Licht en open ruimte met privacy

Category: Editie 93

Een tuin en een huis dat er wat architectuur wat uitspringt. Dat was zowat de enige vereiste van een gezin met drie jonge kinderen bij het bouwen van hun nieuwe woning. “We zochten online naar een architect. Toen we enkele voorbeelden vonden van Govaert & Vanhoutte Architects waren we meteen verkocht. Zowel mijn man als ikzelf houden van strakke lijnen”, aldus de trotse dame des huizes. Hoewel de eisen van de bouwheren bij aanvang vrij eenvoudig waren, is het huis dat allerminst. De strakke nieuwbouwwoning valt zelfs in een nieuwe wijk op dankzij de heerlijke lijnen en de geslaagde combinatie tussen beton en hout. Aan ruimte is hier geen gebrek.
Vooraan is de woning mooi afgeschermd voor mogelijke inkijk. Achteraan genieten gasten en bewoners van een weids zicht. Met dank aan het niveauverschil en de heuvelachtige omgeving. De gouden gloed van het graan op de achterliggende akkers brengt een palet van kleuren tot leven. Het zwembad dat aansluit op het terras zorgt voor een nog zomerse omgeving. “We woonden in het centrum van Kortrijk. Altijd met veel plezier. Maar toen de kinderen er kwamen merkten we dat de tuin te klein was. Bovendien wilden we ook weg van de drukte”, vertelt de bouwheer. De drukte is in hun nieuwe woning inderdaad verdwenen. Eenmaal binnen in de indrukwekkende inkomhal ben je het straatverkeer volledig vergeten. “We lieten ons inspireren door de ouderlijke woning van mijn man. Hij groeide op in een – voor die tijd – erg moderne blokkenwoning. De stijl van Govaert & Vanhoutte sluit daar mooi op aan. We hadden zelfs nog geen bouwgrond toen we hen een eerste schets lieten maken.”
 
Kook- en leefzone
Die eerste schets viel duidelijk in de smaak. Het gebruik van open ruimtes in de benedenverdieping zorgt voor heel veel bewegingsvrijheid. Echter zonder in te boeten op privacy. Zo kunnen de ouders zich afzonderen in een apart bureau voor avondwerk en genieten ook de kinderen van een eigen speelruimte. Maar het hart van de woning is de open keuken. Een indrukwekkende dubbele deur zorgt voor een welkom gevoel. In open stand vormt de massieve draaideur voor een rechtstreeks zicht op de tuin vanuit de inkomhal. Toe scheidt de deur volledig de neutrale inkomhal van het meer private leefgedeelte. “Alle maatmeubilair werd ontworpen door Govaert & Vanhoutte. Tot in het kleinste detail. Ook de keuken is van hun hand.” Die keuken wordt gedomineerd door een langwerpig keukeneiland met verschillende zones. Aan de kop van het eiland is er plaats voor een gezellige aperitief dankzij de bijpassende barkrukken. Het werkblad in inox zorgt voor een schittering die zich ook in de kookzone weerspiegelt. Zo is ook de volledige insprong waar het strakke gasfornuis zich bevindt afgewerkt met geborsteld inox. De dampkap en airco zijn haast onzichtbaar geïntegreerd in de box. “Het gasfornuis was ons idee. Het zorgt voor wat leven in de brouwerij en is een welkome afwisseling met het anders erg strakke interieur”, vertelt de bewoonster. Het lange keukeneiland eindigt achteraan in een tafel met (kinder)stoelen. Met acht eetplaatsen is er plek voor iedereen in het gezin. Ook aan opbergruimte werd gedacht. In de wand met het gasfornuis is een volledige ingemaakte kast. Het keukeneiland zelf is haast volledig afgewerkt met kasten onderaan. Alle keukentoestellen zijn van Gaggenau en daar is een simpele en erg logische reden voor. “Ook in ons vroeger huis gebruikten we Gaggenau en daar waren nooit problemen mee. Wat goed is, moet je niet veranderen”, klinkt het. Een leuke feature in de keuken is de doorkijkhaard. Hier kunnen de ouders gezellig barbecueën, ook als het buiten regent, terwijl de kinderen in de speelruimte meegenieten van het opflakkerende vuur. De magneetwand waarin de doorkijkhaard is ingebouwd is dan weer het perfecte kader om tekeningen en to do-lijstjes te verzamelen.
 
Natuurlijke vloer
De open leefruimte beperkt zich niet enkel tot het gelijkvloerse. Ook de verdieping, waar het slaapgedeelte zich bevindt, staat op elk moment in contact met de open ruimte beneden. Daar zorgt een grote vide voor. “Die verbindt letterlijk  boven en onder.  Boven bevindt zich een open speelruimte voor de kinderen. Dankzij de vide horen we de kinderen op elk moment. En zij ons.” Voor de vloerbekleding van de grote leefruimte kozen de bewoners voor Pastellone, een gietvloer op basis van kalk. De verschillende grijze tinten voegen een extra dimensie toe in combinatie met de witte kasten en muren, en de betonmuur die als blikvanger fungeert langs de lange zijde van het huis. De grijze gietvloer wordt enkel in de keukenzone onderbroken. Hier ligt een vlekbestendige natuursteentegel: Ceppo di Gre. De zichtbare mineralen en fossielen in de natuursteen creëren extra sfeer. Meteen is de vloer ook erg praktisch. De natuursteen wordt gebruikt in de badkamers en als vloertegel in de wasplaats en berging.
 
Etnische invloeden
Op naar woonkamer. Ook hier is de architectuur strak, maar de inkleding is opmerkelijk mediterraans. De decoratie is duidelijk etnisch geïnspireerd. Van zetel tot tapijt, van mandjes tot staande lampen. De zwarte linnen gordijnen brengen extra sfeer in de woonkamer waar de televisie slim verborgen zit in een zwevende wandkast. Onderaan is de kast volledig open en verschijnt een haardvuur. Een praktische indeling waarbij de schouw verborgen zit in de witte kast. In tegenstelling tot de keuken is het kleurenspel hier niet wit met inox, maar wit en zwart in combinatie met het zichtbeton. Ook de eettafel wat verderop blinkt uit in wereldse invloeden. De massieve houten tafel met bijhorende krukken en zitbanken in acacia hout is een kunstwerk an sich. Boven is er dan weer gebruik gemaakt van afrormosia. In de buitenbekleding van de bovenverdieping, die als een soort van houten doos op de betonnen basisconstructie steunt, en in de houten plankenvloer waarbij de exotische houtsoort de volledige bovenoppervlakte voor haar rekening neemt. Boven is er plaats voor drie kinderkamers, al dan niet met een gedeelde badkamer – “Een gedeelde badkamer is erg praktisch, maar ook na bedtijd erg leuk voor de kinderen. Soms te leuk”, lacht de vrouw des huizes –, een open speelruimte voor de kinderen en uiteraard de ouderlijke slaapkamer met een aansluitende badkamer. Zowat elke kamer staat in verbinding met elkaar via de gevelbrede balkons. Ook hier is het oog voor detail duidelijk. In de materiaalkeuze, om maar iets te zeggen, maar evengoed in de afwerking van het maatschrijnwerk en het moderne vrijstaande bad in de ouderlijke badkamer. Achteraan de woning is er haast vanuit elke ruimte een indrukwekkend zicht op de ruime tuin. Vanuit de leefruimte sluit het plankenterras mooi aan en wacht op het einde van het tropische ipehout een langwerpig zwembad. Uitnodigend, dat is zeker. Het terras en zwembad zorgt meteen voor een verbinding in het reliëf. Een ruim gazon met plaats om te voetballen is de voorbode van het lagergelegen bloemengazon met fruitbomen. 
 
Haarfijn haardvuur
De pure architecturale lijnen worden verzacht dankzij de decoratie, maar ook dankzij het natuurlijke haardvuur. Van Dale uit Brugge zorgde voor passende open haarden, zowel in de zit- en televisiehoek als in de keuken. Beide ontwerpen zijn opmerkelijk, om het zacht uit te drukken. Niet toevallig, want Van Dale is gespecialiseerd in designhaarden en -kachels van de meest toonaangevende merken. De doorkijkhaard in de open keuken zorgt op elk ogenblik voor een visuele verbinding tussen de ruimte voor de kinderen en die van de volwassenen. Want terwijl de kids spelen in hun eigen kamer, houdt moeder of vader discreet een oogje in het zeil. Bovendien weten de kinderen meteen als er grill op het menu staat: het houtvuur geeft meer prijs dan enkel gezelligheid. Het is ook een indoor barbecue. Het haardvuur is perfect zichtbaar via de glazen wanden. In de leefruimte is het haardvuur puur decoratief en vooral pure sfeer. Het open vuur is haast onzichtbaar in het geheel. Ook dankzij de televisiewand waarin de schouw verborgen zit. Het haardvuur zelf bestaat visueel enkel
uit strakke, zwarte metalen lijnen. Het lijkt alsof de bewoners op de bestaande vloer een vuurtje stoken, maar schijn bedriegt. Alle technieken zijn weggewerkt en het ontwerp van de haard gaat haarfijn op in de muur en vloer.
 
Gezellig beton
De architectuur van de woning maakt grotendeels gebruik van de kracht en uitstraling van beton. Daarvoor deden architecten en bewoners een beroep op de kunsten van Enjoy Concrete uit Veurne. Vooraan valt in de eerste plaats de zwevende betonmuur op. Die hangt boven de oprit van de ondergrondse garage en maakt ongewenste inkijk onmogelijk. De muur is een visuele goocheltruc. De eigenlijke gevel bevindt zich enkele meters achter de vrijstaande betonconstructie die is afgewerkt met een houten
plankenbekisting waardoor een zeer huiselijke look ontstaat. Achteraan vormen de betonnen zijgevels van twee uitstekende volumes een knus terras, beschermd tegen de wind. Ook hier kreeg de betonstructuur een houten look dankzij de bekisting. Een onoplettend oog ziet hier een verweerde houten gevelbekleding, het getrainde oog weet dat het om beton gaat met een erg gezellige uitstraling. De betonconstructie is deels ook zichtbaar binnenin. De langste zijmuur is volledig opgetrokken in zichtbeton. De rauwe look zorgt voor een industrieel karakter, ware het niet van de zachte, gladde afwerking en de gemoedelijke interieurinrichting. De strakheid van het beton leent zich uitstekend voor de moderne architectuur. De afwerking en combinatie met hout en glas zorgt voor een puur en gemoedelijk uitzicht.
 
Technieken verenigd
Gegroeid uit een éénmanszaak opgericht in 1862 en intussen al de vierde generatie. Desauw stoelt dus op een eeuw ervaring, waardoor technieken geen geheimen meer hebben voor haar. Dankzij haar jarenlange ervaring slaagt Desauw er moeiteloos in de integratie van alle tecnhnieken vlekkeloos op elkaar af te stemmen. Het streefdoel is een hoogwaardig totaalconcept aan de klant voorstellen en uitvoeren, dit onder de begeleiding van haar eigen studiebureau Desauw Engineering. Samen met de klant en de architect zoekt Desauw mee naar de beste oplossing op maat met gebruik van innovatieve, energiezuinige, duurzame en hoogwaardige producten. Dankzij de sterke tecnhische knowhow van haar ingenieurs en haar vakkundig opgeleide techniekers wordt er steeds een uitvoering van onberispelijke kwaliteit afgeleverd.
Nieuwbouw of renovatie, residentiële woningen, kantoren/loodsen, appartementen... Desauw neemt de volledige verantwoordelijheid voor de technieken op zich. Van studie tot uitvoering, van idee tot afwerking. Desauw is uw partner, uw klankbord en uw denktank voor uw project. Ook binnen dit project kreeg Desauw de eer om alle technieken te mogen integreren. Met de nadruk op comfort en flexibiliteit werd als gebouwenbeheer- systeem KNX gebruikt, zowel via touchscreen - Ipad - Iphone bedienbaar.
KNX: wereldwijd de enige open standaard voor gebouwen-automatisering. In samenspraak met de bewoners nam Desauw de volgende keuzes: verlichting, zowel binnen als buiten, van Delta Light, ventilatie van Renson, toegangscontrole van Gira, als schakelmateriaal Niko Mysterious, verwarming van Buderus, kraanwerk van Vola en airco van Panasonic. De gekozen technieken zorgen voor luxe, gebruiksgemak, comfort en energiezuinigheid. De prachtige afwerking met subtiele details en verbazende strakheid onderstrepen bovendien de strakke ruimtes en de prachtige omgeving.
 
Met dank aan :

www.govaert-vanhoutte.be
www.desauw.be
www.enjoyconcrete.be
www.vandalekachels.be

Fotografie: www.hendrikbiegs.be