Slim en ergonomisch staat voor open en modern

Category: Editie 91

We staan niet altijd graag stil bij later, als het fysiek misschien moeilijk of zelfs onmogelijk wordt om te blijven wonen in dat grote huis met al die trappen, of dat appartement met te smalle deuren. Nochtans is het voor veel mensen een realiteit die zich vroeg of laat aandient. En op dat moment wilden de vrouw (58) en de heer (63) des huizes van deze gelijkvloerse woning niet wachten. Zij bouwden een energiezuinige gelijkvloerse woning, ergonomisch volledig afgestemd op ‘de oude dag’.
 
Na een kortstondige slechte ervaring met een andere aannemer, botst mevrouw online op Arkana uit Arendonk. Al bij het eerste gesprek is er een gevoel van vertrouwen, dat nog wordt versterkt bij een bezoek aan één van Arkana’s projecten. Mevrouw: “De aannemer met wie we eerst hadden gepraat, stond bij het tweede gesprek al bijna klaar met een ontwerp en een budget, alsof je zo’n nieuwbouw op één, twee, drie kunt beklinken. De aanpak van Arkana stond daar lijnrecht tegenover. Zij trokken meteen de handrem aan: alles werd eerst uitvoerig besproken en bekeken, over elke stap werd gepraat en nagedacht, zodat niemand voor verrassingen zou komen te staan. Er werd de tijd genomen om enerzijds naar onze wensen te luisteren en anderzijds uit te zoeken hoe die in de praktijk konden worden gerealiseerd. En dan nog konden we zeven maanden later al intrekken in onze gloednieuwe woning.”
 
Ouder is trendy
Een woning afgestemd op  de noden en behoeftes van oudere mensen, het klinkt misschien niet hip. Maar de realiteit is helemaal anders. Het huis is een knap staaltje van modern ontwerp, strak, stijlvol en jong. De ruime, zuidoost gerichte open keuken wordt aan twee kanten begrensd door ramen, wat buiten naar binnen brengt. Een haag aan de lange zijde garandeert de privacy en beschut de keuken in de zomer tegen het felle zonlicht. ’s Winters vindt het welkome zonlicht dan weer makkelijk zijn weg naar binnen. Een golvende, onbegroeide strook in de haag zorgt voor luchtigheid. Aan de brede kant van het huis geven de grote raampartijen uit op de prairietuin, natuurlijk, zelfregulerend en onderhoudsvriendelijk, maar zorgvuldig en weldoordacht aangelegd. De blikvanger in de keuken is het lange eiland, een combinatie van mdf en eikfineer. Boven het eiland zorgt een kader van Kreon voor de dimbare verlichting. De ingebouwde keukenkasten zijn van witgelakte mdf, een lijn die in het hele huis wordt doorgetrokken: alle kasten en muren hebben dezelfde kleur wit.
 
Elke meter dubbel benut
De ingebouwde kasten in het huis zijn een typevoorbeeld van vernuftig plaatsgebruik. Van de woonkamer tot de keuken, van de badkamer tot de bergruimte, nergens zie je een ‘gewone’ kast, alles zit keurig weggeborgen achter een witte wand. Dat biedt ook bij het schoonmaken grote voordelen. Wat dat betreft is trouwens nog aan meer gedacht: geen van de kasten of bedden hebben pootjes die het stofzuigen of dweilen bemoeilijken. Zowel het bed in de master bedroom als dat in de logeerkamer is ingebouwd. Elke vierkante meter in het huis (totale grootte 154 m2) is slim benut. Dat is volledig te danken aan de creativiteit van de architecte, die door Arkana is aangebracht. Het huis bevat eigenlijk maar één echte gang, en dat is het stukje inkomhal aan de voordeur. Verder maakt elke gang meteen ook deel uit van een functionele ruimte die met schuifdeuren kan worden afgesloten. De gang naar het bad en de slaapkamer is een deel van de kleine logeerkamer. De gang parallel daarnaast is meteen ook de bergruimte, waar de wasmachine en droogkast staan. Niets gaat verloren, elk stukje ruimte heeft meerdere functies. Met de schuifdeuren open gaan de verschillende ruimtes van het huis in elkaar over, met de schuifdeuren dicht creëer je afgescheiden kamers. Die maximale plaatsbenutting maakt het mogelijk om de woning aan de nodige ergonomische eisen te laten voldoen. Zo zijn alle deuropeningen breder dan standaard en heeft de inloopdouche een indrukwekkende omvang.  Je weet maar nooit of er vroeg of laat plaats voor een rolstoel moet zijn.
 
Energie in functie van comfort
Hoewel de eigenaars aanvankelijk hun zinnen hadden gezet op een passiefwoning, bleek dat uiteindelijk niet de ideale oplossing. Dankzij hun uitgebreide ervaring met energiezuinig wonen, was Arkana wat dat betreft de ideale raadgever. Paul Janssens van Arkana: “Een laag energieverbruik is één ding, comfort een ander. Wij bekijken samen met de klant welke mate van comfort voor hem belangrijk is en hoe dat te combineren valt met slimme energie. Lage energie gaat om het verbruik van de woning en dat is niet noodzakelijk gelinkt aan het e-peil. Voor de raampartijen in de keuken, bijvoorbeeld, hebben we gekozen voor drielagig glas. Je kunt op zich ook tweelagig glas combineren met zonnepanelen en hetzelfde lage e-peil creëren, maar qua comfort maakt dat een verschil. We bekijken van bij het ontwerp met de architect wat de mogelijke valkuilen zijn: hoe zit het met zonne-infiltratie en de compactheid van de woning, met luchtdichtheid, isolatie en de aanvoer van verse lucht? Welke beplanting speelt een rol in het binnenlaten of buiten houden van de zon? Het zijn elementen die meespelen en waar wij rekening mee houden in onze projecten. Zo kom je tot een minimale energiebehoefte, maar wel in functie van het beoogde comfort.”
 
Resultaat boven woorden
Over de samenwerking met Arkana zijn de heer en de vrouw des huizes onverdeeld positief. “Arkana heeft op geen enkel moment iets gezegd of beloofd wat ze niet hebben waargemaakt. Op elk gebied hebben we gekregen waarvoor we getekend hebben, en meer ook, want de service was echt wel uniek. Bij een nieuwbouw gaan er altijd wel kleine dingen mis of duiken er soms onverwachte elementen op, maar elk klein probleempje werd meteen opgelost, op elke vraag kregen we meteen antwoord. Nu nog, drie jaar later, kunnen we er terecht. Ook met de onderaannemers verliep de samenwerking uitstekend. Arkana stak wat hen betrof de hand in het vuur en dat bleek helemaal terecht. Zelfs met de tuinaanlegger, die wij zelf onder de arm hebben genomen en die dus losstond van Arkana, verzorgde Arkana de nodige communicatie, zodat alles op elkaar was afgestemd.”
 
Wat de planning van het project betrof, was stiptheid voor de eigenaars van niet te onderschatten belang. “Ons oude huis was meteen verkocht, binnen de 48 uur zelfs. We konden er nog wel even blijven wonen, maar ook niet eeuwig, in juni moesten we eruit. Als de planning in de war liep, hadden we dus een groot probleem. Maar ook wat dat betreft is alles vlekkeloos verlopen. Meer nog: alles is uiteindelijk vroeger van start gegaan dan eerst was afgesproken.” Een bijzondere vermelding geeft het koppel graag aan de architecte, die door Arkana is aangereikt. “Ze hebben ons de architecte aangeraden op basis van de stijl die we voor ogen hadden. En ook over haar kunnen
we echt geen slecht woord kwijt. Wat zij met deze ruimte heeft gedaan, is ongelooflijk. Ja, als we verhalen horen van andere mensen, hebben wij over de hele lijn echt geluk had dat we voor Arkana hebben gekozen.”
 
Een bouw zonder zorgen, het klinkt haast te mooi om waar te zijn. En toch, het kan, getuige dit unieke sleutel-op-de-deurproject.
 
www.arkana.be