Een spel van licht en lijnen

Category: Editie 95

Haast volledig onzichtbaar van op straat, maar indrukwekkend als je de voordeur nadert via de kleine, verborgen oprit. Dat moderne architectuur schittert dankzij doordachte plannen en invulling, bewijst deze heerlijk strakke nieuwbouwwoning. Goede architecten buigen beperkingen om in voordelen. Een vreemde perceelvorm, een uitdagende ligging of een zeer moeilijk bereikbare werf. Het zijn maar mogelijke voorbeelden waarmee nieuwbouwwoningen soms te kampen hebben. Maar zijn het ook elementen die afschrikken? Niet als er een duidelijke visie is en de nodige creativiteit. Die creativiteit toont zich in deze knappe villa op heel wat manieren. In de architectuur, uiteraard. In de binnenhuisinrichting, dat ook. Maar in de eerste plaats in de verrassende oplossing voor een uitdagende omgeving. Beckers Noyez architecten tekenden het complete ontwerp.
 
Zwevende constructie
De woning blinkt uit in moderne en vooruitstrevende architectuur en zorgde ook in de constructiefase voor de nodige uitdagingen. Daarom werd voor de algemene bouwwerken aannemer Stijn Andries ingeschakeld. Die maakte de grote open ruimtes mogelijk door het gebruik van voorgespannen gewelven. “Het gebouw rust op een betonconstructie. Alle gewelven zijn zwevend. Zo is er in de benedenverdieping haast geen enkele dragende binnenmuur”, aldus Stijn Andries die zich als aannemer specialiseert in ruwbouwwerken voor particuliere woningen. Het ontbreken van dragende muren werd mogelijk gemaakt door de gewelven eerst op schoren te plaatsen met verreikers. “Ook de betontrap werd al in de ruwbouwfase ingepast en bekleed om te zorgen voor een perfecte pasvorm met de beneden- en bovenverdieping.” De vooruitstrevende architectuur en de gevels met een bepleisterde afwerking maakten het ook noodzakelijk dat de ramen pas in een tweede fase geplaatst werden. Aan de buitenkant van de muren. Om oververhitting tegen te gaan werd 15 tot 20 centimeter isolatie toegevoegd. In combinatie met de oriëntatie richting het oosten – en dus de minder warme avondzon – is dit ruim voldoende voor een aangenaam binnenklimaat.
 
Tuin met buren
Voor we binnenstappen langs de heerlijk grote en pivoterende voordeur schetsen we graag eerst de setting. Die is verrassender dan je zou denken. Nee, deze woning vind je niet in een gloednieuwe wijk of een statige woonomgeving. Wel via een kleine oprit – mooi aangelegd met karaktervolle kasseien – tussen de huizen in een West-Vlaamse gemeente. Het perceel ligt verborgen tussen de woningen van de buren en is enkel bereikbaar via een smalle oprit. Meer zelfs. De tuinen van de buren lopen gewoon in elkaar over. De vrije ruimte zorgt voor een indrukwekkend groen zicht en een grote beleving van het landschap. Dat de buren familie zijn van de bouwheren, is natuurlijk mooi meegenomen om zo’n oplossing mogelijk te maken. Bovendien loopt langs de woning een openbaar wandel- en fietspad. Meteen ken je de reden voor de gesloten architectuur aan de voorzijde: privacy. De toon voor het ontwerp wordt er meteen gezet. Net zoals we straks binnenin zullen ontdekken, voert wit de boventoon in de strakke gevel. Aangevuld met details in zwart – zoals de voordeur en de garage die één vlak vormen – staat een tijdloos geheel hier duidelijk centraal.
Als de bewoners de voordeur openen is het doorlopende zicht op de tuin de eerste blikvanger. Je kijkt zo op het gazon aan de achterzijde van het huis. De inkomhal is het perfecte verlengde van de strakke gevelarchitectuur. Witte wanden in combinatie met een eiken parket in wildverband zorgen voor een zeer rustgevend en uitnodigend decor. Het minimalisme komt tot uiting met de stijlvolle vrijstaande trap. Die is afgewerkt in wit prefabbeton. De aandacht voor lijnen, geometrische vormen en pure essentie zijn in elk detail aanwezig. De inkomhal is in deze woning echt het centrale en verbindende punt. Van hieruit is de naastgelegen garage bereikbaar, net als de kelderverdieping – een keldertrap is zelden aantrekkelijk, hier is het een van de blikvangers –, de bovenverdieping met het slaapgedeelte en de open leefruimte. Waar je ook kijkt: een duidelijke eenheid in materialen en kleuren is duidelijk zichtbaar. Ook buiten. Zo is het terras aangelegd met terrastegels in beton. Die zorgen voor een mooie verwijzing naar de betonnen designtrap.
 
Een open ruimteverdeling
De inkomhal wordt enkel van de leefruimte gescheiden door een glazen wand met een volledige doorkijk. Op die manier is het ruimtegevoel meteen veel groter en genieten beide ruimtes van heel wat lichtinval. De achterzijde van de woning is haast volledig open. In combinatie met enkele slim georiënteerde ramen aan de eerder gesloten voor- en zijkanten, dakramen en een uitgebreid dakterras bereikt het daglicht alle ruimtes op een erg rijkelijke manier. En gegarandeerde privacy en toch genieten van een volledig zicht op de omgeving: de slimme indeling bewijst dat het kan op een zeer stijlvolle manier.
De leefruimte is een open ruimte. Het parket in eik zorgt er voor een zeer rustgevende omgeving. Ook dankzij de herhaalde combinatie met grote witte muurvlakken en zwarte details. Zo is het haardvuur in het centrale volume van de leefruimte een mooie en gezellige touch. Boven het haardvuur herbergt het centrale gedeelte grote maatkasten waar de televisie achter verborgen zit. Het decor is erg gezellig om ’s avonds te genieten van de rust en een tv-moment, maar is even snel opnieuw omgetoverd tot een cleane omgeving om gasten te ontvangen.
 
Designschakelaar
De aandacht voor detail en afwerking toont zich op vele vlakken. Ook op plaatsen waar je misschien niet verwacht dat het verschil gemaakt wordt. Bijvoorbeeld in de lichtschakelaars. Op aanraden van domotica- en automatiseringsspecialist Tempolec kozen architect en bouwheren voor de designschakelaar van Tense. Tense is een jonge Belgische ontwerper en fabrikant van esthetisch schakelaar en bedieningspanelen. Dankzij eigen innovaties bracht het jonge merk een reeks van schakelaars op de markt dievolledig gemaakt zijn in Corian. Hoewel Corian vooral bekend staat als een oppervlaktemateriaal voor in de keuken en badkamer, leent het zich ook uitstekend voor andere toepassingen. Net omdat Corian zeer bewerkbaar is, koos Tense voor de kunststof als basismateriaal voor de schakelaars. Het design sluit perfect aan bij het minimalistische interieur. De bedieningsknoppen werken met touch-technologie. Het design komt extra tot zijn recht dankzij de volledige inwerking in de muren en de aansluitende witte kleur. Gedaan met opbouwschakelaars. De zorgvuldige installatie van de Tense trimless schakkelaars bieden een volledige integratie in de wand. Op dat vlak is de interieurinrichting zeer consequent. Zowel de deuren als de schakelaars vormen een geheel met de strakke witte vlakken.
 
Overvloedig licht
Op het einde van de leefruimte toont een langgerekte eettafel de start van het kook- en eetgedeelte. De scheiding tussen relaxruimte en eetzone is uiteraard zichtbaar in het interieur, maar vooral ook in de architectuur. Het eetgedeelte geniet immers van een hoog plafond met vide. Het uitgebreide dakterras met grote glaspartijen zorgt voor een overvloed aan licht. De keuken en de tafel vormen een aansluitend geheel. Ingemaakte kasten in gelakt mdf creëren heel wat bergingsruimte en een strakke look. Voor de keuken zelf kozen de bouwheren een wit, mat gelakte laminaat. Een werkblad in inox en een spatwand in gelakt glas maken de minimalistische interieurarchitectuur compleet. Via de keuken is er een eenvoudige toegang tot de bijkeuken. Die bevindt zich achteraan het centrale volume waar ook de haard in verwerkt zit. De bijkeuken is mooi afgewerkt, maar omdat opruimen niet altijd de eerste gedachte is, kan de bijkeuken makkelijk worden afgesloten door een schuifwand. Zo zitten alle minder aantrekkelijke zaken snel achter gesloten deuren vooraleer gasten arriveren.
 
Bad in openlucht
Tijd om de bovenverdieping te verkennen. En dat doen we met plezier.  Want om de verdieping te bereiken mogen we opnieuw langs de knappe inkomhal en kunnen we de esthetische vormen van de betonnen trap testen in de praktijk. De verdieping concentreert zich volledig op de oppervlakte boven de garage en de living. Opnieuw geniet de nachthal van heel wat licht. De hal sluit immers direct aan op het grote dakterras. Naast het terras zorgt ook een tweede patio op de verdieping voor extra licht en ruimte. De bovenverdieping biedt plaats aan een slaapkamer, een polyvalente ruimte die aansluit op het dakterras en eventueel omgebouwd kan worden tot een extra slaapkamer, en uiteraard de master bedroom met een ensuite badkamer. Boven is opnieuw het eiken parket aanwezig als vloer-bekleding, zelfs tot in het toilet en de badkamer. Een strak lijnenspel en overvloedig licht zijn sowieso de leidmotieven, ook in het nachtgedeelte van de woning. De twee slaapkamers kijken uit op de gecombineerde tuin. De lijnen keren telkens terug in het witte schrijnwerk op maat. Het licht is dankzij de extra patio ook aanwezig in de grote badkamer. Dankzij de verbinding met de patio kunnen de bewoners in de zomer genieten van een bad in openlucht. Gewoon het grote raam openen en klaar is kees. De badkamer is luxueus, maar vooral rustgevend. Zo is het tablet uitgevoerd in composietmateriaal, net als de dubbele wastafel. Als er geen tijd is voor een relaxerend bad – dat bad is trouwens ook gemaakt in composiet en is verzonken in de vloer – zorgt een grote open inloopdouche voor een snelle oplossing.
 
Boven of beneden: het daglicht achter-volgt overal. Dat is vooral de verdienste van de slimme indeling en het veelvuldig gebruik van glas. Hoewel de nieuwbouw er aan de voordeur vrij gesloten uitziet, zorgen de patio en het dakterras voor heel wat lichtinval op de plaatsen waar een open gevel geen optie is wegens inkijk. Het glas zorgt niet enkel voor daglicht, ook voor veiligheid. Bijvoorbeeld in de inkom- en nachthal. Om zo weinig mogelijk de architecturale lijnen te verstoren werd rond de centrale trap telkens gekozen voor een glazen borstwering. Visueel is de impact van de glazen balustrade minimaal. Daar zorgde Topglass voor. De Torhoutse firma noemt zichzelf partner voor transparant bouwen en wonen. Waarom is hier duidelijk te zien. Het maatwerk in glas past perfect in de hedendaagse architectuur, het gevoel voor detail en de grote beleving van licht en ruimte. Bij de glazen borstwering ontbreekt een metalen of aluminium profiel volledig. De profielen zijn volledig aan het zicht onttrokken. Het resultaat is een weidse ruimte en een indrukwekkend zicht op de trap. Zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Topglass is een familiebedrijf pur sang. Vincent Goethals begeleidt samen met zijn vrouw Annemie en zoon Xavier bouwheren op zoek naar een glas-oplossing op maat. Het bedrijf heeft eigen plaatsingsteams om alle glaspartijen te plaatsen.
 
Mee met het vlak
Doorheen de woning is de strakke afwerking van de deuren zo onopvallend dat het opnieuw opvalt. Voor de binnendeuren deden de bouwheren en architect een beroep op Xinnix. De Belgische firma ontwikkelde een eigen systeem om binnendeuren volledig in het vlak af te werken. “Onze deursystemen zorgen voor het beeld van een woning. Een mooie esthetiek, strakke lijnen en een uniform minimalisme”, vertelt Chris Vermeulen van Xinnix. De naam van het bedrijf verwijst ook meteen naar de impact die ze met het binnendeursysteem voor ogen hebben: ‘ik zie niets’. In tegenstelling tot bijvoorbeeld blokdeuren maakt Xinnix gebruik van een aluminium kader als basis. “Aluminium is het enige materiaal dat sterk genoeg is voor een blijvend resultaat én die zich zo fijn laat afwerken. Met Xinnix is het mogelijk om deuren naadloos in te passen in de oneffenheden van de muren. Muren metsen gebeurt per centimeter. Bij een deur spreken we over millimeters. De nauwkeurigheid dankzij het aluminium profiel is tienmaal groter.” Bij het Belgische deursysteem hoort ook de nodige vrijheid. Zo kunnen de zichtbare delen afgewerkt worden in heel wat materialen. Van fineer tot glas en faiences. In deze elegante architectuur werd bewust gekozen voor een witte afwerking om extra ruimte en licht te creëren.
 
Op die manier toont de woning zich op haar best. Zowel binnen als buiten vormen strakke lijnen, minimalistische vormen en details, en het intelligent gebruik van glas en ruimte voor een uniform en rustgevend geheel waar licht en privacy hand in hand gaan.
 
www.beckers-noyez.com
www.stijnandries.be
www.tempolec.com
www.topglass.be
www.xinnix.be