Een renovatie...die er geen is…

Category: Editie 92

Op een erf in de Kempen waar vroeger een gevelboerderij en een schuur stonden, herrees in dezelfde sfeer een moderne nieuwbouw. Een pracht van een woning. Ambitieus, groots in opzet en afgewerkt tot in de puntjes.
 
Zoals vaak starten we ons bezoek aan de voorkant van de woning. Vandaag blijven we wat langer dan gewoonlijk stilstaan bij de buitengevel. Want, het mag gezegd worden, het wauw-effect is ontegensprekelijk. Onze blik wordt meteen getrokken naar de gebruikte buitenmaterialen: een combinatie van keramische tegels en solid surface materiaal. Allesbehalve alledaags. Maar de verklaring ligt voor de hand. De bouwheer heeft een onderneming gespecialiseerd in decoratieve gevelbekleding .Hij wou als het ware een visitekaartje maken van zijn woning. Dat dit meer dan aardig gelukt is, is een understatement.
 
De voorzijde van de woning heeft een heel gesloten karakter. Privacy staat hier duidelijk centraal. Middenin de gevel staat de enige opening aan de voorzijde: een glazen deur die uitgeeft op de inkomhal met zicht op een kunstwerk. Maar onze aandacht gaat vooral naar het unieke effect en karakter van de keramische tegels die de ganse gevel bezetten. Door hun kleur verwijzen ze in alle subtiliteit naar de roodbruine bakstenen en dakpannen van de langgevelboerderijen. “Dit is een moderne interpretatie ervan”, zegt de bouwheer. “Samen met ons architectenbureau, Architects In Motion uit Turnhout, hebben we op voorhand alles tot in het kleinste detail uitgetekend. Dat was heel belangrijk om tot een echt goed resultaat te komen. Zo is er veel aandacht gegaan naar de verbindingen en de doorlopende lijnen, om zo tot één zuiver geheel te komen. De tegels werden in tweeën gezaagd tot een grootte van 60cm op 1m20. We hebben gebruikt gemaakt van open voegen, want de waterhuishouding gebeurt eronder. Daarom zijn er ook geen dakgoten nodig.”
 
Streling voor het oog
Links en rechts aan de woning staan twee witte lagere zijvolumes. Deze werden opgetrokken in het solid surface materiaal Corian©. Ze verwijzen, ook weer subtiel, naar wat vroeger de witgekalkte muren rond het erf waren. “Corian© werd zo’n vijftig jaar geleden gelanceerd”, vertelt Nathalie Teugels van Duponttm Corian©. “Eerst voor binnengebruik: in de keuken en badkamer. Sinds een vijftiental jaren wordt het ook voor toepassingen buiten gebruikt, vooral als gevelbekleding. Zijn minimalistische puurheid is niet alleen een streling voor het oog, Corian© biedt ook heel wat designmogelijkheden. Het kan gebogen, gegraveerd en bedrukt worden. En je kan er ook reliëf en lichteffecten in voorzien. De mogelijkheden zijn enorm.” Ook de voordelen zijn onmiskenbaar. Nathalie Teugels: “Corian© oogt niet alleen mooi, het is ook heel duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Vaak wordt er buiten voor wit gekozen, de kleur blijft heel stabiel. Verder is het materieel vochtbestendig en kan het tegen extreme temperatuurschommelingen. Corian© kan ook gemakkelijk worden geschuurd en gereinigd. Zelfs eventuele krassen kan je herstellen. Geen toeval dat de bouwheer het materiaal graag gebruikt.”
 
We draaien rond het witte volume naar de achterkant van de woning. Hier krijgen we een totaal ander verhaal. Hoezeer de voorgevel gesloten is, hoezeer de achtergevel open. De grote aluminium glaspartijen zijn omringd door het witte Corian©. Ze bestaan uit hoogwaardig rendementsglas en weren samen met de zonneschermen de warmte van de zuiderzon. Het zicht naar achter is weids. Je kijkt uit op een wei voor paarden en wat verder een bos. Het helblauwe water van het zwembad contrasteert mooi met het perfecte groene gazon. Hier is duidelijk een meestertuinder aan het werk.
 
Technische hoogstandjes
Wat je misschien niet op het eerste zicht merkt, is het uitgebalanceerd lijnenspel van de tuin. Zo werd het zwembad perfect uitgelijnd op het venster van de woning en de breedte van de poolhouse. Het lijkt wel alsof het zwembad negentig graden van de achtergevel gekanteld is. De duidelijke belijningen brengen rust. Het terras, zwembad en tuin horen ook bij de woning. Samen vormen ze één geheel. Ook qua materiaal werd de lijn, letterlijk en figuurlijk, doorgetrokken. Zo lijkt het terras wel rechtstreeks uit de woning te komen, terwijl de rand van het zwembad ook in Corian© werd opgetrokken. Het poolhouse staat waar vroeger een schuur stond en heeft een dubbele functie. Langs de voorkant heb je de garage en langs de tuinkant een ontspanningsruimte met boven een bureau met de nodige sanitaire faciliteiten.
 
Wat je niet kan zien, is dat de werken aan de woning en tuin in maar negen maanden rond waren. De bouwheer: “We hadden samen met onze architect Fréderic Wattecamps alles tot in het kleinste detail voorbereid. Dat was belangrijk want bouwkundig moesten we ons beperken tot een maximum volume van duizend kubieke meter. En niet meer! We wisten perfect waar we naartoe wilden en hadden echt alles op voorhand al bepaald en gekozen. Niet alleen voor de ruwbouw maar ook voor de volledige afwerking en inrichting. Dat maakt dat alles zo precies uitgevoerd kon worden en perfect afgewerkt werd tot op de millimeter juist.”
We lopen terug rond het huis en gaan langs de voorkant naar binnen. Via de inkomhal komen we in een grote ruimte waar de raampartijen de woning volledig naar buiten opentrekken. Aan de linkerkant staat de volledig uitgeruste keuken van de hand van Segers Interieur. “De bouwheer wilde vooral met natuurlijke materialen werken”, vertelt Dhr.  Segers. “Daarom hebben we voor hout en marmer gekozen. Opmerkelijk is dat het marmeren blad een heel deel boven de eilandkast uitspringt en dus boven de grond zweeft. Daardoor kan je in alle comfort met meerdere personen aan het eiland zitten. Het fineer eik van de grote kolomkast is dan weer bewerkt en gezaagd zodat het ruwe karakter van het hout benadrukt wordt. Opvallend is ook de dampkap die van boven naar beneden zakt. De andere kasten werden dan weer afgewerkt met een witte satijnverf.”
 
We gaan ook nog even naar het uiterst linkse deel van de woning, waar al het praktische huishoudwerk gebeurt. De hal biedt toegang tot de tuin en in de koelruimte kunnen al de boodschappen meteen weggezet worden. Handig! De toegang van de keuken tot dit gedeelte gebeurt via een afsluitbare houten pivot-deur die perfect naadloos geïntegreerd is in de keukenkast. Johnny Segers: “Het is allemaal exclusief maatwerk, al die detailopdrachten zitten in onze vingers. Net zoals de touchfunctie op de kolomkast, waardoor je geen handgrepen meer moet plaatsen. Dat is één van onze specialiteiten: minimalistisch met technische hoogstandjes.”
 
De woning en basismaterialen is één zaak. De decoratie van het interieur een andere. Hiervoor deed de bouwheer beroep op Balo living in style. Bart en Lou lichten toe: “We zijn al van bij de plannen bij het project betrokken geweest, dat maakt het makkelijker werken natuurlijk. Omdat de architectuur van de woning vrij minimalistisch is, wilden we toch wat warmte toevoegen aan het koele. En dat vooral door de keuze van de materialen. Bijvoorbeeld door de houten tafel, waarmee we toch wat natuurelementen naar binnen trekken. Ook de keuze voor het salon, met zijn lichte cognackleur, volgt dezelfde logica. We hebben alles redelijk zacht gehouden. De tijd van het super strakke is toch voorbij, mensen willen terug wat nestwarmte in hun woning.” “Het is natuurlijk altijd een uitdaging om alles bij elkaar te laten passen”, vervolgen Bart en Lou. “Voor ons telt het totaalbeeld. Al vanaf dat je binnenkomt, moet je de woning aanvoelen. En dat gebeurt hier al perfect met het schilderij en de kleuren die elders terugkomen. Ook alle decoratieve elementen, zoals de beelden en schalen, komen van onze winkel. Het meest opvallende element is natuurlijk de verlichting in het eetgedeelte, dat van twee verdiepingen naar beneden komt. Daar is de bouwheer toch het fierst over…”
 
Alles voor het comfort
We gaan verder naar het leefgedeelte waar de haard van Schouwen André de show steelt. De haard werd ingebouwd met zowel aan de linker- als rechterzijde zwart gelakte panelen. Dit om een visuele verlenging te creëren. Het bovenste gedeelte is een kastenwand ingedeeld met verticale panelen tot aan het plafond om het geheel zo strak mogelijk te maken. De bedoeling was ook om alle mogelijke ruimte te benutten dus achteraan deze panelen is nog heel wat bergruimte voorzien. Wanneer het tijd wordt om gezellig voor je televisie te ontspannen, kan je de deuren waarachter de tv is verwerkt 180° opendraaien. De gashaard van het merk “M-design” werd aan de binnenkant voorzien van keramische houtblokken. Er wordt een zeer realistisch vlammenbeeld nagebootst zodat je de gezelligheid van een echte houthaard verkrijgt. Het toestel beschikt over een “wave” stand waardoor je dansende vlammen slechts 50% van de normale hoeveelheid gas verbruiken. Mooi en praktisch! De haard zorgt niet enkel voor sfeer maar kan de ruimte ook perfect bijverwarmen. Met een rendement van 80% en 15 thermostaatstanden kan je de gewenste temperatuur tot op de graad instellen.  Schouwen André plaatst het toestel met alle nodige technische aansluitingen. Hierdoor kan je als bouwheer op beide oren slapen. Binnen werd de afwerking onder handen genomen door Decoratie Geysen. Zo namen zij onder andere de taak van schilderwerken op zich. Ben Geysen: “De bouwheer houdt niet zo van de klassieke verfmethode met rol. De structuur hiervan blijft toch altijd een beetje zichtbaar. Daarom hebben wij gekozen voor het airless spuiten van de verf, wat zorgt voor een veel egaler effect. Daarnaast zijn we ook gespecialiseerd in exclusieve muurbekleding (Arte Inspiration Shop) en Mortex toepassingen. In onze toonzaal kan je hieromtrent de laatste nieuwigheden ontdekken”. Decoratie Geysen verzorgde ook alle raamdecoratie in de woning. “Daar hebben we voor rolgordijnen met screendoeken gekozen”, vervolgt Ben Geysen. “Dat is ideaal voor grote raampartijen in de hedendaagse woningen. Je kan er grote oppervlaktes mee bedekken en ze zorgen voor een moderne uitstraling. Ook kan je de transparantie van deze gordijnen kiezen, hoeveel licht ze al dan niet door laten en hoe hard je kan binnen- of buitenkijken. Je ziet de systemen in de leefruimte ook niet hangen. Deze werden volledig weggewerkt in de raamprofielen, zoals vooraf besproken met de bouwheer. De bediening ervan gebeurt elektrisch, via het domoticasysteem. Kortom, alles voor het comfort.”
 
Terug naar een nestgevoel
Wat eveneens opvalt in de woning zijn de tegels. Deze werden geleverd door de firma Gavra. Hendrik Pelgroms: “Beneden is er gekozen voor een Floorgres Industrial met een formaat van 80 op 80cm. Voor mooie open ruimtes als deze is zo’n groot formaat ideaal. En zeker als de voeg zo klein wordt gelegd, zorgt het voor een groots effect. Hoewel de naam Industrial is, is het toch een warme tegel die perfect de overgang verzorgt tussen de leefkamer en de natuurlijke materialen van de keuken. De tegel is 100% kras- en vlekvast en de tekening in de tegel zorgt dat deze heel onderhoudsvriendelijk is: je ziet er bijna nooit vuil op.”
 
Boven is er eveneens voor keramische tegels gekozen, maar dan voor een parketlook. “Deze zijn van het merk Casa dolce Casa”, vervolgt Hendrik Pelgroms. “In combinatie met de vloerverwarming is het een perfecte oplossing. Je hebt de warmte en de look van parket, maar zonder de nadelen. Je hoeft het niet te behandelen om de zoveel jaren en het is heel makkelijk in onderhoud. De rechthoekige planken werden ook verspringend geplaatst en de voeg heeft quasi dezelfde kleur. Je ziet het verschil met echte parket eigenlijk niet. Van hetzelfde merk is ook de wandbekleding in de badkamer beneden. Die tegels met een natuursteenlook zijn verkrijgbaar tot een grootte van maar liefst 3m20. Perfect voor een badkamer dus.”
 
Een kaarsje branden
In de leefkamer is er net als in de keuken ook een doorgang naar het rechtergedeelte. Een sas houdt het geluid tegen. Belangrijk voor als de kinderen groter worden en later opblijven, want daar bevindt zich de slaap- en badkamer van de bouwheer. Ook hier kijk je door de grote ramen volop uit op de tuin, rust alom. In de badkamer vestigt de bouwheer onze aandacht nog even op de verlichting boven het bad. Hij steekt zowaar een kaarsje aan boven de lamp. Het zijn de details die het doen.
 
Ook boven nemen we een kijkje. De trap in Corian© komt uit op een overloop, die als werkruimte voor de kinderen dient. Een glazen wand scheidt de trap met het langwerpig bureel dat eveneens volledig in Corian© is opgetrokken. Het zicht op de tuin is wederom prachtig. Zowel links als rechts is er een kinderkamer, elk met een dressing en eigen badkamer.
 
Ons bezoek besluiten we in de kelder, ook hier valt het op dat de ruimtes perfect benut werden. Een deel wordt gebruikt voor de technieken en een deel als speelruimte voor de kinderen. Maar wat ons toch het meeste boeit is de wijnkelder… Maar dat is een ander verhaal.
 
Met dank aan :

www.drooghmans.be
www.corian.be
www.segersinterieur.be
www.balolivinginstyle.be
www.schouwenandre.be
www.decoratiegeysen.be
www.gavra.be
www.architectsinmotion.be


fotografie : Hendrik Biegs