Onconventioneel huwelijk tussen landelijk en modern

Category: Editie 99

In de omgeving van Brugge pronkt op een immens domein een woning die bij elke toeschouwer de mondhoeken onwillekeurig naar boven doet krullen. Een in Engelse stijl opgetrokken landhuis ontvouwt er zich als een baken van licht en ruimte, waarbij het authentieke karakter van de gevel zich moeiteloos vermengt met de strakke vormgeving binnen. Producent van zoveel heerlijkheid is Villabouw Sels uit ’s Gravenwezel, dat bekend staat om zijn hoogwaardige projecten met een onberispelijk afwerkingsniveau en in dit geval een wel uitzonder-lijk smaakvolle vrucht afwierp. Authenticiteit en karakter dankzij gerecupereerde materialen Eens je de  toegangspoort voorbij bent, leidt een lange oprijlaan je naar het huis. Het geheel oogt groots en robuust, maar heeft tegelijk een zekere speelsheid in zich. De voet van de woning is breed en vormt de basis van een meer dan 300 m² groot gelijkvloers. Vandaar richt het zich volgens een modulair principe richting de hemel. De dakkapellen en nokken zijn telkens anders qua hoogte; bepaalde delen van de gevel springen in en uit om het zware effect te verlichten. De schouwen zijn typisch Engels achtvormig. Een enkel volume is afgetimmerd in eik, terwijl een kleine zink in het dak het rustieke gevoel van de buitenschil onderstreept.
 
Voor de dakbedekking zelf ging de bouwheer te rade bij Dakwerken Cauwelier, nog een echt familiebedrijf dat zich al bijna vijftig jaar onderscheidt als een specialist in het plaatsen, onder-houden en herstellen van alle soorten dak- en gevelbekleding bij nieuwbouw of renovatie in vooral Oost- en West-Vlaanderen. Op het dak plaatsten zij Bourgondische tegelpannen die door hun ouderdom een heel grillig en wisselend beeld geven. De daklijsten zijn met beige-achtige natuursteen afgewerkt. Elk detail is in acht genomen. Zo zwemen de zinken regenpijpen naar een nuance van grijs, aangezien ook het hout in de gevel op termijn naar die kleur moet evolueren. Filip Cauwelier: “De selectie van het materiaal gebeurde in nauw overleg met de aannemer en eindklant. We hebben geprobeerd om naar een oplossing te zoeken die zowel esthetisch verantwoord is als qua kwaliteit aan de hoogste eisen voldoet. Het gaat hier niet om een alledaagse woning. Grondig overleg was nodig op elk vlak. Je zit bij-voorbeeld met verschillende dakvlakken die aansluiten op verschillende vormen en materialen zoals de muren van de woning en het hout dat is gebruikt in de gevel. Al die zaken moesten wij in acht nemen en het vergde heel wat ervaring en knowhow om alles perfect op elkaar af te stemmen.” Net zoals de gevelpannen bestaat ook de rest van de schil volledig uit gerecupereerde materialen. Zo werd Klampsteen in kruisverband gemetseld en gevoegd volgens een bijzonder procedé. “Door het voegsel op een specifieke manier te mengen ontstond er een bijzondere nuancering in de gevel,” legt Michael Matheussen van Villabouw Sels uit. “Je krijgt geen eentonige kleur, maar een soort wolkachtig effect. De voegen vertonen andere pixels. Als je voor het huis staat merk je ook dat bepaalde vlakken in de gevel een ogenschijnlijk andere kleur hebben zonder dat die nuances gekunsteld lijken.”
 
Het vakmanschap dat eraan voorafging is toe te schrijven aan Schrijnwerkerij Van Houcke, die voorts ook alle timmer-werken van het dak, de binnendeuren, het parket en de constructie van het poolhouse in de achtertuin voor zijn rekening nam. Voor het bedrijf, dat wel meer vooraanstaande projecten in zijn portfolio heeft, was de opdracht geen sinecure, maar het resultaat staat er. “Dit project vormde een uitdaging, aangezien het hier om een niet-alledaagse constructie gaat,” vertelt zaakvoerder Jan Van Houcke. “Er zit heel veel beweging in de gevel, wat de moeilijkheidsgraad sterk de hoogte heeft ingejaagd. Je zit met verschillende vlakken, heel wat hoekjes en kantjes, overal sierlijsten, noem maar op. Maar net die on-regelmatige structuur zorgde ervoor dat we onze kennis en kunde ten volle konden aanspreken. In principe heeft hout voor ons geen enkel geheim en uiteindelijk is dit een prachtig project geworden, waarbij we trots zijn dat we er mee onze stempel op hebben mogen drukken. Hout roept een heel specifieke, warme sfeer op. Het feit dat het hier zowel binnen als buiten geïntegreerd is, geeft de woning een heel bijzondere uitstraling.”
 
Klassiek kader vloeit over in modern interieur
De voorgevel van de woning is relatief gesloten. Bewust, want de eigenaars wilden zo weinig mogelijk inkijk. Eens je de oprijlaan voorbij bent, ga je drie trapjes op, voorbij een verhard voorplein naar de ingang. De boog in de voordeur is een typevoorbeeld van de Tudor-invloeden die subtiel aanwezig zijn in de schil. Als je binnenkomt opent zich een heel lichtrijk geheel. “Van bij het begin was het de bedoeling dat het exterieur en interieur verschillend van aard zouden zijn,” vertelt Matheussen. “De gevel oogt eerder zwaar, binnen is alles heel open. Die tweespalt is typerend voor het werk van Villabouw Sels. Zet je iemand geblinddoekt in een van onze realisaties, dan weet hij of zij niet of het om een moderne of klassieke woning gaat. Ook hier is dat het geval. De klassieke toon van de schil krijgt binnen niet echt een verlengstuk. Je merkt een relatief strakke vormgeving met veel maatwerk en designelementen. Geen sierlijsten of oude meubels, en evenmin brede, met veel tierlantijnen uitgewerkte plinten. Wel hoge raampartijen, warme kleuren, zuivere lijnen.” Die minimalistische vormen komen meteen terug in het smeedwerk dat zich kenmerkt door een erg slanke profilering. De metalen deur die toegang geeft tot de woonkamer is een typevoorbeeld van het vakmanschap van Smederij Beirinckx uit Wommelgem. Van de trapleuning tot de metalen schuifdeuren en ramen, alle metalen constructies nam het bedrijf van Bart Beirinckx voor zijn rekening.
 
“Metalen ramen en deuren zijn de laatste tijd erg in trek. Zelfs  in het buitenland hebben we de afgelopen jaren vaak werken gedaan. In de woning hier werd gekozen voor een strakke uitvoering met een klassieke touch. De vakverdeling in de ramen en deuren hebben een klassieke uitstraling. Er werd gekozen om het glas vast te zetten met mastiek, een soort stopverf die voor een meer landelijk effect zorgt dan bijvoorbeeld een afwerking met glaslatjes dat er dan weer moderner/strakker uitziet.” De metalen ramen en deuren werden volledig op maat gemaakt. Omdat de gebruikte profielen erg rank en fijn zijn, zorgen de creaties voor een open en frisse uitstraling in de ruimte. “Vaak hoor ik van klanten dat de metalen ramen en deuren echte eyecatchers zijn in de woning en dat het bezoek er steevast een positieve opmerking over maakt. Uiteraard geeft dat voldoening. De maatwerk ramen en deuren heb je met je eigen handen gemaakt en als je dan de meerwaarde ziet in de woning of als je mooie reacties krijgt, is dat erg fijn. De positieve reacties spreken zich ook weer rond. En goede mond-tot-mondreclame is natuurlijk erg wenselijk voor elke ondernemer.”
 
Geschakelde leefruimtes vormen één geheel
Als je binnenkomt bevindt zich links de trap met daarachter een soort van hondensalon dat aan een driepandige garage grenst. Daar is ruimte voor drie auto’s. Aan de rechterkant houdt zich dan weer een kantoor op, een lichte, ruimtelijke werkomgeving waar donkere accenten in het meubilair voor diepgang zorgen. Voor de uitvoering zorgde Inbo Interieur uit Olen, dat verder ook al het andere vaststaande meubilair vorm-gaf, van de plinten, schuifdeuren, raamtabletten en kasten tot de blokdeuren in het poolhouse. Achter deze as situeert zich de eigenlijke leefruimte die uitkijkt op de tuin. “De keuken, eetruimte, woonkamer en aperohoek vormen op architecturaal vlak een aaneengesloten geheel,” aldus Matheussen. “De heldere schakeling van die verschillende ruimtes is een belangrijk gegeven binnen het concept. Alle kamers zijn verbonden met elkaar door middel van intuïtieve schuifdeursystemen. Vanaf het keukeneiland dat zich aan de linkerzijde bevindt, kan je volledig naar de andere kant van het huis.”Als je aan de woonkamer komt, merk je dat die inspringt. Eigenlijk bevindt zich geen enkele van de aaneengesloten ruimtes echt op een rechte lijn. Overal is er variatie aanwezig in het bouwvolume. De kopgevel waarachter de masterbedroom schuilt, steunt bijvoorbeeld volledig op een staketsel dat uit glas is opgebouwd om zo de woonkamer van zoveel mogelijk licht te voorzien. Zoals de rest van de achtergevel is ook de keuken haast volledig begrensd door grote raampartijen. In de zomer kan je de achterwand helemaal openzetten, zodat je als het ware buiten kookt en eet. De keuken zelf is een massief blok met greeploze kastjes en schuiven, geflankeerd door een grote kastenwand met ingewerkte haard. Boven het kookvuur zorgen handgemaakte tegels voor een vleugje fantasie. Alles is maatwerk, van de hand van Inbo Interieur dat het geheel uitvoerde in geborsteld dikfineer in eik en alles ter plaatse liet lakken in een heel donkere kleur. Ook in de eetkamer en aperohoek zijn de vrije wanden bekleed met hetzelfde materiaal. Verschillende platen werden dwars op elkaar geplaatst en kregen een heel fijne textuur. Opvallend is ook de maatkast in laatstgenoemde ruimte, die grenst aan het raam dat uitkijkt op de tuin. Een lage wandkast loop daar uit in een soort van modulaire unit waar langs twee zijden ruimte is voor decoratie en boeken
 
Verschillende ruimtes, verschillende sferen
De vloer vanaf de inkom tot de keuken is de Pietra Dei Medici, een vrij robuuste natuursteen die in grote plaveien werd gelegd. Michael Matheussen: “Het gaat hier om heel poreuze stenen die subtiel verouderd zijn en zo een authentieke en tegelijk strak-moderne uitstraling geven. Bovendien werden de stenen volledig gevoegd. De onregelmatige poriën die zo kenmerkend zijn voor de Pietra Dei Medici werden op die manier opgevuld.” De rest van de woning is bekleed met parket. Het interieur is opvallend licht. De aankleding en inrichting zijn van de hand van Valerie Vercruysse van RR Interieur, een van Knokkes bekendste en meest vooraanstaande interieurzaken: “Al het losse meubilair, van de leefruimte op het gelijkvloers tot de kamers boven, werd door ons gekozen in nauw overleg met de opdrachtgever. In essentie was het de bedoeling om verschillende sferen te creëren in verschillende ruimtes. De sfeer van de keuken wordt bijvoorbeeld doorgetrokken in het salon waar de televisie staat. Daar kozen we voor een sobere, pure toon, voor rustige, tijdloze kleuren omdat je in die ruimtes heel veel tijd doorbrengt. De eetkamer en aperohoek hebben dan weer een totaal andere beleving. Die ruimtes worden minder vaak gebruikt en kregen dan ook een iets uitgesprokener kleurenpallet en uitstraling. Daar merk je bijvoorbeeld accenten van goud en blauw die zorgen voor levendigheid en een speelser karakter.” In de aperohoek valt een gouden lamp op van Ferpa, de salontafel is van Minotti, terwijl de fauteuils van Flexform zijn. Ook de zetel in de eigenlijke living is van laatstgenoemde merk. In de keuken heb je dan weer Minotti-stoeltjes. “Alles is design, maar we proberen wel verschillende merken bijeen te brengen die qua sfeer en stijl mooi in elkaars verlengde liggen. We luisteren altijd aandachtig naar de klant voor we een voorstel doen. Hoe leven die mensen? Welke beleving zoeken ze? Hoe willen ze genieten van hun woning? Uiteindelijk gaat het erom een geheel te creëren dat niet alleen mooi is, maar waar het vooral leuk en comfortabel is om te leven.” In lijn met de gebruikte stoffen, meubels en decoratie ligt ook het verlichtingsconcept van het bekende huis Pierre Withaeckx Lichtadvies op de Frankrijklei in Antwerpen. Daar laat een showroom van drie verdiepingen een uitgelezen selectie van alle stijlen zien. “Licht bepaalt mee hoe je je voelt in een woning, hoe je een ruimte beleeft, het draagt bij tot het comfort in huis,” legt Rob Withaeckx uit. “Begrijpen hoe iemand zijn leefomgeving wil ervaren vormt voor ons de grootste uitdaging. Het kiezen van verlichting gaat veel verder dan het uitzoeken van een mooi design. Wij helpen onze klanten eerst bij het opstellen van een doordacht lichtplan, waarbij elke ruimte apart wordt bekeken in functie van de behoeften, van andere daar aanwezige elementen. Welk hoekje in welke ruimte verdient extra aandacht? Welke tint van licht is er waar nodig? Waar plaatsen we welk type verlichting, de juiste reflector of diffusor? Pas nadien verleggen we de aandacht naar de eigenlijke vormgeving.” Alle inbouwspots en LED-lijnen zijn van Modular. In de keuken valt het model Altar op van Kevin Reilly, een plateau dat uit het plafond naar beneden komt en waarop ogenschijnlijk kaarsen zijn neergezet. De armatuur houdt een vrij sobere toon aan die aansluit bij de rustige vormgeving van de ruimte. Meer expliciet zijn de aperohoek en eetkamer: “De eetkamer is een ruimte waar de eigenaar zijn gasten ontvangt. Een feestruimte, zeg maar. Daar kozen we voor het model Fun van Verpan. Ronde schijfjes van parelmoer zijn verbonden met kettingen van verschillende lengtes die zorgen voor een dynamische en speelse vorm. Het licht reflecteert op de bewegende schijfjes, waardoor het wel lijkt te dansen doorheen de ruimte.” In de aperohoek bungelt de Spiral van Verpan, een armatuur dat meer het club-gevoel benadrukt. “Dit salon is eerder donker van opvatting, warm en gezellig. Hier ben je vooral ’s avonds, dus kozen we voor een lager lichtniveau en een wat meer excentrieke stijl zoals blijft uit de spiraalvormige latjes rond de lichtbron”. Al de verlichting van Withaeckx werd geplaatst door Van Havere uit Kapellen.
 
Ingenieuze domotica- en verlichtingsystemen
De schoonheid van het interieur wordt aangevuld met domotica die alle technieken in huis stuurt en de grote ruimte optimaal beheerbaar houdt.  Van Havere werkte een ingenieuze oplossing uit, gestoeld op de laatste nieuwe netwerksnelheden en een intelligent wifi beheersysteem dat dekking geeft tot helemaal achterin de tuin. De woningautomatisatie zelf werd ontworpen met een Crestron domoticasysteem in combinatie met stijlvolle Basalte-schakelaars en minuscule bewegingssensoren. “Hoe meer technieken samenkomen, hoe belangrijker een overzichtelijke gebruikersinterface wordt,” legt Gwen de Meyer van Van Havere uit. “Door gebruik te maken van Crestron-software werd een op maat gemaakte oplossing aangeboden om alles te implementeren. De visualisatie van alle technieken gebeurt op verschillende touchpanels gecombineerd met iPads. Ter hoogte van de poort is een roestvrijstalen videofoon uit de STEEL-reeks van Siedle voorzien die volledig gepersonaliseerd is en beschikt over een kleurencamera met 130° kijkhoek en ingebouwde infraroodverlichting om ook ’s nachts een duidelijk beeld te krijgen van de bezoeker. In de woning zijn er 8 audio- en 10 videozones voorzien. Op die manier kunnen audio en video in de verschillende kamers opgevraagd worden. Dankzij het intelligent gebruik van audio- en videomatrices zijn nergens nog storende technieken aanwezig. Telenet-decoders, Apple-tv’s, een muziekserver, camerabewaking en toegangscontrole, alles is centraal opgesteld in een technisch rack en wordt vandaar beheerd. De bediening gebeurt met een eenvoudige afstandsbediening en kan eveneens bediend worden via een iPad. Om alles zo mooi mogelijk weg te werken werd in de slaapkamer zelfs een tv-lift geïnstalleerd waarbij het toestel na het kijken elektrisch in het plafond verdwijnt. Bovendien zijn al die doorgedreven technieken beveiligd met back-ups, noodbatterijen en extra stroombeveiliging. Vier haarden, waarvan eentje zelfs buiten Zoals zowat alles in de woning is ook het concept van de haarden anders dan elders. Vier haarden zijn verdeeld over de keuken, living, aperohoek en poolhouse. In de aperohoek en keuken is een systeem van Cosyflame geïntegreerd in de kastenwanden. Het glas is ontspiegeld, terwijl je enkel een fijn, smeedijzeren randje om de haard zelf waarneemt. Het geheel lijkt wel weg te vallen in de kast. “Dit type haard geeft een heel realistisch beeld,” legt Kim Mertens van AMA Haarden uit, het bedrijf dat het ontwerp en de plaatsing op zich nam. “Het geheel oogt ook bijzonder strak en past perfect in de modernistische setting van de keuken en zithoek. Het tegenovergestelde hebben we eigenlijk gedaan in de living. Daar wilde de bouwheer een eerder klassiek model, antiek bijna. Daar ontwikkelden we een echte houthaard met een stalen vonkenscherm, waarbij de schouw met de hand werd gekapt en gemetseld. Hier is echt ambachtelijk vakwerk aan te pas gekomen. De schoorsteenmantel is volledig gepersonaliseerd. Zelfs het wapenschild van de stad waar de bouwheer lang heeft gewerkt is er uit gehouwen.” De vierde haard bevindt zich in het poolhouse dat zich achteraan in de tuin bevindt. Daarachter ligt zo’n 10.000 m² bos. Als je buiten komt, ontvouwt zich aan de linkerkant een groot terras met infinitypool, geflankeerd door een overwegend houten constructie die aan drie zijden open is. “In het poolhouse hebben we een haard van Metalfire verwerkt, een prachtig designelement waaraan veel smeedwerk te pas is gekomen en dat zo volledig op maat werd vervaardigd. Daarnaast zijn er terrasverwarmers geplaatst ter hoogte van elke open zijde, zodat de directe omgeving rond het poolhouse volledig verwarmd kan worden. Het idee hierachter is dat mensen steeds meer tijd buiten willen spenderen, maar de weersomstandigheden dat niet altijd toelaten. Door het poolhouse te concipiëren rond vier verwarmingselementen, vervalt de barrière om ook in de herfst of winter naar buiten te gaan. Je krijgt een heel sfeervolle zone waarbij de omliggende natuur voor nog meer aantrekkingskracht en gezelligheid zorgt.”
 
Masterbedroom, masterbathroom en meesterlijke dressing
Op de eerste verdieping bevindt zich een resem aan kamers, waarvan de masterbedroom met badkamer het meest in het oog springt. Als je boven komt draai je rechts de dressing in van de eigenares. Loop je horizontaal verder dan kom je langs een metalen inloopkast in de masterdressing van de heer des huizes. Die metalen kast is een soort winkeltje, een showelement dat de hele breedte van de gang inneemt en waar je kan binnenstappen om op nog meer bergruimte te stuiten. Ook hier spreekt het vakmanschap van Inbo Interieur. Ook hier is de verlichting van Pierre Withaeckx. Een model van Baccarat vertaalt het boetiekgevoel dat Rob Withaeckx in deze ruimte wilde leggen. De maatwerkkasten binnenin zijn dan weer een knap staaltje vakmanschap van Inbo Interieur dat ook het grote middenblok dwars op de inloopkast vervaardigde in lichte eik-fineer en liet bekleden met alcantara, een kunststof die gebruikt wordt als alternatief voor suède. Loop je dat volume links voorbij, dan kom je in een lange gang waar Inbo Interieur een immense kastenwand met ingefreesde grepen integreerde over de gehele linkerzijde. Even verderop betreed je de masterbedroom via een ingemaakte schuifdeur. Ook hier laat Inbo Interieur van zich spreken. De schuifdeur zelf, de afkastingen achter het bed en van de radiators, de make-up tafel. Allemaal werden ze op maat gemaakt door het bedrijf uit Olen. Quasi in elke ruimte vind je hun creaties terug. Zitbankmeubels die uitmonden in kastenwan-den, al dan niet verfijnd met legplanken. Opbergmeubels. De wastafel van de masterbathroom. Al het maatwerk werd door Inbo Interieur gerealiseerd met een enorme detailvoering als uitgangspunt. “Alles in deze woning is afgestemd op de specifieke wensen en behoeftes van de bouwheer,” vertelt Chris Campforts van Inbo Interieur. “Over elke constructie is bijzonder lang nagedacht om ervoor te zorgen dat elk aspect juist zit. Er zit veel meetwerk, techniek en knowhow achter het vervaardigen van al die meubels. Bepaalde scharnieren hebben we bijvoorbeeld zelf ontworpen om te kunnen voldoen aan de eisen. In de wasplaats is een stang geplaatst om kleren te kunnen ophangen. Zelfs die is op maat ontworpen en gemaakt. Dat hebben we ook te danken aan een sterk team. Een project als dit kan je pas realiseren als alle neuzen in dezelfde richting wijzen. De mensen die de productieplannen maken, de medewerkers in het atelier, de plaatsers zelf. Elk stukje van de puzzel is van immens belang om tot zo’n hoge afwerkingsgraad te kunnen komen.” De badkamer is volledig bekleed met een grote betonimitatietegel van 80 bij 180 m. “Het gaat hier om een hoogwaardig imitatiemateriaal dat exact de look heeft van beton, maar er niet de nadelen van heeft,” vertelt Matheussen. “Een materiaal als dit is namelijk heel gemakkelijk te onderhouden.” Op de wastafel ligt een blad in composiet. Dat materiaal wordt ook doorgetrokken in het ingebouwde bad. “Alles is heel praktisch ingericht, precies op maat van wat de klant wil. Dat is meteen een van de hoekstenen van  Villabouw Sels. Bouwen moet een boeiende maar vooral zorgeloze ervaring zijn. Wij werken graag in nauw overleg met onze klanten. Ze zijn steeds sterk betrokken bij het bouwproces. De bouwheer van deze villa vertoefde op het moment van de werken om professionele redenen in het buitenland en was vaak niet aanwezig. Maar aan elke droom of elk verlangen is voldaan. Wederzijds vertrouwen vinden we enorm belangrijk
 
Foto’s interieur : Cafeine - Thomas De Bruyne
Foto’s exterieur : Vivec
 
Met dank aan : 
www.sels.be
www.cauwelier.be
www.vanhouckebvba.be
www.beirinckx.be
www.inbo-interieur.be
www.rrinterieur.be
www.vanhavere-projects.be
www.pierre-withaeckx.be
www.amahaarden.com
www.studioverde.be
www.tuinondernemingmonbaliu.be