Two united in one

Category: Editie 93

Wonen met zicht op zee. Wie droomt er niet van?
We bezoeken een parel van een locatie. In feite zijn het twee afzonderlijke ruime appartementen in een complex met vier verdiepingen. Kraaiprojecten, sterk in totaal woonconcepten, ging de uitdaging aan om het appartement op de benedenverdieping en dat van de eerste etage te verbinden tot een harmonisch geheel.
 
Elke Craeymeersch en Bastiaan van den Eshof van Kraaiprojecten zijn er wonderlijk in geslaagd om dit voor mekaar te krijgen. Ze wisten de perfecte overgang te maken zodat de bewoners het ruimtelijk gevoel krijgen van een individuele woning. Dankzij een horizontaal uitschuifbaar screendoek tussen de twee verdiepingen kan elke etage op zich perfect als woonunit fungeren.
 
Wanneer je het gebouw binnen komt, heb je de keuze via het gelijkvloers of de eerste verdieping ‘het appartement’ te betreden. Wij nemen de toegangsdeur tot de eerste etage en zijn meteen geïmponeerd door het serene uitzicht op de duinen en de Noordzee.
 
Zuivere lijnen
De grote ramen in de open leefruimte, een combinatie van woonkamer en atypische ‘keuken’ met een hoog apero-bar gehalte, maken een sublieme lichtinval mogelijk. De inrichting, ontdaan van alle ballast, is heel uitnodigend door zijn zuivere lijnen.  Met zorg koos Elke Craeymeersch de interieurinrichting uit. Kraaiprojecten staan namelijk in voor de follow up van de totaalprojecten die zij realiseren.
 
Meteen valt de zwevende hoge tafel op. Een wit vlak met een oppervlakte van 2,90 m bij 1,10 m en 8 cm dik. De verankering in de muur op zich alleen al is een huzarenstukje. Deze tafel nodigt uit om met vrienden een glas te drinken, staand of zittend op een van de drie hoge houtblokken. Die hebben een sobere, rigide vormgeving en zijn aan één kant open. 
 
De verlichting in het ‘keuken’gedeelte bestaat uit ledstrips die discreet zijn ingewerkt in de wanden en het plafond. Bewust laten de interieurarchitecten de ledstrip boven de hoge tafel op de muur doorlopen tot op zo’n 20 cm boven de vloer.
 
Verderop in de leefruimte staat een witte tafel in MDF van 3,5 m lang met aan de ene zijde een reeks van vijf zwarte stoelen en aan de andere zijde een bijhorend wit bankstel, ook in MDF. En dan heb je nog een derde wit tafelvlak dat als bureau fungeert met frontaal zeezicht. Het is in een soort sas ingebouwd dat de overgang maakt tussen de leefruimte en de gang naar de slaapkamers. Voor het open bureau is een comfortabele zithoek ingericht van waaruit je naar de zee en een flatscreen boven de zwevende tafel kunt kijken. Elke Craeymeersch koos voor deze zithoek een handgetuft 100% zuiver scheerwol Danskina-tapijt. EM Interieur/English Monastery tekent voor het ontwerp van het op maat gemaakte zitmeubel.
 
Creativiteit ten top
Binnen dit minimalistische concept trekt de bijzondere zwarte keukenwand de aandacht. Die kreeg een afwerking op maat van Styling Decor, dat wel voor meer fijne afwerkingen instond. Serge Deleu: ‘Nieuwe producten ontwikkelen en/of bestaande hervormen of bijsturen om ze te verfijnen of verbeteren, is ons handelsmerk. Dit doen wij onder het motto ‘Painting is an art’ en zo zijn wij bij tal van architecten en bouwheren gekend. De juiste samenstelling van de producten kennen ze vaak niet, dat is een beetje ons geheim. Ik ben gevormd als kunstschilder en zette mijn eerste stappen in de restauratie, vooral wat verouderingstechnieken betreft in bijvoorbeeld kerken en kastelen. De ervaring die ik daar opdeed, zorgde ervoor dat ik veel inzicht kreeg in materies en kleuren. Het zette er mij toe aan om 27 jaar geleden mijn eigen zaak op te richten en nieuwe producten en technieken te ontwikkelen. Die 25-tal technieken passen wij toe in specifieke bouwprojecten en in de restauratiewerken die ik nog steeds uitvoer, zoals momenteel in het kasteel in Ingelmunster. Creativiteit is mijn motor. Dat en expertise heb je zeker nodig wanneer je zelf kleuren gaat samenstellen. Vaak doen wij dat ook ter plaatse, waardoor elk project op zich uniek is. Specifiek in dit project hebben wij – wat wij de porceleintechniek noemen – toegepast. Wij hebben alle schilderwerken uitgevoerd, de vloertechnieken, de opbouw van de douches en een specifiek waterdichtingssysteem geplaatst. De afwerking van de vloer en de tabletten – hoewel het om twee verschillende materies gaat – zijn beide gebaseerd op fijne poeders, waarbij ze voor de tablet iets minder grof waren dan voor de vloer. Qua kleur zitten ze dicht bijeen, maar ze voelen naar materie anders aan. In de vloer zit er iets meer tekening, terwijl we het voor de keukentablet zeer rustig hebben gehouden. Alle vloeren hebben we voordien geëgaliseerd, omdat er hier en daar een licht niveauverschil was. De uiteindelijke afwerkingslaag is amper 2 mm dik. Wat de keukenwand betreft, hebben wij een basis genomen waar we minerale oxidepigmenten en porceleinpoeder aan toegevoegd hebben. Het levendige effect die de wand vertoont, is ontstaan door het plaatsen van een specifieke voedingslaag. Geen vaste, gesloten laag maar een laag waardoor je schakeringen krijgt in de materie, in dit geval een lichte nuancering in glansgraden. Het was opnieuw een fijn project om aan mee te werken, zeker als je geapprecieerd en naar waarde wordt geschat.’
 
Duurzame zonwering
De ramen zijn voorzien van zonwering. Hiervoor werd een beroep gedaan op de knowhow van RENSON®, een Belgisch familiebedrijf dat in Europa trendsetter is onder meer op het vlak van duurzame buitenzonwering, ventilatie en terrasoverkappingen. De screens weren preventief de zon om oververhitting tegen te gaan en zorgen voor een optimale lichtinval. Normaal wordt zonwering buiten aan-gebracht om optimale bescherming te garanderen. Maar aan de buitengevel van dit gebouw mocht niet geraakt worden. Daarom werd het via afstandsbediening elektrisch aangedreven witte Fixscreen heel mooi, omzeggens naadloos, met witte aluminiumgeleiders ingewerkt in het binnenraamkader. De quasi geluidloze motor is boven elk raam ingebouwd in een kast. Als de witte screens neergelaten zijn, vormen ze een egaal vlak met de witte muur maar laten nog voldoende licht door. Deze glasvezel zonwering kun je in alle mogelijke RAL kleuren verkrijgen. Voor de slaapvertrekken werden verduisterende screens in polyester gebruikt.
 
Esthetisch ingewerkte schuifpanelen
Op de eerste etage bevinden zich twee slaapkamers met lateraal zeezicht. De slaapkamers zijn voorzien van tweepersoons boxsprings en inbouwkasten en hebben elk een functionele badkamer met inloopdouche, toilet en lavabo. Bijzonder aan de eerste verdieping is een derde kamer, eveneens met badkamer, die in verbinding staat met de open leefruimte. In deze kamer staat een ‘dagbed’ dat hoger is dan de standaard bedden. Overdag kun je hier lekker luieren en wegdromen met een wijds zicht op de golven. Zo word je volledig zen. Duidelijk hebben de bewoners liefde voor esthetiek, design en kunst en oog voor detail en goede afwerking. Vaak komt het op ‘finishing touch’ aan. Die uit zich hier helemaal in de keuze voor de vernuftige Loggia-schuifpanelen van RENSON® waarmee je de derde kamer van de woonkamer kunt afsluiten. De Loggia-panelen zijn opgebouwd uit kaders met invulling van vaste of draaiende lamellen in hout of aluminium, of glasvezel screendoek en beschikbaar in de verschillende RAL kleuren. In functie van de gewenste schaduw en het vereiste doorzicht kunnen de lamellen gepositioneerd worden onder verschillende hellingshoeken. De esthetische multifunctionele schuifpanelen uit het RENSON® gamma hebben in dit geval een interieurfunctie, maar worden vaak als buitengevel elementen gebruikt of geïntegreerd in een terrasoverkapping.
 
Een hoogstandje van een trap
Via de binnentrap, een realisatie van Decotrap, dalen we af naar de benedenverdieping. Dit Limburgs familiebedrijf gespecialiseerd in het bekleden van bestaande trappen, zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten, is actief in gans België. Met ‘bekleden’ bedoelt de installateur dat er reeds een constructie aanwezig moet zijn, zoals een betontrap, een MTX werftrap, een oude houten trap, of een metalen constructie zoals hier het geval is.
 
Voor deze zwevende trap werd de muur niet voorzien van gestorte beton of volle betonblokken, maar van een snelbouwsteen. Daarom moesten de Decotrap-vaklui werken met een metalen wang waarop de dragers bevestigd werden. Een hele uitdaging. In normale omstandigheden werkt Decotrap met aparte metalen dragers die chemisch worden verankerd in de betonmuur. In de eerste fase werd de metalen wang geplaatst. Daarna werd de wang door de bouwheer weggewerkt met gyproc of pleisterwerk. In de tweede fase plaatste men de eiken hoezen van 20mm dik, vervaardigd uit Europese eik van AB kwaliteit. Voor deze zwevende treden werden de hoezen behandeld met witte WOCA floorpaint, een vloerverf die heel wat kan verdragen. Maar de klant kan nog andere afwerkingen kiezen zoals single coat oliën, beitsen, vernis, ...
 
Decotrap levert altijd maatwerk ter plaatse zodat treden mooi tegen de muur aansluiten en er geen ‘schaduwvoegen’ ontstaan. Zo hoeven er geen plinten geplaatst te worden. Een ruime keuze aan materialen, kleuren en modellen, gaande van Z-treden over zwevende treden, tot en met traditionele modellen in verschillende houtsoorten zit in het aanbod.
 
Rechts van de design trap zien we een ietwat donkere open kamer die heel gezellig is ingericht als home cinema/tv kamer. Frontaal worden we ook hier verblijd met een ongeëvenaard panoramisch zicht op de tuin, de duinen en de natuurpracht van de Noordzee.
 
Op de benedenverdieping, naar een ontwerp van binnenhuisarchitect Nathalie Deboel, zijn drie slaapkamers met lateraal zeezicht die elk een badkamer hebben. De master bedroom, met rechtstreeks wijds zicht op de Noordzee, is veel meer dan een slaapkamer. Het is een leefruimte op zich met een open badkamer.
 
There is so much to tell. Fire by Faber
Er gaat niets boven persoonlijk contact. Mensen komen graag samen rond een brandend haardvuur. Dat nodigt uit om met je geliefde, familie of vrienden verhalen te delen, dingen toe te vertrouwen die jou vurig aan het hart liggen.
 
De sfeerhaard op gas is een Faber van het type Aspect Premium ST XL.  Deze brede doorkijkhaard met een modern design zorgt op killere momenten voor gezellige warmte in beide ruimten, en is perfect geïntegreerd als verbindingselement tussen de twee ruimten.  Deze haard is uitgevoerd met de Faber Step Burner brander. Het grote voordeel van dit type brander is dat de haard ook bij een laag vermogen een vol vuurbeeld met hoge vlammen geeft. Onwaarschijnlijk hoe echt het vlammenbeeld oogt. Verschillende combinaties zijn mogelijk:  houtblokken en sprokkelhout, grijze splitsteen of moderne witte Carrara kiezel. Dit type van gashaard is ook ideaal om op warmere dagen met minder vermogen te genieten van zijn gezelligheid. Bovendien bespaar je door dit systeem fors op de gasrekening, tot zelfs 70%.
 
Faber heeft meer dan 100 jaar expertise op het vlak van sfeerverwarming. Als producent van gashaarden, elektrische haarden en houtkachels heeft Faber de gesloten haard geïntroduceerd en populair gemaakt. Het merk is onderdeel van Glen Dimplex Benelux dat op zijn beurt deel uitmaakt van de Ierse Glen Dimplex Group, de grootste fabrikant van elektrische verwarming en sfeerhaarden.
 
De benedenverdieping heeft ook een functionele open keuken met een werkblokeiland. Hier merken we de betere inbouwtoestellen op zoals een Smeg koel- en diepvrieskast, een Novi dampkap en Miele inductie kookplaat. In de leefruimte is voor warme tinten gekozen. Het interieur straalt klasse, comfort en harmonie uit.
 
Onzichtbaar ingewerkte schuifdeuren
De keuken kan van de leefruimte afgesloten worden door het hoogkwalitatief  binnenschuifdeursysteem argenta® proslide van Argent Alu. Dit bedrijf is al meer dan 100 jaar actief in de ontwikkeling en productie van paumellen en scharnieren voor binnendeuren en biedt een volledig assortiment deurbeslag aan.
 
Argent Alu is de partner voor vakmensen, (binnenhuis)architecten en interieuradviseurs. Niet alleen professionals kunnen er terecht, ook particuliere klanten kunnen een beroep doen op het expert advies van Argent Alu via de argenta preferred partners.
 
Schuifdeuren zijn de ideale oplossing voor kleinere ruimten waar geen plaats is voor opendraaiende deuren. Hier is niet meteen sprake van een kleine ruimte, maar het argenta® proslide systeem waarvoor gekozen werd, is discreet en respecteert de strakke lijnen van het interieur. Het argenta® proslide schuifdeurbeslag biedt oplossingen voor enkele, parallelle, simultane, symmetrische en telescopische deuren alsook voor
geautomatiseerde houten schuifdeuren en kamerhoge schuifdeuren tot 100 kg. In minimalistische architectuur primeert pure zuiverheid in al zijn aspecten. De binnendeuren in de twee woonunits komen uit het argenta® invisidoor® gamma. Dank zij het onzichtbaar invisidoor® DL aluminium kader dat ingepleisterd werd, ligt de schuifdeur in lijn met de wand. De argenta® invisible neo scharnieren zijn ingewerkt in het kader dat afgewerkt kan worden in mat of blinkend chroom, teer zwart, brons of inox look.
 
Natuurlijke ventilatie
Wetende dat een mens 80% van zijn tijd binnen doorbrengt, hechten de bewoners ook veel belang aan een goede luchtkwaliteit in alle vertrekken. Zo kwamen ze terecht bij het basisventilatiesysteem C+EVO II, nog een oplossing van RENSON® dat “Creating healthy spaces” als baseline heeft.  Het slim zelfregulerend ventilatiesysteem meet continu zowel het CO2, VOC en/of het vochtgehalte binnen. Natuurlijke, frisse buitenlucht wordt binnengetrokken via raamventilatie en verdrijft de verontreinigde binnenlucht uit de kamers volgens het principe natuurlijke toevoer van verse lucht in “droge” ruimtes (b.v woonkamer, slaapkamer, bureau), doorvoer van lucht (gang en trappenhal) en mechanische afvoer van vervuilde lucht uit “vochtige” ruimten (badkamer, toilet, keuken, wasplaats). Dit is werkelijk een droomverblijf. Stijl en functionaliteit komen hier samen. De twee etages staan op zich en vormen toch een eenheid.  
 
Met dank aan:
 
www.kraaiprojecten.be
www.stylingdecor.be  
www.decotrap.be
www.faber.nl
www.renson.be 
www.argentalu.com
 
Fotografie : www.hendrikbiegs.be