Smaakvolle renovatie herenhoeve met respect voor het verleden

Category: Editie 91

Weilanden zover je kan kijken. Met daarin het ritmische spel van rijen knotwilgen. Mooie vergezichten in Vlaanderen, ze bestaan vast en zeker nog. Vroeger waren ze legio, de talrijke hoeves met grootgrondbezit en dito uitzicht. Deze klassieke herenhoeve – die via een erfenis in het bezit kwam van de huidige eigenaars – is daar een prachtig voorbeeld van. Onaangeroerd, tot enkele jaren geleden de laatste huurder zijn landbouwactiviteiten stopzette. Verkopen was nooit een optie, want waar vind je nog een perceel van die omvang? Dus besloten de eigenaars de hoeve in de familie te houden en over te gaan tot een grondige renovatie. Met een verbluffend resultaat als gevolg…
 
De woning dateert van 1737. In de keuken vinden we daar een bewijs van terug. Een stuk houten balk met dit jaartal erop werd gerecupereerd boven het fornuis. De overgrootvader van de huidige eigenaar heeft de toenmalige woning in 1889 gekocht en uitgebreid met in feite een nieuw huis dat er haaks voor werd gebouwd. Van datzelfde jaar dateert ook de schuur. Het verhaal van de renovatie is er één van recuperatie en aandacht voor het verleden. Een gezamenlijke inspanning, want het hele gezin was erbij betrokken. Drie jaar lang domineerde het hun vrije tijd, die op zich al schaars is als je een eigen zaak te runnen hebt.
 
Wat dit project zo fijn maakt, is dus zonder twijfel de betrokkenheid van het hele gezin. Over de keuze voor bepaalde materialen werd gezamenlijk beslist en de eigen creativiteit werd gestimuleerd. Vooral de zoon mag bepaalde realisaties op zijn hoed steken. Met de recuperatie van een oude balk die nu dienst doet als luster in de eetkamer als ons grote favoriet. Maar ook de  indrukwekkende luster in de schuur kwamen er op zijn voorspraak. De renovatie was niet alleen een familieproject binnen het eigen gezin, ook onder de leveranciers was dit het geval. Zo stond Schelfhout in voor de verschillende tegels.Martine Schelfhout: “Wij zijn de vijfde generatie van dit familiebedrijf dat in 1882 te Aalst startte als handel in bouwmaterialen en uitgroeide tot speciaalzaak in vloer- en wandtegels met hoogwaardige kwaliteitsnormen. Als invoerder en groothandelaar beschikt ons bedrijf over een zorgvuldig geselecteerd aanbod van volkeramische binnen- en buitentegels, parketvloeren, mozaïeken en zelliges. Zo kunnen wij voor elke bouwstijl een geschikt pakket samenstellen die zowel binnen als buiten aan uw woning een meerwaarde geven. In deze hoeve is er voor de badkamer en de doucheruimtes door de bouwheer een keuze gemaakt voor een volkeramische tegel ‘PR RE-Use Fango Sand, gerectificeerd formaat 45 X 90. Tussen de keukenkasten zijn de artisanale zelliges ‘Blanc Gris’ 10 x 10 geplaatst. In het poolhouse is er voorkeur gegeven aan ‘Solid di Belgio Nero’ een volkeramische vloer formaat 20 x 20. Tot slot is in het voorgedeelte van de schuur geopteerd voor de eveneens volkeramische tegel ‘LF Pietra del Nord Rochefort Burattato’ 30 x 30. Wij vinden het een heel geslaagde renovatie en kijken er met plezier op terug.”
 
Inderdaad, naast de renovatie van het bestaande pand werd de tuin opgewaardeerd  en de vroegere bakkersoven werd gerestaureerd. Dit gebeurde sober en is dus zeker niet storend in het landschap. Een landschap dat nu – sinds het verdwijnen van de eigen landbouwactiviteiten – minder gedomineerd wordt door koeien. Die krijgen wel een verwijzing in de kunstwerken,  van kunstenares Silke De Bolle uit Erondegem, die in de tuin uitgestald staan. Eveneens vernieuwd – en conform de stijl van de hoeve – is het houten bijgebouw dat naast de schuur staat. Dit gebouw dient als extra opslagruimte. De toegangspoort tot de hoeve is uiteraard nieuw en valt meteen op. Een metalen kader in roestbruin dat stevig en zwaar oogt voelt anderzijds weer licht aan door het raster van gevlochten twijgen. Een geslaagde combinatie in deze omgeving. Voor het overige werd alles gerenoveerd en/of gekopieerd met een knipoog naar het verleden en dat zowel buiten als binnen. Zo hebben ze de dakpannen gerecupereerd van de oude gebouwen en werden de stenen in de bestaande woning en
de schuur schoongemaakt en hervoegd. Dat kunnen we duidelijk zien wanneer we door de foto’s van vroeger grasduinen. De schuur ziet er van buiten nagenoeg identiek uit qua vorm. Deze is heel knap gerestaureerd met behoud van vele elementen. Dit werd mede gerealiseerd door de schrijnwerker die alle poorten, luikjes en staldeuren namaakte, maar dan nieuw en met duurzaam hout. Binnenin werden de verschillende onderverdelingen – naargelang de dieren die er zaten – weggenomen en krijg je één grote (feest)ruimte voor privé-gebruik. Het dak werd er voor de renovatie volledig afgenomen, geïsoleerd en hersteld. Binnen trekken de sierlijke wenteltrap en de luster de aandacht die op een markt in het buitenland werden gevonden. Wat wel bewaard is gebleven, zijn de verweerde scheidingen in de voormalige koeienstal tegen de muur. Je kan zo zien dat de koeien er heel regelmatig tegenaan moeten hebben geschuurd.
 
Alles werd gerenoveerd met respect voor het verleden. De familie zocht dan ook uitdrukkelijk naar de juiste materialen hiervoor. Zo vonden ze passende stenen bij Vandemoortel Rustieke Bouwmaterialen. Marieke Vandemoortel: ‘De klant is bij ons terecht gekomen via een kennis van hen die bij ons reeds materialen had gekocht en heel tevreden was. Mond-aan-mond reclame blijft de beste en ons familiebedrijf is tegenwoordig een echte referentie op het vlak van oude bouwmaterialen met een  landelijk karakter. Wij stellen dan ook grote eisen aan onze materialen en selecteren enkel de allerbeste kwaliteit. Wie ons ruim aanbod aan oude gevelstenen, vloeren, dakpannen en andere producten wil bewonderen, kan terecht in onze karaktervolle toonzaal waar ze elke soort gevelsteen gemetst kunnen bewonderen. Op die manier hebben ze vrij vlug een beeld in hun hoofd van wat ze willen en kunnen wij hen verder helpen. Tijdens onze zoektocht naar unieke, oude materialen stoten we vaak op bijzondere selecties die we onze klanten niet willen onthouden zoals oude straatklinkers, nieuwe handgemaakte blauw gesmoorde Boomse tegels of nieuwe gietijzeren radiatoren. Dat blijkt eveneens uit deze renovatie waarvoor we oude Ardeense moefen leverden voor de uitbouw aan de woning. Voor de inkom van de woning werd gekozen voor oude kerkdallen. In de keuken hebben we de oude Belgische terracotta geleverd. Het is fijn als je al de oude materialen terug verwerkt ziet in een hedendaags concept. We zijn tevreden om aan dit project mee te werken omdat het onze specialiteit en visie uitdraagt.’
 
Wanneer we naar de foto’s kijken, zien we hoe mooi de renovatie het oorspronkelijke gebouw van 1737 benadert. Het is nagenoeg identiek. Toch werd dit volledig gesloopt en met de oude Ardeense moefen opnieuw opgebouwd. Als je goed kijkt, zie je een licht verschil in de kleur van de stenen met het gebouw dat er later haaks voor werd gebouwd. Beide gebouwen vormen nu een mooi geheel. Vooraan aan de straatkant heb je de hoofdingang, waarbij meteen de verticale zichtas opvalt die door de eetruimte en living recht tot in de tuin leidt. Het landschap wordt als grote troef uitgespeeld en terecht! Van overal heb je door de grote raampartijen een fantastisch uitzicht. Links van de gang heb je respectievelijk de bijkeuken en leefkeuken. 
 
Voor de inrichting van de keuken werd een beroep gedaan op Eronda Woonmode, vrienden van het koppel. Julie De Backer: ‘Ze hebben ons gevraagd om de keuken voor hen in te richten. Ze weten dat massieve eik één van onze specialiteiten is, want hiervoor zijn we gekend in de streek. De fronten van de keukenkasten zijn dus allemaal in deze duurzame houtsoort. De samenwerking verliep uitstekend. In die mate dat we nadien ook ingeschakeld werden voor de slaap- en badkamers en de dressing. De dressing en de slaapkamers zijn afgewerkt in fineereik, de badkamers met waterwerende mdf die achteraf werd gelakt. Zoals in elk project werd door onze interieurarchitect vooraf een 3D-plan voorgelegd zodat de klant al een duidelijk beeld krijgt van hoe het eruit zal zien. Nadien worden alle meubels in onze fabriek op maat vervaardigd en bij de klant geplaatst. Ook wij vinden het een mooi resultaat, waarin we toch veel van ons zelf hebben kunnen leggen. Eronda Woonmode levert al 85 jaar kwaliteit en dit familiebedrijf is intussen aan de vierde generatie toe. Van bij de start was het een groot bedrijf met ongeveer twintig werknemers. Waar aanvankelijk vooral voor het buitenland werd geproduceerd, maakt dit tegenwoordig nog slechts een kleine 10% van de activiteiten uit. Klanten kunnen een greep uit het ruime aanbod komen bewonderen in de showroom in Erondegem die binnenkort nog wordt uitgebreid tot 6000 vierkante meter en waarbij nu ook badkamertoepassingen een rol krijgen toebedeeld. ‘
 
Via de keuken of door de gang kom je in de eetruimte, waarbij meteen de vondst van de zoon opvalt. Een recuperatiebalk met een grillige lijn zorgt er nu voor sfeerverlichting boven de eettafel. Karaktervol is zeker en vast de originele en houten steunbalk tussen eetkamer en zithoek. Overdag heb je veel natuurlijk licht dat deze ruimtes verlicht via de ramen. ’s Avonds zorgt de sierschouw voor sfeer en houden de smaakvolle gordijnen de winter en donkere leegtes buiten. Een aantal details trekken de aandacht, zo ook bij de raamdecoratie. Hiervoor deed de opdrachtgever een beroep op Brussels Huis. Zaakvoerder Wim Van Den Bossche verklaart: ‘Wij hadden voorheen al voor deze klant gewerkt en werden voor dit project rechtstreeks door hen gecontacteerd. Wij hebben alles van raamdecoratie verzorgd. Ik ben de derde generatie van het familiebedrijf Brussels Huis dat nog altijd gevestigd is op dezelfde locatie als bij de oprichting in 1927. Onze sterkte is in al die jaren onze persoonlijke aanpak geweest. Samen met de klant gaan wij op zoek naar de beste combinaties op het gebied van behang en raamdecoratie. De klant kan dat bij ons allemaal zelf komen ontdekken. Afhankelijk van zijn wensen en de stijl van de woning, bieden wij een bepaald assortiment aan. Ook voor dit project hebben we uitgebreid geluisterd naar wat de klant wou. In de keuken hebben wij geopteerd voor houten lamellen in het fijne Abachi hout waarbij de ladderbanden de houten kruislatten van de ramen volgen.
Dat maakt dat zij die desgewenst deels kunnen sluiten als er bijvoorbeeld een feest in de schuur zou zijn. Dan verliezen ze hun zicht naar buiten niet, maar hebben toch geen inkijk in de woning. In de living worden alle gordijnen gedragen door artisanale smeedijzeren baren. Dit vonden we best passen bij het karakter van de woning. Het voordeel is dat je hierbij op maat kan werken. Wat in dit geval nodig was gezien de
verschillende hoogtes in het plafond. Dat je de gordijnen in het grote raam achteraan door de steun kan laten glijden, bewijst het vakmanschap. Handig is ook het doucheraam boven bij de zoon dat werkt volgens een systeem van lamellen met duoview. Die zijn zowel samen als afzonderlijk verstelbaar zodat je zelf je privacy kan regelen. Op de slaapkamers hebben ze Stores met daarachter transparante rolgordijnen die – ten opzichte van gewone gordijnen – als grote voordeel hebben dat je zelf kan beslissen hoever je ze sluit. Zo zie je maar dat alles afhankelijk is van de context. Waar we in de eetkamer en living gekozen hebben voor gordijnen in een warme, natuurlijke en lichtere kleur, is er op de voutekamer dan weer logischerwijze geopteerd voor een gezellige, donkere kleur. Alles is in overeenstemming met de klant gebeurd en als zij tevreden zijn, zijn wij dat uiteraard ook. Iedereen in dit project heeft trouwens goed werk geleverd, met een mooi resultaat als gevolg.’
 
Zoals het een echte hoeve betaamt, kent ook deze dus een voutekamer. Die valt niet meteen op achter de eetkamer, maar dat maakt de verrassing des te groter. Een aangename ruimte,  gezellig ingericht als televisiehoek, die opnieuw mooie zichten oplevert opzij en achteraan. Via de eetkamer en de gang komen we terug bij de toegangsdeur. Rechts daarvan hebben we het bezoekerstoilet met een bijzondere lavabo in natuursteen. Moens Natuursteen werd door de keukenzaak gecontacteerd om aan het project in Merendree mee te werken. Ze stonden in voor de keukentablet in blauwe hardsteen, die mooi combineert met het onderliggende houten meubel. Rechts van de inkomhal – bij het toilet – zorgden ze dus voor de afwerking op maat van de stijlvolle en charmante lavabo. In de schuur is de houten toog met verweerde en verdonkerde, blauwe hardsteen een eyecatcher. Bij Moens Natuursteen zijn ze uitermate tevreden over het resultaat. Zaakvoerders Ann en Alain Moens: ‘Het is altijd fijn samenwerken met deze opdrachtgever. We kennen elkaar al lange tijd en weten intussen wat we aan elkaar hebben. Als specialist in natuursteen kunnen wij elk project aan, van een eenvoudige ingreep tot minutieus uitgevoerde maatoplossingen en totaalprojecten. Daarbij verzorgen we zowel de dorpels, gevelplinten, portiek, vloeren, trappen, schouwbekleding als de badkamer- en keukenbekleding en plaatsen die uiteraard ook zelf. Dit zowel voor ondernemingen als voor particulieren. Dit is mogelijk dankzij ons uitgebreide CNC-machinepark, maar vooral door onze competente medewerkers, stuk voor stuk ambachtslui voor wie geen enkele steen nog geheimen heeft. Wij werken met zowel blauwe hardsteen als met graniet, marmer, witsteen en composietmaterialen. Ook voor Dekton en keramieken werkbladen kunnen klanten bij ons terecht. Het directe contact met de eindklant vinden wij belangrijk zodat we perfect kunnen inspelen op hun wensen. Zo ook in dit mooie verhaal.’
 
De bovenverdieping bereik je via de trap in de inkomhal, die in fineereik is opgetrokken. Sierlijk volgt de fijne gietijzeren leuning het traject van de trap naar boven. Daar staan op de overloop twee zeteltjes bij een bijzettafeltje… In de gang boven kijk je op het einde door het raam in de badkamer opnieuw naar buiten. Opvallend is hier het niveauverschil tussen de eerste twee kamers en de achterliggende derde kamer. Die ligt een trede lager zoals het vroeger was. Het geheel boven oogt sober en strak met warme houtaccenten van de vloer en de meubels. De maatkasten, door Eronda vervaardigd, passen hier perfect in het geheel. Voor de schilderwerken werd geopteerd voor het lichtgrijze Ral 9010. Het gebruik van neutrale kleuren in combinatie met warme en karaktervolle houtaccenten, sfeervolle tegels, gietijzeren details en natuursteen werkt bijzonder goed en maakt deze renovatie uiterst geslaagd.   
    
Met dank aan:
www.woonmode.be
www.schelfhout.be
www.vandemoortel.com
www.brusselshuis.be
www.moensnatuursteen.be

Fotografie:
www.hendrikbiegs.be