Een huis dat naar de zon kijkt

Category: Editie 93

Augustijns Keukens & Interieur in Wuustwezel is sinds jaar en dag een gevestigde naam in de wereld van keukens en interieur. Kapitein van het schip is zaakvoerder Jef Augustijns, die het reilen en zeilen binnen zijn bedrijf – dat om en bij de 100 werknemers telt – in goede banen leidt. Met zes generaties aan ervaring heeft Augustijns Keukens & Interieur al heel wat projecten de revue zien passeren. En sinds kort zijn ze weer een opmerkelijke ervaring rijker: de nieuwe woning van de familie Augustijns zelf, een uitdaging vol technische hoogstandjes en vergaand precisiewerk.
 
De omgeving als deel van het ontwerp
Familie Augustijns: “We wilden een moderne woning, heel open, met weinig afzonderlijke ruimtes en zo weinig mogelijk binnendeuren. Lucht, licht en ademruimte waren onze kernwoorden. Maar naarmate het project vorderde, kwamen steeds meer ideeën wat betreft afwerking en technologie de kop op steken. Ook daarin hadden we aan de architecten een goede partner.”
De architecten die we voor dit project onder de arm hebben genomen zijn Toon en Gom Saldien, die zich laten typeren door de manier waarop zij hun ontwerp steeds in de omgeving integreren, wat die omgeving ook is.
Toon Saldien: “In deze omgeving werd vroeger zavel geëxploiteerd, zodat de woning op een stuifduin staat. Met dat glooiende landschap en de bomen hier hebben we volop rekening gehouden bij het ontwerp. De bomen vormen een natuurlijk scherm rond het huis en omgekeerd zijn er de screens voor de ramen, die functioneren als schaduwschermen voor de bomen.”
Gevraagd naar de structuur van het huis, toont Toon Saldien ons een schets die nog het meeste doet denken aan een Japanse aquarel. Twee open lijnen voor de leefruimtes kruisen twee meer gesloten bouwlagen voor het slaapgedeelte.
Toon Saldien: “De onderste lijn bestaat uit  de granieten vloer die zich uitstrekt doorheen de woning en is doorgetrokken naar de tuin, waar hij overgaat in het overloopzwembad. De woning is gemoduleerd op maat van de steen, die ook rond het huis loopt en overkapt is met oversteken. Die oversteken vormen de bovenste lijn.”
 
Een huzarenstukje
Zijn witte kleur ontleent het huis aan de Corian® gevelbekleding, die bestaat uit panelen die met een veerverbinding aan elkaar zijn bevestigd. Dat in combinatie met de niet-meegevende, stijve hoeken maakten van de gevelbekleding een heus huzarenstukje.
Toon Saldien: “Daarvoor was een strenge coördinatie nodig tussen de ruwbouw, de gevelbekleding en het aluwerk. Het was zeker een complex proces.”
De niet-vanzelfsprekende gevelbekleding van het huis is een werk van Drooghmans Geveltechnieken uit Balen. Het bedrijf heeft uitgebreide ervaring met Corian®-gevels en was dus geknipt voor de job.
Dhr. Drooghmans: “Het bewerken en plaatsen van Corian® behoort zeker tot onze expertises, al heeft de firma Augustijns de bewerking hier voor zijn rekening genomen. Wij hebben voor de volledige engineering van de gevel gezorgd en verder een kant-en-klare service geleverd.“
Dat een weinig vanzelfsprekend project als dit voor Drooghmans geen obstakel vormt, heeft het bedrijf grotendeels te danken aan zijn jarenlange ervaring.
Dhr. Drooghmans: “Ervaring behoedt je als bedrijf voor fouten. Maar ook als niet alles loopt zoals gepland, schrikt ons dat niet af. Wij lossen problemen op, ook als we ze niet zelf hebben veroorzaakt. Dat is een van onze sterktes. Bovendien laat de omvang van ons bedrijf ons toe om flexibel te zijn, wat voor de klant een merkbaar pluspunt is.”
Drooghmans deinst er niet voor terug om kritisch naar zichzelf te kijken en vraagt diezelfde kwaliteitsbewaking van zijn leveranciers.
Dhr. Drooghmans: “We kijken zeer kritisch naar materialen; niet elk product is geschikt voor buitengevels of doorstaat uiteenlopende weersomstandigheden. Wij bieden garantie aan de klant en verwachten van onze leveranciers hetzelfde. Wat dat betreft is Corian® een zeer betrouwbaar product, de producent neemt ook zijn verantwoordelijkheid als er iets moet worden bijgeschaafd.”
Het motto van Drooghmans is dat alles kan en niets onmogelijk is.
Dhr. Drooghmans: “We deinzen als bedrijf nergens voor terug, we hebben de juiste expertise in huis om ook de lastigste projecten tot een goed eind te brengen.”
 
Een totale beleving
Vanuit de inkomhal heb je een volledige doorkijk door de gigantische leefruimte, tot in de tuin met zwembad. De hele ruimte is omzoomd met plafondhoge ramen. Meer nog: de ramen zijn hoger dan het valse plafond en eindigen in wat we misschien nog het beste kunnen omschrijven als state-of-the-art gordijnkasten, waarin ook de systemen voor de rolgordijnen verborgen zitten, en het reusachtige scherm dat bij de beamer hoort. Je hebt home cinema of je hebt het niet. Zowel de screens als de home cinema zijn het werk van ABC-Domotica uit Schoten, sinds 1995 specialist in domotica en elektrische installaties.
Kris Van den Kieboom: “Vanwege de grote ramen in de woning moest het rolsysteem voor de screens geschikt zijn voor grote afstanden. Via een speciaal systeem kunnen de motoren van de verschillende rollers met één toets perfect worden uitgelijnd.”
De verlichting wordt centraal gestuurd en bevat niet alleen verschillende sferen, maar ook tijdklokfuncties en bewegingssensoren. Bovendien kan alles eenvoudig bediend worden via het centrale touchscreen en uiteraard ook via smartphones en tablets. En er is meer.
Kris Van den Kieboom: “Dankzij het multiroom audiosysteem kan je kiezen welke muziek je speelt in welke kamer. De exclusieve luidsprekers zijn letterlijk onzichtbaar weggewerkt in de plafonds, zonder dat de geluidskwaliteit eronder lijdt. Dan is er ook nog de home cinema, met een beamer en een scherm dat is weggestopt in het plafond, samen met 7 onzichtbare luidsprekers. De subwoofers zitten in de salontafel, waar ook een uitklapbaar tv-toestel is in verwerkt.” Om de home cinema te bedienen is niet meer nodig dan één bijzonder gebruiksvriendelijke afstandbediening.  Met een druk op de knop gaat de projector aan, komt het filmscherm uit het plafond, gaan de rolgordijnen naar beneden, wordt de verlichting gedimd en worden alle apparaten ingeschakeld op de juiste instellingen. Behoorlijk indrukwekkend. Maar nu komt de kers op de taart: alles, ook de zwembadfuncties, de deurbel en het alarmsysteem, kan worden bediend via één touchscreen.
Kris Van den Kieboom: “Voor de gebruiker moet de bediening een fluitje van een cent zijn, ongeacht de complexe technologie erachter. We zeggen nooit nee, we gaan ervan uit dat alles kan. Wij zijn in staat tot zeer complexe integratie en als een systeem nog niet bestaat, schrijven we het zelf. Maar daar merkt de klant niets van: voor hem of haar moet een eenvoudige druk op de knop de dingen makkelijker maken.”
Als we even gaan polsen bij de eigenaars, blijkt ABC-Domotica alvast in zijn opzet geslaagd.
Jef Augustijns: “Het achterliggende systeem moet enorm complex zijn, zoals in het hele huis hebben we immers ook bij de domotica belang gehecht aan de details. Maar daarvan merken wij niets, de uitwerking is zeer vernuftig en helemaal wat we wilden.”
 
Niet zomaar een keuken
Wie in de leefruimte staat, kan niet om de in het oog springende keuken heen, waar het gebruik van Corian® nog een stapje hoger is getild. Het materiaal is zodanig gelast dat het Corian® eiland bestaat uit een holle en een bolle lijn die elkaar op een bepaald moment snijden en zo een poot en een rib van het eiland vormen. De dampkap zit netjes weggestopt achter de kookplaat en komt omhoog wanneer dat nodig is. De keukenwand van witte satijnlak sluit prima aan bij het imposante eiland en verbergt een nagenoeg onzichtbare deur naar de berging. Al dat wit contrasteert fijntjes met de haardwand van zwart eikfineer, die een heleboel kastruimte herbergt en overgaat in een schuifdeur in hoogglanslak die leidt naar het bureau.
 
De keuken is de perfecte plaats om Jef Augustijns een woordje uitleg te vragen over zijn bedrijf, dat uitdagende projecten zoals dit niet mijdt, maar stimuleert.
Jef Augustijns: “We gaan nieuwe of bijzondere dingen niet uit de weg, maar omarmen ze. We hebben een sterk en uitgebreid team, waardoor we projecten volledig voor onze rekening kunnen nemen en kunnen afwerken volgens onze eigen hoge eisen. Van ontwerp tot plaatsing en naservice: het zit allemaal bij ons. Daarbij beperken we ons niet tot keukens, maar nemen we ook breder interieurwerk voor onze rekening. Bergkasten, tv-meubels, badkamers, etc.”
Het hoeft niet te verbazen dat Corian® bij Augustijns een graag  gezien en vaak gebruikt product is, al is in principe alles mogelijk qua materiaal en afwerking.
Jef Augustijns: “Alles kan, al is onze eigen stijl veeleer strak en modern. Een zware eiken keuken zul je niet meteen vinden in onze toonzaal.”
Met toonzalen in Aartselaar, Lochristi  en Wuustwezel en een team van verkopers met uitgebreide vakkennis, is iedereen welkom om bij Augustijns Keukens & Interieur een kijkje te komen nemen.
 
De deur naar een stijlvol interieur
Een witgelakte deur leidt van de inkomhal naar de nachthal en naar de dressing met ingebouwde kasten. De elegante deuren zonder deurstijl in de inkomhal zijn het werk van Xinnix Door Systems uit Harelbeke. Het bedrijf haalt zijn eigenheid niet alleen uit zijn tijdloze ontwerpen, maar ook uit de constructie-elementen die ervoor zorgen dat deuren niet langer een noodzakelijk kwaad zijn in een woning, maar een elegante
toevoeging die volledig kan worden geïntegreerd in de stijl van het huis.
Chris Vermeulen: “We zijn gespecialiseerd in zowel draaideuren als schuifdeuren, die kunnen worden ingewerkt in de wand en afgewerkt met HPL, fineer, glas, faience en noem maar op. In deze woning wilde de bouwheer zo weinig mogelijk deuren, dus was het zaak om de deuren die er wél kwamen zo goed mogelijk in het geheel op te nemen. Daarvoor is nu eens gekozen voor schuifdeuren, dan voor draaideuren. Maar allemaal zijn ze nagenoeg onzichtbaar weggewerkt in het interieur.”
Xinnix is een graag geziene gast in privéwoningen – ook voor plinten en toebehoren kan de klant er terecht - maar ook een vertrouwde bekende op de professionele markt. Ook in brandwerende systemen, akoestische systemen, magnetische sloten, ergonomische krukken etc. is het bedrijf gespecialiseerd. Daar waar functionaliteit en schoonheid moeten samengaan, kan Xinnix zijn steentje bijdragen.
 
Een slaapgedeelte om weg te soezen
Tussen de dressing en de slaapkamer geeft de badkamer als een glazen oase uit op de aangrenzende tuin. Drie parallelle glazen wanden scheiden respectievelijk gang, toilet, douche en bad, met als vierde wand het grote raam naar buiten. Frappant detail:
het glaswerk tussen hal en bad bevat minder koperoxide en heeft daardoor geen groene schijn. Zowel het bad als de grote inloopdouche zijn gemaakt van Corian®, net als de vloer. En voor wie echt oog voor detail heeft: onder de glazen deuren zit niet het gebruikelijke inox schildje, maar een vloerveer van… Corian® of graniet. Met ook een klein element van Corian® in de ouderlijke slaapkamer – het rekje voor de wekker – onderscheidt deze ruimte zich vooral door de opvallende accentmuur, met bomen in reliëfstof.
 
De Corian® trap die naar boven leidt, lijkt heel ijl. Het verstevigende frame aan de binnenkant is volledig aan het oog onttrokken. De trap heeft een zwevende trede met een elegant streepje licht eronder. Eenmaal boven gaat het Corian® over in parket.
De ruimte die boven meteen in het oog sringt, is de op het oosten gerichte relaxruimte op vraag van de vrouw des huizes. Gelegen in het slaapgedeelte is de ruimte geïsoleerd van de rest van het huis, maar niet van de omgeving. Het zicht op de tuin is verbluffend en rustgevend, dus wat relaxen betreft: missie geslaagd.
 
Het succes van Corian®
Met zo’n duidelijke liefde voor Corian® kunnen we niet anders dan ons licht opsteken bij de fabrikant van al dat moois, DuPont Surfaces, deel van DuPont De Nemours. Daar horen we dat Corian® binnenkort zijn 50e verjaardag viert.
Natalie Teugels: “Augustijns Keukens & Interieur is een bekende bewerker van Corian® en al heel lang klant bij ons, voor hun keukens en badkamers. Ook Drooghmans Geveltechnieken is trouwens een vertrouwde klant. We konden er dus zeker van zijn dat het resultaat ons product ten volle eer zou aandoen.”
Jef Augustijns is lang geen uitzondering met zijn appreciatie van Corian®. Het materiaal is al jaren razend populair voor onder andere keukens en badkamers en maakt ook steeds meer opgang als materiaal voor buiten. Wat verklaart het succes?
Natalie Teugels: “De witte look spreekt mensen erg aan, dat speelt zeker een grote rol. Daarnaast kun je met Corian® naadloos werken en op die manier eindeloze oppervlakken maken. En dan is er het onderhoudsgemak, zowel binnen als buiten. Corian® wordt regelmatig gebruikt voor gevels omdat regen en zout niet invreten op het materiaal. En met het juiste onderhoud blijft het wit ook wit, interieur en exterieur.”
Het succes van Corian® spreekt wat dat betreft voor zich, de vele klanten hoeven allang niet meer overtuigd te worden.
 
Energiezuinig verwarmen, slim verfrissen
In een woning die blijk geeft van zo veel doordachte beslissingen en technologische hoogstandjes, mag een bewust energiebeleid niet ontbreken. Daarvoor heeft JVD Warmtepomptechnieken gezorgd, een bedrijf uit Brecht dat kan bogen op 15 jaar ervaring en al meer dan 1000 warmtepompen op de teller heeft staan. 
Joris Van Dyck: “We hebben een geothermische warmtepomp geplaatst, die bestaat uit 5 aardsondes van 100 m diep. De vloerverwarming is onderverdeeld in drie zones die afzonderlijk kunnen worden verwarmd: de slaapkamers, de badkamers en de leefruimtes.”
De warmtepomp regelt niet alleen de vloerverwarming, maar ook het sanitaire warm water en – van mei tot september – de temperatuur van het zwembadwater. Op vraag van de bouwheer is ook passieve koeling geïnstalleerd: door de buizen van de vloerverwarming wordt fris water gepompt, waardoor de binnenhuistemperatuur tot 4° kan dalen in de zomer. Het systeem kost bijna geen energie, enkel de circulatiepomp draait en de boringen worden geregenereerd waardoor ze nog langer meegaan. Frappant aan JVD Warmtepomptechnieken is dat het bedrijf zich van bij de start in warmtepompen heeft gespecialiseerd, ook toen dat nog geen vanzelfsprekendheid was.
Joris Van Dyck: “We hebben een zeer uitgebreide expertise en vakkennis opgebouwd, waardoor we topkwaliteit kunnen garanderen. We werken met Viessmannproducten omdat we het volste vertrouwen hebben in de kwaliteit ervan. Ons doel is om onze klanten járenlang niet terug te zien, omdat alles perfect werkt.”
 
De oudste van België
Het buitenzwembad is een werk van Antheunis zwembaden uit Westmalle, een bedrijf gespecialiseerd in aanleg en onderhoud van zowel binnen- als buitenzwembaden. Al dekt ‘een bedrijf’ de lading niet helemaal. Als oudste zwembadbedrijf in België heeft Antheunis al heel wat kilometers op de teller en een schat aan ervaring ter zake.
Frank Scheers: ”Het zwembad op zich was voor ons een standaardbad, maar waar we het verschil maken is in de afwerking. Doordat we alles in eigen beheer doen, kunnen we wat dat betreft instaan voor maatwerk van topkwaliteit en voor hoogstaande dienstverlening.”
Die dienstverlening beperkt zich niet tot de aanleg van zwembaden, maar strekt zich uit tot zwembadrenovatie en –onderhoud. Wie zijn zwembad toch liever zelf onder handen neemt, kan bij Antheunis aankloppen voor advies ter zake.  De klant kan er daarnaast ook terecht voor zijn eigen wellnesservaring, met hammam, jacuzzi, sauna of whirlpool.
 
Frank Scheers: “We bieden zwembaden en wellnessvoorzieningen in verschillende stijlen, afhankelijk van de woning en de smaak van de klant. In dit geval is het overloopzwembad door de architect in het ontwerp verwerkt als uitloper van de granieten vloertegels in de woning en op het terras.”
Antheunis werkt samen met zowel architecten en bouwbedrijven als rechtstreeks met particulieren.
 
Veeleisend, dat moet
Voor het tuinontwerp hebben de architecten  Toon en Gom Saldien samengewerkt met de broers Bart en Koen De Block van Green Design.
Toon Saldien: “De kleurschakeringen buiten zijn prachtig en variëren naargelang de tijd van het jaar. Dat moest in de verf worden gezet door een gepast tuinontwerp, dat de omgeving ten volle tot haar recht laat komen. Green Design heeft wat dat betreft het onderste uit de kan gehaald.”
Bart De Block: “Het perceel ligt op onvruchtbare grond en deels op een heuvel, twee aspecten waar we alvast rekening mee moesten houden. De heuvel hebben we mee in het ontwerp gestoken en beplant met heidegroen. Verder hebben we de terrassen en de oprit voor onze rekening genomen, en de trappenhal naar de voordeur.”
Bart en Koen De Block, allebei tuinarchitect, steken niet onder stoelen of banken dat ze streven naar perfectie. Kwaliteit is het uithangbord van het bedrijf en dat geldt voor elk onderdeel van de service, of het nu om de planten gaat of om de verharding.
 
Bart De Block: “Onze diensten en producten moeten een lang leven leiden, dat is ons opzet. Om dat te garanderen zijn we niet alleen veeleisend tegenover onze producten en materialen, maar werken we ook met ons eigen, vertrouwde personeel dat het reilen en zeilen binnen het bedrijf volledig kent.”
De expertise van Green Design strekt zich uit tot alles wat te maken heeft met buitenaanleg en omvat ook zwembaden en biobaden, poolhouses en terrassen, opritten en andere verharding.
Bart De Block: “Klanten kunnen bij ons terecht voor het totale pakket, van ontwerp tot complete uitvoering en onderhoud. Daarbij nemen we ruim de tijd voor overleg op voorhand en goede afspraken; duidelijke communicatie is belangrijk in onze branche.”
 
We kunnen veilig stellen dat dit bijzondere project het resultaat is van een heleboel vergaand denkwerk en diepgaand overleg tussen verschillende partijen die samen streefden naar het beste resultaat.
Toon Saldien: “We zijn ver gegaan in afwerking en detaillering, maar de kern zijn we daarbij nooit uit het oog verloren. Het huis biedt maximaal comfort voor de bewoners en ademt licht, lucht en ruimte. Dankzij de raampartijen heb je de hele dag zonlicht, de woning kijkt als het ware naar de zon. En als je door de zonnescreens het schaduwspel van de bomen ziet … dat is de moeite waard.”
 
Amen. Daar hebben wij niets meer aan toe te voegen.
 

Met dank aan:

www.toonsaldien.be
www.drooghmans.be
www.domotica.be
www.xinnixdoorsystems.be
www.augustijnskeukens.be
www.corian.be
www.warmtepomptechnieken.be
www.antheunis.be
www.greendesign.be 
    

Fotografie: www.hendrikbiegs.be