Landelijke luxe met een moderne twist

Category: Editie 91

Wie van Gent naar Brugge rijdt, kan er moeilijk naast kijken. Te midden van groene akkers duikt in Nevele een prachtige villa op. Strak en toch landelijk: het is de nieuwe kijkwoning van Lapeirre Woningbouw. De aannemer toont er hoe een moderne, energiezuinige woning de plaats inneemt van een oude boerderij, zonder het verleden en het landelijk karakter uit het oog te verliezen.
 
Frisse hoevewoning
De omgeving van Nevele is een lappendeken van akkers, bos en weilanden. Oude hoeves bepalen er het landschap. Maar niet helemaal. Sinds kort zie je hier een strak, maar toch landelijk balkvormig volume. De moderne woning combineert erg knap de strakke hedendaagse lijnen met een gezellige en landelijke toets. Het is een hedendaagse interpretatie van een oude boerderij. Niet toevallig. Want op de plek stond ooit een vervallen hoeve. Die verdween compleet, maar de link met de geschiedenis is duidelijk aanwezig. Architectenbureau Denc! Studio koos in opdracht van Lapeirre Woningbouw voor een contemporaine invulling van het oude bouwplan: één bouwlaaag onder een hellend dak. De combinatie van wit gekaleide gevelsteen, zwarte aluminium ramen, roodbruine tegelpannen en een ingewerkte koperen goot zorgt voor een moderne, frisse hoevewoning.
 
Speels en praktisch
De straatkant van de woning is een volledig gesloten volume. Ramen zie je amper. Enkel de inkomhal in glas verraadt de schoonheid die zich binnenin en achteraan afspeelt. De gesloten kant is een bewuste keuze. Het zorgt voor een maximale privacy. Achteraan speelt zich net het omgekeerde af. Haast de volledige achtergevel bestaat uit grote glaspartijen. Die zorgen voor een uniek zicht op de omgeving. De glazen gevel brengt ontzettend veel natuurlijk licht in de woning. Het overdekte terras is een slimme vondst. Het terras is ingekapseld in de woning en zorgt voor een lichtrijke opening tot in de nok van het gebouw. Bovendien geniet je er van de buitenlucht buiten het bereik van wind of verschroeiende zon. De grens tussen interieur en exterieur vervaagt en zorgt voor een aangename leefomgeving. Om ook achteraan te genieten van voldoende privacy kozen de ontwerpers en bouwheer voor beweegbare schuifpanelen in aluminium lamellen. Die houden de zonnewarmte buiten en brengen extra dynamiek in het geheel. De schuifbare elementen vormen een speels en boeiend samenspel met de strikte architectuur.
 
Box-in-box
Eenmaal binnen is ruimte de meest opvallende factor. Alle technische ruimtes sluiten slim aan op een centraal gesloten volume. Zo blijft de rest van de oppervlakte heerlijk open. Het box-in-box-principe bestaat uit een ingewerkte trap, dressing, toilet, wasplaats en bureau waarrond de leef- en slaapruimtes georganiseerd zijn. De technische ruimtes zijn handig ingewerkt en zorgen voor een groot gebruiksgemak zonder plaatsverlies. De woning is gebouwd volgens het concept van levenslang wonen. Dat betekent dat de woning meegroeit met het inwonende gezin. Er is een grote slaapkamer met badkamer op het gelijkvloers. Op de verdieping vind je twee, haast identieke kinderkamers. Netjes verdeeld aan de linker- en rechterkant van het huis. De kinderen genieten van een eigen, compacte badkamer, maar vooral van een grote overloop tussen de twee kamers. De hal is lang en breed en herbergt ruim tien meter ingewerkte en op maat gemaakte wandkasten. Technische aspecten, zoals de ventilatie, zitten netjes verborgen in de verloren ruimte onder het schuine dak. De hal biedt plaats voor een bureau of kinderhoek. Het natuurlijke licht siert ook hier welig, met dank aan grote dakramen die net boven de bureauruimte geplaatst zijn. Sowieso behoud je het contact met de benedenverdieping. Daar zorgt de hoge vide voor. Vanop het interne balkon heb je zicht op het gelijkvloerse en op het ingekapselde buitenterras. Interieur en exterieur: de twee lopen niet enkel op het gelijkvloerse door elkaar.
 
Charme uit de Alpen
Wie binnenstapt in de ruime ontvangstruimte komt meteen in een oase van rust terecht. De reden? Het barnwood die voor de bekleding van het centrale volume gebruikt werd. De oude donkere planken deden ooit dienst als gevelbekleding van oude boerderijen en stallen in de Oostenrijkse Alpen, en komen vandaag meer dan ooit tot hun recht in Nevele. Het duurzame karakter sluit mooi aan bij de filosofie van de bouwheer. De look en feel brengt het landelijke karakter helemaal tot leven. Het barnwood vormt de rode draad in het interieur. Zowel in de ouderlijke slaapkamer, de inkomhal, de open keuken en in het ingebouwde bureau vormen de verweerde, authentieke houten planken een prachtig decor. De benedenverdieping is volledig open. Om de privacy te garanderen in de ouderlijke slaapkamer werd gekozen voor gefumeerde, grijze, glazen deuren met een steellook. De pivoterende deuren vormen een mooie eenheid met de natuurlijke wandbekleding.
 
Magie in de keuken
De leefruimte met een zithoek, eettafel en moderne keuken vormt een grote oppervlakte. De drie functies gaan naadloos in elkaar over en worden verbonden met een strakke ingewerkte lichtstraat. Een multifunctioneel stukje techniek want de omgekeerde goot biedt plaats aan zowel pendellampen, spotjes als led-strips. Kwestie van zoveel mogelijk vrijheid te creëren op vlak van verlichting. Een ander hoogtepunt is de afwerking van de keuken. Een licht en wit kookeiland is de blikvanger en combineert ideaal met het kookgedeelte in composiet. Met plaats voor twee barstoelen is het hier heerlijk aperitieven of ontbijten. Meteen is er bergruimte in overvloed. De keukenapparaten van De Dietrich, zoals een stoomoven en combi-oven van, zijn mooi weggewerkt in de bijhorende keukenkasten. Bakken en braden gebeurt op een inductiekookplaat van dezelfde fabrikant. De kookplaat is ogenschijnlijk standaard, maar de magie is onzichtbaar geïntegreerd. De telescopische eilanddampkap schuift automatisch omhoog en verschijnt pas als je begint met koken. Het snufje maakt een technisch hulpmiddel zoals een dampkap zowaar sexy. De dampkap is uitgerust met een koolstoffilter om geurtjes te neutraliseren. Een afvoer naar buiten is op die manier overbodig.
 
Bijna-energieneutraal
De landelijke woning is haast volledig zelfvoorzienend op energievlak. Noodgedwongen, want door de afgelegen ligging tussen de akkers ontbreken gas- en waterleidingen. Een geothermische warmtepomp verwarmt de woning. “De warmtepomp haalt energie uit de grond en het grondwater. Die energie wordt gebruikt voor de vloerverwarming die werkt op lage temperaturen”, doet Isabel Lapeirre van bouwheer Lapeirre Woningbouw uit de doeken. De vloerverwarming kan per ruimte afzonderlijk geregeld worden, een extra troef voor het wooncomfort. De warmtepomp zorgt ook voor sanitair warm water dankzij een ingewerkte boiler. De energievraag is een zeer belangrijk element in deze nieuwbouw. Daarom werden alle elementen geoptimaliseerd. Een energie-efficiënte bouwschil is daarvan het resultaat. Het volume werd thermisch goed geïsoleerd zonder koudebruggen en is volledig luchtdicht. De oriëntatie is zongericht en er wordt bewust geventileerd met warmterecuperatie. De samenwerking tussen de verschillende schakels zorgen voor een energiepeil dat ver onder de huidige norm ligt. Een bijkomend pluspunt is dat de isolatie en luchtdichtheid ook akoestische voordelen heeft. Het lawaai van de voorbijrijdende wagens wordt volledig gedempt. Het gebrek aan watervoorziening wordt omgezet in een pluspunt dankzij een eigen onuitputtelijke waterput.
 
Bouwen met inspiratie
“Onze ambitie is om mensen te inspireren en te adviseren bij het bouwen of verbouwen van een energiezuinige woning”, vertelt Isabel Lapeirre van Lapeirre Woningbouw, de bouwheer van het project. Met de strakke en gezellige kijkwoning is de aannemer duidelijk in zijn opzet geslaagd. “De inspiratiewoning maakt onze manier van bouwen tastbaar en persoonlijk. Het is een hulpmiddel om onze klanten advies te geven op hun maat. Want het is de bewoner die de stijl en afwerking kiest. Hij of zij bepaalt het persoonlijke DNA van zijn of haar thuis.” De kijkwoning is een echte eyecatcher langs de autosnelweg. Voor de West-Vlaamse bouwspecialist is het de eerste kijkwoning in Oost-Vlaanderen. Al meer dan 25 jaar werkt Lapeirre Woningbouw als aannemer en bouwbedrijf aan klassieke, moderne en hedendaagse ontwerpen. Lapeirre Woningbouw is een familiebedrijf in de meest strikte zin van het woord. Patrick Lapeirre startte het bedrijf en geeft vandaag de fakkel samen met zijn ervaring door aan dochter Isabel. Energiezuinig bouwen is altijd een stokpaardje geweest. “We werken klantgericht en geven graag een breed pallet van keuzemogelijkheden. Betrouwbaarheid, kwaliteit en duurzaamheid staan altijd centraal”, verduidelijkt Isabel.
 
Interieur op maat
De afwerking van het interieur, naar een ontwerp van interieurarchitecte Isabelle Onraet, is een van de vele sterke punten van de kijkwoning. Elk meubel werd door Coopman Interieur op maat gemaakt en dat merk je. De verschillende zones zijn perfect op elkaar afgestemd en het gebruik van natuurlijke kleuren en materialen vormen een harmonieus geheel. Het barnwoord is de blikvanger, maar ook in de leefruimte zorgen op maat gemaakte meubelen voor een praktische en rustgevende aanblik. In de zithoek zit de tv weggewerkt in een donker televisiemeubel dat reikt van de vloer tot aan het plafond. Het meubel met horizontale lijnen in reliëf benadrukt de lengte van het gebouw en begeleiden je blik naar het mooie buitenzicht. In de eetruimte zorgt een donker wandmeubel met vrije planken voor gezelligheid en ruimte voor decoratie. Ook de uitschuifbare bureauruimte is een erg praktische en mooie invulling van een anders verloren hoekje. Interieurbouwer Coopman, dat kan bouwen op dertig jaar ervaring, nam de volledige interieurafwerking voor zijn rekening. Van de vele inbouwkasten op de verdieping, tot de walk-in-dressing in de ouderlijke slaapkamer en de afwerking van de keuken. Net zoals de architectuur van de woning combineert het interieur het beste van twee werelden: een moderne aanpak met de warmte en gezelligheid van een landelijke hoeve.
 
Nonchalant linnen
Warmte en gezelligheid. De natuurlijke materialen zorgen voor een uitnodigende woning en worden nog eens versterkt door de raambekleding. Die nam wooninrichting Cornille voor zijn rekening. De specialist in raamdecoratie kan een beroep doen op een indrukwekkende 110 jaar ervaring. “In de leefruimte en de keuken kozen we voor linnen gordijnen. Die geven extra gezelligheid en sfeer. De linnen gordijnen stuiken op de grond. Dat geeft een nonchalante look en het linnen hangt nog mooier”, vertelt Carmen Cornille, de vijfde generatie in het familiebedrijf. Met aangepaste rails nemen de gordijnen de volledige hoogte van de kamer in. Waar de mezzanine uitkijkt op het overdekt terras volgen de gordijnen de grote glaspartijen tot aan het dak. Een impressionante lengte die heel wat luister met zich meebrengt. Om indien nodig de zon buiten te houden en verkleuring door de UV-stralen tegen te gaan, zijn de linnen gordijnen gevoerd. In de kinderkamers op de verdieping sluiten mooie houten jaloezieën aan bij de kleur van de muren. In de ouderlijke slaapkamer is de glazen deur voorzien van aluminium jaloezieën in een brede, donkere uitvoering. De horizontale lijnen sluiten mooi aan bij de lamellen aan de achterzijde van het huis, maar hebben vooral een praktische functie: privacy. “Raamdecoratie is gezellig en praktisch. In de zomer houdt het zon en warmte tegen, in de winter zorgt het voor extra isolatie. Sowieso breng je meer sfeer in huis en heeft het ook een positieve invloed op de akoestiek van je woning”, aldus Carmen Cornille.
 
 
Altijd en overal in controle
De kijkwoning is volledig voorzien van domotica. Een intelligent en gebruiksvriendelijk systeem stuurt de verwarming, ventilatie, verlichting en alarm systeem. “De domotica is tegelijk flexibel en uitbreidbaar”, vertelt Björn Vermeire van Qbus, het Belgisch bedrijf dat de slimme technologie ontwikkelt. Uiteraard is er een alles aan/alles uitknop, maar ook vanop afstand kan de volledige woning bestuurd worden. Daar zorgt Qbus Cloud voor. Via je eigen tablet of smartphone heb je op elk moment de volledige controle. De verwarming een graad hoger zetten vooraleer je thuiskomt, of snel checken of je wel alle lichten gedoofd hebt bij vertrek, de intuïtieve besturing toont je meteen wat je wil weten en maakt elke aanpassing mogelijk. “Vanuit je luie zetel creëer je de perfecte sfeer voor het moment. Dat kan door elk lichtpunt afzonderlijk te bedienen of door te kiezen voor een voorgeprogrammeerde setting.” Qbus brengt in een steeds sneller tempo de toekomst in huis. Het volledige huis is  uitgerust met bewegingssensoren. Deze zorgen voor de juiste verlichting op het juiste moment. Maar deze sensoren detecteren ook aan- en afwezigheid : wanneer iemand in de tuin rondloopt die er niet hoort te zijn, kan een sms worden gestuurd naar de bewoners. Al kan het natuurlijk nog altijd net iets straffer. Bijvoorbeeld aan de voordeur. Als je wil stuurt het domotica-systeem een foto als er iemand aan de voordeur aanbelt. Zo weet je altijd wie langs komt, ook al ben je niet thuis. “Het voordeel van Qbus is dat het systeem altijd compatibel blijft voor uitbreidingen. Je kan starten met een beperkt budget en je comfort makkelijk verhogen zonder de kost van een nieuw besturingssysteem”, aldus Björn.
 
De warmte van hout
Terwijl de benedenverdieping volledig is betegeld met grote keramische tegels in betonlook, koos de bouwheer op de verdieping voor natuurlijk hout als vloerbekleding. De keuze viel op Belgiqa-parket van de Belgische houtspecialist Woodstoxx. “Het voordeel van Belgiqa is dat je de lengte, breedte en dikte van het parket op maat kan kiezen”, vertelt Ward Deruyter. “Je hebt ruim zestig verschillende kleuren ter beschikking. De volledige verdieping werd gelegd in gerookt en wit geolied parket met warme kleurnuances.” Het parket loopt ononderbroken van wand tot wand. Van de ene kinderkamer, via de hal naar de andere kinderkamer. Zowat 22 meter lang. De vloerbedekking zorgt voor eenheid en rust. Het landelijke karakter van de woning komt ook hier mooi terug. Woodstoxx-parket is bovendien een ecologisch verantwoorde keuze. Ter vervanging van de gebruikte houtsoorten plant de firma elk jaar eigenhandig nieuwe bomen. Dit jaar werd in het bijzijn van klanten en leveranciers een hectare bos aangelegd. “Duurzaamheid is van groot belang. We werken er hard aan om onze klanten FSC of PEFC-gecertificeerd hout aan te bieden. Enkel hout dat aan positieve sociale, economische en milieuaspecten voldoet, kan het keurmerk gebruiken.” Woodstoxx maakt snel naam in België met showrooms in West-Vlaanderen en binnenkort ook in Oost-Vlaanderen. Naast parket biedt de firma ook laminaat, gevel-, wand- en terrasbekleding aan. Alle producten worden geplaatst door eigen gespecialiseerde werknemers.
 
De kijkwoning is te bezichtigen elk eerste en derde weekend van de maand, behalve tijdens bouwverlof, beurzen en feestdagen. Meer info www.lapeirre.be
 
Met dank aan:
www.lapeirre.be
www.coopmaninterieur.be
www.qbus.be
www.woodstoxx.be
www.cornille.be

Fotografie:
www.hendrikbiegs.be