Parel van een penthouse in het Waasland

Category: Editie 99

Soms is niets wat het lijkt. Dat is ook het geval voor dit penthouse in het Waasland. Haast verborgen is het, als bovenste punt van een groot pand op de centrale as in een kleine gemeente. Als je het betreedt, overtreft het alle verwachtingen. Ruimte, licht en openheid overvallen je er meteen, een uitgekiend gevoel voor detail ontvouwt zich langzaam als je het geheel van dichterbij waarneemt. Met dank aan Seppe Teunen van TDesigns Interieurarchitecten, die tekende voor het serene en toch uitgesproken ontwerp.
 
Baken van licht, ruimte en verfijnde details
Het penthouse bevindt zich op de bovenste verdieping van een oud pand dat lange tijd leegstond. De bouwheer wilde initieel vasthouden aan de bestaande indeling, maar Seppe Teunen vroeg – en kreeg – carte blanche. Een volledige ommekeer, niets minder dan dat stelde hij voor. “Het hele huis moest ondersteboven gehaald worden. Alles was verouderd, de indeling niet meer van deze tijd, met alleen maar nadelen tot gevolg. Structureel viel er heel wat te wijzigen,” vat Seppe zijn verhaal aan. De bouwheer twijfelde, maar stemde uiteindelijk in. Seppe op zijn beurt haalde zijn gram: hij transformeerde het oude pand tot een prachtig penthouse waarin elk aspect bijdraagt aan het wooncomfort. Vanaf je de woning betreedt, overvalt je een gevoel van openheid en rust. De inkomhal is nog eerder bescheiden: links van de gang is er een badkamer voor gasten en een berging, rechts sla je af naar de keuken. Daar valt meteen de Tadelakt-structuur op ter hoogte van de inkomdeur. Wand en deur zijn volledig bekleed met het materiaal. Het zet de toon voor een heel aards, natuurlijk kleurpalet dat ook voortkomt uit Teunens voorliefde voor eerlijke en duurzame materialen. Een massief keukenblok middenin de ruimte maakt plaats voor een blad in Fior Di Bosco, een mooi marmer dat ook is verwerkt ter hoogte van de maatwerkkasten. Via een subtiele lijn in messing gaat het marmer over in de eigenlijke kasten en laden: een doorgedreven esthetiek en voorliefde voor details, ze zijn illustratief voor het werk van TDesigns Interieurarchitecten. Niets is overdadig, elk element is in evenwicht.
 
In het verlengde van het keukenblok bevindt zich een houten
eettafel met zwart onderstel van Treku. Daarrond nestelen zich zes met leder beklede stoeltjes van Hay uit de About-A-Chair-collectie. Voor deze losse interieurelementen wendde Seppe zich tot Krea-Colifac in Sint-Niklaas. Seppe Teunen: “Krea-Colifac is een gevestigde waarde in het Waasland, maar het afgelopen jaar is de winkel extra interessant geworden, vind ik. Het pand werd volledig vernieuwd en met die make-over kregen ook de collecties een grondige opfrissing. Colifac kiest tegenwoordig voor een breed assortiment van jonge merken die perfect passen bij de stijl die ik als interieurarchitect hanteer.”
 
Marieke Van den Poel van Colifac: “Vroeger hadden wij drie winkels met elk hun eigen stijl: het budgetvriendelijke Krea voor het jongere publiek, Colifac voor wie een klassieke stijl genegen was en Woonark voor wie op zoek was naar echte designspullen. De afgelopen jaren is er een duidelijke evolutie merkbaar in het interieurlandschap. Het verschil tussen landelijk en modern wordt kleiner. Klanten gaan meer mixen en matchen. Daarom zijn ook wij een nieuwe weg ingeslagen. Krea en Colifac werden als merknaam behouden, waarbij vooral die laatste echt inspeelt op de interieurtrends van vandaag. Onze vernieuwde showroom is een ruimte waar je heel veel verschillende sferen kan zien, voelen en proeven. We hebben echt ingezet op een belevingswinkel met mooie merken voor iedereen. Een belangrijke focus ligt daarbij op de jongere, meer Italiaans en Scandinavisch getinte brands zoals Muuto, Hay en Andersen of Kartell. Die trekken een jonger publiek en zorgen ook voor samenwerkingen met interieurarchitecten zoals Seppe Teunen. In het project hier kozen we samen met Seppe overigens ook voor een Belgische naam die toch het vermelden waard is. De marmeren salontafeltjes in de woonkamer zijn van Recor Home, een jonge collectie ontworpen door verschillende Belgische designers.”
 
 
Parket en architecturale verlichting
Een stalen deur geeft toegang tot de woonkamer. Die heeft een gerookt grijze parket als basis. Brede planken liggen in het verlengde van de ramen, loodrecht op de eigenlijke oriëntatie van de ruimte. Op die manier krijg je een ruimer gevoel. “Het gaat hier om een Franse samengestelde parket met een multilayer basis en een massief eiken toplaag van 4mm,” licht Matthias Van Meirvenne van Het Parketpunt toe. “De vloer kreeg een bewerking volgens de regels van de kunst. Eerst werd ze opgeschuurd en nadien geborsteld zodat de nerven er mooi uitkomen. Voor de uiteindelijke afwerking gebruikten we zes lagen uv-bestendige hardwaxolie. Het effect van de vloer is iets wilder, iets krachtiger. Hij straalt karakter uit.”
 
Het Parketpunt uit Sint-Niklaas heeft een goede verstandhouding met de interieurarchitect. Voor heel wat projecten werkten ze al samen. “Met Het Parketpunt heb ik al enkele jaren een heel vlot contact,” beaamt Teunen. “Ik ken hun manier van werken. Zij maken mijn job gemakkelijker door het enorme aanbod en de heel open service. Het is nog een echt familiebedrijf en dat merk je ook. Matthias en zijn vader behartigen de opmetingen en plaatsing, zijn vriendin en moeder staan paraat in de toonzaal. Die aanpak zorgt voor een heel persoonlijke dienstverlening. Met elke vraag kan je er terecht. Matthias komt bijvoorbeeld ter plaatse de woning inspecteren op eventuele vochtproblemen, als je dat wil. Je krijgt stalen mee om de producten al eens aan te voelen in de woning zelf. En een prijs is ook een prijs, geen verrassingen. Op die manier is het gewoon leuk werken.” Dat het interieur een naadloze vertaling is van de wensen van de klant, etaleert een op maat ontworpen en gemaakte vitrinekast in zwart staal. “De bouwheer heeft een voorliefde voor champagne en wilde enkele van zijn mooiste flessen graag een vooraanstaande plaats geven in de living. Vandaar het idee om ze uit te stallen via een modulair systeem waarin ook verlichting is verwerkt die subtiel de focus legt op elke fles apart. Twee wanden zijn bovendien bekleed met Fior Di Bosco, hetzelfde marmer dat ook gebruikt is in de keuken en badkamer.” Het lichtsysteem van de champagnekast is een van de blikvangers in de living. Het is lichtarchitectuur op zijn best, speciaal ontworpen en minutieus uitgevoerd. Een verrassing is het overigens niet dat er zoveel aandacht uitgaat naar het strategisch gebruik van kunstlicht. Verlichting is een van Seppe Teunens grote passies. Behalve interieurarchitect is hij ook de eigenaar van Helio Lights, een bedrijf gespecialiseerd in architecturale verlichting. “Door te spelen met licht geef je een ruimte een extra dimensie, je kan er de sfeer in een woning helemaal mee omkeren,” legt hij uit. “In dit penthouse kozen we overwegend voor OneA, een van de meest in het oog springende merken uit Denemarken waarvoor wij de exclusieve verdeler zijn. Hun Storm System is een unieke architecturale oplossing die volledig in het plafond kan geïntegreerd worden. Niet alleen verlichtingselementen maar ook audio, luchtaanvoer en -afvoer, bewegingsdetectie en brandmelders kan je ongehinderd wegwerken. Ik vind het zelf een ongeëvenaard systeem. Het vrijwaart je plafond van alle overbodige franjes.” Naast het Storm System verwerkte Seppe ook andere designtoppers in het project: Nuit van Kreon, Beat van Tom Dixon, MidiSpy van Delta Light. Allemaal
verfraaien ze op een unieke manier de ruimtes in het penthouse.
 
Ingenieuze domotica
Zodra je enige tijd in het interieur vertoeft, ontdek je meer en meer met welk oog voor detail het ontworpen is. Ook alle technieken zijn feilloos geïntegreerd. Het volledige pand is voorzien van de meest moderne domotica, ook al het werk van Helio Lights. Met één druk op de knop kan de gewenste sfeer opgeroepen worden: “De lichten die gedimd worden, de jaloezieën die sluiten, de televisie en bijhorend surroundsysteem die opspringen. Het vergt geen enkele moeite meer en je kan in geen tijd genieten van een fijne filmavond,” legt Seppe uit. In dit project is een (bus)systeem voorzien van Vantage, een high-end speler binnen de wereld van home automation. “Een subliem systeem, het laat toe om alle technologie eenvoudig te koppelen met elkaar. De sturing van de verlichting, het samenstellen van scènes, het automatiseren van repetitieve taken, de multiroom audiosystemen. Allemaal worden ze gestuurd vanuit een centraal punt. Met een moderne, krachtige netwerkomgeving zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. En de bouwheer kan dit alles eenvoudig beheren via een overzichtelijke, moderne interface op zijn smartphone en tablet of met de schakelaars zelf.” Onderdeel van het domoticasysteem zijn uiteraard audio en video. In de woonkamer is de Loewe Bild 5.55 gekoppeld aan het surroundsysteem Lifestyle van Bose. Die combinatie zorgt voor een wervelende cinemaervaring, en dat was exact wat de bouwheer zocht. Dankzij het multiroomsysteem geniet hij bovendien van muziek in zowel keuken, badkamer als slaapkamer. Christoph Sack van di Monaco, bij wie TDesigns Interieurarchitecten te rade ging voor alle audio en video: “De Lifestyle van Bose biedt een indrukwekkend geluid. Dit is een systeem met heel wat mogelijkheden. Het is ook eenvoudig te bedienen. Je hebt maar één remote nodig. Werk je met domotica, dan vervalt die zelfs. En het is een esthetisch verantwoord product: een heel mooie lijn, fijn en klein, zodat het allerminst opvalt in de ruimte.” Seppe zelf is erg te spreken over de samenwerking met di Monaco, die wat hem betreft garant staat voor een uitzonderlijk compleet advies en ondersteuning: “Kijk, je hebt winkels die goed werk leveren en dan heb je di Monaco, een speciaalzaak die je eigen werk naar een hoger niveau weet te tillen en je als klant alles aanreikt wat nodig is om een ongeëvenaarde televisie- en geluidsbeleving te krijgen in huis. Je kan er zelf alles kopen, maar de service is een absolute meerwaarde. In dit project is de laatste generatie OLED-televisies gebruikt. Daarin behoort Loewe tot de beste spelers op de markt. Het advies dat hier aangereikt werd was bijvoorbeeld: je voorziet het gebouw van een surroundsysteem, je neemt enkel een tv-scherm, geen geluid. Je multiroomsysteem neemt alles over en qua prijs zak je een aantal nullen. Alleen al die simpele zet heeft de bouwheer meer dan € 1.000 opgeleverd.”
 
Lumineus gangconcept
De gang naar de slaapkamers bevindt zich in het verlengde van de woonkamer. Houten balken die onder een hoek zijn geplaatst, zorgen voor transparantie en privacy enerzijds en leiden de gang in anderzijds. Die gang is een toonbeeld van het inventieve in dit project. Led-lijnen zijn diagonaal ingewerkt in de muren en dienen als gangverlichting. “De realisatie hiervan was een klein huzarenstuk,” aldus Teunen. “Ik houd ervan als aannemers mee nadenken. Alles in deze woning is puur maatwerk. Met Gepae heb ik een partner gevonden die mijn soms niet zo conventionele inzichten en ideeën toch tot een goed einde kan brengen. Die led-lijnen zijn daar illustratief voor. Dat is uitzonderlijk detailwerk. Maar samen met Tony en Tommy Paelinck hebben we een systeem uitgedokterd om de profielen mooi weg te werken en in een beweging te verbinden met de ingewerkte plinten.” Gepae uit Sint-Gillis is gegroeid uit Pleisterwerken Paelinck, in de regio al decennia lang bekend om een onberispelijke service. De laatste jaren kozen de broers Tony en Tommy Paelinck ervoor om meer en meer te gaan differentiëren. Gyproc, vloerisolatie en chape, tegelwerken, specifiek binnenschrijnwerk, polybeton en meer: Gepae biedt een vrij compleet gamma aan tijdens de afwerkingsfase van een bouwproject. Dat Seppe voor de afwerking van het pleister- en gipskartonwerk koos voor hen, is dan ook geen verrassing: “Als je eisen hoog liggen, heb je vakmensen nodig met voldoende ervaring en kennis. Niet iedereen beschikt over de vaardigheid om dergelijk detailwerk echt tot een goed einde te brengen.” Tommy Paelinck van Gepae: “Het is niet de eerste keer dat we met TDesigns Interieurarchitecten samenwerken en in elk project komt Seppe met een bijzonder idee dat zich kenmerkt door een hoge moeilijkheidsgraad. Maar we slagen er wel telkens weer in om tot het gewenste resultaat te komen. Alle plinten zijn bijvoorbeeld ook ingewerkt met profielen van Bminus. Die vallen in het vlak van het pleisterwerk, waardoor je een heel gestroomlijnd effect krijgt en een fijne, gestileerde oplossing. Door te werken met mensen zoals Seppe kunnen we laten zien wat er vandaag allemaal mogelijk is in de wereld van het interieur. Het lijnenspel hier in de gang bijvoorbeeld is iets waar nu meer klanten naar vragen. Het is opwekkend om dergelijke initiatieven mee tot ontwikkeling te kunnen brengen.” Nauwgezet pleisterwerk was ook een vereiste voor de binnendeuren, afkomstig van Xinnix Door Systems uit Harelbeke. De deuren werden volledig geïntegreerd in de wand, wat het rustgevend effect van de woning nog meer kracht bijzet. “Bij een klassieke omlijsting is het steeds een zoektocht naar
een evenwicht tussen het ontwerp van de deurafwerking en de omlijsting,” vertelt zaakvoerder Chris Vermeulen. “De Xinnix deurframes daarentegen brengen de kwaliteit van het deurpaneel naar de voorgrond doordat de omlijsting met de technische onderdelen, scharnieren en vergrendelingen, deel gaan uitmaken van de muur.” Elk Xinnix-systeem is een samengesteld frame uit wit voorgelakte aluminiumprofielen die bewerkt zijn om het beslag verborgen te kunnen monteren. “Het esthetische effect van deuren die zonder zichtbare omlijsting geïntegreerd zijn in een concept wordt nog te vaak onderschat. Je krijgt als architect echt de vrijheid om in elk ontwerp iedere deurfunctie te voorzien van een identiek strak design,” schuwt Teunen het compliment naar Xinnix niet. Xinnix Door Systems bestaat intussen meer dan zes jaar, en legde sinds de start een waanzinnig parcours af. Het product gaat de wereld rond.
 
Masterbedroom vraagt masterbathroom
De masterbedroom en –bathroom hebben elk een eigen inkom, maar zijn wel onderling verbonden. Wat opvalt in de slaapkamer is een kamerhoog raam dat uitloopt op een ovale vorm, mee met de dakkapellen van het oude pand. Die moesten volledig gereconstrueerd worden, maar zorgen wel voor een zee van licht in de ruimte. De badkamer op haar beurt ademt een uitnodigende, rustige sfeer uit. Ze is niet heel groot, maar de ruimte is wel optimaal benut. Het bad en de douche zijn de enige materialen in kunststof in het huis. De tegels op de vloer en muren zijn Avenue Gris. Op de wanden werden die in een soort wildverband geplaatst. De vlakken kregen verschillende groottes en verspringen ten opzichte van elkaar. Het effect is speels, waarbij de voegen een haast decoratieve rol gekregen hebben. De plaatsing gebeurde door Luxabo, de tegelspecialist op de Grote Baan in Sint-Niklaas, die dit jaar vijftig jaar bestaat. “De keuze voor Luxabo is heel overwogen,” vertelt Seppe. “Het bedrijf heeft dit jaar een halve eeuw ervaring en is een importeur en dealer van de befaamdste merken ter wereld. Je hebt er een enorme keuze uit een breed gamma aan kwaliteitsproducten voor elk budget. Luxabo is ook mee met de laatste trends, speelt in op je eigen ideeën. Voor dit project bijvoorbeeld zocht ik een tegel die de sfeer van marmer uitstraalt en dezelfde kleurschakeringen laat zien als die in de rest van het penthouse. Het voorstel van de Avenue Gris bleek daarvoor een perfecte keuze. Hetzelfde geldt overigens voor de keuken. Daar werd de Urban Bianco geplaatst. Ik had een zachte kleur voor ogen, tinten die zowel aansluiten bij het eikfineer als het parket en de marmeraccenten. Missie geslaagd (lacht).” Luxabo heeft een grote showroom en demonstratietuin waar je de uitgebreid collecties rustig kan zien en voelen. Sabine Brusseel: “Ik denk dat de grote sterkte van Luxabo is dat we al vijftig jaar gespecialiseerd zijn in wat we doen. Die opgebouwde kennis en ervaring spreken voor zich. Daarbovenop komt onze showroom die op een overzichtelijke manier laat zien hoe tegels de sfeer in huis of buiten kunnen definiëren. We willen dat mensen zich op voorhand een goed beeld kunnen vormen van hun vloer, wand, tuin, noem maar op.”
 
Met dank aan:
www.tdesigns.be
www.colifac.be
www.hetparketpunt.be
www.helio-lights.com
www.dimonaco.be
www.gepae.be
www.luxabo.be
www.xinnix.eu