Landelijke totaalrenovatie met karakter

Category: Editie 96

Een Bed & Breakfast moet bovenal rust en charme uitstralen.
Dat hebben ze bij ‘De Zil’ in het mooie Herselt perfect begrepen. We bezoeken er op het einde van een doodlopende straat tussen de weide en bossen een volledig gerenoveerde boerderij die volop de kracht van natuurlijke materialen uitspeelt.
 
We worden verwelkomd door de bouwdame die meteen de toon zet. “Het was liefde op het eerste zicht”, vertelt ze ons. “Toen ik hier een drietal jaren geleden voorbij kwam gewandeld en de oude, helemaal verloederde boerderij zag, sprong de vonk meteen over. Maar het is pas nadat we het gekocht hadden, dat het plan ontstaan is om ook gastenkamers te doen. Het bouwsel leende zich daar perfect toe. In de oude stal was er voldoende ruimte voor de Bed & Breakfast en zo zouden we onze privé helemaal afgescheiden kunnen houden. Dat vonden we toch belangrijk. Onze architect hebben we eigenlijk vrij snel gekozen. We hadden elders al een dergelijke woning zien staan en hebben dan gevraagd wie hun architect was. Na het eerste contact met Bart was de klik er onmiddellijk. Qua stijl wisten we goed wat het zou moeten worden: landelijk strak, sober zonder te veel tierlantijntjes. Ik wilde met natuurlijke materialen werken en deze volop hun rol laten spelen. Het mocht ook een beetje robuust zijn en natuurlijk ook rust uitstralen, zoals de hele omgeving dat hier doet.”
 
Ondertussen is architect Bart Decoster van architectenbureau Ardesc erbij komen zitten. “Het was een heel interessant project om aan te werken”, herinnert hij zich. “Eerst en vooral zaten we natuurlijk met de wettelijke beperkingen. Omdat de woning in landbouwgebied ligt, moesten we het doen met de bestaande inhoud (max 1.000 m3) en konden we niet uitbreiden. Maar de indeling van de ruimtes lag voor de hand en beide delen waren voldoende qua oppervlakte, zeker omdat we in de oude stal ook nog naar boven toe hebben kunnen werken. Het hele gebouw is dan gestript geweest, enkel de ruwbouw is overeind gebleven en het privégedeelte heeft een nieuwe gevelsteen gekregen. Ook moesten we zeker zijn dat er in de stalmuren geen vochtproblemen zouden opduiken. Alles is daarom tot in de puntjes behandeld geweest. Ook hebben we uiteraard alle technieken opnieuw gedaan en gezorgd dat we de hedendaagse isolatienormen respecteerden. Van het resultaat ben ik heel tevreden, de bouwdame heeft ook een grote rol gespeeld door zelf de authentieke materialen te kiezen en voor de aankleding te zorgen. De essentie van een woning blijft toch nog altijd sfeer uitstralen en je er thuis voelen. Rekening houdend met de wettelijke normen en moderne technieken, maar zonder dat je die gewaar wordt.”
 
Alles om te relaxen
We keren eerst even terug naar buiten en bewonderen de meer dan geslaagde totaalrenovatie. Het is hier stil, de vogels fluiten en je hoort geen auto. De ideale locatie voor een Bed & Breakfast, zeg dat wel. Als we de woning bekijken, zien we duidelijke de
tweedeling: links de privéwoonst en rechts de gastenkamers. Elk heeft zijn eigen stijl gekregen maar toch voelt het aan als één geheel, onder andere door het groenbeige van de luiken dat terugkomt in de B&B ingang. Het is via die grote zij-ingang dat we onze ronde beginnen.
 
De ruime inkomhal geeft al heel wat van het karakter van de woning prijs. De kalkverf; de stenen vloer; de combinatie hout, metaal en baksteen; de verschillende deurklinken… het zijn elementen die steeds zullen terugkeren. Het verticale is hier mooi uitgespeeld, de lichtinval via een hoog venster en de houten trap imponeren. Qua sfeer is de toon meteen gezet: je voelt je hier welkom. Er is heel wat streekinformatie beschikbaar en het
gastenboek staat te wachten op een tafeltje. Opvallend is een speelse mozaïek op een deel van de vloer.
 
Aan de linkerkant bevindt zich gastenkamer nr 1. Als we deze in een woord zouden moeten omschrijven, dan lijkt rust ons het meest geschikte. Het houten parket met zijn hoge plinten, de grote spiegel en het charmante klein venstertje, de metalen leeslampjes boven het mooi opgemaakte bed… Klasse. De badkamer is eveneens sfeervol, met een grijze stenen vloer en een houten spiegelkast die wat antiek uitstraalt.
 
We keren terug naar de inkomhal en gaan naar boven, waar de twee andere gastenkamers zich bevinden. Beide ademen dezelfde rustige sfeer uit, al zijn ze voldoende verschillend van elkaar. Bepaalde elementen keren terug, zoals de grote spiegel, andere wisselen dan weer af, zo zien we in kamer nr 3 een oude karaktervolle wiebelstoel. Kamernr 2 heeft dan weer een verrassing in petto: een open infrarood sauna op een verhoogd deel van de ruimte. Alles om te relaxen, zeg dat wel.
 
Walhalla voor hobbykoks
Terug beneden vinden we iets verder links de ontbijtruimte. Drie charmante tafeltjes op de wat speelsere tegelvloer staan de gasten op te wachten. Het grote raam biedt een prachtig zicht op de weiden voor de woning. Hier begint de dag goed. Tegenover de ontbijtruimte geeft een houten deur met stalen frame toegang tot het privégedeelte. Het natuurlijk licht, de houten elementen, de vloer van natuursteen met tegels van verschillende grootte en formaat… het draagt allemaal bij tot het strak landelijk interieur. Net als het zware keukentablet in natuursteen, de houten balk boven het vuur dat de ingebouwde dampkap verbergt, de kleine vierkante muurtegels in gebroken wit…
 
Dat de bouwdame en bouwheer gedreven hobbykoks zijn, merk je duidelijk aan de kwalitatieve toestellen in de keuken. Pronkstuk is ongetwijfeld het ingebouwde Lacanche fornuis. De firma Abel Falisse is de exclusieve invoerder van het merk in België. Valerie Berkenbosch: “De Lacanche fornuizen worden weleens de piano’s van de gastronomen genoemd, en dat is niet zonder reden. Ze worden vervaardigd in het gelijknamig dorp in de bakermat van de gastronomie: Bourgondië. Het is een familiebedrijf dat elk stuk op bestelling vervaardigt uit een waaier van modellen, verschillende opties en afwerkingen. Dat maakt dat elk fornuis uniek is. Uitblinker op dit gasfornuis is de ‘coup de feu plaat’. Dat is een gietijzeren, geëmailleerde plaat die verwarmd wordt met een gasbrander met een hoog vermogen van 5 kW. Het gietijzer verzamelt en houdt de warmte gelijkmatig onder het plaatoppervlak, waardoor de bereidingen volgens de temperatuur aanbraden, sudderen of warm gehouden worden. Ideaal voor het klaarmaken van gerechten die lang moeten sudderen zoals een pot au feu of coq au vin. Als bedrijf verkopen we niet rechtstreeks aan particulieren: we maken er een erezaak van om ons verdelersnetwerk te respecteren. Maar iedereen kan natuurlijk wel terecht in onze showroom waar we graag gepast advies geven of helpen met het afronden van de bestelling bij één van onze verdelers.”
 
Om je uit te leven als hobbykok heb je meer dan alleen een super fornuis nodig. Ook voor hun andere toestellen – combioven en vaatwasser - koos het bouwkoppel voor een hoogwaardig merk, namelijk het Zwitserse V-ZUG. Michel Van Dommelen vertelt er ons wat meer over: “V-ZUG is de enige Zwitserse fabrikant met een volledig gamma inbouw-toestellen en is er de onbetwiste marktleider. Het familiebedrijf staat ook bekend om steeds te blijven innoveren. Zo is de Combi-Steam MSLQ een echte wereldprimeur: de enige echte drie-in-een oven. Je kan er mee stomen, bakken en microgolven: apart of gecombineerd. De meeste van onze ovens en combi-steamers zijn bovendien uitgerust met een kerntemperatuursonde die je bij elke bakwijze kan gebruiken. Het automatisch programma SlowCooking is dan weer uniek omdat je onafhankelijk van de grootte, het gewicht of de textuur van het stuk vlees perfect de gewenste kerntemperatuur én het einduur kan ingeven. Ook onze vaatwassers hebben heel interessante aspecten. Enerzijds de snelheid: een sprintprogramma van 20 minuten en het nieuwe party-programma van slechts 11 minuten. Anderzijds de exclusieve functies zoals de SteamFinish, waarbij zuivere stoom het residu van bv. zout, kalk of spoelglansmiddel net voor de droogfase verwijdert. Of nog het typisch Zwitserse Fondue/Raclette programma, waarbij een actieve inweekfase ervoor zorgt dat ook aangebakken resten van pakweg een gratinschotel mooi verwijderd worden. Allemaal zaken waamee V-ZUG de concurrentie ver vooruit blijft.”
 
Verf die de natuur binnenlaat
Het valt op dat we zonder succes uitkijken naar een koelkast. Deze is er namelijk niet, maar we vinden wel een koelcel met een indrukwekkende inoxachtige toegangsdeur, net naast de charmante open houthaard in de schouw. We stappen verder de volgende ruimte in. In de eetruimte werd gekozen voor een plafond met houten balken, dat een rustiek accent geeft. De omlijsting van de ramen wisselt af van hout naar aluminium.Weerom die combinatie van verschillende natuurlijke elementen…
 
En dan hebben we het nog niet gehad over misschien wel de belangrijkste
interieurkeuze, namelijk de kalkverf die het landelijke karakter een extra waarde en natuurlijke uitstraling geeft. Daardoor spreken de muren als het ware voor zichzelf, zonder dat ze nog nood hebben aan extra decoratie. Marleen Demeyer van Stoopen & Meeûs: “Ons familiebedrijf levert al meer dan 120 jaar pigmenten, kleurstoffen en minerale producten van premium kwaliteit, voornamelijk aan professionals. Voor dit project hebben we de kalkverf geleverd die nu meeleeft met de woning. Kalkverf toont sporen van gebruik en verweert met de jaren. Een mettertijd doorleefde echtheid die door warmte een cocon vormt om zich in thuis te voelen. De natuurlijke samenstelling vertaalt zich in zijn natuurlijk uitzicht: het is letterlijk ‘kalkmat’ en verschijnt in harmonieuze en ook krachtige kleuren. Ook ontstaat er extra sfeer omdat de kleurschakeringen samen met de licht-inval veranderen. De hand van de schilder schept een esthetische creatie, want het is zijn specifieke manier van plaatsen, afwerken en kleuren die zorgt voor unieke effecten. Met kalkverf zijn geen twee muren dezelfde: de eigenheid waarmee de meesterhand de kalk aanbrengt, bepaalt volledig het unieke eindresultaat. En ondanks deze gesofisticeerde aanpak komt met kalkverf toch iets meer natuur de gebouwen binnen en ontstaat een zalige plek om te ontstressen. Net wat deze woning nodig had.”
 
We kijken nog even rond in de eet- en leefruimte waar de houten vloer en meubelen – de rustieke eettafel, de ronde decoratietafel, de prachtige eiken kast voor het glaswerk – samen met de retrosalon en de ingebouwde open haard je verder doen wegdromen.
Via het iets hogere bureelgedeelte met een speelsere tegelvloer, komen we in de inkomhal van het privédeel. De link met de andere inkomhal is duidelijk, zelfde vloer en imposante trap. Bovenaan kijken we even de master bedroom binnen, met opnieuw de winnende combinatie van hout en metaal. De grijze lichtblauwe kleur zorgt – we vallen in herhaling – voor rust alom. Terwijl we de dressing en de tweede verdieping aan ons laten voorbij gaan, beëindigen we ons bezoek in de badkamer. Hier is het de natuursteen die een prominente rol speelt, zowel op de vloer, in de inloopdouche als rond het bad. Tijd voor een bad hebben we niet, al zouden we hier wel graag een nachtje vertoefd hebben…
 
Met dank aan:
www.dezil.be
www.ardesc.be
www.vzug.com
www.abel-falisse.be
www.stoopen-meeus.be