Een droomvilla voor vandaag en morgen

Category: Editie 91

In een Kempisch dorp nabij Turnhout verrees verleden jaar een pracht van een villa. Ontworpen met oog voor detail en perfect uitgevoerd. De wens van iedere bouwheer, niet? Home Sweet Home neemt u mee op verkenning…
 
Architect Anja Vissers ontwierp de woning en leidt ons rond. Maar eerst schetst ze nog de opzet van dit project: “Het is een woning voor een koppel vijftigers. Ze hebben nog een zoon die studeert, de andere kinderen zijn het huis uit. De bedoeling is om hier levenslang te wonen. Van bij het begin hebben we er dus rekening mee gehouden dat de woning prima geschikt moest zijn voor rolstoelgebruikers. Zo hebben we binnenin overal brede schuifdeuren geplaatst en op de trap kan een traplift geïnstalleerd worden. Ook hebben we de mogelijkheid voorzien om de slaap- en badkamer naar beneden te verhuizen.”
 
We beginnen onze rondleiding aan de buitenkant. De woning oogt heel modern: wit kleurgebruik en rechthoekige vormen zetten de toon. Een sobere schuifbare poort scheidt het perceel van de straat. Aan de voorzijde heeft de woning een gesloten zicht, ideaal voor de privacy. De oprit is bekleed met lichtgrijze kasseien in verschillende tinten, die mee bijdragen aan de rustvolle sfeer van de woning. Voor de inkomhal ligt natuursteen, dezelfde die we later nog op veel plaatsen zullen tegenkomen. Zoals vaak in moderne woningen vind je ook hier grote glaspartijen. Anja Vissers: “Aan de voorkant is de woning gesloten maar hier wilden we ze helemaal opentrekken naar de tuin.” Het minste dat je kan zeggen, is dat het resultaat indrukwekkend oogt. Jan Nuyens van het bedrijf BAW verzorgde de werken: “We steken heel wat tijd in de voorbereiding met de bouwheer en de architect zodat we echt wel weten wat de bedoeling is. Dat werpt later altijd zijn vruchten af. De glazen worden trouwens groter en groter bij moderne woningen. Dat vergt heel wat gespecialiseerd materiaal voor de plaatsing, hiervoor werken we samen met een topfirma.” “Beneden hebben we driedubbelglas geplaatst”, vervolgt Jan Nuyens. “Dat scoort qua isolatie bijna dubbel zo goed als et beste dubbelglas. Het maakt natuurlijk dat we zware profielen nodig hebben, want het glas is heel zwaar. Bovendien zijn alle opengaande delen standaard voorzien van inbraakwerend beslag. Voor alle raamsystemen werken wij steeds met profielen van Reynaers Aluminium. Buiten zijn er ook screens geplaatst tegen het zonlicht en de warmte. Ze houden zo’n 80% van de zonnewarmte buiten. De bakjes waarin ze opgerold worden, zie je niet. Ze verdwijnen achter het metselwerk of de buitenbezetting. En toch kan je indien nodig er langs buiten perfect aan. De screendoeken zitten over de volle hoogte in de geleiders, wat ze stormbestendig maakt tot 130km/u.”
 
Alles op één lijn
Via een grote deur treden we de woning binnen. Links en rechts staan inbouwkasten met indirecte verlichting. De linkse kast doet dienst als vestiaire, de rechter biedt toegang tot het toilet. Op de vloer ligt tapijt. “De bouwheer twijfelde eerst”, zegt Anja Vissers. “Maar met de buggy’s van de kleinkinderen is het een heel praktische oplossing om het vuil van voeten en buggy’s op te nemen.”
 
We lopen verder door en komen in een wat gesloten ruimte. Die doet onder andere dienst als bureel voor de dame des huizes. “Zij doet veel vrijwilligerswerk”, vertelt Anja Vissers. “Ze had dus nood aan een eigen ruimte, waar ze in alle rust tussen haar papieren kon werken. De ruimte kan afgesloten worden met glazen schuifdeuren, waardoor de lichtinval gevrijwaard blijft.” Opvallend aan deze ruimte zijn de grote inbouwkasten. Net als het ander meubilair in huis werden deze door de architecte ontworpen. En zoals in de andere kamers werd er gekozen voor ingebouwde indirecte verlichting en voor een vloer van geolied eikenparket. Anja Vissers: “We werken met zo weinig mogelijk verschillende materialen, dat zorgt voor rust en harmonie. Het is kenmerkend voor onze aanpak. Alles hoort samen, zelfs de poolhouse maakt deel uit van het geheel.”
 
Segers Interieur stond in voor de uitvoering van het volledige interieur. Johnny Segers: “We hebben het gyprocplafond en de gyprocwanden verzorgd. Evenals de trap, het parket, de binnendeuren, al de meubels op maat en het meubilair van de keuken en badkamer. Bijna al het binnenwerk dus. De grootste uitdaging bestond er in om alles in één volledige lijn te krijgen. De muren, deuren, meubels, verlichtingsarmatuur… staan altijd exact in één lijn. Waar je ook staat, nergens verspringt het. Het hele interieurschrijnwerk en het metselwerk van het gebouw werden zo op elkaar afgestemd. Dat was een huzarenstukje.” “Qua materiaal onderscheiden we drie grote zaken”, vervolgt Johnny Segers. “De witte satijngelakte onderdelen, het houten eikenfineer en de natuursteen in de keuken en badkamer. Zo loopt bijvoorbeeld de kleur van het parket en de meubels mooi in elkaar door. Een andere uitdaging was dat je nergens iets van het beslag mocht zien. Alles moest open kunnen zonder zichtbare grepen of scharnieren. Hetzelfde voor de schuifbare binnendeuren die volledig in de muren verdwijnen.”
 
Een haard voor twee ruimtes
We keren even op onze passen terug en gaan rechts in de leefkamer het bureel van de bouwheer in. Ook hier werden alle meubels, zoals de werktafel, op maat vervaardigd. “Het is in deze ruimte dat later eventueel de badkamer en de slaapkamer kunnen komen”, zegt Anja Vissers. “Alle leidingen zijn al voorzien.”
 
Terug naar de leefkamer waar we meteen worden aangetrokken door de grote haard. Kim Mertens van AMA Haarden: “Het is een brede, moderne doorkijkhaard die twee ruimtes bedient, zowel de leefkamer als het bureel van mevrouw. Dat maakt het toch wel speciaal. In het bureel is de haard volledig ingewerkt in de kast, in de leefkamer in de muur net onder het televisiescherm. De afwerking werd zo luchtig mogelijk gehouden. Het staal rond de haard heeft een minieme diepte, waardoor een licht diepte-effect gecreëerd wordt. Het is een van onze voordelen, we hebben ons eigen atelier voor al het maatwerk en kunnen dus heel wat vragen van architecten perfect uitvoeren.” “De haard wordt aangedreven met gas”, vervolgt Kim Mertens. “Het is hoofdzakelijk een haard die de gezelligheid centraal stelt met een nagenoeg realistisch vuur. De haard werkt met lucht van buitenaf, er wordt dus geen lucht uit de kamer verbrand. Met de ecostand kan je altijd genieten van een mooie vlam en verbruik je 40% minder energie. Vroeger moest je de haard altijd hoger of lager zetten. Nu zet je de achterste brander af en behoud je toch een vrij dikke vlam.”
 
De leefkamer loopt verder in de eethoek. Beide ruimtes moesten groot genoeg zijn om alle familieleden te ontvangen. De cirkante tafel is het beste voorbeeld. Nu biedt ze plaats aan acht mensen, maar eens open geplooid kunnen er twaalf mensen aan zitten. De tafel en het antiek meubel komen uit de vorige woning van de bouwheer. De architect hield er rekening mee bij haar ontwerp, net zoals met de verschillende kunstwerken die je in huis vindt. Discrete stopcontacten in de parket zijn handig voor wanneer je een fonduetoestel of zo gebruikt.
 
 
Net als in de andere ruimtes domineert hier ook de witte kleur. De schilderwerken werden uitgevoerd door de firma Meeus. “Alles moest zo strak mogelijk uitgevoerd worden, zonder accentmuren”, zegt Davy Meeus. “De architect heeft met de bouwheer gekozen voor het standaardwit 001. De bezetting van de muren was prima gedaan, maar we hebben er nog een polystervlies over gehangen. Een nieuw type dat we naadloos konden aanbrengen zonder de muren in te lijmen. De gyprocplafonds hebben we zo overschilderd.”
“De afwerking moest top zijn”, vervolgt Davy Meeus. “Hoewel er niet echt details waren, moest alles perfect uitgevoerd worden zoals de aflijning aan de ramen. De deuren en het schrijnwerk hebben we in mat gedaan, zodat je geen glansverschillen zou krijgen met de andere muren. Ook de poolhouse hebben we op dezelfde manier aangepakt. Het is allemaal heel vlot verlopen met de andere aannemers en we hebben de tijd gekregen om ons werk goed te doen.”
 
Gordijnen met een zilveren glans
Wie ramen zegt, denkt aan gordijnen. “De bouwheer had heel specifieke wensen”, weet Karel Goelen van de firma Goelen. “Voor het leefgedeelte wilden de eigenaars graag een stukje sfeer van hun oude woning behouden. De keuze viel op nieuwe grijsachtige overgordijnen in zuiver linnen. Deze zijn geperkaliseerd, wat wil zeggen dat ze bedekt zijn met een glanslaag met een zilverachtige schittering. In de slaapkamer hebben we zelfs de oude stof behouden en het overgordijn hermaakt. En in de badkamer hebben we gewerkt met horizontale jaloezieën, dat geeft een mooi effect met de schuivende spiegels voor het raam.”
 
De overgordijnen in de leef- en eetkamer zijn, net als de rolgordijnen, geautomatiseerd. Je kan ze via het domoticasysteem bedienen. Maar wat het geheel echt uniek maakt, is het gebruik van nissen. Karel Goelen: “Het voorbereidend werk is cruciaal, daarom worden we al van bij het ontwerp betrokken. De architect werkt trouwens graag met verzonken nissen, zodatje niets merkt van de raamdecoratie. Zijn de rolgordijnen helemaal opgetrokken dan zie je zo totaal niet. Dat is toch anders dan in andere moderne woningen. De overgordijnen hangen dan weer zo veel mogelijk aan de kant, zodanig dat je niets mist van het raamwerk.”
 
Natuursteen voor binnen en buiten
Op naar de keuken. We komen hier dezelfde natuursteen tegen als buiten voor de inkomhal. Hier is hij gebruikt voor zowel de vloer als het kookeiland en het aanrecht. Opvallend is dat de vloer ook buiten volledig doorloopt. Patrick Verheyen van Graniet en Marmer: “Het is een vraag die we meer en meer krijgen: dezelfde steen van binnen naar buiten laten doorlopen. Mensen hebben graag éénzelfde materiaal. Een goede steen is voor Belgisch gebruik niet altijd even makkelijk wegens de vorst. Het moest hoogtechnisch materiaal zijn. We hebben gekozen voor een Mediteranean Green dat aan de oppervlakte gebrand is. Dat geeft een wat ruwer, perkamentachtig gevoel aan de steen.” “De kleur is hedendaags, wat neutraal en alles behalve schreeuwerig is”, vervolgt Patrick Verheyen. “Deze natuursteen is waterresistent en dus heel geschikt voor natte ruimten, zoals de badkamer, douchewanden en zwembadboorden. En ook voor keuken natuurlijk. Daar is de steen op maat van de meubels gezaagd. In de badkamer werden dan weer tegels gebruikt. De steen is trouwens ook heel makkelijk in onderhoud.”
 
Wat naast het massieve keukeneiland nog opvalt, is het grote raam. Dat werd helemaal doorgetrokken tot op het tablet. Licht in overvloed en een prachtig zicht om te koken. Een grote ontbijttafel en krukjes om aan het keukentablet te zitten, vervolledigen het plaatje. Een muur werd geschilderd met witte magneetverf, om kleine persoonlijke dingen te kunnen bevestigen. Vanuit de keuken kan je nog naar de
wasplaats die heel praktisch is ingericht. Wasmachine en droogkast op dezelfde hoogte, uitrekbare planken om iets op te zetten, een bar om makkelijk een kledingstuk te verluchten… aan alles werd gedacht. Je kan van hieruit zowel naar de kelder, als naar de garage en naar buiten waar er een overdekte plaats is voor de fietsen en de vuilbakken.
 
We keren terug naar de inkomhal en gaan de trap op. In de greep van de leuning zit indirecte verlichting verborgen. Boven in de gang vinden we een linnenkoker die uitkomt in de wasplaats. We betreden de master bedroom via een dressing, helemaal op maat gemaakt in eikenfineer en ingedeeld volgens de kledij van de bewoners. Mooi afgewerkt, zonder handgrepen maar wel met kleine openklapbare kapstokken. Het zijn de details die het doen. Aan de linkerkant vinden we de badkamer. Anja Vissers: “De bouwheer wenste geen bad, enkel een grote inloopdouche waar je makkelijk met twee in kan. De muren en de lavabo zijn van dezelfde natuursteen als de keuken.” Opmerkelijk zijn de spiegels voor het raam, ze staan op rails waardoor je ze kan verplaatsen. Handig, rechts stappen we de eigenlijke slaapkamer binnen. Met een mooi zicht op de tuin en de poolhouse. De gordijnen zijn nog van de originele stof maar werden aangepast aan de kamer. We keren terug en stappen nog even de andere kamers binnen. Ook hier werd dezelfde stijl doorgetrokken. Inderdaad, een mooi geheel.
 
Efficiënt verwarmen
Een ander punt was het milieuvriendelijk aspect van de woning. “De bouwheer wilde niet volgens de normen van 2014 bouwen”, zegt Anja Vissers. “Hij wou al veel verder kijken. Zo is het een BEN-woning geworden, bijna energieneutraal dus. De woning is ook grotendeels zelfvoorzienend. Met een warmtepomp voor de verwarming en een boorput voor de watervoorziening. Het water uit de regenput wordt dan weer gebruikt voor het toilet en de wasmachine. En de woning is ook extra geïsoleerd, met driedubbele beglazing beneden.”
 
Het hele verwarmingsaspect werd verzorgd door de firma Oostvogels. “Eerst en vooral is er de geothermische warmtepomp van 10 kilowatt, van het merk Viessmann”, zegt Bart Oostvogels. “Dat is het belangrijkste element. We halen de energie die in de bodem zit (in de vorm van aardwarmte) naar boven. Via de warmtepomp wordt deze dan omgezet naar een bruikbare temperatuur voor verwarmingsdoeleinden. Het is een heel efficiënt systeem. Voor 1 kilowatt elektriciteit krijg je zo’n 5 kilowatt warmte terug.”
 
De woning wordt verwarmd via vloerverwarming. Bart Oostvogels: “De leidingen waar het warm water door stroomt, liggen rechtstreeks in de chape. Dat is wat we een nat systeem noemen. In de badkamer is er dan nog bijkomende wandverwarming voorzien. De warmtepomp zorgt via een boiler ook voor warm water, dat gebeurt samen met de thermische zonnecollectoren. Met het energieoverschot van die zonnepanelen wordt dan de zwemvijver verwarmd. Wat we ook nog verzorgd hebben, is de balansventilatie: een gecontroleerde toevoer van buitenlucht en afvoer van binnenlucht met warmterecuperatie. Het zogenaamde systeem D.”
 
Ontspannen in de sauna
Tijd om naar buiten te gaan. We gaan eerst naar het overdekt terras waar je met de ingebouwde verwarming in het plafond langer van het buitengevoel kan genieten. Naast het terras staat een zitmuur, opgetrokken in dezelfde natuursteen als het hele buitenterras. Ideaal om in de zomer op een kussentje te zitten. We lopen langs de strakke zwemvijver de poolhouse binnen.
 
De sauna eist onmiddellijk onze aandacht op. Sam Coomans van Hanolux vertelt: “Het was belangrijk om zoveel mogelijk ruimte te creëren met de plaats die we hadden. Dat effect bereikten we onder andere door in de hoogte te werken, de vloer door te trekken in de sauna en de grote glaspartij. Voor de houten muren gebruikten we een lichte Canadese houtsoort dat niet scheef kan trekken. We geven er een levenslange garantie op. De banken, rugleuning en hoofdsteunen zijn dan weer van thermisch hout dat weinig warmte opneemt en niet splintert. Heel aangenaam en ergonomisch vormgegeven. De hele sauna is trouwens tot in de puntjes afgewerkt: geen zichtbare schroeven of vijzen, een steun in inox, indirecte led-verlichting achter de ruggenleuning…” “De sauna wordt verwarmd door een turbo-oven van Klafs”, vervolgt Sam Coomans. “Dankzij de turboklep is de sauna in één kwartier opgewarmd tot 80 graden. De oven heeft drie wanden, waardoor je je niet kan verbranden, en bevat 100kg stenen. Doordat de stenen gescheiden zijn van de warmte-elementen, warmt de sauna ook meteen op door de luchtstroom. Met de puurtoets kan je dan weer de oven uitschakelen en nog twintig minuten puur genieten van de warmte van de stenen. Ten slotte heeft de oven ook een sanarium. Dat zorgt voor een lagere temperatuur maar een hogere vochtigheidsgraad, waardoor je er veel
langer aan een stuk in kunt zitten.” Naast de sauna verzorgde Hanolux ook de tuinmeubelen. In hun toonzaal bieden ze een exclusieve selectie aan van vooral Belgische topmerken zoals Borek, Dedon, Manutti, Tribu en Royal Botania.
 
We keren om en staan even stil bij de dakwerken. Danny Demessemaeker van het gelijknamig familiebedrijf voerde de werken uit: “Essentieel was om een heel goede isolatie te voorzien. Op het dak van de woning hebben wij twee keer twaalf  centimeter isolatie geplaatst met een alu cachering, waardoor we een veel beter isolatie niveau bereiken dan bij andere platte daken. Daarop hebben we de zelfklevende SBS dampdrukverdelende egalisatielaag gelegd. Als toplaag vervolgens de betrouwbaarste SBS afdichting met elastische eigenschappen die ook bij lage temperaturen uitstekende technische prestaties levert volgens de BDA Approved Production. De dakranden zijn in aluminium gelakt in identiek dezelfde RAL kleur als de ramen. De 10-jarige gewaarborgde multiplex onder de dakranden op de spouwmuren zorgt ervoor dat de dakrand perfect recht loopt. Voor de dakdoorvoeren, de aan- en afvoer van lucht voor het ventilatiesysteem, hebben we dubbelwandige afvoeren in polyurethaan gebruikt met isolatie ertussen. En voor de regenafvoer-buizen hebben we eerst PP buizen geplaatst, afgewerkt met op maat geplooide aluminium u-profielen. Allemaal ingrepen die zorgen voor een mooie afwerking en sterke kwaliteit.”
 
Afsluiten doen we met de beveiliging. Geen Safety First toestanden hier, maar een wel overwogen beveiligingssysteem. Roel Sterkens van Sterkens Security: “Het begint allemaal met het buitendetectiesysteem, ondersteund door camerabewaking. Daarmee worden de bewoners al verwittigd vooraleer de inbreker binnen is en dus schade aan de woning heeft berokkend. Indien gewenst, kan dan ook meteen een geluidssignaal gegenereerd worden zodat de potentiële inbreker weet dat hij gedetecteerd werd. Uiteraard kan ook de verlichting zo ingesteld worden. Zijn de bewoners nog op en willen ze het alarm niet inschakelen, dan kunnen ze het ‘verklikkersysteem’ aanzetten, eventueel zone per zone. Daarmee wordt (ongewenst) bezoek aangekondigd en kunnen ze meteen hun camerabeelden checken.”
 
Sterkens Security ontwikkelde een handige app voor hun klanten. Roel Sterkens: “Daarmee kunnen onze klanten alles vanop afstand bedienen: de verlichting aansturen, de camerabeelden bekijken, het logboek van het personeel bekijken… Een groot voordeel want met je i-phone heb je met-een toegang tot alle informatie en kan je de nodige stappen ondernemen. Onze meldkamer is trouwens 24/7 bereikbaar.” Vermelden we nog even dat het oog ook wat wil en dus zowel het beveiligings-klavier als de camera’s een mooie strakke look meekregen. De cirkel is rond.

Met dank aan:
www.architectenburo-anja-vissers.be
www.baw.be
www.segersinterieur.be
www.amahaarden.com
www.schilderwerkenmeeus.be 
www.goelen.eu
www.granietenmarmer.be
www.hanolux.be
www.bvba-oostvogels.be
www.demessemaeker.be
www.sterkenssecurity.be

Fotografie: 
www.hendrikbiegs.be