Zinderend zeelicht

Category: Editie 92

Het architectenbureau A1 Planning uit Oostende en Gent heeft al een mooie referentielijst bij elkaar ontworpen. Dat lijkt bijna vanzelfsprekend, zeker als we architect Kenneth Sleuyter ontmoeten, samen met Jozef Hessel, het gedreven duo achter het ontwerpbureau. Het ontwerpbureau weet op tijd te scoren met plannen die vooral goed doordacht zijn waarbij ook de eindgebruiker in beeld komt.
 
Architectuur is geen metafysisch gebeuren, architectuur is bevolkt en niet bestemd om een eeuwig mythisch leven te leiden. Tijdloze architectuur is een fabeltje want architectuur staat wel degelijk in de tijd. Bij A1 Planning weten ze daarmee om te gaan en beseffen ze dat het ontwerpen vandaag, iets heel anders is dan gisteren en morgen. Dat de architect een geheel andere positie bekleedt dan vroeger en het autoritaire blauwdrukgebeuren tegenwoordig van de tekentafel is geschoven.
 
Lichtinval
In het volkse kustplaatsje Bredene bezochten we een woonproject van voornoemd architectenbureau gelegen in een typisch Vlaams kavelgebied. Een beetje saai en sip met woningen die wel eens omschreven worden als fermettes, maar eigenlijk zijn ze 'vals' en onecht. Zijn ze een uiting van tegenwoordig woonverlangens, een uiting van levenskunst? Daar hebben we het raden naar. Wonen en leven hebben wel degelijk iets met elkaar. Wie kan wonen, kan bouwen en dus  perspectief geven aan zijn of haar bestaan.
 
Het hier besproken woonproject springt er wat uit. De architectuur getuigt van levenslust en hoeven we niet meteen te kwalificerend als mooi of praktisch. Er heerst vooral veel licht in deze woning, wat een erfenis is van het modernistische denken. Licht en groen zijn overstelpend en omarmen het project. Op sommige plekken in de woning treedt het licht heel gedoseerd naar binnen, zoals in de ‘corridor’ die van de voordeur leidt naar de woonruimte. De overdekte inkompartij aan de voordeur tempert de lichtinval. In de gang absorberen de donkere kasten aan één zijde andermaal het licht. Deze kasten zijn belegd met zwarte fineer en behandeld met zwarte beits, wat een mooi massief en krachtig effect oplevert. De vloer is, zoals overigens in heel de woning, een parketgebeuren. Slechts in de functionele delen zoals strijk- en waskamer en in de twee badkamers, lopen we op keramische tegels.
 
Malibu
De architect ontwikkelde een feest van ruimte en deinsde er niet voor terug om voor het jonge gezin wat ruimtelijke spanning op te bouwen. De zithoek versus eetkamer laat een verschil zien in ruimtelijke behandeling. De twee kamers zijn in een logische maat aan elkaar gelinkt, nochtans zijn ze verschillend in afmeting. Zo ligt de eetplaats net op de as die woonkamer en keuken verbindt. Een hele rationele indeling maar helder en transparant. Is de woning van buiten een eyecatcher? Niet echt en dat geeft ook niet want de percelen zijn krap, de gronden loeiduur en dan kan je maar beter iets anders doen dan een Malibu villa ontwerpen. Dat stoort geenszins want deze woning is vooral van binnenuit bedacht. Hoe gaan de bewoners om met ruimte? Een vraag die ook de architect bezig hield. Kenneth Sleuyter: "Ruimte gaat om begrenzingen en het inbrengen van licht, geen ruimte zonder begrenzing die de ruimte tekent.”
 
Configuratie
De logische opeenvolging van de ruimtes is subtiel bedacht. De riante woonkamer is doorspoeld van licht en is in die mate geconfigureerd dat er niet gewerkt werd naar een enkel oriëntatiepunt. Koning televisie heeft concurrentie van koning openhaard en door plaatsing van de zetels voor de haard krijgen tv en open haard niet de almacht in deze leefsituatie. Aan de overzijde bevindt zich een thuiswerkplek die de ruimte opentrekt. Kijken we naar de vormelijke afwerking, dan valt het oog onvermijdelijk op de fraai geaderde natuurstenen (emperador dark) afwerking van Spaanse origine aan de haard, een gegeven dat luxe en elegantie oproept. De steen voelt zich perfect in zijn nopjes in de buurt van zwart gebeitste eik. Het zijn deze details die spreken net zoals de weggewerkte gordijnbalken, onzichtbaar weggestoken om visuele herrie te vermijden. Architectuur is wel degelijk een zaak van details, immers zijn het de details die zo tekenend en betekend zijn zoals de indirecte verlichting boven de haard.
 
Landingsbaan van groen
Neem bijvoorbeeld het zicht op de tuin. Architect Kenneth Sleuyter plaatste geen ‘storende ‘ kolom in de hoeken, maar hield liever de hoek die het raam maakt vrij. Zo krijgen we een breedvoerig zicht op de tuin door de stalen steun slim op te schuiven. Zo kan de groene omgeving in de kamer kijken. Precies het groen determineert de oriëntatie van deze 300 m² grote woning. Het ontwerpbureau bedacht een intelligent concept door de kop van de woning waarin de woonkamer zich bevindt zo te situeren dat ze uitkijkt op de openheid tussen de aanpalende woningen. De aan elkaar grenzende tuinen vormen een landingsbaan van groen en doen even vergeten dat we ons hier op een typische Vlaamse verkaveling bevinden. Dan komt het er echt op aan alle ontwerptroeven op tafel te leggen wat het bureau van Kenneth Sleuyter daadwerkelijk wist te realiseren. Het diep inschuiven van de woning op het perceel schiep de mogelijkheid om zoveel mogelijk tuinoppervlakte te creëren. In die zin krijgt de tuin in het algehele woonplan een belangrijke plaats toebedeeld. Kenneth Sleuyter: “De tuin heb ik helemaal meegenomen in het woonplan van de opdrachtgever. Er is de speelhoek, de jacuzzikamer en de verschillende zitruimtes. In feite is de tuin, in dit geval, verworden tot een uitbreiding van het woongebeuren binnenshuis.”
 
Natuurelementen krijgen grote aandacht in dit woonproject. Groen maakt gelukkig en dat is uiteindelijk wat een woning als deze nastreeft, namelijk een gevoel van welzijn oproepen daar waar de aanschaf van een woning slechts een teken van welvaart is. Het goede en aangename gevoel in een woning is datgene waarover het gaat. In de keuken maakt het keukeneiland grote sier door zijn monumentale verschijning. Een zee van geaderde natuursteen, dezelfde emperador die we tegenkwamen als in de woonkamer en die hier zelfs als ‘spatplaat’ fungeert en zich goed voelt in de omkadering van zoveel zwart gebeitste eik. Kenneth Sleuyter: “We hebben de keukenapparaten niet te kijk gezet, maar discreet weggeschopt in de keukenkast waarvan de deuren bij het openen zijdelings inschuiven. Zo houden we de ruimte vrij en komt de schoonheid van het materiaal meer tot zijn recht. De sluitbare keukenkast is van binnen tegelijk bedoeld als werkblad.”
 
De trap naar de eerste verdieping wordt slim verlicht door een lichtstraat waardoor de traphal een helder verlichte plek is door het binnenvallende zenitaal licht. Op de eerste verdieping bevinden zich de ouderlijke slaapkamer, de twee kinderkamers, een strijkkamer en de twee badkamers. Heel klassiek weliswaar al overdacht de architect heel strategisch de positie van de ramen. Zo valt het ochtend-oosterlicht in de gang en zuiderlicht op de trap. In deze woning nemen de bewoners elke dag een bad van zinderend zeelicht. In de mooiste badkamer, die sober is ingericht en uitgeeft op een patio, spelen binnen en buiten de hoofdrol. In de winter schuiven de bewoners het schuifraam breed open en nemen zo vreedzaam een schuimend warm bad. Nog zo heerlijk als het buiten hard vriest.
  

De smaak van vakmanschap
Een geklede ruimte is een gestoffeerde ruimte. Mooie gordijnen maken de kamer... ook architectuur vaart er wel bij. Decoratie Cornelis uit Oostende kan u daarbij uitstekend begeleiden in het maken van de gepaste keuzes. In de villawoning in Bredene werden alle ramen door voornoemd bedrijf deskundig aangekleed. Met als resultaat dat het tactiele van de woning verfijnt en de gordijnen harde materialen als glas en natuursteen fraai compenseren. Zo zien we mooie carpetten op het al even sierlijke parket. Een lust voor het oog, ook al omdat de kleinste details worden meegenomen. Kennis en kunde is wat decoratie Cornelis afstraalt en dat gegeven weten architecten nu juist zo goed te smaken. De smaak van vakmanschap smaakt zoet en volmaakt. En dat merken we breeduit aan de gemaakte kleurkeuze van het schilderwerk. Geen overdaad, wel ingetoomde elegantie.
 
 
Liefde voor hout en uw interieur
Schrijnwerkerij Verniers is een naam die klinkt, zowel bij particulieren als bij architecten. Decennialang hoogstaand werk leveren – de vierde generatie staat inmiddels aan het roer - getuigt van een verregaande bezieling voor het vak waarbij geen enkel detail uit het oog wordt verloren. De kunst van het metier geeft dit bedrijf vleugels, een geruststelling voor de opdrachtgever die op beide oren kan slapen. Binnen- en buitenschrijnwerk zijn de troeven die Schrijnwerkerij Verniers krachtig uitspeelt. Op technisch vlak zijn deze vakmensen uitblinkers in het kwadraat. Zo maakten we in de woning in Bredene kennis met de feilloze installatie en afwerking van onder meer de frameloze deuren van het type Xinnix. Maar ook de technische uitwerking van de keukenkasten, het wandmeubel in de woonkamer, het bureau alsook het badkamermeubel getuigen van diepgaande vakkennis. Architect Kenneth Sleuyter werkt al jaren met Schrijnwerkerij Verniers precies omwille van de toegespitste vakkennis en projectbetrokkenheid. “Wij ontwerpen, Verniers tekent alles tot in de details uit waarna wij alles checken. Deze samenwerking loopt uiterst gesmeerd.”  Terecht mag deze schrijnwerkerij zich de kernwaarden toe-eigenen zijnde: duurzaamheid, maatwerk, resultaatgerichtheid en kwaliteit. Het accent bij Schrijnwerkerij Verniers ligt vandaag op totale interieurbouw. Of nog : Schrijnwerkerij Verniers is gegeerd bij eenieder die van opperste vakkennis houdt.
 
 
Duurzaam keramisch genot
De wasbekkens en de toiletten in deze woning zijn van Duravit. En dan hebben we het over machtig mooi porselein. Het materiaal slaat hoge ogen precies omwille van zijn sneeuwwitte verschijning. In deze woning spelen natuurelementen immers een prominente rol en daar
rekenen we ook porselein bij. Porselein dat door hoge bakkingstemperatuur en door zijn samenstelling een ongeëvenaarde historische hardheid en glans bezit. Onnodig hier te zinspelen op de oeroude traditie van het fraaie goed. Architecten zijn ermee gebaat om te beseffen dat materialen betekenisdragers zijn en in dit geval het porselein een lang parcours in onze cultuur heeft afgelegd. Porselein geeft absoluut cachet aan de woning. Behoudens goed te onderhouden, zijn het ook de vormen die spreken. De producent schenkt daar heel wat aandacht aan, niet zozeer om tijdelijk te flitsen, maar vooral om lang te worden gekoesterd. Modellen en vormen zijn sober, speels en ingehouden en gaan niet zozeer voor het grote gebaar. Een zekere evidentie overvalt je en toch weet de producent te verbazen door talenten in te zetten als Starck. Industriële vormgeving van de bovenste orde maakt nu juist het verschil. De adembenemende witheid en de prettige vormgeving genereren een heerlijk gevoel van genot, vreugde en blijheid. Van de badkamer tot het kleinste kamertje in huis.
 
 
Onzichtbaar wooncomfort
Dat een deur niet zomaar een deur is, bewijst de toepassing in deze woning van het Xinnix systeem. Een populaire innovatie in de wereld van de binnendeuren. Ze verbazen keer op keer, zeker bij  diegenen die het systeem in de praktijk ziet toegepast. Architecten en consumenten zijn er al in grote mate mee vertrouwd. Binnendeuren van dit merk hebben geen zichtbaar kader wat ze zo opmerkelijk maken. Bovendien zijn ze perfect te combineren met de gangbare deurelementen en daardoor heel makkelijk te installeren bij nieuwbouw én renovatie. Xinnix deuren laten zich moeiteloos in het interieur integreren, zonder één enkele zichtbare scharnier. Vooral subtiel is dat  de wand visueel doorloopt over het deurblad, zo kunnen wanden in natuursteen, houtfineer of met een lambrisering belegd worden. Voor wat dit project in Bredene betreft werden geen plinten gebruikt waardoor de deuren mooi in het vlak doorlopen. Dat levert een sterke visuele eenheid op die tevens massiviteit oproept en het geliefde minimalisme alle eer aandoet. De deuroplossingen in deze woning demonstreren een ongeziene meerwaarde. Alle overtollige elementen van de klassieke deur werden resoluut geschrapt. Het resultaat is niet zozeer een comfortabele deur, dan wel een architecturaal gegeven die de woning Bredene net dat ietsje meer geeft.

met dank aan 
 
www.a1planning.be
www.lithoss.com
www.deco-cornelis.be
www.verniers.be
www.duravit.be
www.xinnixdoorsystems.be
 
Fotografie : Hendrik Biegs