Binnenkijken in een complete make-over

Category: Editie 99

In een residentiële wijk van Knokke-Heist staat een villa die een opmerkelijke transformatie onderging. Eigenlijk kunnen we stellen dat de bouwheren bijna ‘from scratch’ zijn herbegonnen.
 
Ingrijpende vernieuwbouw
Twee jaar geleden besloten de bouwheren hun woning, die toen 17 jaar oud was, volledig te ‘strippen’. Ze hadden ook op zoek kunnen gaan naar een andere bouwgrond of pand. Maar omdat de ligging zo uitstekend is, een oase van  rust, opteerden de eigenaars – na wikken en wegen – om op dezelfde plaats aan een complete vernieuwbouw te beginnen. Enkel de buitenmuren en de dakconstructie bleven overeind. De bestaande buitenopeningen – ramen en deuren – werden behouden, en op sommige plaatsen verlaagd om meer daglicht binnen te laten. Ook werd een nieuwe aanbouw aan de bestaande woning gekoppeld. De bewoners verhuisden tijdelijk naar een andere plek, en het hele huis werd leeg gemaakt. In juli 2017 namen de bouwheren wederom hun intrek in de nieuwe woning.
 
Inkomhal met maximale lichtinval
We betreden de woning met een bewoonbare oppervlakte van om en bij de 500m2 via een ruime en sobere inkomhal die een goede lichtinval heeft, dankzij ondermeer een glazen ‘patrijspoort’ en kleine raampjes boven de voordeur. De nieuwe eikenhouten trap die in de hal werd geïnstalleerd heeft een totaal andere positionering dan in de oorspronkelijke woning. De prachtige vloer, grote plaattegels in mosselkalksteen
in de hal is ook naar de eetkamer en de keuken doorgetrokken. De lichtinval in de inkomhal wordt voornamelijk gecreëerd door twee plafondhoge deuren, een combinatie van glas en staal van Dewitte Metaal & Glas Constructies dat hierin gespecialiseerd is. De ene deur maakt de verbinding met de woonkamer en is een schuifsysteem. Voor de toegang tot de ruime zitkamer met twee salons is gekozen voor een enkel opendraaiende deur. Het ruimtelijk effect van deze op maat gemaakte deuren is niet te ontkennen. De bouwheren hebben gekozen voor helder gelaagd glas, maar gekleurd of gezandstraald glas is eveneens mogelijk. In deurbeslag is er ook een ruime keuzemogelijkheid voor diverse stijlen. Deze deuren passen in elk interieur en gaan mooi samen met diverse materialen. Maar men kan nog gesofisticeerder gaan. Zo kan Dewitte ook dubbel opendraaiende stalen deuren met elektronische magneetsluiting en inbraakwerend glas op maat maken. Dewitte is een familiebedrijf dat ruim 50 jaar geleden werd opgericht door vader Willy. In 2003 nam zoon Ricky, die alle facetten binnen het bedrijf heeft doorlopen, de zaak over. Door de jaren heen is het bedrijf geevolueerd naar het vervaardigen van allerhande metaalconstructies op maat met diverse afwerkingsmaterialen zoals glas, hout, natuursteen, ... Het  gamma werd  uitgebreid met  glaswerken die al dan niet verwerkt worden in staal of inox.
Vakmanschap en nauwkeurige kwaliteitsbewaking zijn bijzondere aandachtspunten voor Ricky Dewitte. Hij staat klanten altijd persoonlijk te woord, volgt ontwerp en productie op en zorgt ervoor dat de levering en plaatsing door zijn medewerkers altijd vakkundig en met de nodige zorg gebeurt. Zowel particulieren als professionals vinden hun weg naar Dewitte Metaal & Glas Constructies. 
 
 
 
 
Schilderwerken tot in de puntjes verzorgd
Na de woonkamer, betreden we de ruime zitkamer-salon. Om de gezelligheid te maximaliseren kozen de bouwheren hier voor een massieve eiken lambrisering waarin de gashaard van De Puydt met schouwmantel in mosselkalksteen verwerkt. Op de parketvloer ligt een zacht tapijt. Alle schilderwerken, zowel binnen als buiten, beneden en boven, zijn van de hand van Devriese Painting. De kleuren voor de muren en plafonds werden bepaald door architect Simoen in overleg met de bouwheren.
Zaakvoerder Eddy Devriese is zelf al dertig jaar actief in het familiebedrijf dat zijn vader in 1955 oprichtte. Samen met zes medewerkers garandeert hij een afwerking tot in de perfectie. In dit woonproject kwam het erop aan die perfectie in de aflijning en de structuur van de muren tot uiting te laten komen. Devriese Painting richt zich voornamelijk tot de particuliere residentiële markt, maar de projectmarkt doet ook geregeld een beroep op de expertise van Eddy Devriese. 
 
Vast meubilair is troef
Vervolgens komen we in de woonkamer die als eetkamer fungeert. Ook hier heeft Dewitte Metaal & Glas Constructies een op maat gemaakte plafondhoge schuifdeur geplaatst. In deze prachtige woonruimte met zicht op de tuin, zwembad en jacuzzi staat een stijlvolle tafel met massief eikenhouten blad van wel 12 cm dik. De tafel is werkelijk een landmark in de woonkamer en past bijzonder goed bij de mosselkalkstenen vloer. Boven de tafel hangen drie verlichtingselementen. Eén woonkamerwand is volledig ingericht met een op maat gemaakt wandmeubel in dik fineer eik van 2mm. Hiervoor deden de bouwheren en de architect ook een beroep op Gero-Interieur dat trouwens instond voor alle maatwerk van het vast meubilair. Dewitte Metaal & Glas Constructies heeft het kader van de smeedijzeren deurtjes met glas voor die wandkast vervaardigd en geplaatst.
 
De keuken kreeg een nieuwe plek in de aanbouw en ziet er alles behalve traditioneel uit. In dit kloppend hart van de woning valt meteen het grote eiland met keukenblad in leisteen op. De keukenkasten in dik fineer eik van 2mm zijn op maat gemaakt door Gero-Interieur en naturel gevernist. Een goede vijftig jaar geleden is het bedrijf gestart als Gero Keukens en Badkamers. Intussen is dit familiebedrijf naar een maatwerkbedrijf van alle meubilair geëvolueerd. De huidige zaakvoerder, Freddy Geerolf, en zijn echtgenote Tinneke Devriese, worden sinds een drietal jaren bijgestaan door hun zoon Thibault. Met de  intrede van de derde generatie is de opvolging van het familiebedrijf dus verzekerd. Het keukenblok is met een eetgedeelte uitgebouwd. Omdat de keuken intensief wordt gebruikt, is ze heel overzichtelijk en praktisch ingericht en oogt ze bijzonder ordelijk. Alle keukenapparaten  werden ingebouwd, ook een wijnfrigo met glazen deur. En in de bijkeuken, die paalt aan de keuken en de garage, ontdekken we een niet alledaags toestel: een vaatwasmachine speciaal voor glazen.
 
Dressingroom:  een echte eyecatcher
Een ruime hal/gang, drie slaapkamers die elk een aanpalende badkamer hebben met inloopdouche, bad en twee wastafels vinden we op de bovenverdieping. Ook op deze verdieping heeft Devriese Painting ingestaan voor het schilderen van plafonds en muren in natuurtinten. In de masterbedroom is er gekozen voor behang en één muur in fineer eik. Aan de masterbedroom bevindt zich een badkamer in carara marmer.
 
Dewitte Metaal & Glas Constructies heeft tussen de masterbedroom en de aanpalende dressingroom een enkel opendraaiende deur geïnstalleerd. Die ruime dressingroom is een echte eyecatcher. De kasten in donker gebeitst dik fineer eik van 2mm zijn ingericht door Gero-Interieur. Voor het schilderen of spuiten van fineer eik gebruikt Devriese Painting een speciale nervenlakverf. Dit procédé zorgt ervoor dat de houtlijnen en -nerven niet worden toegeschilderd, zodat de eikstructuur goed zichtbaar blijft.
 
Over de interieurarchitect
In interieurarchitect Philip Simoen uit Varsenare vonden de bouwheren een uitstekende realisator om deze drastische verbouwing tot een goed einde te brengen. Samen met de architect tekenden de bouwheren een ontwerp tot transformatie uit.
De ontmanteling van de villa ging gepaard met een quasi volledige herindeling van de ruimten en vervanging van alle nutsvoorzieningen en leidingen. Het feit dat de bouwheren al 17 jaar in de woning hadden geleefd, maakt dat ze wisten welke veranderingen noodzakelijk waren om de ruimten aangenamer, lichter, functioneler én gezelliger te maken. Philip Simoen studeerde aan het Hoger Instituut Sint-Lucas in Gent en aan Ecole Nissime de Camondo in Parijs. Daarna deed hij verschillende stages bij grote gekende interieurarchitecten in Parijs en België. Voor Philip Simoen komt persoonlijk contact met de klant op de eerste plaats. Het interieurarchitectenbureau met meer dan 20 jaar ervaring specialiseert zich in het ontwerpen van privéwoningen en publieke ruimtes zoals winkels, kantoren en horeca.
“We werken naar de wensen van de klant met voorkeur voor sobere en tijdloze sfeer”, zegt Philip Simoen. Simoen werkt vooral in België, maar  aanvaardt hij ook buitenlandse opdrachten. Zo realiseerde hij reeds privéwoningen in het zuiden van Frankrijk, Parijs, Den Haag, Spanje en Engeland.
 
 
Met dank aan :
www.simoeninterieur.be
www.dewitte-mg.be
www.rrinterieur.be
www.gero.be
www.depuydthaarden.be
www.dornbracht.com
Devriese Painting