Oud versus nieuw, yin versus yang

Category: Editie 93

Je villa op het platteland inruilen voor een rijhuis in het centrum. Meestal gebeurt de beweging omgekeerd, maar als je in het hart van het historische Ieper kan wonen, is de lokroep groot. Achter een beschermde en bescheiden gevel op een steenworp van de Lakenhallen en het In Flanders Fields museum huist vandaag een volledig gerenoveerde gezinswoning. En ja, de ruimte is veel groter dan de gevel doet vermoeden.
 
Vier of vijf flinke stappen, meer is het niet: de breedte van de gevel van een nieuwe renovatie in het hartje van Ieper. Maar ondanks de beperkte gevelbreedte schuilt achter het oude metselwerk opvallend veel ruimte. Dat is het voordeel van een oude, historische stad: de verrassingen bevinden zich vaak op de plekken waar je het minst verwacht. Terwijl de rallywagens het centrum veroveren – de rally van Ieper is een jaarlijks fenomeen – opent de gastvrouw de klassieke voordeur. Meteen is de eerste verrassing een feit. Achter de oude gevel vind je geen ouderwets decor, maar strakke architecturale lijnen in een mix met oude elementen. “Het was even zoeken om het juiste huis te vinden. We wilden in het centrum wonen, maar met voldoende kamers voor vier kinderen, een tuin, een ruime garage en de luxe van een nieuwbouw. Je begrijpt dat we even moesten zoeken”, doet de dame des huizes haar verhaal. Toen de bewoners het pand voor het eerst zagen was het oude gedeelte al volledig verdwenen. Enkel de gevel werd – verplicht – bewaard. De rest bestond louter uit buitenmuren. Het voordeel van een haast blanco canvas is natuurlijk dat je van nul kan opbouwen en volledig je zin kan doen. Precies wat de bewoners deden: een rijhuis omgetoverd tot een grote gezinswoning op maat van hun eigen levensstijl. En vooral volgens hun eigen smaak. “Interieurinrichting is mijn hobby. Als ik in een chique kledingwinkel sta, kijk ik naar de inrichting en niet naar de kleren”, lacht de bewoonster die koos voor een mix van oud en nieuw. Zowel in de architectuur als in de decoratie. “We wilden een huis met een hoog zen-gehalte. Een rustgevende omgeving waar oud en nieuw hand in hand gaan als yin en yang. De strakke, cleane basis wordt gezellig dankzij oude elementen.” Beter kan je het interieur van het historische gebouw niet benoemen. Een strak, modern design wordt er afgewisseld met antieke stukken en details.
 
Gemoedsrust
“Onze vrienden verklaarden ons gek dat we nu nog een renovatieproject zouden starten, met een ruime villa op het platteland woonden we eigenlijk erg mooi, maar we zijn erg blij dat we hebben doorgezet.” Om zekerheid in te bouwen in een groot renovatieproject als dit klopten de bewoners aan bij Lapeirre Woningbouw, een West-Vlaamse totaalaannemer die naast nieuwbouw ook gespecialiseerd is in renovaties. “We hadden schrik om zelf de bouwwerken te moeten coördineren. Alle aannemers apart aanspreken en aansturen een hels werk. Voor de luxe en onze gemoedsrust kozen we voor één aanspreekpunt. Lapeirre zorgde voor een volledige coördinatie. De samenwerking verliep erg vlot. Ze volgden op elk moment de werken op en zorgden voor een goed overzicht van het totaalplaatje.” Een extra pluim voor de hoofdaannemer was de netheid van de werken. “Zowel voor ons als voor Lapeirre was dit een aandachtspunt. We wilden een werf die overzichtelijk was op elk moment, geen stort van bouwmaterialen die her en der verspreid liggen. Ook de netheid van de afwerking was een focuspunt. Lapeirre speelde hier goed op in en zat ook achter de veren van de verschillende onderaannemers”, vertelt een tevreden bouwheer.
 
Lapeirre Woningbouw bracht de bewoners in contact met de architect en nam alle ruwbouwwerken voor haar rekening, net als de volledige coördinatie tot en met de oplevering. “We houden van hedendaagse architectuur met respect voor de klant, het concept en het budget. Elk project wordt individueel door een onafhankelijke architect uitgewerkt. Samen met de architect stellen we alles in het werk om de esthetische en functionele meerwaarde van een woning te realiseren. Geen standaardplan, maar een blanco vel papier en persoonlijke wensen, dat is de basis van elke samenwerking. In dit project zijn de waarden mooi duidelijk: samen met de bouwheren ontwikkelden we een huis op hun maat”, aldus Isabel Lapeirre die samen met haar vader Patrick het familiale bouwbedrijf runt. Bouwadviseurs luisteren naar dromen en wensen op het vlak van renovatiewerken of verbouwingen. “Keuzes en voorkeuren zijn voor ons van groot belang, elke bouwheer moet de vrijheid hebben om zijn of haar woning tot in de puntjes te personaliseren. Op basis van het beschikbare budget en de noden van het gezin, inspireert, adviseert en helpen we bij het maken van keuzes. Als familiebedrijf zien wij een persoonlijke aanpak graag terug in de relatie met de bouwheer. Van de begeleiding in ontwerp, voorbereiding, materiaalkeuze en uitvoering tot aan de opvolging en service na oplevering.”
 
Oud versus nieuw
Tijd voor een rondleiding. De inkomhal is klassiek voor een rijhuis. Na het openen van de deur heb je twee keuzes. Of je neemt de korte route richting keuken, of je volgt de hal waarbij je voorbij het toilet, de trap en de kelderdeur passeert. De deuren combineren oud en nieuw. De bewoners konden oude binnendeuren van een kasteeltje op de kop tikken en zorgden eigenhandig voor een renovatie van de houten deuren met glas. De toiletdeur is dan weer een plafondhoge designdeur dat perfect opgaat in het vlak. Van de hal gaat het naar de open leefruimte. De opendraaiende dubbele deur zorgt hier voor heel wat licht – en een mooi zicht op de stadstuin. Ook in de leefruimte worden oud en nieuw gecombineerd. Zo werd een deel van de oude buitenmuur zichtbaar gehouden. Het charismatische voegsel tussen de oude bakstenen zorgt voor een mooi contrast met de anders strakke lijnen en op maat gemaakt meubilair. De dame des huizes legt uit: “De basis is eenvoudig en strak, maar door de ruimte in te kleuren met een Oosters tapijt, kunst aan de muur en een antieke kast ontstaat een hele nieuwe dynamiek. De antieke decoratie is het resultaat van een levenslange zoektocht. Want de unieke stukken vind je niet zomaar toevallig.”
 
Gietvloer als basis
Eén van de redenen waarom de hobby-interieurarchitecte zich kon uitleven in de decoratie is de strakke gietvloer. Een witte Mellow-gietvloer van Liquidfloors. “De witte gietvloer zorgt voor rust in het hele huis. Het is de basis voor het hele interieur. Op de witte vloer staat alles mooi, zonder dat het té druk wordt”, klinkt het. De moderne gietvloer vind je niet alleen in de leefruimte, maar ook op de andere verdiepingen, tot en met de zolderverdieping waar de vier kinderen hun kamer vinden. “Door de vloer overal toe te passen ontstaat een organisch effect. Ik vond het ook belangrijk voor de eenvoud om op elke verdieping dezelfde materialen te gebruiken.” De keuze voor een Liquid Mellow-gietvloer bleek een voltreffer. “Liquid Mellow is krasbestendiger dan de oude gietvloer-technieken, volledig naadloos en is ook heel makkelijk te onderhouden. In ons huis is het de gewoonte om op blote voeten te rond te lopen: de gietvloer zorgt voor een erg aangenaam, zacht en warm gevoel aan de voeten.” Vorig jaar won Liquid Mellow nog de Innovation Award van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie. Het werd volledig ontwikkeld met een focus op vlakheid, onderhoud, loopcomfort en honderd procent naadloze uitvoering. De duurzaamheid en ecologische basiselementen zijn een extra troef. Zo is elke kleur mogelijk en biedt Liquidfloors tien jaar garantie.
 
Gezellige vlammen
Gezelligheid en sfeer is er dankzij de meubels en de kleuren, maar ook dankzij het sfeervolle haardvuur. De bewoners kozen voor een gesloten haardvuur van M-design, een hoogrendementshaard met een zeer mooi vlammenspel. Het strakke vuur is perfect geïntegreerd in de lange wand van de leefruimte. Het zwarte kader en de witte keien zorgen voor een mooi contrast. “Het haardvuur zorgt voor extra gezelligheid. We gebruiken het erg vaak. Voor de sfeer van de vlammen, maar ook als extra verwarming op een koude avond.” De gashaard - model Luna Diamond- is eenvoudig te bedienen met een afstandsbediening. Dankzij de recente introductie van de Eco-wave en Eco-switch kan de klant een eigen vlampatroon instellen en zo optimaal genieten van de haard. Zo bekomt men toch een zeer mooi vlammenspel met een laag verbruik. De ontwikkelde app biedt de mogelijkheid om de haard te bedienen met smartphone of tablet. M-Design is een Belgishe fabrikant van zowel gashaarden, houthaarden als kachels en tuinhaarden. Innovatie en dynamiek worden doorgetrokken in alle modellen: een combinatie van hoog rendement, efficiëntie, design en gebruiksgemak. M-design haarden zijn stuk voor stuk duurzaam en ecologisch en kunnen in elk interieur ingepast worden: Zo zijn er horizontale en verticale modellen, doorkijkhaarden maar ook hoekhaarden en roomdividers.
 
Franse mozaïek
Na de tussenstop in de leefruimte vervolgt de rondleiding in de open keuken. Ook hier staan strakke lijnen centraal in combinatie met oude blikvangers. De witte afwerking van zowel het maatwerk, de vloer als het lange keukenblad zorgt voor een duidelijke sfeer en beleving. Het lange werkblad in composiet eindigt achteraan – of vooraan, afhankelijk hoe je het bekijkt – in een gezellige bar en eethoek. Krukken in massief hout zorgen voor een mooi evenwicht tussen kleur en materiaal. “Hier komt opnieuw de yin en de yang boven.
 
Het strakke van de keuken en de vrij rigide kleuren worden gebroken door het natuurlijke hout”, klinkt het. Oud en nieuw krijgt dan weer een passende invulling als spatwand aan het fornuis. “De keramieken mozaïeken zijn meer dan honderd jaar oud en zijn pure recuperatie uit een oud Frans kasteeltje. De groene motiefjes geven kleur aan de keuken en zorgen voor een charmante toets.” De bewoners en eigenaars steken graag zelf de handen uit de mouwen: ze maakten eigenhandig de oude keramische tegeltjes opnieuw gebruiksklaar en plaatsten ze ook zelf. “Dat had nog heel wat voeten in de aarde. Om het patroon helemaal juist te krijgen, legden we alle tegels op voorhand uit. Om daarna stuk per stuk te plaatsen. Gelukkig gebeurde alles zeer secuur, want extra reservetegels waren er niet.”
 
Apotheekkast
Zowel in de leefruimte als in de keuken zorgde Trybou - kitchen and interior concepts voor alle maatwerk. En dat is heel wat. Het grootste element is de enorme wandkast die zich uitstrekt langs de volledige lengte van het huis. Het op maat gemaakte meubel maakt de verbinding tussen de keuken en de zithoek in een langgerekt spel van kasten en fijne afwerking. Ook het gasvuur en de televisie zijn er naadloos in verwerkt. In het keukengedeelte steelt een indrukwekkende apotheekkast de show. “De vlakke oppervlaktes zorgen voor rust en ruimte. De kasten zijn erg handig en bieden enorm veel plaats om alles op te bergen, maar bieden ook een duidelijk perspectief in het huis.” De Stadense interieurspecialist Trybou maakt elk ontwerp volledig op maat. Elk interieur is dan ook uniek. Met oog voor details en vakmanschap is de schrijnwerker gespecialiseerd in keukens en totaalinterieurs.  Van ontwerp en productie in de eigen schrijnwerkerij, tot en met plaatsing en dienst na verkoop. Dat oog voor detail is ook zichtbaar in het bureau-gedeelte dat een vast onderdeel vormt van de open leefruimte. “Zowel mijn man als de kinderen zitten ’s avonds vaak aan de computer. Het is logisch dat het bureel deel uit maakt van de leefruimte, zo blijft iedereen verbonden met elkaar”, aldus de bewoonster.
 
Koken met goesting
Even consequent als het gebruik van de materialen zijn de bewoners in hun keuze voor keukentoestellen. Van oven, spoelbak, inductievuur, vaatwas tot en met microgolf, ijskast en dampkap: alle toestellen zijn van Smeg. Het Italiaanse familiebedrijf is al meer dan zestig jaar een van de wereldwijde koplopers in design keukenapparatuur. En dat is in deze historische woning te zien. Elk apparaat is honderd procent ingebouwd en gaat naadloos op in het interieur. De dampkap is haast onzichtbaar ingewerkt in een balkvolume aan het plafond, de inductiekookplaat gaat mooi mee met het werkblad, net als de afwasbak in inox. Ook het schrijnwerk in de keuken is aangepast aan de keukentoestellen. Zo is de vaatwas verborgen in een van de kasten en vormen de oven en microgolf een afgewerkt vlak in de uitgebreide apotheekkast. De fronten van de oven en microgolfoven zijn eveneens in inox. Opnieuw een mooi staaltje van een consequent gebruik van materialen. Design en technologie gaan hand in hand. Zo is de multifunctionele SC485X-8-oven uitgerust met acht functies, waaronder een speciale Vapor Clean-functie. Het snel voorverwarmen, elektronische temperatuurscontrole en de vier kookniveaus maken van deze Smeg-oven een populair apparaat in elk huishouden.
 
Levenslang loungen
Heden en verleden zorgen voor leuke verrassingen in de gezinswoning, net als de opmerkelijke indeling van de verdiepingen. Zo bestaat de eerste verdieping niet louter uit een badkamer en slaapkamer – dat zou het standaardpatroon zijn voor een rijwoning –, maar wel uit een ruime wasruimte en vooral een extra lounge. In de open lounge vinden met name de kinderen alle ruimte om te ontspannen. Hier spelen ze videogames, spreken ze af met hun vrienden of plannen ze hun volgende escapades. “Het is een leuke manier om extra woonoppervlakte te creëren. Ook al is de woning beperkt in ruimte, toch heb je nooit het gevoel dat je op elkaar leeft. Ook niet met vier kinderen, of bijhorende lieven. Er zijn voldoende ruimtes waar iedereen zijn privacy vindt, of waar je in een beperkt gezelschap de tijd kan spenderen”, verklaart de bewoonster de reden voor deze opmerkelijke invulling. “Het was een ideetje van onze architect, en een zeer goed idee.” Op de eerste verdieping vind je verder de ouderlijke slaapkamer met een bijhorende badkamer. Een ruime inloopdouche maakt dat de woning klaar is om levenslang te wonen. “Het is voor ons misschien wat vroeg om aan ons pensioen te denken, maar sowieso willen we hier blijven wonen. Zo lang mogelijk. We namen de stap om opnieuw te (ver)bouwen en willen hier zolang mogelijk profiteren van het leven. De locatie, de architectuur en de indeling is zo gekozen om hier op een zeer aangename manier oud te worden.” Nog een verdieping hoger bevinden zich alle slaapkamers van de kinderen. Vier in totaal. Op de verdieping huist ook een bescheiden badkamer met douche, louter en alleen voor de kinderen. De bewoners gaven de zolder op om dit mogelijk te maken en de architect moest creatief omgaan met de ruimte. Zo is een zijde van de zolder onderverdeeld in een duplex. De duplex geeft onderdak aan twee open slaapkamers. Dankzij het niveauverschil genieten hier twee kinderen van een eigen ruimte en privacy.
 
Opendeur
De stijl van de open leefruimte is ook op de bovenverdiepingen merkbaar: een mix van strakke lijnen en een oog voor geschiedenis. Onder andere de deuren combineren de twee aandachtspunten erg mooi. Hiervoor gingen de bouwheren te rade bij deurenspecialist Vabo. Terwijl beneden de Argenta Invisidoor zonder kader is ingewerkt in de hal, zorgen gelakte deuren in landelijke stijl op de verdiepingen voor het verschil. Het resultaat is een samenvoeging van landelijk en modern. De witte binnendeuren genieten quasi allemaal van gezellige vierkante glasramen en hebben een stemmig design. De verticale lijnen zorgen voor een vintage-toets aan de nieuwe deuren. “De keuze van de deuren was niet eenvoudig. Dit is een oud huis. Die sfeer wilden we zeker bewaren, maar in combinatie met een modern gevoel en moderne technieken. De deuren van Vabo hebben dat samenspel in huis. Ook de afwerking is erg geslaagd. Het lakwerk voelt zacht aan. Dat is erg aangenaam, zeker in het slaapgedeelte.” Vabo is specialist in binnendeuren en glazen deuren. Alle deuren zijn puur maatwerk. Klanten kiezen zelf de afwerking, kleur of fineer. Zowel landelijk als modern. De showroom van Vabo telt 1.200 vierkante meter en zorgt voor alle nodige inspiratie.
 
Ardense charme
Modern en toch huiselijk is de stijl en sfeer die je doorheen de rijwoning aantreft. Ook in de gezellige binnentuin. Een outdoorzithoek en strakke picknicktafel zorgen er voor een geslaagd contrast met de oude, verweerde luiken aan de onbewerkte buitenmuur en een charmant roestig waterelement. De ideale plek om te barbecueën, om gezellig een boek te lezen in de zon of om met vrienden of familie het glas te heffen op een mooie zomer. De kunstwerken op en rond het terras zorgen voor een aangename omgeving. De stadstuin verbindt het huis met de garage waar een extra houten paviljoen een natuurlijke aanblik genereert met een hoog Ardennen-gehalte. Lederen zetels, veel hout en dierenpelsen: dit is een jachthuis in de stad. Gezelligheid troef. Het paviljoen is de plek bij uitstek voor feestjes met vrienden, of om te oefenen op de doedelzak. Want ja, dat is een gedeelde hobby in het gezin. Het tuinpaviljoen is een extra leefruimte en zorgt opnieuw voor een fijn spel tussen oud en nieuw. Een evenwichtsoefening tussen charme en strakheid. Maar hoe je het ook bekijkt, uit het oogpunt van een geschiedenisliefhebber of een hedendaagse architectuurfanaat, de balans is altijd positief.
 
Met dank aan:
 
www.lapeirre.be
www.m-design.be
www.trybou.com
www.liquidfloors.be
www.vabodeuren.be
www.smeg.be

Fotografie: www.hendrikbiegs.be