De kangoeroewoning heruitgevonden

Category: Editie 91

Steeds meer jonge gezinnen bekijken de optie om opnieuw met meerdere leden van de familie onder één dak te wonen. De kangoeroewoningen, zijn een vrij recent fenomeen dat de laatste tijd aan populariteit wint. Opa en oma kunnen op de kinderen passen en weten dat de kinderen in de buurt zijn als zij hulp of verzorging nodig hebben. Ook de familie uit Londerzeel zag het mooie van deze levenswijze in, al hebben zij het op een zeer persoonlijke manier aangepakt.
 
De ondernemerszin als basis van het project
In het landelijke dorp Londerzeel werd de gedroomde grond gevonden om hun project waar te maken: een dubbele woonst voor het jonge gezin, en de ouders van de heer des huizes.
 
Bart De Malsche, zaakvoerder van bouwbedrijf Qubo, licht de bijzondere omstandigheden van de bouw toe: “Het is interessant om te weten dat meneer uit een ondernemersfamilie komt en als graficus zelf creatief is. De woning is gebouwd tijdens een ideale periode, met verlaagd BTW-tarief (6%), en door twee woningen tegelijk te bouwen kwamen er nog een aantal niet te onderschatten voordelen bij: het is goed voor de kwaliteit van de woonsten door de gemeenschappelijke muur, goed voor de kwaliteit van het ontwerp en een grote bouw geeft een schaalvoordeel en drukt de kostprijs. Je kan stellen dat de ondernemerszin van onze klant de basis is van dit bouwproject.”
 
Lange zoektocht
Met een creatieveling in huis was het aanvankelijk plan om alles zelf te doen. De lange zoektocht naar bouwfirma’s leek in eerste instantie die idee te bevestigen, de contacten verliepen niet goed en meneer en mevrouw hadden geen goed gevoel bij de besprekingen. Ze wilden nog één firma een kans geven, en dat was Qubo: “Alle bouwfirma’s waar we heen gingen waren zo beperkt in hun opties”, vertelt mevrouw.
“We hebben heel veel rondgereden, zijn veel naar huizen gaan kijken, maar hadden altijd een negatief gevoel bij de firma’s. Ze waren heel beperkt in ontwerpen en keuzes. Bij Qubo hadden we een heel ander gevoel, daar was het duidelijk dat het heel open was qua keuze. Het gevoel om volledig vrij te zijn in wat je wil bouwen, maar dan met de begeleiding van het team experten.”
 
De eenheid staat centraal
Hoewel er gekozen werd voor een uniforme buitenkant, zijn de twee woonsten binnen volledig naar de hand van de bewoners gezet. Wanneer we aankomen zien we buiten een grote oprit, afgewerkt met grijze natuursteen die helemaal rond de woonst overloopt in het terras. Aanvankelijk wenste het gezin een gevelsteen in crépi voor de bleke tint, maar uiteindelijk is gekozen voor een toon op toon Quartis steen. Het dak bestaat uit twee delen: een hellend stuk uit zwarte Palace-pan, en een plat dak aan de kant van de tuin, afgewerkt met zinken kraal in natuurkleur. Alle voorzieningen zijn getroffen om op dit plat dak later sedium te plaatsen voor de wateropvang.
 
De woning is zowel buiten als binnen minimalistisch afgewerkt, niets is overbodig. Zo werd er bijvoorbeeld gewerkt met inwendige goten. Alles is in één geheel gehouden en zo lijkt het wel alsof er één groot huis staat, en geen tweewoonst. De inkom van de ouders is aan de zijkant van hun woonst geplaatst om zo goed het onderscheid te maken tussen de twee woningen.
 
Loftgevoel
De rechtse woning, van het jonge gezin, is in drie compartimenten te verdelen. De bedoeling was om een loftgevoel te bekomen, met het voordeel dat men hier kan buiten zitten in de ruime tuin. 
 
Binnen werd vooral gewerkt met een zwart-wit contrast. De vloer in natuursteen is hier vooral een opsteker, want deze houden de warmte van vloerverwarming en binnenkomend zonlicht optimaal vast om deze nog lang te blijven afgeven.
 
In het bureau, dat opengewerkt is naast de zithoek, en de eetruimte staan opvallende witte tafels. Die werden zelf ontworpen door meneer en uitgewerkt in de garage. Ook de inbouwkasten die we doorheen de woonst terugvinden zijn een voorbeeld van de creativiteit van het gezin: het gaat om kasten in MDF beplakt met een speciale bekleding voor auto’s. De bekleding laat geen lijmsporen na en kan vervangen worden als een andere kleur gewenst is.
 
In het salon, met een heuse glazen wand die een prachtig zicht biedt op de tuin met omliggende velden, werd geopteerd voor een eenzit om de ruimte open te houden.
 
Via de eetruimte gaan we dan over naar de keuken, waar ook alles weggewerkt is in wandkasten en een doorlopend keukenmeubel in bleke composiet. Hier speelde men met de verlichting onder de keukenkasten, die kan ingesteld worden in elke gewenste kleur.
 
Wanneer we van het salon via de eetruimte naar de trap wandelen, lopen we onder matglas, dat de hele dag lang voor een enorme winst aan licht zorgt. Via een trap uit inox komen we dan in de bovenruimtes. Naast een badkamer met grote inloopdouche en bad, en de slaapkamer aan de andere kant van de gang, zijn nog een logeerkamer en de kinderkamer voorzien. De twee kamers zijn verbonden door dubbele wandkasten, die er eventueel kunnen uitgehaald worden om er één grote kamer van te maken.
 
“Oorspronkelijk was ons idee eigenlijk beperkter”, merkt mevrouw op. “Maar een bouwfirma als Qubo is daarin handig, we hadden meteen het totaalplaatje. Met het BTW-voordeel van 6% kwam er bovendien een deel budget vrij, zodat wij veel meer
konden doen en ook ineens afwerken dan wij aanvankelijk dachten.”
 
Ook bij de ouders werd gekozen voor de zwart-wit contrasten, zij het net iets anders. De tint van de keuken is meer naar het beige, bijvoorbeeld. Het grote haardelement, dat er op termijn ook bij de kinderen komt, is donkerrood en geeft zo een kleurtoets. De Anyway-deuren die ook hier te vinden zijn, zijn boven zwart, waar ze bij de kinderen allemaal wit zijn.
 
De ouderlijke woonst is iets kleiner, 201m2 in plaats van 272m2, en van ideale grootte voor het koppel.
 
Een tevreden familie
Uiteindelijk konden beide gezinnen een jaar na aanvang verhuizen naar hun droomwoonst, en het is duidelijk dat iedereen met een tevreden gevoel terugblikt op de samenwerking.
 
“Een woning moet aan veel eigenschappen voldoen om goed te zijn”, weet Bart De Malsche nog, “je hebt een gerieflijk grondplan nodig, een mooi ontwerp, een energieverstandige uitvoering, het moet een waardevolle belegging zijn en moet kunnen mee evolueren met de nieuwe behoeften. Al deze ingrediënten zijn hier aanwezig. Bovendien is het fantastisch dat een familie zo mooi samenwerkt en -leeft, want dat is niet vanzelfsprekend.”

Met dank aan:
www.qubo.be