogte. Niet toevallig in zwarte plissé. Dat zwart wordt herhaald in het badkamermeubel dat uit twee delen bestaat, sierlijk afgewerkt met een blad in Kerrock. Dat werd door Vink op meerdere plaatsen in de woning toegepast, zo ook voor de douchewanden. Het gebruik van de witte Kerrock wordt versterkt door de schilderwerken die overal mooi zijn uitgewerkt. Ze gaan bijna naadloos in elkaar over.
 
Peter De Laruelle van NUCCI: ‘Het is fijn om op aanraden van anderen bij een project te worden betrokken. Zowel met Miranda De Boeck als met tuinarchitect Frederiek Snaet heb ik al meermaals samengewerkt. Er werd mij gevraagd om de afwerking heel strak te houden. Vandaar de keuze voor een kleur die zo dicht mogelijk aansluit bij de rest. We hebben met vlies behangen en die overschilderd met Ral 9010 van Boss Paints. Mijn bedrijf – dat enkel de private markt beoogt – is gegroeid vanuit deze traditionele schilderwerken. Dit doen we zowel binnen als buiten. In de loop der jaren ben ik mij ook gaan verdiepen in ambachtelijke kalktechnieken. Ik heb er drie jaar research naar gedaan en ben zelfs tot in het buitenland de meest geschikte grondstoffen gaan zoeken. Met NUCCI heb ik een uniek verfsysteem op de Belgische markt gebracht dat talrijke technische voordelen biedt en waarbij milieuvriendelijkheid en exclusiviteit hand in hand gaan. Dit wordt volgend jaar bekroond met een eigen winkel met specialiteiten, een project waarvoor ik trouwens samenwerk met Miranda. Tevreden klanten, daar doen we het voor. Dat je dan nadien een boeket bloemen ontvangt – zoals bij deze klanten het geval was – doet uiteraard extra deugd.’
 
De badkamer kent twee toegangen. Eentje is via een deur in de hal – toegankelijk voor gasten in de logeerkamer –, de andere via de dressing en een kleine gang vanuit de slaapkamer. In de slaapkamer valt meteen de betrokkenheid bij de tuin op en de rijke lichtinval dankzij de patio en de grote raampartijen. Die kunnen via rolgordijnen en zonnewering desgewenst worden verduisterd. De profielen en  ophangsystemen zijn bovendien mooi weggewerkt. Daarvoor is goed samengewerkt met Anohid die instond voor de verlaagde plafonds, binnendeuren en voorzetwanden.
 
Stephanie Gunst van Anohid: ‘Wij zijn bij het project betrokken door Multibat met wie we al jaren heel goed samenwerken. Wij hebben verlaagde plafonds en gordijnkasten geplaatst in vochtwerende MDF en met verticale retours. Verder is door ons ook de koepel in de badkamer uitbekleed en hebben we alle binnendeuren vervaardigd  waaronder de schuifdeuren in de slaapkamer en die tussen eethoek en keuken. Vele van de andere binnendeuren zijn deuren in het vlak. De voorzetwanden horen uiteraard bij de schuifdeuren en die plaatsen we liefst zelf. Mijn man is verantwoordelijk voor het ontwerp, de opvolging en de coördinatie. Alles wordt ambachtelijk in ons atelier vervaardigd en twee eigen teams doen de plaatsing. Alles blijft dus in eigen beheer. Ons bedrijf is in 2006 opgericht met als specialisatie binnendeuren zonder omlijsting. Mijn man heeft destijds een profiel ontwikkeld dat nu onder ‘Anodoors’ bekend staat. Dit zijn (inverse) kaderloze deuren met verborgen scharnieren. Daarnaast bieden we pivoterende-, blok- en schuifdeuren aan. Op vraag van klanten plaatsen wij ook verlaagde plafonds, maar dan op maat. Dit maatwerk leveren we eveneens voor vestiaire of dressing. Ieder project is voor ons uniek, groot of klein. Onze uitdaging is om steeds de beste oplossing te bieden voor de interieurdromen van onze klanten. Het doet ons dan ook veel plezier dat de mensen hier tevreden zijn over ons werk.’
 
Terug in de gang kunnen we doorsteken naar ofwel de logeerkamer ofwel het bureau. Die eerste ligt aan de voorgevel en elk raam heeft een bomenrij in het vizier. Het bureau is gevuld met handige opbergkasten die in het vlak staan en dankzij de glazen wand die het bureau van de gang scheidt, heb je een mooi zicht op de tegenoverliggende patio. En van hieruit dus opnieuw met de natuur. Eén deur tussen de sanitaire ruimte en dit bureel geeft je toegang tot de ruime garage. Er is veel opbergruimte voorzien. Een woning met één bouwlaag heeft dit nodig aangezien er geen verdieping of kelder aanwezig is. Alles van techniek is er ook in ondergebracht, met onder meer de warmtepomp met diepteboringen. Met daarnaast zonnepanelen op het dak, maakt het de woning enorm energiezuinig (E12).
 
Maar dé grote troef van deze woning is zonder enige twijfel de leefruimte. De volledige achtergevel bestaat uit raampartijen die de verschillende onderdelen van deze ruimte – zithoek, eethoek en keuken – onderdompelen in een oase van licht. Met bovendien een fantastisch zicht op de tuin die er piekfijn bij ligt. Ramen over de volledige gevel vereist een aanpak door specialisten.
 
Antoinette Dumon van Profel ramen en deuren: ‘Profel kan buigen op een ervaring van ruim 65 jaar. Onze specialisten blijven innoveren om de beste ramen aan onze klanten te kunnen aanbieden. Of dit nu in pvc, aluminium of hout is of in de combinatie aluminium en pvc. Onze ramen kenmerken zich door hun esthetiek, kwaliteit en sterkte, lange levensduur, standaard hoge veiligheidsgraad en uitzonderlijke warmte- en geluidsisolatie. Ze zijn verkrijgbaar in alle stijlen, vormen en kleuren. Al onze producten worden op maat van de woning gemaakt, waarbij rekening wordt gehouden met de wensen en noden van de bouwheer. Zeer belangrijk om elke opdracht tot een goed einde te brengen, is een grondige studie van ieder renovatie- of nieuwbouwproject, alsook de kwaliteit van opmeting en plaatsing. Daarom werken we met goed opgeleide en erkende verdelers van onze ramen en deuren die alles in goede banen leiden en de projecten tot in de puntjes afwerken. In dit geval nam de architect contact op met onze erkende verdeler BAKU in Sint-Denijs-Westrem. BAKU heeft ook ingestaan voor de plaatsing van de aluminium ramen (reeks Dritto) in deze woning. Met dit mooie resultaat als gevolg.’
 
De glaspartijen – maar zeker ook de tuinaanleg – zorgen er mee voor dat de grens tussen binnen en buiten vervaagt. De zithoek is om meerdere redenen een aangename plek. Hij geeft rust, het is er aangenaam lezen in de mooie Rietveld fauteuils met hun warm kleuraccent en de sierlijke haard gaat onopvallend op in het interieur dat afwisselt tussen wit en zwart.
De haard moet al branden wil je hem opmerken. Verantwoordelijk voor dit huzarenstukje is Frank Brynaert: ‘Om in het ritme van de ramen en het interieur te blijven, hebben we boven de haard een zwarte, stalen plaat met kader voorzien. Naast de haard links en rechts zijn witte kasten aanwezig. De haard zelf is afgewerkt met hittebestendige constructiepanelen. Het betreft hier een gashaard model Tulp b-fire 100 H die met de vloer gelijk geplaatst is. Naast Tulp zijn onze voornaamste merken van haarden Kal-fire, M-design, Bellfires, Stûv, Cosyflame en Barbas. In deze woning betreft het een moderne haard, maar als familiebedrijf met 50 jaar ervaring in sierschouwen en inbouwhaarden, kunnen wij alle stijlen aan. Net zoals hier kunnen wij voor iedereen op maat werken. Onze interieurarchitect maakt – in overleg met de klant – een persoonlijk ontwerp van de haard en de haardwanden. Ook de volledige uitvoering van het project en de plaatsing gebeuren steeds door eigen personeel. Zo creëren wij bij onze klanten al een halve eeuw warmte en gezelligheid in huis. En als de klanten tevreden zijn, zijn wij dat ook.’
 
De eethoek geniet mee van het aangename zicht en kan via de ingewerkte schuifdeur al dan niet volledig worden afgesloten van de keuken. Wit is altijd mooi, dat geldt zeker voor deze ruimte met fraai keukeneiland. De toestellen van Miele springen er als het ware uit. Ook de verlenging van het eiland dat dient als informele keukentafel, is een knap staaltje van het vakwerk van ILB uit Kasterlee. Je kan nauwelijks zien dat het om een apart blad gaat dat aan het eiland werd gelijmd. Ook in de keuken is Kerrock als materiaal koning. Zo glanzend dat je als het ware overal een weerspiegeling van de natuur krijgt. Voor de bewoners is het project meer dan geslaagd. Van meet af aan vonden ze rust en een vakantiegevoel in hun nieuwe woning. Je zou voor minder…

 
Met dank aan:
 
www.mirandadeboeck.be
www.multibat.be
www.tuinensnaet.be
www.crepico.be
www.nucci.be
www.anohid.be
www.profel.be
www.brynaert.be
www.vink.be

foto’s : Hendrik Biegs