Wonen in harmonie

Category: Editie 93

Onze verwachtingen zijn hoog gespannen wanneer we de woning van een interieurarchitect bezoeken. Het fraaie huis van Sofie De Backer in Kalmthout is werkelijk een lust voor het oog. Wonen en werken worden er gecombineerd in een prachtig decor. Home Sweet Home werd rondgeleid door de charmante gastvrouw.
 
Sofie heeft acht jaar in Italië gewoond en kwam drie jaar geleden terug naar België. Haar echtgenoot reisde veel, dus in de nieuw te bouwen woning werd bewust gekozen voor een samengaan van wonen (en de opvoeding van drie zonen) en kantoor (het interieurarchitectenbureau). Sofie De Backer Interieurarchitecten bestaat 17 jaar en telt vandaag drie medewerkers. Men kan er terecht voor totaalprojecten, van het design tot en met de werfopvolging, of deelprojecten, waar de klant het meestal overneemt na het definitief ontwerp. Projecten worden uitgevoerd in privéwoningen en kantoren, restaurants en kledingzaken.
 
Welkom bij Sofie De Backer
Je betreedt de woning via één zandkleurige trap gemaakt uit tegels van Kroatisch marmer. Het gehele gelijkvloers en de aanpalende (zonne)terrassen hebben ook deze vloerbedekking. Ook de boorden aan het dak en het plafond van het overdekt terras zijn afgewerkt met dit materiaal. De woning is een
langwerpig volume, naar achter gebouwd. Vallen op: rechte lijnen, symmetrie, bijzonder grote glaspartijen en de screens van Renson die zorgen voor zonnewering en privacy wanneer nodig.
 
De inkomhal wordt gezamenlijk gebruikt voor het zakelijke
en privégedeelte van de woning. Bij het binnenkomen valt onmiddellijk het volume in notenlaar hout op. Daarin zit,
fraai verborgen, een toilet, vestiaire en technische ruimte.
De 2 grote pivotdeuren van Argent Alu die uitkomen in de hal, scheiden deze ruimte van de woonkamer enerzijds en van het kantoor anderzijds. Het kantoor zelf is een functionele bureau- en vergaderruimte waartussen een glazen wand werd aangebracht. 
 
Sofie vertelt ons dat ze bij het uittekenen van haar ontwerpen steeds een minimaal aantal materialen gebruikt, die dan vaak terugkomen, en zo zorgen voor een gevoel van harmonie in het interieur én exterieur. In haar eigen woning, vertelt ze,
zullen we dat opmerken in de bevloering, de verlichting
en het gebruik van notelaar hout. Nog een constante in
haar ontwerpwerk is maatwerk. Ook daar zullen we in deze woning enkele fraaie staaltjes van zien.
 
Een echte leefruimte voor een groot gezin
Wanneer we de leefruimte binnenstappen, valt opnieuw een groot, deze keer zwart gelakt, volume op. Dat volume
(in dezelfde kleur als het schrijnwerk) scheidt het woonkamergedeelte van de keuken. Langs de woonkamerkant zitten er bergkasten in verborgen. Ook een barkast en tv-kast werden ingewerkt.
Die laatste heeft een deur met een
draai-inschuifsysteem. Het binnenwerk is gemaakt van donker melanine.
 
Gezellig bij de open haard
In het volume zit ook een ingebouwde liftdeurhaard van het merk M-design.
Een realisatie van Open Haarden Galerij. Sofie vertelt: ‘Ik werk graag samen met
dit bedrijf. Zij maken steeds zeer professionele voorstudies, waarin veiligheid
primeert. Belangrijk wanneer de haard, het schouwlijf en de schouwpijpen
geïntegreerd zijn in het maatwerk, zoals hier. De luchtisolatie, de brandwerende materialen en de normen daarrond, daar is Open Haarden Galerij expert in. Ze hebben ons ook zeer goed begeleid bij het chapewerk, zodat de nodige ruimte voorzien was voor de onderbouw van de haard.’ Sofie wenste een haard op gelijke hoogte met de vloer. Daardoor moest het onderstel van de haard in de vloer worden ingebouwd. De ventilatorfunctie van de haard kan zo niet gebruikt worden. Voor deze woning is dit niet erg aangezien er een performante vloerverwarming aanwezig is. Wanneer de haard op een hoogte van ongeveer 20 centimeter wordt gebouwd kan de ventilatorfunctie wel worden ingeschakeld, en de warme lucht nog beter worden verspreid. Sofie: ‘ik ben een echte liefhebber van
liftdeurhaarden. Je opent het glazen
front en je hebt een echte open haard.
Je sluit het en de kinderen kunnen veilig rondlopen. En plus, deze M-design haard is zeer zuinig in houtgebruik.’
 
Verder richting de keuken
In het volume merken we een verborgen deur op, waarmee je via een metalen trap naar ruime kelder met brede garagepoort kan. Sofie en haar gezin
hebben hier parkeer- en stockageruimte en een
multifunctionele plek die het interieurarchitectenbureau gebruikt als showroom.
 
Op het gelijkvloers wandelen we verder naar de leefkeuken. Het zwart gelakte volume wordt langs deze kant volledig gebruikt om keukenkasten te huisvesten. We zien onder andere een toestellenkast, een ontbijtkast, een dubbele koelkast en diepvries. Ook de ovens zijn netjes verborgen achter draai-in deuren.
 
Dan draaien we ons om en kijken uit op de tuin
en het overdekt terras. En het maxi keukeneiland.
Het eiland werd afgewerkt met een werkblad van verouderd, zwart graniet. De keukenkastjes onder het eiland zijn bekleed met notenlaarfineer. Dat geeft ‘warmte’ aan de ruimte, en harmoniëert met de omliggende bomenrijke tuin waar je vanaf hier een 180° zicht op hebt. Op de vijf krukjes van BCN van Kristalia uit de webshop van Sofie wordt er geapéritiefd en gegeten.
 
Dampkap in stijl
In de keuken trekt ook de Novy dampkap de
aandacht. Deze is aan het plafond gemonteerd en afgewerkt met hetzelfde materiaal als het zwarte volume. Sofie vertelt ons dat ze in haar projecten regelmatig Novy dampkappen gebruikt. Omwille
van technische redenen, want bij deze inbouw
groepen kunnen de motoren al dan niet apart worden geplaatst. Bovendien is er standaard recirculatie
ingebouwd. De geurfilter filtert de geuren en vetten zodat deze niet terug in de omgeving komen. Hierdoor is een afvoer naar buiten niet meer nodig. Deze toepassing is daarom ideaal voor lage-energiewoningen. Maar Sofie kiest ook voor Novy dampkappen omwille van esthetische redenen: ze kunnen ingekleed worden in mdf of het houtwerk van de betreffende keuken. Een laatste, praktisch voordeel van dit merk: de inTouch, een unieke toepassing van Novy, waar de bediening van de kap volledig gebeurt vanop de inductiekookplaat.
 
Buiten genieten op de terrassen en van de mooie oplossing van ACO Garden
Via grote schuifdeuren komen we op het overdekt terras, waar het heerlijk toeven is. Het Kroatisch marmer op de vloer loopt op hetzelfde niveau door. Ook het plafond werd afgewerkt met deze natuursteen. Bullet holes, in de waterbestendige versie, zorgen voor de verlichting.
 
In de volledige lengte en aan de achterzijde van het huis werden Euroline Discreet sleufgoten van ACO Garden aangebracht, onmiddellijk tegen het buitenschrijnwerk. De inloopsleuven zijn volledig weggewerkt zodat er geen visuele onderbreking is van binnen naar buiten. Raphaël  Van Overstraeten van ACO Garden: ‘om slagregens op te vangen, is het nodig om aan terrassen, of andere verhardingen, een goede afwatering te voorzien. Vaak worden goten aangebracht aan de buitenkant van een licht afhellend terras. In dit project werd gekozen voor discrete sleufgoten, een succesnummer. In totaal liggen er meer dan 17 meter sleufgoten en werden twee toegangsluiken aangebracht.
 
ACO Garden gaat doelbewust voor oplossingen die een efficiënte wateropvang toelaten rond het huis en in de tuin. Er wordt rekening gehouden
met het onderhoudsgemak en met
de esthetiek van deze oplossingen. Raphaël: ‘de Belgische markt is een
bijzondere markt. Wij investeren veel meer dan onze directe buurlanden, en ook de Zuiderse landen, in onze tuinen en terrassen. We staan daarom op
een goed blaadje bij onze fabrieken in Duitsland en Tsjechië. Onze product-ideeën worden graag aanhoord en doorontwikkeld. De meest verkochte tuingoot, Euroline, is verkrijgbaar met een brede waaier van rooster- en sleufdesigns in diverse materialen,
van verzinkt staal, gietijzer tot inox. Roosters in de kleur van het buitenschrijnwerk (Euroline Harmony) zijn ook mogelijk. En nieuw toegevoegd aan het gamma zijn de Euroline Natural en Shadow Grey, want grijstinten vormen nog steeds een dominante kleur op onze terrassen.’
 
De afvoergoten vangen het hemelwater op dat vervolgens wordt afgeleid door een buizensysteem naar de riolering
of een ondergronds infiltratiesysteem. In bomenrijk gebied is het aangewezen de sleuven af en toe uit te spuiten met de tuinslang. De kans dat er bladeren in de ondergrondse systemen terechtkomen, is vrijwel onbestaande, aangezien de toegangsluiken beschikken over een bladvangsysteem. Eén keertje per jaar die luiken nakijken, volstaat.
 
Raphaël vertelt enthousiast verder over de producten van ACO Garden. Naast de goten, de corebusiness, biedt het bedrijf heel wat meer oplossingen aan, gerelateerd aan afwatering en
verharding in de tuin, op het terras of oprit. Raphaël: ‘de trend in de tuinarchitectuur is werken met verschillende ‘kamers’. Dat zien we ook in deze tuin. Verschillende afgelijnde stukken zoals bijvoorbeeld een verhard terras, een kleiklinker pad, een oprit in castle grind en een extra parkeerplaats in grasdallen. Grindstabilisatiematten en grasdallen heeft ACO Garden ook in zijn productgamma. En weg met de afvoerputjes met lelijke pvc roostertjes. ACO Garden trekt het design van de goten in het terras namelijk door naar het afvoerputje onder het buitenkraantje.
 
Van het gelijkvloers naar de eerste
verdieping
Vanuit de leefruimte nemen we de minimalistische zwevende trap naar een verdieping hoger. Deze trap heeft een betonnen basis waarop massief houten notenlaren hoezen zijn gezet, stevig verankerd.
 
De hele eerste verdieping heeft een zandkleurige, polyutheraan gietvloer. Het materiaal ligt in alle ruimtes en werd ook consequent gebruikt bij de coating van de badkamerwanden.
 
In de lange gang, die over de hele lengte van het verdiep loopt, wordt duidelijk wat Sofie bedoelt met het consequent gebruik van verlichting. In de gehele lengte zien we lijnverlichting, in zwarte rails, gecombineerd met spotverlichting, die we ook op het gelijkvloers zagen. In sommige gedeelten van de lijnverlichting is een ledstrip onder plexiglas aangebracht. Die verlichting dient om de gang te voorzien van zuinige nachtverlichting. De lijnen en spots komen terug in alle ruimtes boven en creëren een herkenningseffect. Sofie verwoordt het zo: ‘de algemene verlichting moet natuurlijk goed zijn in een woning
of kantoor, maar er mogen speelse elementen worden toegevoegd. Met licht ‘creëer’ je echt interieurs.’
Room for boys
De kamers van de drie jongens en de logeerruimte zijn functioneel ingericht. Een bed van MDF Italia (verkrijgbaar bij Master Meubel), een bureau en een kastenwand in maatwerk in de favoriete kleur van de bewoner. De ruimtes voelen erg rustgevend aan door het beperkte kleurenpallet. Wit op de muren, plafonds, fijne schilderplinten en geschilderde blokdeuren tot aan het plafond. De accessoires komen uit Sofie’s webshop Decospot, per kamer zie je één of twee accentkleuren terugkomen. Ook mooi en minimalistisch: de gordijnen hangen aan ks-rails die direct aan het plafond zijn gemonteerd. Geen overbodige franjes hier.
 
Naast een apart nachttoilet bevindt zich ook nog een kleine badkamer op het verdiep. Die ruimte wordt optisch sterk vergroot door een spiegelwand. Een minimalistisch lavabomeubel en een inloopdouche met witte Vola kranen zetten verder de toon.
 
Slapen met een magnifiek zicht op de tuin
Op het einde van de gang wandel je de master bedroom binnen, die de hele breedte van het huis inneemt,
en door de grote raampartijen een prachtig panorama geeft op de tuin.
In deze bosachtige omgeving was
het een uitdaging een harmonieuze buitenruimte te creëren. Green Design is daarin uitermate geslaagd. In de recent aangeplante tuin blijven de bomen de hoofdrol spelen, samen met de organisch gevormde perken.
 
Terug naar binnen. Een grote, zwarte dressing van het merk PORRO ‘deelt’ de slaapruimte in twee. De twee grote dressingkasten hebben plaatsbesparende sliderdoors. ‘Het is een dressing waar de binneninrichting volledig op maat kan worden besteld (bij Master Meubel). Lades en schappen onderaan, zoals in deze kast, of overal
kledingroedes, zoals gewenst,’ vertelt Sofie ons. De grepen werden op haar vraag zwart gelakt. De aandacht voor details is bijzonder groot in deze woning.
 
Door de donkergrijze glazen wand op de linkerkant zien we de prachtige hoofdbadkamer van het gezin in haar volle glorie. Aan de verste zijde, een volledig bekaste wand. Alle kastdeuren zijn spiegels. Het binnenkastwerk is volledig op maat gemaakt, met praktische plekken voor allerlei verzorgingsproducten en linnenbakken.
 
De blikvangers in de badkamer zijn de ontwerpen van Antonio Lupi. Het witte organische baia bad en de tender lavabo’s staan hier perfect op hun plaats. Italië is dichtbij. In deze badkamer zien we ook Vola kranen terugkomen, zwarte deze keer. Sofie spaarde slim een bekraning uit, door één omsteller meer te voorzien waardoor de kranen van bad
en (open) douche aangestuurd worden vanop 1 plek. De
verlichting: de rails en bullet holes komen terug, deze keer
op ingepleisterde voetjes in plaats van profielen.
 
Boven het bad hangt een opvallende grote bolverlichting van Moooi. Naadloos schakelen we daardoor over naar de slaapruimte, want daar komt deze sfeerverlichting terug. We zien een hemels bed van MDF Italia (van bij Master Meubel) en enkele kleine kastjes. Meer is er niet nodig in deze prachtige ruimte.
 
Interieurarchitect 2.0: Decospot.be
Decospot.be, Sofie’s interieur webshop, zag drie jaar geleden het licht. Er waren verschillende redenen waarom de interieurarchitect haar shop opstartte. De webshop lost ten eerste een verwachting in van haar klanten die na de inrichting, verder geholpen willen worden met bijvoorbeeld decoratie, accessoires en kleurenadvies. Sofie merkte bovendien op dat haar klanten wel interesse hebben in interieurinrichting, maar over te weinig tijd beschikken om een uitgebreide zoektocht naar het juiste item aan te vatten. De webshop biedt ook daar een oplossing. Verder bleek er een nood te bestaan aan budgetvriendelijkere alternatieven voor bestaande, duurdere designstukken. De items en merken (een 20-tal) die Sofie selecteerde, vinden gemakkelijker hun weg naar de klanten. En tenslotte kwamen Sofie’s klanten van het eerste uur terug met restylingvragen. Projecten
die eigenlijk te klein zijn voor het interieurarchitectenbureau, maar perfect geschikt voor het shopconcept. Die shop
biedt als meerwaarde een moodboard service. Op basis van een plattegrond, foto’s en een wishlist die klanten bezorgen,
wordt een styling opgemaakt. Die service wordt aangerekend, of wanneer er producten worden gekocht, wordt het bedrag van de aankoop afgetrokken.
 
Welkom in Kalmthout
Sofie organiseert regelmatig openhuisdagen, samen met partners. Wie al dit moois wil zien, kan op de website van Decospot checken wanneer het volgende evenement plaatvindt. Geïnteresseerden zijn natuurlijk ook welkom na afspraak om te kijken, te voelen en te genieten van dit prachtige huis.
           
Met dank aan:

www.sofiedebacker.be  -  www.decospot.be
www.acogarden.be
www.novy.be
www.mastermeubel.be
www.openhaardengalerij.be
www.greendesign.be
www.renson.be

fotografie : www.hendrikbiegs.be